NL FR EN
www.belgium.be

Normen voor voedingsproducten PODO 1

Organisatie:

  • Verantwoordelijk(en) Federaal Wetenschapsbeleid: Mathieu Christine
  • Eindbeslissing van de Ministerraad: 7/3/1996
  • Duur van het onderzoek: 1/3/1997 - 28/2/2001
  • Budget: 4,962,828.37 EUR
  • Onderzoeksprojecten: 17

Begeleidingscomité:

DWTC, Economische Zaken, Landbouw, Volksgezondheid, Belgisch Instituut voor Normalisatie

Doelstellingen:

Het programma wetenschappelijke ondersteuning van het prenormatief onderzoek in de voedingssector in het kader van een duurzame ontwikkeling is een prenormatief programma met als doel het opleveren van evaluatie-instrumenten waarmee het beleid kan worden gestuurd op het gebied van de levenskwaliteit (bescherming van de consument) en het optimaal gebruik van de hulpbronnen (bescherming van het leefmilieu).

Om instrumenten te ontwikkelen waardoor de voedingssector kan worden aangepast aan deze wil tot milieubehoud (waarbij het bewaren van de kwaliteit van de produkten tegelijk voor ogen wordt gehouden), richt dit prenormatief programma zich op 2 delen en streeft ernaar:

Deel 1
- de gegevens toegankelijker maken die worden verzameld door de bedrijven, de openbare onderzoekinstellingen enz. (tot stand brengen van databanken) en zorg te dragen voor de kwaliteit ervan;

Deel 2
- het onderzoek inzake de normen voor voedingsprodukten aan te moedigen in het kader van een duurzame ontwikkeling ten einde de expertise van de onderzoekcentra te vergroten;
- milieucriteria uit te werken voor het opstellen van produktnormen die bepalen welk niveau van verontreiniging of hinder niet mag worden overschreden in de samenstelling of bij de emissie, en dit in elk stadium van de produktie.

Enkel deel 1 wordt hieronder beschreven.

Beschrijving:

Deel 1:

Stand van zaken van de normalisatie van de produkten uit de voedingssector in het kader van een duurzame ontwikkeling in België en in het buitenland.

De resultaten van de geselecteerde projecten moeten het mogelijk maken :

- de inventaris te maken van de activiteiten op het vlak van het uitwerken van normen die bepalen welk niveau van verontreining of hinder niet mag worden overschreden in de samenstelling of bij de emissie van produkten uit de voedingssector; inventaris van de aldus in de bedrijven en de Belgische openbare onderzoekcentra ontwikkelde controle-instrumenten;
- uitgaande van deze inventaris de bestaande voedselketens te ontrafelen en aldus bij te dragen aan het inpassen van de resultaten;
- de gebieden in de voedselproduktieketen te identificeren waarvoor normalisatie in het kader van een duurzame ontwikkeling vereist is;
- de stand van zaken op te maken van de Europese en internationale initiatieven;
- een voor iedereen toegankelijke databank te ontwikkelen;
- de acties op Belgisch en internationaal vlak te bestuderen op het gebied van de normen voor voedingsprodukten in het kader van een duurzame ontwikkeling;
- de Belgische bijdrage aan de internationale (en inzonderheid Europese) werkzaamheden te definiëren.

Onderzoeksprojecten:

NP/DD/01: Normalisatie van de residu-analyse van hormonen en veterinaire geneesmiddelen in levensmiddelen van dierlijke oorsprong

NP/DD/04: Normen, regelgeving, richtlijnen: invloed van kwaliteit - milieu in het distributiecircuit van dierlijke productie

NP/DD/05: Controle van de authenticiteit van landbouw- en agrovoedingsproducten die bepaalde kwaliteiten aangeven

NP/DD/06: Aanbevelingen, prenormatief onderzoek en normen voor circuits van duurzame plantaardige agrovoeding

NP/DD/07: Economische, sociologische en landbouwkundige indicatoren en normen voor duurzame productiesystemen in de landbouw

NP/DD/12: Mogelijkheid tot integratie van milieu- en gezondheidsaspecten in de normering van voedingsproducten

NP/DD/15: Stoffen verantwoordelijk voor voedselovergevoeligheid: stand van zaken in de normalisatie

NP/DD/17: Karakterisering en kwaliteitscontrole van levensmiddelen door middel van magnetic resonance imaging (MRI)

NP/DD/19: Studie van Salmonella en Campylobacter kringlopen bij de productie van braadkuikens

NP/DD/22: Ontwikkeling van analytische systemen voor echtheidscontrole van keurmerkvlees

NP/DD/23: Geïntegreerd stikstofbeheer in de landbouw en nitrietnormen

NP/DD/24: Opsporen en authentificeren van levensmiddelen op basis van genetische gemodificeerde organismen

NP/DD/27: Een snelle in vitro biologische test voor controle van dioxine-achtige stoffen in voeding

NP/DD/28: Methode voor het meten van scuffing op statiegeldverpakkingsglas

NP/DD/29: Multicriteria audit voor technische kwaliteitszorg in de agro-voedingskmo's

NP/DD/33: Intrinsieke indicatoren voor de authenticiteit van hittebehandelde consumptiemelk

NP/DD/35: Geïntegreerde strategie voor de kwalitatieve en kwantitatieve residu-analyse van antibiotica in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong

Documentatie:

Tien jaar onderzoek in de agro-voedingssector = Dix ans de recherche en agro-alimentaire   Brussel: DWTC, 1999 (SP0591)
[Om te downloaden]  [Om te bestellen

Recherche prénormative dans le secteur alimentaire: journée d'étude 27 mai 1999 = Prenormatief onderzoek in de voedingssector: studiedag 27 mei 1999   Bruxelles: SSTC, 1999 (SP0592/1-2)
[Om te bestellen

A la recherche d'un dialogue durable entre science et politique: 2 jours de symposium, 24 et 25 novembre 1999, Palais des Congrès, Bruxelles = Op zoek naar een duurzame dialoog tussen onderzoek en beleid: 2 daags symposium, 24 en 25 november 1999, Paleis voor Congressen, Brussel   Bruxelles: SSTC, 2000 (SP0615)
[Om te bestellen

Sustainable development. Towards a sustainable dialogue between science and policy: symposium, Brussels, 24 and 25 november 1999   Brussels: OSTC, 2000 (SP0632)
[Uitgeput] 

Plan d'appui scientifique à une politique de développement durable 1996-2001   Bruxelles: SSTC, 2000 (SP0650)
[Uitgeput] 

Het plan voor wetenschappelijke ondersteuning van een beleid gericht op duurzame ontwikkeling 1996-2001   Brussel: DWTC, 2000 (SP0651)
[Om te bestellen

Recherche pré-normative dans le secteur alimentaire: actes de la journée d'étude du 7 juin 2001, exposés   Bruxelles: SSTC, 2001 (SP0787)
[Om te downloaden

Recherche pré-normative dans le secteur alimentaire: actes de la journée d'étude du 8 juin 2001, exposés   Bruxelles: SSTC, 2001 (SP0788)
[Om te downloaden

Pre-normatief onderzoek in de voedingssector: aktes van de studiedag van 7 juni 2001, voordrachten   Brussel: DWTC, 2001 (SP0789)
[Om te downloaden

Pre-normatief onderzoek in de voedingssector: aktes van de studiedag van 8 juni 2001, voordrachten   Brussel: DWTC, 2001 (SP0790)
[Om te downloaden

Prenormatif research in the food sector: proceedings of the seminar of 7 june 2001, speeches   Brussels: OSTC, 2001 (SP0791)
[Om te downloaden

Prenormatif research in the food sector: proceedings of the seminar of 8 june 2001, speeches   Brussels: OSTC, 2001 (SP0792)
[Om te downloaden

Caractérisation et contrôle de qualité des denrées alimentaires par imagerie de résonance magnétique: rapport final   Bruxelles: SSTC, 2001 (SP0806)
[Om te downloaden

Studie van Salmonella en Campylobacter kringlopen bij de productie van braadkuikens: eindverslag   Brussel: DWTC, 2001 (SP0807)
[Om te downloaden

Studie van Salmonella en Campylobacter kringlopen bij de productie van braadkuikens: operationele samenvatting   Brussel: DWTC, 2001 (SP0808)
[Om te downloaden

Studie van Salmonella en Campylobacter kringlopen bij de productie van braadkuikens: executive summary   Brussels: OSTC, 2001 (SP0809)
[Om te downloaden

Développement de systèmes analytiques pour le contrôle de l'authenticité de viandes certifiées: rapport final   Bruxelles: SSTC, 2001 (SP0810)
[Om te downloaden

Développement de systèmes analytiques pour le contrôle de l'authenticité de viandes certifiées: annexes au rapport final   Bruxelles: SSTC, 2001 (SP0811)
[Om te downloaden

Développement de systèmes analytiques pour le contrôle de l'authenticité de viandes certifiées: résumé opérationnel   Bruxelles: SSTC, 2001 (SP0812)
[Om te downloaden

Développement de systèmes analytiques pour le contrôle de l'authenticité de viandes certifiées: executive summary   Brussels: OSTC, 2001 (SP0813)
[Om te downloaden

Gestion intégrée de l'azote en cultures arables et normes nitriques: rapport final , partie 1   Bruxelles: SSTC, 2001 (SP0814)
[Om te downloaden

Gestion intégrée de l'azote en cultures arables et normes nitriques: rapport final , partie 2   Bruxelles: SSTC, 2001 (SP0815)
[Om te downloaden

Gestion intégrée de l'azote en cultures arables et normes nitriques: résumé opérationnel   Bruxelles: SSTC, 2001 (SP0816)
[Om te downloaden

Gestion intégrée de l'azote en cultures arables et normes nitriques: summary   Brussels: OSTC, 2001 (SP0817)
[Om te downloaden

Gestion intégrée de l'azote en cultures arables et normes nitriques: rapport final , partie 3   Bruxelles: SSTC, 2001 (SP0818)
[Om te downloaden

Een snelle in vitro biologische test voor controle van dioxine -achtige stoffen in voeding: eindverslag   Brussel: DWTC, 2001 (SP0819)
[Om te downloaden

Een snelle in vitro biologische test voor controle van dioxine -achtige stoffen in voeding: operanionele samenvatting   Brussel: DWTC, 2001 (SP0820)
[Om te downloaden

Een snelle in vitro biologische test voor controle van dioxine -achtige stoffen in voeding: executive summary   Brussels: OSTC, 2001 (SP0821)
[Om te downloaden

Méthode de mesure de scuffing sur verre d'emballage consigné: rapport final   Bruxelles: SSTC, 2001 (SP0822)
[Om te downloaden

Multi-criteria audit tool for the technical quality management within the agri-food SMEs: report Audifood project   Brussels: OSTC, 2001 (SP0823)
[Om te downloaden

Multi-criteria audit tool for the technical quality management within the agri-food SMEs: summary   Brussels: OSTC, 2001 (SP0824)
[Om te downloaden

Guide grille d'audit Région Bruxelles-Capitale: table des matières   Bruxelles: SSTC, 2001 (SP0825)
[Om te downloaden

Intrisic indicators for processed milk authenticity: overview report   Brussels: OSTC, 2001 (SP0826)
[Om te downloaden

Intrisic indicators for processed milk authenticity: enclosures   Brussels: OSTC, 2001 (SP0827)
[Om te downloaden

Intrisic indicators for processed milk authenticity: enclosure 3   Brussels: OSTC, 2001 (SP0828)
[Om te downloaden

Stratégie intégrée d'analyse qualitative et quantitative des résidus de substances antimicrobiennes dans les denrées alimentaires: rapport final   Bruxelles: SSTC, 2001 (SP0829)
[Om te downloaden

Stratégie intégrée d'analyse qualitative et quantitative des résidus de substances antimicrobiennes dans les denrées alimentaires: annexes au rapport de l'ULg   Bruxelles: SSTC, 2001 (SP0830)
[Om te downloaden

Stratégie intégrée d'analyse qualitative et quantitative des résidus de substances antimicrobiennes dans les denrées alimentaires: annexes au rapport de la RUG   Bruxelles: SSTC, 2001 (SP0831)
[Om te downloaden

Geïntegreerde strategie voor de kwalitatieve en kwantitatieve residu-analyse van antibiotica in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong: gedetailleerd verslag RUG   Brussel: DWTC, 2001 (SP0832)
[Om te downloaden

Stratégie intégrée d'analyse qualitative et quantitative des résidus de substances antimicrobiennes dans les denrées alimentaires: résumé opérationnel   Bruxelles: SSTC, 2001 (SP0833)
[Om te downloaden

Stratégie intégrée d'analyse qualitative et quantitative des résidus de substances antimicrobiennes dans les denrées alimentaires: executive summary   Bruxelles: SSTC, 2001 (SP0834)
[Om te downloaden

Méthode de mesure du scuffing sur verre d'emballage consigné: résumé   Bruxelles: SSTC, 2001 (SP0912)
[Om te downloaden

Characterization of scuffing on returnable bottles: abstract   Brussels: OSTC, 2001 (SP0913)
[Om te downloaden

Caractérisation et contrôle de qualité des denrées alimentaires par imagerie de résonance magnétique: résumé opérationnel   Bruxelles: SSTC, 2001 (SP0931)
[Om te downloaden

Characterization and Quality Control of Foodstuffs by Magnetic Resonance Imaging (MRI): executive summary   Brussels: OSTC, 2001 (SP0932)
[Om te downloaden

Audit multi-critères de gestion technique de la qualité en PME agro-alimentaires: résumé opérationnel   Bruxelles: SSTC, 2001 (SP0933)
[Om te downloaden

Intrinsic indicators for processed milk authenticity: executive summary   Brussels: OSTC, 2001 (SP0934)
[Om te downloaden

Indicateurs intrinsèques de l’authenticité du lait de consommation traité par procédé thermique: résumé opérationnel   Bruxelles: SSTC, 2001 (SP0935)
[Om te downloaden

Des risques pour la santé liés à l'alimentation aux normes des produits alimentaires: rapport de synthèse   Bruxelles: SSTC, 2002 (SP0980)
[Uitgeput] 

Van gezondeidsrisico's in verband met voeding tot normen voor voedingsproducten: een syntheserapport   Brussel: DWTC, 2002 (SP0981)
[Om te bestellen

From health risks related to food to norms for food products: summary report   Brussels: OSTC, 2002 (SP0982)
[Om te bestellen

Normalisatie van de residu-anayse van hormonen en veterinaire geneesmiddelen in levensmiddelen van dierlijke oorsprong : eindrapport = Normalisation de l'analyse des résidus d'hormones et de médicaments vétérinaires dans les produits animaux : rapport final Cornelis, M. - Maghuin-Rogister, G. - Van Pethegem, C.  Brussel : DWTC, 1999 (SP1081)
[Uitgeput] 

Normes, réglementations, directives: impacts qualité - environnement dans les filières de production animale : rapport final   Bruxelles : SSTC, 1999 (SP1082)
[Om te bestellen

Contrôle de l'authenticité des produits agricoles et agro-alimentaires attestant des qualités spécifiques : rapport final François, Etienne - Fumière, Olivier - Michelante, David  Bruxelles : SSTC, 1999 (SP1083)
[Om te bestellen

Recommandations, recherche prénormative et normes pour des filières agroalimentaires végétales durables : rapport final François, Etienne - Hallaux, Bénédicte - Ninane, Véronique  Bruxelles : SSTC, 1999 (SP1084)
[Om te bestellen

Indicateurs et normes économiques, sociologiques et agronomiques des systèmes de production agricole durable : rapport final Van Bol, V. - Carlier, L. - Graindorge, C. ... et al  Bruxelles : SSTC, 1999 (SP1085)
[Om te bestellen

Mogelijkheid tot integratie van milieu- en gezondheidsaspecten in de normering van voedingsproducten : eindrapport Ceuterick, D. - Deweghe, L. - Hens, L. ... et al  Brussel : DWTC, 1999 (SP1086)
[Om te bestellen

Substances responsables d'intolérances alimentaires: état des lieux de la normalisation : rapport final Dandrifosse, G. - Dufourny, G.  Bruxelles : SSTC, 1999 (SP1087)
[Om te bestellen

Pre-normative research in the food sector : final reports, summaries   Brussels : OSTC, 2002 (SP1110)
[Om te downloaden]  [Om te bestellen