Sitemap Contact Kalender Nieuw Home
POD Wetenschapsbeleid > Actualiteit

Kalender

Maatregelen COVID-19
Gezien de preventieve maatregelen die de federale regering genomen heeft in verband met de bestrijding van COVID-19 (Coronavirus), zullen de musea gesloten worden voor het publiek.

Heropening van onze Musea

Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Op dinsdag 19 mei 2020 heropent, in een eerste fase, het Old Masters Museum.
De andere collecties van de KMSKB , alsook de bibliotheek en de archieven, heropenen pas later.
Lees meer...

Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis

Vanaf 30 juni 2020 zal het Museum opnieuw de deuren openen voor het publiek!
Lees meer...

Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen

Het Museum gaat weer open vanaf 19 mei 2020 met een beperkt en veilig openingsparcours langs Antarctica en dino's.
Lees meer...

AfricaMuseum

Weer open op dinsdag 19 mei 2020!
Lees meer...

Planetarium

Lees meer...

KBR

We bereiden een heropening voor op 15 juni 2020.
Lees meer...

Algemeen Rijksarchief

De exitstrategie van het Rijksarchief
Lees meer...

 

Bezoek onze Musea virtueel
Een reeks initiatieven van onze federale musea en instituten.

Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Fine Arts at Home
De KMSKB nodigen zichzelf uit bij u thuis en helpen u de isolatie een beetje te ontsnappen! Ontdek hier, alleen of met heel de familie, alles wat u nodig heeft voor een virtuele reis doorheen de kunstgeschiedenis.
Virtuele tentoonstellingen | Video's | De Collectie | Kids & family

Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium

Het KIK biedt u de mogelijkheid om alle werken van Jan Van Eyck in hoge resolutie te ontdekken, evenals een collectie van meer dan 700.000 foto's van het Belgische culturele erfgoed met vrije toegang.
> BALaT, onze online databank.
> Ontdek het œuvre van Jan Van Eyck online

Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis

Het KMKG nodigt u uit om de collectiestukken te verkennen.
> Meesterwerken online

Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen

Als jij niet naar ons Museum kunt komen, dan brengen zij het museum toch gewoon naar jou!
> Natuur(wetenschappen) tijdens de lockdown: NaturalsciencesAtHome

AfricaMuseum

Dat museumcollecties digitaliseren van groot belang is, is alleen nog maar duidelijker geworden tijdens de sluiting van musea door de COVID-19-pandemie.
> Museumcollecties in 2D+ en 3D
Bekijk een reeks van 27 collecties rond uiteenlopende geschiedkundige en cultureel antropologische thema's.
> De collectie in de kijker
Dwaal mee rond in de labo’s, bureaus en archieven van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika om de wetenschappers die hier werken te ontmoeten.
> AfricaMuseum Podcast

Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie

In plaats van onze omgeving aan te passen, zijn we vandaag verplicht om onszelf aan te passen. Voor de duur van de lockdown past het koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie haar slogan aan van "Science between Heaven and Earth" (wetenschap tussen hemel en aarde) naar "Science between Heaven and Home" (wetenschap tussen hemel en thuis). We delen met u de kleine dingen die onze dagen opfleuren in onze nieuwe leven- en werkroutines.
> Science between heaven and home (wetenschap tussen hemel en thuis)Conferenties, colloquia en educatieve activiteiten

> 23-04-2020 | AfricaMuseum

MuseumTalks: «Re/stor » : dialogue d'artistes
Aimé Ntakiyica en Aimé Mpane,
twee internationaal gerenommeerde kunstenaars, delen een gemeenschappelijke interesse in het museum en de vragen die het oproept: identiteit, maatschappij, dekolonisatie. Tijdens deze bijeenkomst zullen zij in dialoog gaan over hun werken die in het museum tentoongesteld worden en over hun artistieke aanpak van de renovatie van het AfricaMuseum.

> 15-05-2020 | KBR

Riana Anthony & Dana Protopopescu
Concert in samenwerking met de Muziekkapel Koningin Elisabeth.Tentoonstellingen
van de musea en de wetenschappelijke instellingen


> 2020 | Planetarium

Smurfen op de Sterrenwacht!
Een voormalige directeur van de Koninklijke Sterrenwacht van België was een goede vriend van Peyo. Samen vatten ze het idee op om de nieuwigheden in het aardwetenschappelijk onderzoek aan de Sterrenwacht te illustreren aan de hand van de Smurfen. Zo verschijnen vanaf 1966 niet minder dan 18 wenskaarten met de vrolijke kleine blauwe mannetjes, geïnspireerd door het onderzoek en de instrumenten van de Sterrenwacht. Deze kaarten worden hier samen met enkele van de geïllustreerde instrumenten tentoongesteld.

> tot 21-06-2020 | Hallepoort

Back to Bruegel
Experience the 16th century

De Hallepoort spreekt, als uitzonderlijk bewaard deel van de middeleeuwse stadsomwalling van Brussel, tot de verbeelding. In 2019 wordt ze virtueel ook de toegangspoort tot Bruegels universum. Laat je meevoeren door middel van virtual reality technologie in de werken van de schilder. Beleef zo, en oog in oog met authentieke objecten van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis, de 16de eeuw aan de lijve: van schatten uit de Nieuwe wereld, over muziek- en meetinstrumenten tot wapens en wapenrustingen. Bovenop de oude stadpoort, heb je een indrukwekkend uitzicht over de stad. Dankzij hightech verrekijkers word je ondergedompeld in Brussel en de ommelanden uit Bruegels tijd.

> tot 30-08-2020 | Museum voor Natuurwetenschappen

Antarctica
Maak je op voor een expeditie naar Antarctica! Krijg dankzij de geweldige beelden van een ploeg onderzoekers, filmmakers, fotografen en duikers een exclusieve inkijk in dit onherbergzame continent, dat normaal alleen toegankelijk is voor wetenschappers. Alsof je er zelf bij bent! De expo brengt je naar Adélieland, tot in de Franse wetenschappelijke basis Dumont d’Urville … Ben je er klaar voor?
Start in de kleedkamer waar de wetenschappers zich nauwgezet voorbereiden. Duik samen met de zeehonden en pinguïns in de Zuidelijke IJszee. Begeleid door de filmende duikers ontdek je in de diepzee ontelbare indrukwekkende onderwaterwezens. Kom weer boven, zet je eerste stappen op het pakijs en bevind je middenin een kolonie pinguïns! Kijk hoe ze in de weer zijn met hun jongen, hoe ze mekaar verwarmen. Kom meer te weten over hun harde dagelijkse leven. Er is zoveel te zien in dit ijslandschap dat je helemaal omgeeft. In de expo Antarctica leer je de diepgevroren woestijn kennen, waar slechts een paar soorten overleven, maar ook de rijke onderwaterwereld die krioelt van de vissen, week- en schaaldieren en koralen. Je beseft dat de Zuidpool prachtig, maar ook heel kwetsbaar is! Antarctica is een expo die je ogen verwent en je hart raakt. Begeef je mee op het gladde ijs en observeer deze leefwereld op de grens van water en ijs vanop de eerste rij!

> tot 15-09-2020 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Bruegel. The Originals
De meesterwerken van Pieter Bruegel de Oude in de KMSKB

Ter gelegenheid van de 450e sterfdag van Pieter Bruegel de Oude, vieren de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten de grote renaissance meester met verschillende projecten.


Toekomstige Tentoonstellingen
van de musea en de wetenschappelijke instellingen

-


En ook...

 


Over deze website

Cookies policy

Persoonsgegevens

© 2020 POD Wetenschapsbeleid