Onderzoeksproject AP/26 (Onderzoeksactie AP)
De context :
Dit onderzoek heeft als onderwerp de psychosociale steun aan de families van de leden van Defensie die deelnemen of deelgenomen hebben aan „crisisresponsoperaties“.
Het is gebaseerd op een eerste studie betreffende de door het Belgisch leger “aangeboden diensten” in verband met de psychosociale steun, dat door de Koninklijke Militaire School werd verwezenlijkt.
Drie doelstellingen worden binnen dit onderzoek nagestreefd:
- de identificatie van de psychosociale behoeften van de families van militairen: voor de missie, tijdens de missie en na de missie;
- de evaluatie van de mate waarin de diensten voorgesteld door het Belgische leger beantwoorden aan de verwachtingen van de families;
- de formulering van aanbevelingen en actielijnen.
De methodologie :
De gebruikte methodologie in dit onderzoek is een methodologie in vijf fasen.
De 1ste fase: literatuurstudie
Deze eerste fase van het onderzoek, „overzicht van de wetenschappelijke literatuur“, spreidt zich uit over een periode van twee maanden en bevat twee aspecten.
Deze fase zal leiden tot de vervolmaking van de theoretische kennis over de problematiek van de psychosociale steun.
Meer precies zal, in de loop van deze fase, een meer specifiek theoretisch corpus voor de problematiek van de psychosociale steun in het militaire milieu geïdentificeerd worden.
Behalve het theoretische corpus betreffende de psychosociale steun van de families van militairen, zal het onderzoeksterrein gewijd aan de meetinstrumenten betreffende de bestudeerde thematiek worden onderzocht.
De 2de fase: De ontwikkeling en implementatie van focusgroepen
In nauw overleg met het departement Gedragswetenschappen van de K.M.S, zal de samenstelling van de acht Focusgroepen (vier FR en vier NL) bepaald worden.
Parallel met deze methode van definitie van de steekproef, zal een animatiegids voor deze focusgroepen ontwikkeld worden.
Uiteindelijk zal de animatie van de focusgroepen deze tweede fase afsluiten.
De 3de fase: De analyse van de gegevens afkomstig uit de focusgroepen en de ontwikkeling van de vragenlijst
Tijdens deze fase zullen beide onderzoekteams samenwerken teneinde de gegevens afkomstig uit elke groep samen te bundelen.
De analyse van deze eerste gezamenlijke resultaten zullen te samen met de hypotheses die in de eerste fase worden geuit, tot de ontwikkeling van een eerste vragenlijst leiden die voor goedkeuring aan het begeleidingscomité zal voorgelegd worden.
De eindredactie van de vragenlijst sluit deze fase af.
De 4de fase: De analyse van de gegevens afkomstig uit de vragenlijst en de feedback aan de deelnemers.
Deze vierde fase van het onderzoek zal aan het nauwkeurige onderzoek en de analyse van de gegevens afkomstig van de vragenlijsten besteed worden.
Na deze analyse, zal een feedback aan de deelnemers gegeven worden. De inhoud en de vorm van deze feedback worden in samenspraak met het begeleidingscomité uitgewerkt.
De 5de fase: Het opstellen van het eindverslag.
De verwachte resultaten :
Een eerste reeks van resultaten die in dit onderzoek wordt verwacht, is afkomstig van de compilatie van de gegevens verzameld in 8 focusgroepen en de gegevens afkomstig uit de vragenlijsten. Het bundelen van deze resultaten zou ons moeten toelaten om op vrij uitvoerige wijze de behoeften van de families inzake psychosociale steun te identificeren. Op meer concrete wijze, zou de methodologie die op dit niveau is toegepast moeten toelaten om de aard van de behoeftes van de families te identificeren alsook hun verwachtingen ten opzichte van de volgens hen meest doeltreffende manier om erop te antwoorden.
Een tweede reeks van verwachte resultaten zal voortvloeien uit de vergelijking van de resultaten uit ons onderzoek met de resultaten afkomstig uit het eerste onderzoek dat door K.M.S. werd uitgevoerd.
Hierdoor zullen wij het niveau van verenigbaarheid kunnen identificeren tussen „het aanbod voorgesteld door K.M.S.“ en “de vraag van de families“.
Tenslotte kan als gevolg van dit tweede resultaat een derde reeks van resultaten verwacht worden. Dit is een reeks aanbevelingen en actielijnen die zal ontwikkeld kunnen worden, als blijkt dat er een gebrek aan afstemming is tussen de diensten die reeds de aan de families worden aangeboden en de verwachtingen van deze laatste.
Le soutien psychosocial des familles de militaires envoyés en mission de crise à l'étranger 2007-2008 : rapport final
Bruxelles : Politique scientifique fédérale, 2008 (SP1873)
[Om te downloaden]