NL FR EN
www.belgium.be

De haalbaarheid van een geïntegreerd milieuproductbeleid in België

Onderzoeksproject CP/12 (Onderzoeksactie CP)

Personen :

  • M.  DE SADELEER Nicolas - Facultés Universitaires St.-Louis (FUSL)
    Betoelaagde Belgische partner
    Duur: 15/12/2001-31/12/2003
  • Prof. dr.  LAVRYSEN Luc - Universiteit Gent (UGent)
    Betoelaagde Belgische partner
    Duur: 15/12/2001-31/12/2003
  • M.  ZACCAI Edwin - Université Libre de Bruxelles (ULB)
    Betoelaagde Belgische partner
    Duur: 15/12/2001-31/12/2003
  • Prof. dr.  PALLEMAERTS Marc - Vrije Universiteit Brussel (VUB)
    Betoelaagde Belgische partner
    Duur: 15/12/2001-31/12/2003

Beschrijving :

Context

Het project beoogt de beleidsruimte van de Belgische overheden na te gaan inzonderheid wat het opstellen van productnormen betreft in relatie tot de internationale handelsregels (WHO) en het Europees Gemeenschapsrecht. De beoogde productnormen worden gerechtvaardigd vanuit de doelstelling duurzame ontwikkeling. Het project legt aldus een verband tussen de nationale beslissingen en hun supranationale context.


Beschrijving van het project

Doelstellingen

Het project beoogt na te gaan of de Belgische staat nog over actiemogelijkheden beschikt, gezien de beperkingen die worden opgelegd door het supranationale recht, om een beleid van productnormen in werking te stellen in uitvoering van de federale wet van 21 december 1998 betreffende de productnormen. Het juridisch onderzoek naar de beperkingen opgelegd door het supranationale kader vormt inderdaad een noodzakelijke voorwaarde voor elk beleid dat de duurzame ontwikkeling wenst te bewerkstelligen.


Methodologie

Het eerste jaar van het project is gewijd aan een diepgaande analyse van de supranationale regels en beleidsopties die het beleid bepalen van producten die aanvaard worden met het oog op een duurzame ontwikkeling (nationaal recht, gemeenschapsrecht, en de WHO-regels).

Het tweede jaar heeft betrekking op de realisatie van de gevalstudies die onderzocht worden op basis van prioritaire productgroepen, en dit met het oog op het uittekenen van de normen die op hen van toepassing kunnen zijn.

Tenslotte is de ultieme doelstelling van het project het aanbieden van een vademecum over de pertinente juridische regels aan de politieke beleidsmakers en aan de diverse betrokken belangengroepen.


Interactie tussen de verschillende partners

De RUG is hoofdzakelijk belast met de Belgische juridische aspecten, de FUSL is belast met aspecten van het gemeenschapsrecht, terwijl de VUB belast is met aspecten van internationaal handelsrecht. Tenslotte wordt de politieke analyse door de ULB verricht. Vanuit het gegeven dat tussen deze vier aspecten op voortdurende wijze interactie plaatsvindt, worden door de vier verschillende onderzoeksgroepen maandelijkse gezamenlijke bijeenkomsten gehouden. Er wordt ook een serie van congressen georganiseerd.


Banden met internationale programma's

Op termijn worden samenwerkingsverbanden vastgelegd met internationale onderzoeksgroepen, met name wat betreft het conflict tussen het milieu en de WHO.

Verwachte resultaten

In het kader van het project, zullen verschillende juridische publicaties verschijnen in gespecialiseerde tijdschriften (Cahiers de droit européen, Revue trimestrielle de droit européen, ...).

Een vademecum zal gepubliceerd worden omvattende:

- enerzijds, een testrooster die de verschillende beperkingen bij het aannemen van productnormen verenigt;
- anderzijds, de meer preciese pistes ondernomen ten aanzien van concrete producten.

Tenslotte zal een interuniversitair colloquium georganiseerd worden naar aanleiding van het project.


Partners

Activiteiten

- VUB : studie van de verplichtingen van het internationaal milieu- en handelsrecht:
Jaar 1 : algemeen luik : studie van het internationaal recht (WTO-regels, enz...)
Jaar 2 : gevalstudies.

- FUSL
Jaar 1 : algemeen luik : studie van het algemeen Europees recht en de regels inzake milieufiscaliteit;
Jaar 2 : gevalstudies.

- RUG
Jaar 1 : studie van de productnormen, het mededingingsrecht, de regels inzake staatssteun en normalisatie;
Jaar 2 : gevalstudies.

- ULB
Jaar 1 : analyse en selectie van de prioritaire productgroepen op grond van hun impact op het milieu en het daarop betrekking hebbende beleid;
Jaar 2 : bijdrage aan de studie van de verschillende weerhouden productgroepen, d.m.v. een kwantitatief luik, van het onderzoek van de gegevens, van de indicatoren en van de beschrijvende factoren van de betrokken sectoren.


Coördinaten

Coördinatoren van het project :

- Nicolas de Sadeleer, Directeur van het CEDRE, FUSL,
Kruidtuinlaan 43, B-1000 Brussel
Tel: +32 (0)2 211 79 50

- Marc Pallemaerts, Professor aan de VUB, Faculteit der Rechtsgeleerdheid
Pleinlaan 2, B-1050 Brussel
Tel: +32 (0)2 629 26 42

- Edwin Zaccaï, Professor aan de l’ULB, IGEAT, Centre de développement durable
F.D. Rooseveltlaan 50, B-1050 Brussel
Tel: +32 (0)2 650 43 22

- Luc Lavrysen, Professor aan de RUG
Universiteitstraat 4, B-9000 Gent
Tel: +32 (0)9 264 69 27


Gebruikerscomité

- Nancy Da Silva - SPF Santé publique, Sécurité de la Chaîne alimentaire et Environnement - Services fédéraux pour les Affaires environnementales - Bruxelles (suppléante)
- Jan De Smedt - Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling (FRDO) - Brussel
- Katrien Debeuckelaere - Federaal Planbureau - Task Force Duurzame Ontwikkeling - Brussel
- Paul Geeraert - FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu - Federale Diensten voor het Leefmilieu - Brussel (plaatsvervanger)
- Pieter Labeeuw - SPF Santé publique, Sécurité de la Chaîne alimentaire et Environnement - Services fédéraux pour les Affaires environnementales - Bruxelles (suppléant)
- Peter Loncke - Openbare Afvalstoffenmaatschappij voor het Vlaamse Gewest (OVAM) -Mechelen
- Bernard Mazijn - Universiteit Gent (UGent) - Centrum voor Duurzame Ontwikkeling (CDO) - Gent
- Catherine Rousseau - Centre de Recherche et d'Information des Organisations de Consommateurs (CRIOC-OIVO) - Bruxelles
- Anne-France Woestyn - SPF Santé publique, Sécurité de la Chaîne alimentaire et Environnement - Services fédéraux pour les Affaires environnementales - Service politique des produits - Bruxelles

Documentatie :

La faisabilité d'une politique environnementale des produits en Belgique : rapport final  Misonne, D. - De Sadeleer, N. - Lavrysen, L. ... et al  Bruxelles : Politique scientifique fédérale, 2004 (SP1379)
[Om te downloaden]  [Uitgeput] 

Juridisch vademecum voor een milieuvriendelijk federaal productbeleid : algemene vraagstellingen  Misonne, Delphine - Bodard, Katia - Horvat, Stanislas ... et al  Brussel : Federaal Wetenschapsbeleid, 2004 (SP1401)
[Om te downloaden

Vade-mecum des balises juridiques pour une politique fédérale des produits favorable à l'environnement : problématiques générales  Misonne, Delphine - Bodard, Katia - Horvat, Stanislas ... et al  Bruxelles : Politique scientifique fédérale, 2004 (SP1402)
[Om te downloaden]  [Om te bestellen

Legal constraints on national measures to promote environment-friendly products : general issues  Misonne, Delphine - Bodard, Katia - Horvat, Stanislas ... et al  Brussels : Belgian Science Policy, 2004 (SP1403)
[Om te downloaden]  [Uitgeput]