Onderzoeksproject AP/17 (Onderzoeksactie AP)
Het project heeft tot doel een personeelsmodule te ontwikkelen op basis van de dataset van de geactualiseerde Minimale Verpleegkundige Gegevens. Meer specifiek moet het onderzoek leiden tot een instrument om het verpleegkundig en verzorgend personeel binnen het verpleegkundig ziekenhuisdepartement op een objectieve wijze te (her-) verdelen, op basis van de MVG2.
Het projectteam heeft volgende stappen voorzien om het gestelde doel te bereiken:
1. Dubbele Delphi-procedure
Opmaken van een website
Constructie van een website als communicatiemiddel met het panel van experten tijdens het onderzoekstraject, in eerste instantie met het oog op de dubbele Delphi-procedure. Dit biedt de mogelijkheid om vragenlijsten on-line in te vullen. Het geeft daarenboven aan geïnteresseerde verpleegkundigen (= resonantiegroep) de kans om opmerkingen te formuleren met betrekking tot inhoudelijke of organisatorische aspecten.
Representativiteit – expertenpanel
De representativiteit zal gewaarborgd worden voor wat betreft: deelnemende ziekenhuizen, diensten en expertenpanel, naar minstens de volgende kenmerken toe: kenletters – ziekenhuisgrootte – taalrol. Deze stap heeft als doel te komen tot een representatieve steekproef van vertegenwoordigers van de Belgische ziekenhuizen. Het panel zal 10 personen per kenletter omvatten (kenletters C – D – (H*) – G en Sp).
MVG2-items versus verpleegkundige zorgen
Het projectteam zal - in nauwe samenwerking met het panel van experten - de verschillende MVG2-items afbakenen, zodat het duidelijk is voor de directe tijdsmetingen welke verpleegkundige zorgacten wel en welke niet tot een bepaald item behoren. Het resultaat van dit werk zal mee bepaald worden door de meningen van de resonantiegroep.
Consensusmatrix opstellen
Op basis van het oordeel van het panel van experten zal worden uitgemaakt welke zorgitems per kenletter geklokt moeten worden. Deze stap heeft tot doel een duidelijk zicht te krijgen of de directe metingen voor slechts één ‘kenletter’, dan wel in afdelingen met verschillende kenletters gemeten moeten worden. Ook hierover zal de mening van de resonantiegroep gevraagd worden.
2. Uitvoeren van de metingen
Uitvoeren van Multi Moment Opnamen (MMO)
Het uitvoeren van M.M.O. op verschillende verpleegafdelingen is noodzakelijk voor het bepalen van het percentage verpleegkundige activiteiten dat door MVG2 ‘bedekt’ wordt ten opzichte van de totale verpleegkundige tijdsbesteding en voor een ‘ruwe’ bepaling van de tijd die aan de uitvoering van elk zorgitem besteed wordt.
Validatie via directe tijdsmetingen
Het uitvoeren van directe tijdsmetingen op verschillende verpleegafdelingen is noodzakelijk voor het bepalen van de ‘exacte’ tijd voor het uitvoeren van de items die voorkomen in de MVG2. Deze metingen worden gecombineerd met de subjectieve mening van de verpleegkundigen over de werklast tijdens hun shift en zullen 200u in beslag nemen.
Terugkoppeling naar panel van experten
Derde Delphi-ronde waarbij de resultaten van de M.M.O. en de directe tijdsmeting via de website teruggekoppeld worden naar het panel van experten en de resonantiegroep met als doel opmerkingen te verzamelen en een consensus te bekomen.
Bij sterk afwijkende resultaten tussen de verschillende metingen willen we mogelijke oorzaken / redenen laten bepalen door het panel van experten en de resonantiegroep en bijsturen waar dit noodzakelijk blijkt.
3. Opmaak meetinstrument
Aanmaak meetinstrument
Op basis van de resultaten van de M.M.O. en van de directe tijdsmetingen wordt een eerste versie van het instrument afgeleid. Dit komt overeen met het opmaken van een ponderatielijst in termen van tijd per MVG2-item.
Aanmaak elektronisch scoreformulier
Opmaak van een (of meerdere) elektronische scoreformulier(en) zodat verpleegafdelingen die nog niet over een elektronisch verpleegkundig dossier beschikken, kunnen ondersteund worden bij het manueel registreren van de MVG2, met als bijkomend voordeel een eenvoudige extractie naar Excel.
4. Eerste validatie meetinstrument
Pilootmeting
Het uitvoeren van een pilootmeting MVG2 ter validatie van het meetinstrument op verschillende afdelingen (C, D, (H*), G en Sp) in verschillende Belgische ziekenhuizen.
Fine-tuning meetinstrument
Volledig op punt zetten van het meetinstrument door een ‘definitieve’ ponderatie van de MVG2-items.
5. Rapportage
Eindrapport
Het eindrapport zal bestaan uit:
1. Een analyserapport van de gegevens (MVG2) met de technische aspecten, uitleg van berekeningen en formules. Daarnaast vermeldt dit rapport de gegevensomvormingen (definitie van de gebruikte MVG2-variabelen) die zijn doorgevoerd geworden.
2. Een analyserapport, een gedetailleerde technische handleiding en een gebruikershandleiding van de informatica-tool voor toepassing van de doelstellingen, met name de interne bestaffing verdelen op een objectieve basis.
3. Gedetailleerde omschrijvingen van de MVG2-items.
4. Berekende en/of gemeten tijden per MVG2-item (nieuwe ponderatie items) en de werkwijze.
Workload Indicator for Nursing : eindrapport
Brussel : Federaal Wetenschapsbeleid, 2007 (SP1824)
[Om te downloaden]