Sitemap Contact Kalender Nieuw Home
POD Wetenschapsbeleid > Actualiteit

Kalender

Conferenties en colloquia

-Conferenties, colloquia en educatieve activiteiten
van de musea en de wetenschappelijke instellingen

> 25-05-2019 | Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen

De Insectenweek 2019 in het Museum
Kom op zaterdag 25 mei 2019 naar het Museum voor Natuurwetenschappen om deze Insectenweek samen met ons te lanceren. Wij bieden gratis activiteiten voor iedereen (vanaf 4 jaar): twee bezoeken aan de entomologische collecties van het museum, een verhalenuurtje, de tweede editie van onze Bioblitz (samen met entomologen en botanisten insecten verzamelen en ontdekken in het Leopoldpark naast het museum), animatie rond wilde bijen, ... Wil je deelnemen aan één of meerdere van deze activiteiten? Schrijf je voor 20 mei 2019 in via het online formulier (voor de meeste van onze activiteiten is het aantal deelnemers beperkt tot 20!).

> 11-06-2019 | Planetarium
> 11-07-2019 | Planetarium

Pieter De Buysser | Robin
The Tip of the Tongue
Theater - Iedere 11de van de maand, om 11 minuten na 20 uur.
Een filantroop met een joekel van een vooruitgangsgeloof en een spraakgebrek bouwt een schip. Er is een fameuze kromming in de ruimtetijd, er is een meisje dat even genoeg heeft van de Messias en er is een in de ruimte verloren detective waar niemand nog naar zoekt. Een draagbare deeltjesversneller, een majestueus zwart gat en een dozijn balkspiraalvormige sterrenstelsels. Een politiek en filosofisch detectiveverhaal. Een fundamentele, kosmologische spraakoefening. The Tip of the Tongue tracht de wereld niet in kaart te brengen: ze tekent een andere kaart. En dat alles in 11 dimensies, met 11 fabels, in zes keer 11 minuten.
Schrijver, filosoof en verhalenverteller Pieter De Buysser ging tijdens het Kunstenfestivaldesarts 2017 in première met The Tip of the Tongue, op locatie in het Planetarium van Brussel. Nu herneemt hij de voorstelling een heel seizoen lang: iedere 11de van de maand, om 11 minuten na 20 uur
Taal: Nederlands, English, Français (NL gesproken, boventitels FR/EN)
Duur: 1 u 30 min
Tickets: €18 / €14 / €10
Tickets via Kaaitheater: www.kaaitheater.be/nl/agenda/the-tip-of-the-tongue-0
Organisatie: Kaatheater i.s.m. Planetarium Brussel

> 15-06-2019 | Planetarium

Rendez-vous @ Planetarium
Enkele keren per jaar organiseert het Planetarium voor jou een “Rendez-vous met de sterren”.
Kijk je graag naar de nachtelijke sterrenhemel maar loop je een beetje verloren tussen al die sterren?
Dan zit je goed op onze rendez-vous avond. Zowel met behulp van de traditionele Zeiss projector als met de oneindige mogelijkheden van de digitale sterrenprojectie, zullen we je wegwijs maken in ons prachtige universum. Droom je ervan om de diepten van de kosmos op te zoeken of wil je simpelweg wegdromen bij de mythologische verhalen van de sterrenbeelden?
Onze “Sterrengids” van de avond zal trachten ieders nieuwsgierigheid te beantwoorden.
•  Planetarium Brussel, Boechoutlaan 10, 1020 Brussel
•  Inkom: € 8 (volwassenen) en € 6 (studenten en senioren)
•  Inschrijven is niet nodig, zorg dat u ten laatste om 16.45u in het Planetarium
    bent om uw ticket te kopen.


Tentoonstellingen
van de musea en de wetenschappelijke instellingen

> 2019 | Planetarium

Smurfen op de Sterrenwacht!
Een voormalige directeur van de Koninklijke Sterrenwacht van België was een goede vriend van Peyo. Samen vatten ze het idee op om de nieuwigheden in het aardwetenschappelijk onderzoek aan de Sterrenwacht te illustreren aan de hand van de Smurfen. Zo verschijnen vanaf 1966 niet minder dan 18 wenskaarten met de vrolijke kleine blauwe mannetjes, geïnspireerd door het onderzoek en de instrumenten van de Sterrenwacht. Deze kaarten worden hier samen met enkele van de geïllustreerde instrumenten tentoongesteld.

> tot 31-05-2019 | Museum Kunst en Geschiedenis

Lithic Impressions
From stone to ink paper

is een reizend project. Het verkent de techniek van reproductie op ware grootte door middel van wrijfafdrukken. Wrijfafdrukken worden gemaakt door een onregelmatig oppervlak te bedekken met nat papier. Wanneer het papier bijna droog is, wordt het met inkt gedept om een afdruk te maken.
Stèles, epigrafie, maar ook gegraveerde tekeningen worden gereproduceerd, verspreid en doorgegeven door middel van wrijfafdrukken. Materiële cultuur wordt omgezet in inkt op papier en krijgt daardoor een nieuwe, literaire betekenis. In de visuele traditie van het oude China maken wrijfafdrukken, verzamelen van oudheden en reizen deel uit van dezelfde context als kalligrafie, landschapschilderkunst en zegelsnijden.

> tot 15-07-2019 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

LABOUR
gecureerd door “Komplot” in het Meunier Museum
Voor de tentoonstelling Labour introduceren verschillende hedendaagse kunstenaars werk in het Meuniermuseum, de voormalige atelierwoning van schilder-beeldhouwer Constantin Meunier (1831-1905).

> tot 21-07-2019 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Wim Delvoye
Wim Delvoye, een centraal figuur in de Belgische kunstscène, staat bekend om zijn vaak bijtende humor, zijn voorliefde voor technologische experimenten en zijn ongebreidelde en uiteenlopende productiviteit. Zijn reputatie strekt al lang verder dan de grenzen van zijn vaderland, met recente tentoonstellingen in landen zoals Canada, Azerbeidzjan, Rusland, Luxemburg en zelfs Iran.
De tentoonstelling van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, die in nauwe samenwerking met de kunstenaar is ontwikkeld, toont een breed panorama van zijn recente productie en benadrukt het multidisciplinaire aspect van zijn kunst. De werken van Wim Delvoye vloeien voort uit een ontmoeting tussen ambacht en de meest geavanceerde industriële productietechnieken.

> tot 28-07-2019 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Agnès Guillaume
4 MY’s +

Hoewel de titel van Agnès Guillaumes tentoonstelling in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België in eerste instantie enigmatisch lijkt, is hij in feite vanzelfsprekend. Hij verwijst naar vier projecties (My Nights, My Fears, My Thoughts en My Roots), aangevuld met een vijfde werk, de videotriptiek You said Love is Eternity.
De dualiteit van de titel weerspiegelt Guillaumes werk, dat steeds tot contemplatie uitnodigt en een verscheidenheid aan betekenissen oproept. De titels van de kunstwerken doen een autobiografisch aspect vermoeden, maar is dit wel zo?

> tot 18-08-2019 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Thomas Lerooy
Behind the Curtain

De Belgische kunstenaar Thomas Lerooy (°1981) staat bekend als beeldhouwer en tekenaar. In Behind the Curtain, de tentoonstelling in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, toont hij voor het eerst ook schilderijen naast sculpturen.
In het raadselachtige werk van Lerooy lijken verschillende realiteiten door elkaar te lopen, elk met hun eigen wetmatigheden. De toeschouwer tuimelt van de ene beeldtaal in de andere, doorheen verschillende gelaagdheden, waarbij dood en eeuwigheid elkaar ontmoeten. Hetzelfde geldt voor thema’s als schoon- en lelijkheid, orde en chaos, show en intimiteit, drama en humor.

> tot 01-09-2019 | Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen

Teddy & Beer
een tentoonstelling die kinderen met hun beer bezoeken.
Als kind had je waarschijnlijk een knuffelbeer. Maar ken je de echte beren wel? Ontdek ze in Teddy & Beer! In onze tentoonstelling leer je veel over hun evolutie en hun ontmoetingen met de prehistorische mensen. Wanneer en waar zijn de beren ontstaan? Hoelang leven mensen en beren in Europa samen? Leefden er holenberen in onze gewesten? Maakten prehistorische mensen er jacht op? De tentoonstelling doorgrondt ook hun levenswijze. Hoeveel soorten beren zijn er nu nog? Wat zijn hun kenmerken? Wie zijn ze? Waar leven ze? Zijn ze echt zo lomp? Zijn er goede zwemmers, klimmers of hardlopers bij? Eten ze uitsluitend honing? Nemen ze allemaal een lange winterrust? Zou de yeti een beer zijn?

> tot 26-02-2020 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Gao Xingjian - Ontluikend bewustzijn
Zes monumentale werken van Gao Xingjian, speciaal op maat gemaakt van de zaal waarin ze tentoongesteld worden. In zijn representaties van een 'ontluikend bewustzijn' nodigt de artiest de bezoeker uit het beeld te doorkruisen en er, de inkt voorbij, de filosofie in haar existentiële naaktheid te ontdekken… een plek waar de musea (opnieuw) een contemplatieoord worden.
Gao Xingjian, Nobelprijswinnaar in de literatuur in 2000 en Fransman van Chinese afkomst, beschouwt zichzelf een 'tussenpersoon' tussen de Oosterse wereld die zijn identiteitsbasis vertegenwoordigt en de Westerse wereld waarvan hij de moderniteitsidee bespreekt. Zijn werk vormt ook een overgang tussen het schilderij en het geschreven woord.

> tot 16-03-2020 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Bruegel. Unseen Masterpieces
When art meets technology

Dankzij een grote waaier aan online en plaatselijk toegankelijke ervaringen, biedt dit unieke initiatief iedereen de mogelijkheid zich te verdiepen in Bruegel’s meesterwerken door toegang te verlenen tot de kleinste details van elk schilderij en de kennis van experts. De kunstliefhebber duikt in de wereld van de schilder en ontdekt er al die onverwachte elementen die het geniale talent van de Vlaamse meester bewijzen. In het kader van de 450e sterfdag van Bruegel in 2019, komt het initiatief voor dit evenement van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, in samenwerking met het Google Cultural Institute. Dit innovatieve project brengt de grote internationale musea, merendeels Europees, samen rond de figuur van Bruegel en is het resultaat van diepgaande reflecties over de huidige museale veranderingen in het digitale tijdperk.

> tot 21-06-2020 | Hallepoort

Back to Bruegel
Experience the 16th century

De Hallepoort spreekt, als uitzonderlijk bewaard deel van de middeleeuwse stadsomwalling van Brussel, tot de verbeelding. In 2019 wordt ze virtueel ook de toegangspoort tot Bruegels universum. Laat je meevoeren door middel van virtual reality technologie in de werken van de schilder. Beleef zo, en oog in oog met authentieke objecten van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis, de 16de eeuw aan de lijve: van schatten uit de Nieuwe wereld, over muziek- en meetinstrumenten tot wapens en wapenrustingen. Bovenop de oude stadpoort, heb je een indrukwekkend uitzicht over de stad. Dankzij hightech verrekijkers word je ondergedompeld in Brussel en de ommelanden uit Bruegels tijd.


Toekomstige Tentoonstellingen
van de musea en de wetenschappelijke instellingen

> 27-09-2019 > 29-03-2020 | Museum Kunst en Geschiedenis

Crossroads
Reizen door de Middeleeuwen

Van september 2019 tot maart 2020 verwelkomen wij de reizende tentoonstelling 'Crossroads. Reizen door de Middeleeuwen'. Na Amsterdam, Bonn en Athene zal het Museum Kunst & Geschiedenis deze grote variëteit aan unieke en uitzonderlijke objecten van uiteenlopende materialen en technieken uit heel Europa bijeenbrengen, uit een periode die ook wel bekendstaat als ‘de donkere middeleeuwen’. Crossroads stelt dit cliché bij, door een fascinerend beeld te geven van migratie, contact en uitwisseling - van de geboorte van Europa. Diverse voorwerpen, van Visigotische sieraden tot perkamentmanuscripten met runenschrift en van gouden munten van Byzantijnse keizers tot Koptisch textiel met verbluffende kleuren en motieven, onthullen deze culturele uitwisseling.

> 15-10-2019 > 16-02-2020 | KBR (Koninklijke Bibliotheek)

The World of Bruegel in Black and White
Iedereen kent Bruegel als wereldberoemd schilder, maar wist u dat Bruegel in zijn tijd vooral bekend was om zijn prenten? Dit is de eerste – en mogelijk de laatste – keer dat u de kans krijgt om Bruegels prenten van dichtbij te bewonderen. De Koninklijke Bibliotheek van België bewaart een complete en ongeëvenaarde collectie die tijdens het Bruegeljaar exclusief wordt tentoongesteld. De tentoonstelling ‘The World of Bruegel in Black and White’ neemt u mee in de imaginaire wereld van deze Vlaamse meester.


En ook...

> Plantentuin Meise

 


Over deze website

Persoonsgegevens

© 2018 POD Wetenschapsbeleid