NL FR EN
www.belgium.be

Sustaining access to Belgium’s born-digital heritage (BelgicaWeb)

Onderzoeksproject B2/233/P2/BelgicaWeb (Onderzoeksactie B2)

Personen :

Beschrijving :

Om de wetenschappelijke exploitatie en sociale valorisatie van dit born-digital erfgoed te verzekeren, zal BelgicaWeb 1) onderzoeken hoe op duurzame wijze toegang kan worden verschaft tot deze collecties; 2) de nodige data-infrastructuur ontwikkelen; 3) de (meta)data verrijken via linked data, Natural Language Processing of andere digitale methoden; 4) de relevante wettelijke kaders analyseren en 5) het born-digital erfgoed van België promoten.

BelgicaWeb is innovatief in de zin dat het een geïntegreerd toegangsplatform zal ontwikkelen dat geoptimaliseerd is voor zowel gearchiveerde websites als sociale media, terwijl tools voor Binnen Pijler 2 "erfgoedwetenschap" stelt de Koninklijke Bibliotheek van België (KBR) BelgicaWeb voor: een project om het born-digital erfgoed van België - informatie die alleen online bestaat - te ontsluiten en FAIR te maken. Het project beoogt de ontwikkeling van een meertalig, gebruiksvriendelijk toegangsplatform en een API die toegang op dataniveau mogelijk maakt. BelgicaWeb bouwt voort op de kennis van KBR's andere Belgica-initiatieven (zie: BelgicaPress en BelgicaPeriodicals) en zal bijdragen tot het openstellen van KBR's groeiende born-digital collecties voor onderzoek en analyse.

het opnieuw afspelen van de inhoud meestal ontwikkeld worden met websites in het achterhoofd. Het aanbieden van toegang op dataniveau tot born-digital collecties via API's is ook een aanpak die niet vaak wordt gekozen door nationale bibliotheken. Het project zou daarom een grote impact hebben op wetenschappelijke kennis en ook op erfgoed en collectiebeheer, aangezien er tijdens het project nieuwe born-digital collecties zullen worden gecreëerd en bewaard. Bovendien zal het KBR in staat stellen om verdere interne expertise op te bouwen in het aanbieden van born-digitale collecties als data via een API en het ontwikkelen en onderhouden van een toegangsportaal. Toegang bieden tot gearchiveerd born-digital erfgoed heeft een sterke impact op de civiele maatschappij omdat het het recht van burgers op informatie ondersteunt en inzicht biedt in het online gedrag van burgers in het algemeen.

Het BelgicaWeb project brengt partners met verschillende expertise samen. CRIDS van UNamur zal expertise leveren over de relevante juridische kwesties, IDLab, GhentCDH en MICT van UGent zullen respectievelijk werken aan dataverrijking, gebruikersbetrokkenheid en -evaluatie en outreach naar de onderzoeksgemeenschap. KBR fungeert als projectcoördinator en zal werken aan de ontwikkeling van het toegangsplatform en de API en gegevensverrijking. De projectpartners hebben al ervaring opgedaan met web- en sociale media archivering in de PROMISE en BESOCIAL projecten, wat een extra troef is voor dit project.

Binnen het project zal een referentiegroep van experts iteratief input leveren over de selectie, de ontwikkeling van de API en het toegangsplatform, dataverrijking en kwaliteitscontrole en bruikbaarheid. Collecties van born-digital data zullen worden gecreëerd met behulp van tools voor het archiveren van web- en sociale media-inhoud en deze data zullen worden geïndexeerd. De API en het toegangsplatform zullen in twee fasen worden ontwikkeld: een proeffase met een evaluatie en een eindfase. De gegevens zullen ook worden verrijkt door gebruik te maken van digitale methoden zoals Linked Data of Natural Language Processing. De juridische component van het project omvat een analyse van de juridische kaders met betrekking tot gegevensuitwisseling, tekst- en datamining, gegevensbescherming en privacyrechten, vrijheid van meningsuiting en de impact van de voorgestelde Europese verordening over kunstmatige intelligentie.