Sitemap Contact Kalender Nieuw Home
POD Wetenschapsbeleid > Actualiteit

Kalender

Conferenties en colloquia

21.09.2019
Dag van de Astronomie

Ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van de Internationale Astronomische Unie (IAU), opent de Koninklijke Sterrenwacht van België op 21 september haar deuren voor een Dag van de Astronomie. Dit wordt georganiseerd door het Planetarium van Brussel in samenwerking met de FFAAB (Fédération Francophone des Astronomes Amateurs de Belgique) en de VVS (Vereniging Voor Sterrenkunde).
Het programma omvat activiteiten voor jong en oud: bezoeken aan de telescopen van de Sterrenwacht, observatiesessies van de Zon overdag en van de sterren ’s nachts, thematische voordrachten, bezoeken aan de stands van de deelnemende amateursterrenkundeclubs... Ook voor kinderen zijn er tal van activiteiten voorzien.
Kom en geniet van een middag en avond onder de zon en de sterren.
[Programma] [Brochure]

26.09.2019 - Workshop
De herziene PSI richtlijn & Open Data wat is de impact op jouw
administratie?

Op 20 juni 2019 ondertekende het Europees Parlement de herziene versie van de “Public Sector Information Directive”, ook wel gekend als de PSI Directive. Voorgaande versies van deze Richtlijn, uit 2003 en 2013, hebben gezorgd voor ommekeer in het beleid van de Belgische publieke administraties in het openstellen van informatie voor burgers en bedrijven. Op 21 juli 2021 dient de herziene versie te zijn omgezet in Belgische recht.
Op 26 september 2019 zullen deze vragen tijdens een leerrijke middag, georganiseerd door het FLEXPUB project, aan bod komen. Eerst zal de herziene PSI Richtlijn worden voorgesteld, daarna zullen er een aantal experten aan het woord komen. Ieder van deze experten zal focussen op één specifieke administratie: De federale administratie, de Vlaamse administratie en de Waalse administratie. Deelnemers zullen vragen kunnen stellen. Tot slot zal via een interactieve sessie gekeken worden naar de toegevoegde waarde van open data voor de administraties zelf.
Deze namiddagsessie zal je in staat stellen de herziene PSI Richtlijn te begrijpen en te kaderen binnen je eigen administratie, met het oog op omzetting tegen juli 2021.
[Programma - Praktische informatie - Inschrijving] [Project BRAIN-be FLEXPUB]


21.10.2019 - Symposium
Causes of health and mortality inequalities in Belgium: multiple dimensions, multiple causes

On Monday 21 October 2019 Interface Demography (Vrije Universiteit Brussel) and the Center for Demographic Research (Université Catholique de Louvain) organize the symposium ‘Causes of health and mortality inequalities in Belgium: multiple dimensions, multiple causes’. The symposium will present the most important research results of the CausIneq-project.
About the project
The CausIneq-project addresses social and spatial inequalities in health and mortality in Belgium and their evolution between the 1990s and 2000s. The project investigates different dimensions of socio-economic position and pays specific attention to the health consequences of work and employment conditions, unemployment and living arrangements. Demographical, historical and sociological theories, data and methods are combined to shed light on the societal causes of health and mortality inequalities in Belgium.
[information - programme - inscription]


24.10.2019 - 25.10.2019 - International Conference
Public opinion and forms of mobilization concerning asylum seekers and refugees in anti-immigrant times. Global challenges and local solutions

On Thursday 24 October, Belgian and European researchers will discuss their researches on local mobilizations, public opinion and policies concerning asylum seekers in Europe, supported by the Belgian Science Policy (BELSPO/BRAIN-be). The research book "The refugee reception crisis in Europe. Polarized opinions and mobilizations" (PUMOMIG), will be presented during the conference.

On Friday 25 October, the conference will consist of three roundtables gathering various local, national and European actors involved in the reception of asylum seekers, refugees and migrants. Participants will include local politicians, policy makers, EU actors, NGOs, Civil Society Organizations and other field actors. The aim is to discuss the interaction between different levels of governance, to highlight the role of local governments, organizations and actors, and to discuss localized solutions to the reception and integration of asylum seekers in contemporary Europe.

When? The 24th and 25th of October, 2019 
Where? Académie Royale de Belgique (Royal Stables of Brussels)
Programme - Registration

 


Conferenties, colloquia en educatieve activiteiten
van de musea en de wetenschappelijke instellingen

-


Tentoonstellingen
van de musea en de wetenschappelijke instellingen

> 2019 | Planetarium

Smurfen op de Sterrenwacht!
Een voormalige directeur van de Koninklijke Sterrenwacht van België was een goede vriend van Peyo. Samen vatten ze het idee op om de nieuwigheden in het aardwetenschappelijk onderzoek aan de Sterrenwacht te illustreren aan de hand van de Smurfen. Zo verschijnen vanaf 1966 niet minder dan 18 wenskaarten met de vrolijke kleine blauwe mannetjes, geïnspireerd door het onderzoek en de instrumenten van de Sterrenwacht. Deze kaarten worden hier samen met enkele van de geïllustreerde instrumenten tentoongesteld.

> tot 26-02-2020 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Gao Xingjian - Ontluikend bewustzijn
Zes monumentale werken van Gao Xingjian, speciaal op maat gemaakt van de zaal waarin ze tentoongesteld worden. In zijn representaties van een 'ontluikend bewustzijn' nodigt de artiest de bezoeker uit het beeld te doorkruisen en er, de inkt voorbij, de filosofie in haar existentiële naaktheid te ontdekken… een plek waar de musea (opnieuw) een contemplatieoord worden.
Gao Xingjian, Nobelprijswinnaar in de literatuur in 2000 en Fransman van Chinese afkomst, beschouwt zichzelf een 'tussenpersoon' tussen de Oosterse wereld die zijn identiteitsbasis vertegenwoordigt en de Westerse wereld waarvan hij de moderniteitsidee bespreekt. Zijn werk vormt ook een overgang tussen het schilderij en het geschreven woord.

> tot 16-03-2020 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Bruegel. Unseen Masterpieces
When art meets technology

Dankzij een grote waaier aan online en plaatselijk toegankelijke ervaringen, biedt dit unieke initiatief iedereen de mogelijkheid zich te verdiepen in Bruegel’s meesterwerken door toegang te verlenen tot de kleinste details van elk schilderij en de kennis van experts. De kunstliefhebber duikt in de wereld van de schilder en ontdekt er al die onverwachte elementen die het geniale talent van de Vlaamse meester bewijzen. In het kader van de 450e sterfdag van Bruegel in 2019, komt het initiatief voor dit evenement van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, in samenwerking met het Google Cultural Institute. Dit innovatieve project brengt de grote internationale musea, merendeels Europees, samen rond de figuur van Bruegel en is het resultaat van diepgaande reflecties over de huidige museale veranderingen in het digitale tijdperk.

> tot 21-06-2020 | Hallepoort

Back to Bruegel
Experience the 16th century

De Hallepoort spreekt, als uitzonderlijk bewaard deel van de middeleeuwse stadsomwalling van Brussel, tot de verbeelding. In 2019 wordt ze virtueel ook de toegangspoort tot Bruegels universum. Laat je meevoeren door middel van virtual reality technologie in de werken van de schilder. Beleef zo, en oog in oog met authentieke objecten van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis, de 16de eeuw aan de lijve: van schatten uit de Nieuwe wereld, over muziek- en meetinstrumenten tot wapens en wapenrustingen. Bovenop de oude stadpoort, heb je een indrukwekkend uitzicht over de stad. Dankzij hightech verrekijkers word je ondergedompeld in Brussel en de ommelanden uit Bruegels tijd.

> tot 15-09-2020 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Bruegel. The Originals
De meesterwerken van Pieter Bruegel de Oude in de KMSKB

Ter gelegenheid van de 450e sterfdag van Pieter Bruegel de Oude, vieren de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten de grote renaissance meester met verschillende projecten.


Toekomstige Tentoonstellingen
van de musea en de wetenschappelijke instellingen

> 27-09-2019 > 29-03-2020 | Museum Kunst en Geschiedenis

Crossroads
Reizen door de Middeleeuwen

Van september 2019 tot maart 2020 verwelkomen wij de reizende tentoonstelling 'Crossroads. Reizen door de Middeleeuwen'. Na Amsterdam, Bonn en Athene zal het Museum Kunst & Geschiedenis deze grote variëteit aan unieke en uitzonderlijke objecten van uiteenlopende materialen en technieken uit heel Europa bijeenbrengen, uit een periode die ook wel bekendstaat als ‘de donkere middeleeuwen’. Crossroads stelt dit cliché bij, door een fascinerend beeld te geven van migratie, contact en uitwisseling - van de geboorte van Europa. Diverse voorwerpen, van Visigotische sieraden tot perkamentmanuscripten met runenschrift en van gouden munten van Byzantijnse keizers tot Koptisch textiel met verbluffende kleuren en motieven, onthullen deze culturele uitwisseling.

> 11-10-2019 > 09-02-2020 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Dalí & Magritte
Twee iconen van het surrealisme in dialoog

Dit najaar wijden de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België een uitzonderlijke tentoonstelling aan Salvador Dalí en René Magritte. Voor het eerst worden de verhoudingen en invloeden tussen de twee grootste iconen van het surrealisme belicht.
De tentoonstelling werpt licht op de persoonlijke, filosofische en esthetische relatie van de iconische kunstenaars aan de hand van meer dan 80 schilderijen, sculpturen, foto's, tekeningen, films en archiefstukken.

> 11.10.2019 > 09.02.2020 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Chiharu Shiota
Me Somewhere Else

De spectaculaire installaties van Chiharu Shiota (Osaka, 1972) transformeren de ruimtes waarin ze zich ontplooien, en dompelen de bezoeker onder in het universum van de kunstenares. Ze combineren textielen, zoals wol en katoen, met verschillende elementen, gebeeldhouwde vormen en gebruikte voorwerpen.

> 15-10-2019 > 16-02-2020 | KBR (Koninklijke Bibliotheek)

The World of Bruegel in Black and White
Iedereen kent Bruegel als wereldberoemd schilder, maar wist u dat Bruegel in zijn tijd vooral bekend was om zijn prenten? Dit is de eerste – en mogelijk de laatste – keer dat u de kans krijgt om Bruegels prenten van dichtbij te bewonderen. De Koninklijke Bibliotheek van België bewaart een complete en ongeëvenaarde collectie die tijdens het Bruegeljaar exclusief wordt tentoongesteld. De tentoonstelling ‘The World of Bruegel in Black and White’ neemt u mee in de imaginaire wereld van deze Vlaamse meester.

> 27.03.2020 > 16.08.2020 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Sean Scully
Eleuthera

Sean Scully is vooral bekend voor zijn expressieve abstracte schilderijen vol kleurrijke strepen en rechthoeken. In de serie Eleuthera, die wordt tentoongesteld in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, komt er echter een hele nieuwe kant van de kunstenaar aan bod.


En ook...

> Plantentuin Meise

 


Over deze website

Persoonsgegevens

© 2018 POD Wetenschapsbeleid