Sitemap Contact Kalender Nieuw Home
POD Wetenschapsbeleid > Actualiteit

Kalender

Conferenties, colloquia en educatieve activiteiten

> 01-02-2020 | Museum voor Natuurwetenschappen

Bernissartensis: een onopgeloste zaak
Een mobiel theaterstuk in het Museum voor Natuurwetenschappen en achter de schermen...
Een actrice en twee acteurs nemen je mee van zaal tot zaal en wisselen daarbij van personage, kledij en attributen. Onder het goedkeurend oog van het publiek doen ze de mysterieuze ontdekking van de Iguanodons uit de doeken. De vondst in de mijn van Bernissart (vlakbij Bergen) - in 1878 - kreeg een uitzonderlijke plaats in de geschiedenis van de paleontologie. De recente ontwikkelingen in het onderzoek naar de dood van deze Belgische dinosauriërs maken de cold case compleet.
Er kunnen maximum 25 personen deelnemen aan deze exclusieve ervaring. De acteurs nemen je op sleeptouw van de Galerij van Dinosauriërs tot achter de schermen van het Instituut.
Yves Coumans schreef het mobiel toneelstuk "Bernissartensis" op maat van het Museum voor Natuurwetenschappen en regisseert het gezelschap "Passeurs de rêves", dat het tot leven brengt in het Nederlands én Frans.
Deze bijzondere animatie kende een groot succes tijdens de Nocturne van 7 november in het Museum. We stellen daarom graag twee nieuwe data voor zodat meer mensen “Bernissartensis” kunnen bijwonen. Kom je met het gezin, dan raden we aan dat de kinderen minstens 10 jaar oud zijn (1,5u!).
Voorstelling in het Nederlands van 14u tot 15u30 • in het Frans van 11u tot 12u3.
Tarief: 5€ toeslag op de toegangsprijs van het Museum.
Verplichte inschrijving via reserveringen@naturalsciences.be of +32 (0)2 627 42 52 (weekdagen van 9 tot 12 uur en van 13 tot 16.30 uur).

> 01-02-2020 | Museum Kunst en Geschiedenis

Crossroads - Nieuw zicht op de middeleeuwen
Dagevenement met keuzesessies en rondleidingen
476. Odoaker, een Germaanse huurling, verslaat het Romeinse leger en slaat zo het West-Romeinse Rijk aan diggelen. Volksverhuizingen, religieuze conflicten en verschuivende markten houden nog aan tot rond het jaar 1000. In West-Europa staat die periode ook bekend als de ‘donkere middeleeuwen’, maar dat is onterecht. Met verbluffende artefacten toont de expo Crossroads dat er in de middeleeuwen veel interessante contacten waren: van reizen, handel en diplomatie tot gewapende conflicten. Experten nemen de uitwisselingen en kruisbestuivingen tijdens de vroege middeleeuwen onder de loep. Misschien vertonen deze eeuwen meer overeenkomsten met onze moderne wereld dan we zouden vermoeden?



Tentoonstellingen
van de musea en de wetenschappelijke instellingen

> 2019 | Planetarium

Smurfen op de Sterrenwacht!
Een voormalige directeur van de Koninklijke Sterrenwacht van België was een goede vriend van Peyo. Samen vatten ze het idee op om de nieuwigheden in het aardwetenschappelijk onderzoek aan de Sterrenwacht te illustreren aan de hand van de Smurfen. Zo verschijnen vanaf 1966 niet minder dan 18 wenskaarten met de vrolijke kleine blauwe mannetjes, geïnspireerd door het onderzoek en de instrumenten van de Sterrenwacht. Deze kaarten worden hier samen met enkele van de geïllustreerde instrumenten tentoongesteld.

> tot 09-02-2020 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Dalí & Magritte
Twee iconen van het surrealisme in dialoog

Dit najaar wijden de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België een uitzonderlijke tentoonstelling aan Salvador Dalí en René Magritte. Voor het eerst worden de verhoudingen en invloeden tussen de twee grootste iconen van het surrealisme belicht.
De tentoonstelling werpt licht op de persoonlijke, filosofische en esthetische relatie van de iconische kunstenaars aan de hand van meer dan 80 schilderijen, sculpturen, foto's, tekeningen, films en archiefstukken.

> tot 09.02.2020 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Chiharu Shiota
Me Somewhere Else

De spectaculaire installaties van Chiharu Shiota (Osaka, 1972) transformeren de ruimtes waarin ze zich ontplooien, en dompelen de bezoeker onder in het universum van de kunstenares. Ze combineren textielen, zoals wol en katoen, met verschillende elementen, gebeeldhouwde vormen en gebruikte voorwerpen.

> tot 16-02-2020 | KBR (Koninklijke Bibliotheek)

The World of Bruegel in Black and White
Iedereen kent Bruegel als wereldberoemd schilder, maar wist u dat Bruegel in zijn tijd vooral bekend was om zijn prenten? Dit is de eerste – en mogelijk de laatste – keer dat u de kans krijgt om Bruegels prenten van dichtbij te bewonderen. De Koninklijke Bibliotheek van België bewaart een complete en ongeëvenaarde collectie die tijdens het Bruegeljaar exclusief wordt tentoongesteld. De tentoonstelling ‘The World of Bruegel in Black and White’ neemt u mee in de imaginaire wereld van deze Vlaamse meester.

> tot 29-03-2020 | Museum Kunst en Geschiedenis

Crossroads
Reizen door de Middeleeuwen

Van september 2019 tot maart 2020 verwelkomen wij de reizende tentoonstelling 'Crossroads. Reizen door de Middeleeuwen'. Na Amsterdam, Bonn en Athene zal het Museum Kunst & Geschiedenis deze grote variëteit aan unieke en uitzonderlijke objecten van uiteenlopende materialen en technieken uit heel Europa bijeenbrengen, uit een periode die ook wel bekendstaat als ‘de donkere middeleeuwen’. Crossroads stelt dit cliché bij, door een fascinerend beeld te geven van migratie, contact en uitwisseling - van de geboorte van Europa. Diverse voorwerpen, van Visigotische sieraden tot perkamentmanuscripten met runenschrift en van gouden munten van Byzantijnse keizers tot Koptisch textiel met verbluffende kleuren en motieven, onthullen deze culturele uitwisseling.

> tot 21-06-2020 | Hallepoort

Back to Bruegel
Experience the 16th century

De Hallepoort spreekt, als uitzonderlijk bewaard deel van de middeleeuwse stadsomwalling van Brussel, tot de verbeelding. In 2019 wordt ze virtueel ook de toegangspoort tot Bruegels universum. Laat je meevoeren door middel van virtual reality technologie in de werken van de schilder. Beleef zo, en oog in oog met authentieke objecten van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis, de 16de eeuw aan de lijve: van schatten uit de Nieuwe wereld, over muziek- en meetinstrumenten tot wapens en wapenrustingen. Bovenop de oude stadpoort, heb je een indrukwekkend uitzicht over de stad. Dankzij hightech verrekijkers word je ondergedompeld in Brussel en de ommelanden uit Bruegels tijd.

> tot 30-08-2020 | Museum voor Natuurwetenschappen

Antarctica
Maak je op voor een expeditie naar Antarctica! Krijg dankzij de geweldige beelden van een ploeg onderzoekers, filmmakers, fotografen en duikers een exclusieve inkijk in dit onherbergzame continent, dat normaal alleen toegankelijk is voor wetenschappers. Alsof je er zelf bij bent! De expo brengt je naar Adélieland, tot in de Franse wetenschappelijke basis Dumont d’Urville … Ben je er klaar voor?
Start in de kleedkamer waar de wetenschappers zich nauwgezet voorbereiden. Duik samen met de zeehonden en pinguïns in de Zuidelijke IJszee. Begeleid door de filmende duikers ontdek je in de diepzee ontelbare indrukwekkende onderwaterwezens. Kom weer boven, zet je eerste stappen op het pakijs en bevind je middenin een kolonie pinguïns! Kijk hoe ze in de weer zijn met hun jongen, hoe ze mekaar verwarmen. Kom meer te weten over hun harde dagelijkse leven. Er is zoveel te zien in dit ijslandschap dat je helemaal omgeeft. In de expo Antarctica leer je de diepgevroren woestijn kennen, waar slechts een paar soorten overleven, maar ook de rijke onderwaterwereld die krioelt van de vissen, week- en schaaldieren en koralen. Je beseft dat de Zuidpool prachtig, maar ook heel kwetsbaar is! Antarctica is een expo die je ogen verwent en je hart raakt. Begeef je mee op het gladde ijs en observeer deze leefwereld op de grens van water en ijs vanop de eerste rij!

> tot 15-09-2020 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Bruegel. The Originals
De meesterwerken van Pieter Bruegel de Oude in de KMSKB

Ter gelegenheid van de 450e sterfdag van Pieter Bruegel de Oude, vieren de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten de grote renaissance meester met verschillende projecten.


Toekomstige Tentoonstellingen
van de musea en de wetenschappelijke instellingen

> 27.03.2020 > 16.08.2020 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Sean Scully
Eleuthera

Sean Scully is vooral bekend voor zijn expressieve abstracte schilderijen vol kleurrijke strepen en rechthoeken. In de serie Eleuthera, die wordt tentoongesteld in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, komt er echter een hele nieuwe kant van de kunstenaar aan bod.


En ook...

 


Over deze website

Persoonsgegevens

© 2018 POD Wetenschapsbeleid