Impulsprogramma


INFORMATICA VAN DE TOEKOMST

Eindverslag


Het impulsprogramma "Informatica van de toekomst" dat liep van 1990 tot 1995 had betrekking op volgende thema's:

Het onderzoek op het gebied van de parallelle architecturen heeft als doel instrumenten te ontwikkelen waardoor het gebruik van die architecturen zo doorzichtig mogelijk wordt gemaakt. Dit van nature technisch onderzoek snijdt thema's aan zoals de programmeertalen die aan het parallellisme zijn aangepast, de parallellisering van programma's en de concipiëring van parallelle algoritmen. De beschouwde parallelle architecturen zijn verschillend naargelang van het project, te weten transputernetwerken, PC-netwerken of nog, parallelgeschakelde machines.

De objectgeöriënteerde benadering bestaat erin een programma te concipiëren uitgaande van de verwerkte objecten (gegevens), eerder dan, zoals traditioneel wordt gedaan, voorrang te verlenen aan de op die gegevens toegepaste verwerking. In die benadering vormen de objecten het centraal element van het programma, terwijl de verwerkingsmethoden verbonden zijn met de objecten waarop zij betrekking hebben. Die nieuwe programmastructuur maakt de concipiëring ervan gemakkelijker en biedt de mogelijkheid bestaande programma's beter opnieuw aan te wenden, wat leidt tot een aanzienlijke produktiviteitsverhoging.

De objectgeoriënteerde benadering heeft een vrij ruim toepassingsgebied. Sommige projecten bestuderen de toepassing ervan bij de kennisvoorstelling, hetgeen een fundamenteel gebied vormt voor de artificiële intelligentie en de expertsystemen. Er is ook steeds meer belangstelling voor gegevensbanken met een objectgeoriënteerde structuur.

Een programmatuurfout kan rampzalige gevolgen hebben, vandaar de roep om betrouwbaarheid. De betrouwbaarheid van programmatuur kan worden gewaarborgd als gebruik wordt gemaakt van een systematische analysemethode waardoor kan worden vastgesteld of de programmatuur wel voldoet aan een reeks voorwaarden die met behulp van een formele specificatie uitgedrukt worden.

De dialoog mens-machine speelt een doorslaggevende rol in de verspreiding van informatietechnologie. Hiermee definieert en exploiteert de gebruiker immers het systeem. Een goed uitgedachte "dialoog" is derhalve essentieel voor de toegankelijkheid van de computersystemen en het doeltreffend gebruik ervan.


Om dit rapport te raadplegen kunt u:

* de WWW-versie doorzoeken met een klik op de hypertekstlinks en op de pijlen onderaan deze bladzijde

* de volledige tekst in één RTF formaat bestand op uw harde schijf laden. Een RTF bestand is een tekstbestand met lay-out en accenten dat met Word of Wordperfect geopend, bewerkt en afgedrukt kan worden.


Voor verdere inlichtingen over de onderzoeksprojecten gelieve contact op te nemen met de auteurs of met de DWTC

Diensten van de eerste minister
wetenschappelijke, technische en culturele aangelegenheden
Wetenschapsstraat 8
B-1000 Brussel
Tel.: (02) 238 34 11
Fax: (02) 230 59 12
E-mail: camm@belspo.be
http://www.belspo.be
http://www.belnet.be


Deze tekst is een onderzoeksresultaat van het Impulsprogramma "Informatica van de toekomst" , uitgevoerd op initiatief van de Belgische Staat - Diensten van de Eerste Minister - Federale diensten voor wetenschappelijke, technische en culturele aangelegenheden (DWTC). De wetenschappelijke verantwoordelijkheid over de inhoud berust volledig bij de auteurs.

Bibliographie Inhoud