Sitemap Contact Kalender Nieuw Home
POD Wetenschapsbeleid > Actualiteit

Kalender

Conferenties en colloquia

> 22-07-2017 tot 03-09-2017 | Wetenschap en Cultuur op het Koninklijk Paleis

HEMEL!
Het Federaal Wetenschapsbeleid BELSPO beheert grote onderzoeksprogramma's en levert de federale regering zo de nodige gegevens om beslissingen te nemen op het vlak van duurzame ontwikkeling, de gevolgen van de klimaatverandering, biodiversiteit, energie, gezondheid, mobiliteit en aspecten van de informatiemaatschappij. Het is ook verantwoordelijk voor de federale wetenschappelijke instellingen die, samen met andere landen van de Europese Unie, voortdurend steeds meer initiatieven opzetten en bruggen slaan tussen onderzoek op hoog niveau en de valorisatie daarvan bij het brede publiek.
In die context past ook de tentoonstelling 'Hemel!' : een initiatief van BELSPO dat mogelijk werd gemaakt dankzij het zomers evenement 'Wetenschap en Cultuur op het Koninklijk Paleis.
In samenwerking met de Kanselarij van de Eerste Minister, de tien federale wetenschappelijke instellingen en het Nationaal Geografisch Instituut, nodigt BELSPO het Belgisch en internationaal publiek uit om zich openstellen voor kunst en wetenschap via een originele ontdekkingstocht langs ons federaal, cultureel en wetenschappelijk erfgoed.
Onze wetenschappers hebben elk hun eigen achtergrond. Vanuit hun eigen vakgebied benaderen ze de hemel op hun eigen manier om toeschouwers die hemel te laten herontdekken aan de hand van een aantal relevante stukken.
Via deze tentoonstelling draagt BELSPO bij tot het populariseren van kennis en het valoriseren van federale collecties, zodat iedereen ervan kan genieten.
[Persbericht - Persmap]

> 20-09-2017 | FED-tWIN - Lancerings- en informatiesessie

FED-tWIN
Programma voor duurzame onderzoekssamenwerking tussen de Federale wetenschappelijke instellingen (FWI's) en de universiteiten

FED-tWIN is een nieuw federaal onderzoeksprogramma ter bevordering van de samenwerking tussen de Federale Wetenschappelijke Instellingen (FWI's) en de Belgische universiteiten, door de financiering van gezamenlijke onderzoeksprofielen.  Deze zullen uitgevoerd worden door onderzoekers met een doctoraat die halftijds in beide instellingen tewerkgesteld worden.
Het programma zal officieel gelanceerd worden door Mevr. Zuhal Demir, Staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid, op woensdag 20 september 2017 in de Koninklijke Bibliotheek van België.
[Programma - Inschrijving]Conferenties, colloquia en educatieve activiteiten
van de musea en de wetenschappelijke instellingen

> 2017 | Planetarium

Activiteiten in het Planetarium - Film 360°: The Blind Man with Starry Eyes
Nieuwe planetariumfilm: Solar Superstorms.

> 17.08.2017 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België
> 24.08.2017 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België
> 31.08.2017 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Zomerwandelingen: Verhaeren in het museum (iedere donderdag):
Deze zomer organiseren de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, in samenwerking met Amusea iedere donderdag - en zondagochtend literaire en poëtische wandelingen in het Fin-de-Siècle museum.
Iedere donderdag kan u luisteren naar gedichten van Verhaeren wiens poëzie rechtstreeks geïnspireerd lijkt te zijn door de schilderijen van het Fin de Siècle Museum. Of zijn het de kunstenaars die betoverd waren door de woorden van de dichter?

> 20.08.2017 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België
> 27.08.2017 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Zomerwandelingen: Reis door een schilderij (iedere zondag):
Deze zomer  organiseren de  Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, in samenwerking met Amusea iedere donderdag - en zondagochtend literaire en poëtische wandelingen in het Fin-de-Siècle museum. 
Neem eens de tijd en zet je neer voor een schilderij. Mijmer over wat je ziet maar ook over wat je niet ziet. Welke verhalen liggen verborgen achter details en kleuren. Een ludieke en inspirerende ontdekkingstocht waarin kunst en literatuur elkaar versterken.

 

 


Tentoonstellingen
van de musea en de wetenschappelijke instellingen

2017 | Koninklijk Museum voor Midden-Afrika - Pop-up Museum

Tijdens de sluiting voor renovatie zijn we een pop-up museum: je kan ons op verschillende plaatsen tijdelijk zien opduiken met tentoonstellingen en activiteiten.

> tot 15.08.2017 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

14-18: hulde van Australische en Nieuw-Zeelandse kunstenaars
Focustentoonstelling
De honderdste verjaardag van de Eerste Wereldoorlog is internationael, cultureel en historisch een herdenkingsmoment. Het vindt vooral weerklank in Australië en Nieuw-Zeeland, waar de oorlog en het samenvoegen van Australische en Nieuw-Zeelandse troepen (Australian and New Zealand Army Corps, afgekort ANZAC) in Gallipoli (Turkije) in 1915, sterk verbonden blijft met de nationale identiteit en de duurzame relatie tussen de twee landen. Ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van de oorlog heeft de Australian War Memorial opdracht gegeven voor de Anzac Centenary Print Portfolio, bestaande uit hedendaagse artistieke interpretaties van de Eerste Wereldoorlog door telkens vijf kunstenaars uit Australië en Nieuw-Zeeland.
De Australische en Nieuw-Zeelandse belevenis van de Eerste Wereld Oorlog kan niet volledig begrepen worden door mensen die er niet aan deelnamen; het doel van deze portfolio is een creatieve ontdekkingstocht van de erfenis van de oorlog. De honderdjarige herdenking vormt zelf de link tussen het verleden met het heden en de toekomst.
De tien geselecteerde kunstenaars zijn: Daniel Boyd, Megan Cope, Helen Johnson, Mike Parr, and Sangeeta Sandrasegar van Australië en Shane Cotton, Brett Graham, Fiona Jack, John Reynolds en Sriwhana Spong van Nieuw-Zeeland. Elke kunstenaar was individueel twee weken lang in residentie in Canberra tussen mei 2014 en juli 2015 en werkte met de grootmeester John Loane en de gespecialiseerde staf van de Megalo Print Studio and Gallery. De kunstenaars werkten apart van elkaar, het doel was immers niet om een homogeen of zelfs een coherent beeld van de geschiedenis te produceren, maar om de diversiteit van artistieke interpretaties te weerspiegelen en een breed scala aan creatieve antwoorden te bieden.
De Australian War Memorial schonk aan de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België deze tien etsen, die in het kader van de honderdjarige herdenking van de Slag van Passchendaele tentoongesteld zijn.

> tot 27.08.2017 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Remigio Cantagallina
Een Italiaanse reiziger in de Zuidelijke Nederlanden

Meer dan 400 jaar geleden doorkruiste een Florentijnse kunstenaar met de naam Remigio Cantagallina Europa om zich onder meer in Brussel aan het hof van de aartshertogen Albrecht en Isabella te vestigen. De redenen voor zijn reis zijn het voorwerp van een grondig onderzoek, tussen geschiedenis en kunstgeschiedenis. Tijdens zijn verblijf in 1612-1613 in de voormalige Zuidelijke Nederlanden maakt hij tal van tekeningen die, ook nu nog, een unieke getuigenis vormen.
Deze kleine tekeningen werden vergroot en zijn te bezichtigen in de ondergrondse overblijfselen van het Coudenbergpaleis. Laat u onderdompelen in de steden van de voormalige Nederlanden, in een reis door de tijd tussen Brussel, Temse en Spa. Deze tekeningen behoren tot de collectie van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, die voor deze gelegenheid uitzonderlijk een selectie originele tekeningen tentoonstellen in het Old Masters Museum.

> tot 03.09.2017 | Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen

GIF
Een tentoonstelling die je nieuwsgierigheid prik(kel)t!
In de tentoonstelling GIF zitten levende slangen, hagedissen, spinnen, kikkers, padden en andere giftige dieren in een twintigtal terraria. Een dierenverzorger kijkt er op toe dat zij gezond blijven. Misschien heb je geluk en kan je hem aan het werk zien in zijn beveiligd laboratorium.
Maak zo weinig mogelijk geluid wanneer je de tentoonstelling GIF bezoekt, tik niet op de ruiten van de terraria en beweeg je rustig: geluidstrillingen storen de dieren, die zich dan verstoppen zodat je ze nog moeilijk kan bewonderen.
Een tentoonstelling van Grupo Atrox

> tot 17.09.2017 | Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium

De Duitse negatieven van het KIK
Het Belgisch cultureel erfgoed door de lens van de bezetter.
Precies honderd jaar geleden, in de zomer van 1917, startte de Duitse bezetter met de opmaak van de eerste nationale fotografische inventaris ooit van het Belgische artistieke erfgoed. Meer dan dertig Duitse kunsthistorici, architecten en fotografen, onder de leiding van Paul Clemen (1866-1947), conservator van het bouwkundige erfgoed in het Rijnland, gingen op pad om de belangrijkste monumenten en kunstwerken op Belgische bodem te fotograferen. De tentoonstelling De Duitse negatieven is open voor het publiek tot 17 september 2017 in het Warandepark in Brussel.

> tot 17.09.2017 | Jubelparkmuseum

Once upon a time
Het gouden tijdperk van het geëmailleerde uurwerk (1650-1850)
Tot de verzameling oude horloges van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (KMKG) behoort ook een opmerkelijke collectie zakhorloges. De geëmailleerde uurwerken, uit de 17de tot de 19de eeuw, vormen het hoogtepunt van deze collectie en belichten de talrijke facetten van deze complexe en fascinerende decoratieve techniek.
Deze collectie kan men als een miniatuurmuseum op zichzelf beschouwen. Met haar kleurenpracht die bleef door de tand des tijds, geeft de verzameling de bezoeker een ruim overzicht van de evolutie van kunststromingen en modes van 1650 tot 1850. Enkele collectiestukken zijn afkomstig uit prestigieuze Parijse ateliers, maar het merendeel werd vervaardigd door de schilders-emailleurs van de Zwitserse Fabrique genevoise. De horloges worden vergezeld van papieren jurken van de Belgische kunstenares Isabelle de Borchgrave en werken uit de andere verzamelingen van de KMKG (porselein, kledingstukken, zilverwerk,...)

> tot 26.02.2020 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Gao Xingjian - Ontluikend bewustzijn
Zes monumentale werken van Gao Xingjian, speciaal op maat gemaakt van de zaal waarin ze tentoongesteld worden. In zijn representaties van een 'ontluikend bewustzijn' nodigt de artiest de bezoeker uit het beeld te doorkruisen en er, de inkt voorbij, de filosofie in haar existentiële naaktheid te ontdekken… een plek waar de musea (opnieuw) een contemplatieoord worden.
Gao Xingjian, Nobelprijswinnaar in de literatuur in 2000 en Fransman van Chinese afkomst, beschouwt zichzelf een 'tussenpersoon' tussen de Oosterse wereld die zijn identiteitsbasis vertegenwoordigt en de Westerse wereld waarvan hij de moderniteitsidee bespreekt. Zijn werk vormt ook een overgang tussen het schilderij en het geschreven woord.

> tot 16.03.2020 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Bruegel. Unseen Masterpieces
When art meets technology

Dankzij een grote waaier aan online en plaatselijk toegankelijke ervaringen, biedt dit unieke initiatief iedereen de mogelijkheid zich te verdiepen in Bruegel’s meesterwerken door toegang te verlenen tot de kleinste details van elk schilderij en de kennis van experts. De kunstliefhebber duikt in de wereld van de schilder en ontdekt er al die onverwachte elementen die het geniale talent van de Vlaamse meester bewijzen. In het kader van de 450e sterfdag van Bruegel in 2019, komt het initiatief voor dit evenement van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, in samenwerking met het Google Cultural Institute. Dit innovatieve project brengt de grote internationale musea, merendeels Europees, samen rond de figuur van Bruegel en is het resultaat van diepgaande reflecties over de huidige museale veranderingen in het digitale tijdperk.


Toekomstige Tentoonstellingen
van de musea en de wetenschappelijke instellingen

> 01-09-2017 > 30-01-2018 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Marcel Lecomte: zijn band met René Magritte
In het kader van de 50e verjaardag van de dood van Marcel Lecomte (1966/2016) en René Magritte (1967/2017).
Marcel Lecomte was schrijver, kunstcriticus en medewerker van de KMSKB. Dankzij hem ontdekte Magritte het oeuvre van Giorgio de Chirico, waardoor zijn visie op de schilderkunst radicaal veranderde. Naast de relatie tussen beide mannen, presenteert de tentoonstelling ook exclusieve teksten van Lecomte over Magritte en de briefwisseling tussen de twee goede vrienden.
Deze tentoonstelling zal in het Magritte Museum te zien zijn.

> 13-10-2017 > 18-02-2018 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Magritte & de hedendaagse kunst
Het oeuvre van Magritte is en blijft een grote referentie voor elke artiest die nadenkt over de praktijk van de beeldproductie, over de representatie of de transformatie van de werkelijkheid. De tentoonstelling brengt kunstenaars samen die, sinds de jaren ’80, de dialoog zijn aangegaan met die “période vache” van Magritte. Van George Condo tot Gavin Turk, van Sean Landers tot David Altmejd.
De tentoonstelling is uitzonderlijk 7 dagen op 7 open.
Dit geldt ook voor het Musée magritte museum tussen 13.10. 2017 en 18.02.2018.

> 26-10-2017 > 25-04-2018 | Jubelparkmuseum

Oceania
Oceanië is in het westerse collectieve geheugen, van James Cook tot in de 21ste eeuw, altijd geassocieerd gebleven met de grote ontdekkingsreizen en het onbekende.
Dit aspect wordt de rode draad in de tentoonstelling, die is opgevat als een uitnodiging om de grote oceaan te doorkruisen in het spoor van de ontdekkingsreizigers van de 18de eeuw. Het wordt een zoektocht naar de schoonheid van de kunst uit Oceanië én gelijktijdig naar de culturele context die wordt gereconstrueerd met behulp van de etnografie en de archeologie.
De rijke Oceanië-collecties van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (Jubelparkmuseum en Muziekinstrumentenmuseum) en van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika worden in de schijnwerpers gezet. Tevens kwam een samenwerking met het Musée de Tahiti et des Îles (Frans Polynesië) tot stand.

> 17-11-2017 > 25-11-2018 | Hallepoort

Little Life
Koken, poetsen, de tafel dekken, het bed opmaken, bezoek ontvangen, een huis inrichten,… Het dagelijks leven in huis is een onuitputtelijk inspiratiebron voor het kinderspel. Met poppen, poppenhuizen, fornuisjes, meubeltjes en serviesjes verzinnen kinderen verhalen en doen ze de huiselijke bezigheden van volwassenen na. Meer dan 100 jaar geleden was dit soort speelgoed voorbehouden voor meisjes uit de rijkere klassen.
De tentoonstelling Little Life neemt de bezoeker mee naar deze mooie kleine wereld, die op prachtige wijze het huiselijk leven van de burgerlijke milieus uit de 19de en het begin van de 20ste eeuw verbeeld.
Basis van de tentoonstelling is een uitzonderlijk poppenhuis, vervaardigd rond 1900 naar het model van een Brusselse neoklassieke woning. Samen met allerlei ander antiek speelgoed vertellen we van salon tot badkamer hoe een woning, het interieur en het dagelijks leven van een gegoede familie eruit zag.
Voor de kids: een ludieke mise-en-scène met DIY-opdrachten en een 3D animatie zorgen voor extra beleving in de tentoonstelling. Na de tentoonstelling kunnen de kinderen terecht op de speelzolder om zelf een poppenkamer te ontwerpen, zich te vermaken met een mega groot poppenhuis of weg te dromen in de boekenhoek.

> 01-10-2018 > 30-01-2019 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

The New Berlin
Portret van Berlijn als Europees kruispunt.
Schets van een crisiperiode en utopische visies.
Vragen rond de relatie tussen kunst en geschiedenis, tussen kunst en maatschappij.

Aan het begin van de 20ste eeuw werd Berlijn, kosmo- en metropool tussen mythe en realiteit, tevens de hoofdstad van de eerste Duitse democratie, hét epicentrum van pluralistische kunstuiting en cultuur. Op dit kruispunt van culturen tussen Oost en West, weerspiegelden de plastische kunsten rechtstreeks de alledaagse werkelijkheid in tijden van crisis en sociale omwenteling. De welvaart was broos en decadent. Men verwijst naar deze periode dan ook als die van de "Années folles". 
De tentoonstelling schetst de periode 1913-1932, met de nadruk op artistieke antwoorden op de metropool en de sociale en politieke veranderingen. Ze belicht de invloed van de grootstad op de avant-garde van de oorlog, de sociale revolutie en de ineenstorting van het oude regime op de kunst.


En ook...

> Plantentuin Meise

 


Over deze website

Uw privacy

© 2017 POD Wetenschapsbeleid