Sitemap Contact Kalender Nieuw Home
POD Wetenschapsbeleid > Actualiteit

Kalender

> 22-07-2018 tot 02-09-2018 | BELSPO

Wetenschap en Cultuur op het Koninklijk Paleis 2018
In samenwerking met de Kanselarij van de Eerste Minister, de tien federale wetenschappelijke instellingen, het Nationaal Geografisch Instituut en het War Heritage Institute biedt BELSPO het Belgisch en internationaal publiek een originele kijk op kunst en wetenschap, via een verbluffende ontdekkingstocht langs kunstwerken en onderzoeksvoorwerpen afkomstig uit het federaal cultureel en wetenschappelijk patrimonium.
Met hun verschillende achtergronden drukken onze wetenschapslui verwondering uit via hun discipline en presenteren zij een selectie van verbazingwekkende wetenschappelijke instrumenten, werken en schitterende verwezenlijkingen die hun onderzoekswerk weerklank geven.
De tentoonstelling geeft BELSPO de kans om bij te dragen tot het populariseren van kennis en het valoriseren van federale collecties, zodat iedereen ervan kan genieten.

Conferenties en colloquiaConferenties, colloquia en educatieve activiteiten
van de musea en de wetenschappelijke instellingen

> 2018 | Planetarium

Activiteiten in het Planetarium - Nieuwe planetariumfilm: Explore.

> 12|14-09-2018 | Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium

The Bruegel Success Story Colloquium
Symposium XXI for the Study of Underdrawing and Technology in Painting

The Royal Institute for Cultural Heritage (KIK/IRPA) is honoured to announce the Bruegel Success Story Colloquium in Brussels on 12-14 September 2018.
The colloquium is intended for curators, art-historians, conservators and scientists studying painting from the Southern Netherlands in the 16th century.
The Triennial colloquium is alternately organized by KIK/IRPA, UCL, KU Leuven, and Musea Brugge. This year, the Royal Museums of Fine Arts of Belgium and the University of Liège are joint organizers.
Conference Venue: Royal Museum of Fine Arts of Belgium, Place du Musée, B-1000 Brussels.
[Information and registration]

> 29|30-09-2018 | Koninklijke Sterrenwacht van België

Opendeurdagen 2018
Do you want to visit the Royal Observatory of Belgium? Come to the OpenDoors on September 29 and 30 in Brussels. This is not a regular event, so do not miss the opportunity to discover meteorology, aeronomy and astronomy

 


Tentoonstellingen
van de musea en de wetenschappelijke instellingen

2018 | Koninklijk Museum voor Midden-Afrika - Pop-up Museum

Tijdens de sluiting voor renovatie zijn we een pop-up museum: je kan ons op verschillende plaatsen tijdelijk zien opduiken met tentoonstellingen en activiteiten.

2018 | Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium

Victor Horta: online fototentoonstelling
Gedurende het hele jaar 2018 neemt het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium deel aan het project Horta Inside Out door zowel het grote publiek als specialisten een vlotte toegang te bieden tot zijn verzameling negatieven die talrijke verwezenlijkingen van de architect Victor Horta in beeld brengen. Onze fototheek bevat immers honderden foto’s van gebouwen ontworpen door de grootmeester van de art nouveau- en art deco-architectuur in België. Het merendeel ervan is gelegen in het Brussels Gewest, maar er zijn ook enkele voorbeelden in Vlaanderen en in Wallonië.

> 2018 | Planetarium

Smurfen op de Sterrenwacht!
Een voormalige directeur van de Koninklijke Sterrenwacht van België was een goede vriend van Peyo. Samen vatten ze het idee op om de nieuwigheden in het aardwetenschappelijk onderzoek aan de Sterrenwacht te illustreren aan de hand van de Smurfen. Zo verschijnen vanaf 1966 niet minder dan 18 wenskaarten met de vrolijke kleine blauwe mannetjes, geïnspireerd door het onderzoek en de instrumenten van de Sterrenwacht. Deze kaarten worden hier samen met enkele van de geïllustreerde instrumenten tentoongesteld.

> tot 19-08-2018 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Hiroshi Sugimoto - Still Life
De KMSKB verwelkomen “Still Life”, een tentoonstelling van de Japanse kunstenaar Hiroshi Sugimoto. In deze tentoonstelling worden een veertigtal foto’s verspreid over twee kamers in het museum. De foto’s gaan in dialoog met oude kunstwerken uit het museum. Zo vind je typische elementen van de Vlaamse Primitieven in de werken van Sugimoto terug zoals rijkdom aan details, diepte, verrassende lichteffecten of interpretaties van de natuur. Sugimoto is geboren in 1948 en studeerde Oosterse Filosofie aan de Art Center College of Design in Los Angeles. In zijn werken combineert hij Westerse kunst en Oosterse Mystiek, waardoor er een brug ontstaat tussen de Westerse en Oosterse cultuur. Hij is vooral gekend voor zijn zeelandschappen, die hij begon te fotograferen in de jaren 1980.

> tot 19-08-2018 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Michel Mouffe - Thinking the veil
De expositie toont een nieuwe reeks werken die door Michel Mouffe speciaal werden gemaakt voor de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België.
Mouffes schilderijen nemen de bezoeker mee op een reis doorheen de enigmatische wereld van het kleurenspel. Tussen helderheid en duisternis, wordt de toeschouwer ondergedompeld in de kunstwerken, die de zoektocht van de artiest naar ¬kleur en licht blootleggen.
Michel Mouffe is geboren in 1957 in Brussel. Zijn eerste tentoonstelling vond plaats na verblijf in een huis van Le Corbusier dat hij één jaar lang als atelier gebruikte. Mouffe stelde zijn werk tentoon in verschillende Europese landen, Azië en Amerika. Hij woont en werkt in Brussel, in Le Poët-Laval (Frankrijk) en La Mola (Spanje).

> tot 19-08-2018 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Jan Fabre - My Queens
Ontmoet Jan Fabres geliefkoosde dames en ontdek een heel ander aspect van het oeuvre van deze totaalkunstenaar!
Met de expo “My Queens”, brengt Fabre een ode aan de belangrijkste vrouwen in zijn leven. Tegelijkertijd treedt de hedendaagse kunstenaar in dialoog met de Vlaamse kunsttraditie binnen het historische kader van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België. Te midden van de werken van barokmeester Jacques Jordaens, plaatst Fabre acht monumentale marmerreliëfs van vrouwen uit zijn naaste omgeving wiens nobel profiel contrasteert met hun papieren feesthoeden. Zij verbeelden het adellijke karakter van de vriendschap met de artiest en het daarmee verbonden feestelijke gevoel. Centraal in de zaal staat het werk “My Future Queen”, een wit marmeren sculptuur van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Elisabeth, Hertogin van Brabant, ook met feesthoed op haar hoofd. Het beeld van de jonge troonopvolgster vormt het middelpunt van de diverse artistieke dialogen in deze ruimte en staat pal tussen heden en verleden, met de blik naar de toekomst gericht.

> tot 26-08-2018 | Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen

Apenstreken
Dring door tot in het hart van de jungle en ontdek de uitbundige leefwereld van maar liefst zestig verschillende primaten. Sta oog in oog met de mannetjesgorilla, observeer de orang-oetan, ga op zoek naar de allerkleinste primaat – de dwergmuismaki – of bewonder hoe vindingrijk de chimpansee termieten vangt! Begrijp hoe apen zich verplaatsen, wat ze eten, hoe ze communiceren en op mekaar reageren. De mens leeft moeilijk samen met andere primaten. Wat kunnen we doen om de zwaar bedreigde apen te beschermen?
APENSTREKEN brengt zestig prachtig opgezette exemplaren* bijeen, met adembenemende foto’s, filmpjes en interactieve schermen. Een expo voor alle leeftijden, waarkinderen ook zelf de aap kunnen uithangen!

> tot 30-09-2018 | Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis

Van Tiepolo tot Richter, dialoog in Europa
De belangrijkste Europese stichtingen die ijveren voor het behoud van het cultureel erfgoed stellen in Brussel een honderdtal topstukken uit hun collecties voor in de tentoonstelling ‘Van Tiepolo tot Richter, dialoog in Europa’. De tentoonstelling laat zien hoe erfgoed de contacten tussen Europeanen van eeuw tot eeuw stimuleerde. Het initiatief kwam er naar aanleiding van het Europees Erfgoedjaar, meteen de ideale gelegenheid voor Europese stichtingen die in dit domein actief zijn, om hun engagement beter bekend te maken. Kunst en cultuur zijn trouwens altijd al uitstekende ambassadeurs geweest.
De zowat honderd prestigieuze werken die in Brussel tentoongesteld worden, weerspiegelen stuk voor stuk de grote en kleine geschiedenis van alle Europeanen. De stukken zijn geselecteerd door de 14 deelnemende stichtingen uit heel Europa. Zo groeit er een fascinerende dialoog tussen onder anderen Auguste Rodin, Giovanni Battista Tiepolo, Jacob Jordaens en Albrecht Dürer voor de oude kunst, en Gerhard Richter, Georg Baselitz, Ernst Ludwig Kirchner, Constant, Maria Helena Vieira da Silva en Leon Spilliaert voor de modernen.

> tot 18-11-2018 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Nicolas Party
te gast in het Magritte Museum

Enkele kunstwerken van René Magritte trekken uitzonderlijk naar de andere kant van de oceaan, voor de tentoonstelling “René Magritte: The Fifth Season” in het prestigieuze San Francisco Museum of Modern Art (SF MoMA) van 19 mei tot en met 28 oktober 2018. In deze periode presenteert het Magritte Museum werken van de hedendaagse kunstenaar Nicolas Party, die een unieke dialoog aangaat met Magrittes fascinerende universum. De speelse en kleurrijke creaties van Nicolas Party – exclusief gemaakt voor het Museum – zetten de boel op stelten.

> tot 25-11-2018 | Hallepoort

Little Life
Koken, poetsen, de tafel dekken, het bed opmaken, bezoek ontvangen, een huis inrichten,… Het dagelijks leven in huis is een onuitputtelijk inspiratiebron voor het kinderspel. Met poppen, poppenhuizen, fornuisjes, meubeltjes en serviesjes verzinnen kinderen verhalen en doen ze de huiselijke bezigheden van volwassenen na. Meer dan 100 jaar geleden was dit soort speelgoed voorbehouden voor meisjes uit de rijkere klassen.
De tentoonstelling Little Life neemt de bezoeker mee naar deze mooie kleine wereld, die op prachtige wijze het huiselijk leven van de burgerlijke milieus uit de 19de en het begin van de 20ste eeuw verbeeld.
Basis van de tentoonstelling is een uitzonderlijk poppenhuis, vervaardigd rond 1900 naar het model van een Brusselse neoklassieke woning. Samen met allerlei ander antiek speelgoed vertellen we van salon tot badkamer hoe een woning, het interieur en het dagelijks leven van een gegoede familie eruit zag.
Voor de kids: een ludieke mise-en-scène met DIY-opdrachten en een 3D animatie zorgen voor extra beleving in de tentoonstelling. Na de tentoonstelling kunnen de kinderen terecht op de speelzolder om zelf een poppenkamer te ontwerpen, zich te vermaken met een mega groot poppenhuis of weg te dromen in de boekenhoek.

> tot 30-12-2018 | Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis

Opening van de juwelierszaak Wolfers Frères
Een creatie van architect Victor Horta

105 jaar na de plechtige inhuldiging van de juwelierszaak Wolfers Frères in 1912, zal de winkel opnieuw in zijn authentieke opstelling worden getoond. Daarvoor werd in het Jubelparkmuseum een zaal vrijgemaakt van quasi dezelfde oppervlakte en vorm als de ruimte die Victor Horta had voorzien in het gebouw gelegen in de Arenbergstraat in Brussel. Op basis van een grondige historische studie worden de vitrines en toonbanken geplaatst zoals Horta ze had voorzien. Daarvoor werd de kleine, voorlopige opstelling van het meubilair in het museum ontmanteld en werden de opgeslagen interieurelementen uit de reserves gehaald. Ook de oorspronkelijke toegangsdeuren zullen worden geïntegreerd. Zo zullen de bezoekers de zaal betreden zoals vroeger het uitgelezen cliënteel de juwelierszaak binnen wandelde.
Het winkelinterieur wordt volgens de regels van de kunst gerestaureerd. Al het meubilair, gemaakt van Cubaans mahonie werd inmiddels gereinigd en de originele vernislaag werd hersteld. De fluweelbekleding van de binnenzijde van de toonkasten wordt opnieuw geweven naar het voorbeeld van de originele stof. Het patina van het bronsbeslag wordt opgefrist. Daardoor zal de oorspronkelijke kleurenharmonie zoals Victor Horta die bedacht had, opnieuw zichtbaar worden: een sublieme combinatie van donkerrood gepolitoerd mahonie, donkergroen fluweel en goudaccenten van het beslag, dat alles in harmonie met de mauve kleur van de muren. Door deze doorgedreven restauratie en wederopbouw zullen de bezoekers als het ware terechtkomen in de exclusieve Brusselse zaak van luxeobjecten.

> tot 26-02-2020 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Gao Xingjian - Ontluikend bewustzijn
Zes monumentale werken van Gao Xingjian, speciaal op maat gemaakt van de zaal waarin ze tentoongesteld worden. In zijn representaties van een 'ontluikend bewustzijn' nodigt de artiest de bezoeker uit het beeld te doorkruisen en er, de inkt voorbij, de filosofie in haar existentiële naaktheid te ontdekken… een plek waar de musea (opnieuw) een contemplatieoord worden.
Gao Xingjian, Nobelprijswinnaar in de literatuur in 2000 en Fransman van Chinese afkomst, beschouwt zichzelf een 'tussenpersoon' tussen de Oosterse wereld die zijn identiteitsbasis vertegenwoordigt en de Westerse wereld waarvan hij de moderniteitsidee bespreekt. Zijn werk vormt ook een overgang tussen het schilderij en het geschreven woord.

> tot 16-03-2020 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Bruegel. Unseen Masterpieces
When art meets technology

Dankzij een grote waaier aan online en plaatselijk toegankelijke ervaringen, biedt dit unieke initiatief iedereen de mogelijkheid zich te verdiepen in Bruegel’s meesterwerken door toegang te verlenen tot de kleinste details van elk schilderij en de kennis van experts. De kunstliefhebber duikt in de wereld van de schilder en ontdekt er al die onverwachte elementen die het geniale talent van de Vlaamse meester bewijzen. In het kader van de 450e sterfdag van Bruegel in 2019, komt het initiatief voor dit evenement van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, in samenwerking met het Google Cultural Institute. Dit innovatieve project brengt de grote internationale musea, merendeels Europees, samen rond de figuur van Bruegel en is het resultaat van diepgaande reflecties over de huidige museale veranderingen in het digitale tijdperk.

> tot 21-06-2020 | Hallepoort

Back to Bruegel
Experience the 16th century

De Hallepoort spreekt, als uitzonderlijk bewaard deel van de middeleeuwse stadsomwalling van Brussel, tot de verbeelding. In 2019 wordt ze virtueel ook de toegangspoort tot Bruegels universum. Laat je meevoeren door middel van virtual reality technologie in de werken van de schilder. Beleef zo, en oog in oog met authentieke objecten van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis, de 16de eeuw aan de lijve: van schatten uit de Nieuwe wereld, over muziek- en meetinstrumenten tot wapens en wapenrustingen. Bovenop de oude stadpoort, heb je een indrukwekkend uitzicht over de stad. Dankzij hightech verrekijkers word je ondergedompeld in Brussel en de ommelanden uit Bruegels tijd.

 


Toekomstige Tentoonstellingen
van de musea en de wetenschappelijke instellingen

> 01-10-2018 > 30-01-2019 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

The New Berlin
Portret van Berlijn als Europees kruispunt.
Schets van een crisiperiode en utopische visies.
Vragen rond de relatie tussen kunst en geschiedenis, tussen kunst en maatschappij.

Aan het begin van de 20ste eeuw werd Berlijn, kosmo- en metropool tussen mythe en realiteit, tevens de hoofdstad van de eerste Duitse democratie, hét epicentrum van pluralistische kunstuiting en cultuur. Op dit kruispunt van culturen tussen Oost en West, weerspiegelden de plastische kunsten rechtstreeks de alledaagse werkelijkheid in tijden van crisis en sociale omwenteling. De welvaart was broos en decadent. Men verwijst naar deze periode dan ook als die van de "Années folles". 
De tentoonstelling schetst de periode 1913-1932, met de nadruk op artistieke antwoorden op de metropool en de sociale en politieke veranderingen. Ze belicht de invloed van de grootstad op de avant-garde van de oorlog, de sociale revolutie en de ineenstorting van het oude regime op de kunst.

> 23-11-2018 > 24-03-2019 | Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis

INCA Dress Code: Pracht en praal uit de Andes
De Inca’s en hun voorgangers zijn vermaard om hun ceramiek, edelsmeedkunst en bouwwerken in ongebakken leemtichels en kolossale uitgehouwen stenen… maar hoe waren ze gekleed? Textiel bezat een bijzondere status omdat het gezien werd als een zeer waardevol product: de Inca’s gebruikten het niet enkel om zich te kleden, maar ook als symbool van macht en identiteit, als offerande of als ruilmiddel. De tentoonstelling geeft de bezoeker de kans om de verfijning en beheersing van de weefkunst te bewonderen, naast de kleurenpracht van textiel en pluimen, evenals schitterende sieraden in goud, zilver en schelp.

 


En ook...

> Plantentuin Meise

 


Over deze website

Uw privacy

© 2018 POD Wetenschapsbeleid