Sitemap Contact Kalender Nieuw Home
POD Wetenschapsbeleid > Actualiteit

Kalender

> 12.04.2021 | ESA seeks new astronauts - Online event

ESA is selecting new astronauts for the first time in 10 years. BELSPO and ESA will give more information during an event with State secretary Thomas Dermine and Frank De Winne.
Tune in on Monday 12/04 at 11h.
https://www.belspo.be/astronaut/astroselection.stm

> 22.04.2021 | Webinar SEAD - Online event

Digitalisation and the world of work
Are you interested in the process of digitalisation and its impact on jobs, occupations and workers? Do you want to know more about automation, workplace innovation, the platform economy and the social protection of workers in the digital age? Join our free webinar on Thursday the 22nd of April!

> 04.05.2021 | COST informatiesessie - Online event

COST Open call - Informatiesessie 2021
De Belgische COST Nationale Contactpunten (CNCs) organiseren op 4 mei 2021 van 10:00 tot 12:00 uur een informatiesessie via GoToMeeting voor Belgische onderzoekers die een voorstel als 'main proposer' willen indienen.
De vergadering zal verlopen in het Engels, inschrijving is verplicht.

> 06.05.2021 en 07.05.2021 | KBR - Internationaal colloquium

Old Books and New Technologies: Medieval Books and the Digital Humanities in the Low Countries
Op 6 en 7 mei 2021 vindt in KBR een internationaal colloquium plaats rond middeleeuwse handschriften en vroege drukken en de digital humanities in de Lage Landen. Er is specifieke aandacht voor de manier waarop nieuwe technologieën ingezet (kunnen) worden in het onderzoek.

Maatregelen COVID-19
Bezoek onze musea tijdens corona

Magritte Museum. Lees meer...

AfricaMuseum. Lees meer...

Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. Lees meer...

Planetarium. Lees meer...

Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België. Lees meer...

Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis. Lees meer...

Hallepoort. Lees meer...

Muziekinstrumentenmuseum. Lees meer...

KBR. Lees meer...

Algemeen Rijksarchief. Lees meer...

 Tentoonstellingen
van de musea en de wetenschappelijke instellingen

> tot 18-04-2021 | Hallepoort

Back to Bruegel
De Hallepoort spreekt, als uitzonderlijk bewaard deel van de middeleeuwse stadsomwalling van Brussel, tot de verbeelding. Tot 18 oktober 2020 wordt ze virtueel ook de toegangspoort tot BRUEGELs universum. Laat je meevoeren door middel van virtual reality technologie in de werken van de schilder. Vier werken van de meester komen werkelijk tot leven en laten je heel even ervaren hoe het leven er zo'n 450 jaar geleden uitzag. Beleef zo, en oog in oog met authentieke objecten van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis, de 16de eeuw aan de lijve: van schatten uit de Nieuwe wereld, over muziek- en meetinstrumenten tot wapens en wapenrustingen. Een interactieve opstelling nodigt daarenboven uit om naast zien en horen, ook te voelen, doen en ruiken. Bovenop de oude stadspoort, heb je een indrukwekkend uitzicht over de stad.

> tot 01-08-2021 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Bill Viola
Purification

Bill Viola, pionier van de videokunst, heeft het genre radicaal veranderd door zich heel vroeg toe te spitsen op de mogelijkheden van digitale technologie. In de afgelopen decennia ontwikkelde hij een herkenbare stijl die gekenmerkt wordt door zijn bewondering voor de grote meesters van de oude schilderkunst. Zijn installaties dompelen de toeschouwer onder in een contemplatieve wereld doordrenkt van mystiek, waarin de menselijke figuur centraal staat.

> tot 01.08.2021 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Aboriginal Art
In het voorjaar 2021 stellen we moderniteit verder in vraag met een dialoog tussen Aboriginal-schilderkunst en onze collecties.
We nodigen je uit om een duik te nemen in het universum van de Aboriginal schilders. Sinds Papunya Tula in de jaren 1970 de artistieke beweging op gang bracht, geniet de Aboriginal kunst een groeiende internationale reputatie. De werken gaan in gesprek met het "moderne primitivisme" en weerspiegelen zo de moderniteit van kunstenaars die te lang als "primitief" werden beschouwd. Clichés worden achterwegen gelaten. In plaats daarvan krijgen we ruimte voor vrouwelijke expressie en etnografische standpunten die kritische vraagtekens plaatsen bij de ideeën die sinds de 19de eeuw de discussie domineren.

> tot 01.08.2021 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Pierre Alechinsky
De tentoonstelling toont ongeveer 100 werken van Pierre Alechinsky. Schilderijen en tekeningen uit de collectie van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België bieden, naast een nieuwe uitzonderlijke schenking, een eerbetoon aan een van de grootste levende hedendaagse kunstenaars van België.
Pierre Alechinsky, vooraanstaand lid van de avant-garde groep CoBrA, werd in 2018 bekroond met het Praemium Imperiale, dat beschouwd wordt als de "Nobelprijs voor de Kunst".

> tot 15-08-2021 | AfricaMuseum

Mabele eleki lola !
De aarde, stralender dan het paradijs

De titel van de tentoonstelling verwijst naar de noodzaak om vooral hier en nu te leven, en naar de veerkracht die Congolezen dagelijks tentoonspreiden. De monumentale werken van Tsimba komen voor het eerst in dialoog te staan met de museumcollecties. De kunstenaar brengt op die manier hulde aan het werk van de klassieke smid en beeldhouwer. Tijdens deze bijzondere ontmoeting staan tweeëntwintig installaties van Freddy Tsimba oog in oog met dertig museumobjecten.

> tot 15.10.2021 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Henri Evenepoel
in het Fin-de-Siècle Museum

In deze tentoonstelling zal het werk op papier van de Belgische kunstenaar Henri Evenepoel aan de hand van enkele thema’s uitgelicht worden. Van kinds af kende Henri Evenepoel een grote tekenwoede. Dat resulteerde in duizenden werken, van vluchtige schetsen tot een enkele meer uitgewerkte tekening. Silhouetten van voorbijgangers, stadsscènes maar ook portretten van nietsvermoedende familieleden en vrienden: niets ontsnapte aan zijn waakzame blik.

> Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Bruegel. The Originals
De meesterwerken van Pieter Bruegel de Oude in de KMSKB

Ter gelegenheid van de 450e sterfdag van Pieter Bruegel de Oude, vieren de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten de grote renaissance meester met verschillende projecten.


Toekomstige Tentoonstellingen
van de musea en de wetenschappelijke instellingen

22.04.2021 > 01.08.2021 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Thomas Houseago
In het voorjaar zullen de KMSKB het plezier hebben de nieuwe tentoonstelling van Britse kunstenaar Thomas Houseago aan te kondigen. Zijn werken geven ten volle uitdrukking aan de transcendentale, emotionele en herstellende kracht van de natuur.


Bezoek onze Musea virtueel
Een reeks initiatieven van onze federale musea en instituten.

Geboorte, de virtuele tentoonstelling van Belspo

De editie 2020 van WETENSCHAP EN CULTUUR IN HET KONINKLIJK PALEIS kan jammer genoeg niet plaatsvinden in situ. Belspo bedacht evenwel een alternatief maar origineel parcours, én aangepast aan de omstandigheden, doorheen een virtuele tentoonstelling "Geboorte".

Via de virtuele tentoonstelling Geboorte bieden de federale wetenschappelijke instellingen (FWI) het grote publiek de mogelijkheid een ruim themakader te verkennen, waaronder kunstwerken, natuurspecimens en -fenomenen, wetenschappelijke onderzoeksonderwerpen en archiefdocumenten of -foto's. Bij de selectie ervan stonden onze FWI's voor een immens dilemma. Uiteindelijk werden een dertigtal aan het thema geboorte gelinkte voorwerpen, kunstwerken en films uitgekozen die soms subtiele overeenkomsten vertonen en multidisciplinaire en transversale onderwerpen aansnijden.

http://www.royalbelspo.be/

Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Fine Arts at Home
De KMSKB nodigen zichzelf uit bij u thuis en helpen u de isolatie een beetje te ontsnappen! Ontdek hier, alleen of met heel de familie, alles wat u nodig heeft voor een virtuele reis doorheen de kunstgeschiedenis.
Virtuele tentoonstellingen | Video's | De Collectie | Kids & family

Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium

Het KIK biedt u de mogelijkheid om alle werken van Jan Van Eyck in hoge resolutie te ontdekken, evenals een collectie van meer dan 700.000 foto's van het Belgische culturele erfgoed met vrije toegang.
> BALaT, onze online databank.
> Ontdek het œuvre van Jan Van Eyck online

Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis

Het KMKG nodigt u uit om de collectiestukken te verkennen.
> Meesterwerken online

Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen

Als jij niet naar ons Museum kunt komen, dan brengen zij het museum toch gewoon naar jou!
> Natuur(wetenschappen) tijdens de lockdown: NaturalsciencesAtHome

AfricaMuseum

Dat museumcollecties digitaliseren van groot belang is, is alleen nog maar duidelijker geworden tijdens de sluiting van musea door de COVID-19-pandemie.
> Museumcollecties in 2D+ en 3D
Bekijk een reeks van 27 collecties rond uiteenlopende geschiedkundige en cultureel antropologische thema's.
> De collectie in de kijker
Dwaal mee rond in de labo’s, bureaus en archieven van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika om de wetenschappers die hier werken te ontmoeten.
> AfricaMuseum Podcast

Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie

In plaats van onze omgeving aan te passen, zijn we vandaag verplicht om onszelf aan te passen. Voor de duur van de lockdown past het koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie haar slogan aan van "Science between Heaven and Earth" (wetenschap tussen hemel en aarde) naar "Science between Heaven and Home" (wetenschap tussen hemel en thuis). We delen met u de kleine dingen die onze dagen opfleuren in onze nieuwe leven- en werkroutines.
> Science between heaven and home (wetenschap tussen hemel en thuis)

KBR

Alle e-bronnen en gedigitaliseerde collecties van KBR nu van thuis uit raadpleegbaar
- Alle gedigitaliseerde kranten en tijdschriften zijn nu volledig te doorzoeken op afstand.
- Ook de elektronische bronnen kunt u voortaan overal raadplegen.
- Meer dan 70.000 gedigitaliseerde erfgoeddocumenten online beschikbaar in Belgica.
- Mogelijkheid tot digitaliseren op aanvraag en uitgebreide scancapaciteit.
> Lijst met alle beschikbare e-bronnen

DIGIT Digitaliseringsprogramma van het Federaal Wetenschapsbeleid

Het is van het grootste belang het rijke cultureel en wetenschappelijk erfgoed van België te bewaren en die kostbare troeven te onthullen voor onderzoekers en het grote publiek.
> De collecties verkennen

 


Over deze website

Cookies policy

Persoonsgegevens

© POD Wetenschapsbeleid