Onderzoeksproject CP/41 (Onderzoeksactie CP)
Context
Dit project steunt op de gegevens van het eerste nationaal onderzoek over de verplaatsingen van de Belgische huishoudens (MOBEL) gecoördineerd door GRT en gefinancierd door de DWTC (PODO I) maar ook, op regionaal of lokaal niveau, op de in Vlaanderen en de in Antwerpen, Gent en Hasselt verzamelde gegevens. We zullen ook verbanden leggen tussen dit project en een ander project binnen PODO II, namelijk het project "Determinanten van modale keuze in verplaatsingsketens" dat dezelfde gegevens bestudeert.
Beschrijving van het project
Doelstellingen
De doelstelling van dit project is de mobiliteitsvraag in België te bestuderen op basis van de activiteitenketens en vooral de ruimtelijke component ervan.
Het doel van het project SAMBA is het samenstellen van een synthetische populatie die nadien kan worden gebruikt om oorsprong/bestemming matrices op te stellen. Om tot deze doelstelling te komen, moeten we een ruimtelijke dimensie toevoegen aan de activiteitenketens, die, tot nu toe, alleen in hun tijdsdimensie werden bestudeerd.
Samengevat zijn de hoofddoelstellingen van dit project:
- de ruimtelijke voorstelling van de gegevens van het nationale onderzoek, en van andere (regionale en lokale) enquêtes;
- de modellering in tijd en ruimte van de activiteitenketens;
- de analyse van de grenseffecten op de activiteitenketens;
- de studie van de inbreng van de vage logica in de beschrijving van de beslissingsprocessen die aan bod komen bij de uitwerking van de activiteitenketens door de gezinnen;
- de samenstelling van synthetische populaties.
Methodologie
Na een - noodzakelijke - fase van geocodering van de gegevens over de verplaatsingen, die werden verzameld met de nationale, regionale en lokale enquêtes, zullen deze gegevens dienen voor de beschrijving van de activiteitenketens van de gezinnen, met de nadruk op hun ruimtelijke dimensie. Op basis van deze beschrijving kan dan een samenvattend model van de verplaatsingen van de bevolking worden opgesteld. Deze etappe zal ook een analyse bevatten van de grenseffecten en een studie van de inbreng die de vage logica kan leveren in de beschrijving van de besluitvormingsprocessen die komen kijken bij de uitvoering van de activiteitenketens van de gezinnen. Uiteindelijk, zullen we, op basis van deze modellen, een synthetische populatie samenstellen.
Interactie tussen de verschillende partners
A. Initiële fase van inwerking in het onderwerp en literatuurstudie
Alle groepen (FUNDP-GRT, UCL, UFSIA en RUG) nemen deel aan deze fase.
B. Ruimtelijke voorstelling van de gegevens
De geocodering van de gegevens van de enquêtes wordt het kernpunt van deze taak. Na de standaardisering waaraan alle actoren meewerken, zullen de GRT en de UCL zich meer in het bijzonder bezighouden met de gegevens van het nationaal onderzoek, terwijl de UFSIA en de RUG zullen instaan voor de geocodering van de gegevens van de regionale (Vlaanderen) en de lokale (Antwerpen, Gent en Hasselt) enquêtes.
C. Modellering van de activiteitenketens
In deze fase zal de GRT zich meer bepaald bezighouden met de uitbreiding van de modellen van activiteitenketens tot de dimensies tijd en ruimte.
Op basis van de verplaatsingen en vooral van hun ruimtelijke dimensie, zal het er, in een tweede fase, om gaan tot een beschrijving te komen van de activiteitenketens van de gezinnen in tijd en ruimte.
Na deze etappe zullen wij over een beschrijvende analyse van de activiteitenketens beschikken die is gestoeld op de dimensies tijd en ruimte, en waaruit de meest significante variabelen voor de organisatie van de activiteitenketens zullen blijken.
C.1 Studie van de grenseffecten
De UCL zal zich meer in het bijzonder toeleggen op de studie van de grenseffecten op het verplaatsingsgedrag. De groep van de UCL zal inzoomen op de effecten van grensverschijnselen (bijv. de taalgrens) op de ruimtelijke dimensie van de activiteitenketens.
C.2 Mogelijke inbreng van de vage logica
De RUG zal de inbreng bestuderen die de vage logica kan leveren in de beschrijving van de besluitprocessen die komen kijken bij de uitbouw van de activiteitenketens door de gezinnen.
D. Opbouw van een synthetische populatie
De GRT zal deze taak coördineren. De groepen van de UFSIA en van de RUG zullen betrokken worden bij de aspecten die te maken hebben met de regionale en lokale gegevens.
In deze fase bestaat het doel uit de overstap van de steekproef naar de hele bevolking. Op basis van de beschrijvende analyse van de activiteitenketens van de ondervraagde gezinnen wordt dan een synthetische populatie opgesteld die, statistisch gesproken, representatief is voor de gedragingen, inzake mobiliteit, van de werkelijke bevolking.
Verwachte resultaten
Naast de resultaten (zoals deze betreffende grenseffecten of de modellering in tijd en ruimte van de activiteitkettingen) die op academisch niveau kunnen worden gevaloriseerd via publicaties of conferenties, is de voornaamste bijdrage van dit project de opbouw van een synthetische populatie die later kan worden gebruikt om oorsprong/bestemming matrices, voor alle motieven, voor België op te stellen.
Partners
Activiteiten
FUNDP-GRT
De activiteiten van de Groupe de Recherche sur les Transports (GRT) betreffen de volgende aspecten:
- Modellering;
- Inzameling and analyse van gegevens;
- Software en technologie;
- Onderwijs, vorming.
UCL
Het Centre d’Analyse Spatiale et Urbaine werkt in gebieden als:
- Duurzame mobiliteit;
- Modellering van lokalisatie en allocatie;
- Sociale en economische geografie.
UFSIA
De Vakgroep Transport en Ruimtelijke Economie stelt belang in verschillende aspecten van de transporteconomie en is gespecialiseerd, onder andere, in maritiem transport en vrachtvervoer.
RUG
Binnen de afdeling Sociale en Economische Geografie staan vijf onderzoeksdomeinen centraal:
- Bevolkingsgeografie;
- Locatietheoretisch onderzoek;
- Stedelijke geografie en stedelijk beleid;
- Transportgeografie;
- Ruimtelijk gegevensverwerking.
Coördinaten
Promotor
Eric Cornelis
Facultés Universitaires Notre-Dame de la Paix de Namur (FUNDP)
Groupe de Recherche sur les Transports (GRT)
8, rempart de la Vierge, B-5000 Namen
Tel: +32 (0)81 72 49 22; Fax: +32 (0)81 72 49 14
eric.cornelis@math.fundp.ac.be
http://www.grt.be
Partners
Isabelle Thomas
Université Catholique de Louvain (UCL)
Département de géologie et de géographie
3, place Louis Pasteur, B-1348 Louvain-la-Neuve
Tel: +32 (0)10 47 21 36; Fax: +32 (0)10 4728 77
Isabelle@geog.ucl.ac.be
http://www.geo.ucl.ac.be
Ann Verhetsel
Universitaire Faculteiten St.-Ignatius Antwerpen (UFSIA)
Vakgroep Transport en Ruimtelijke Economie
Prinsstraat 13, B-2000 Antwerpen
Tel: +32 (0)3 220 42 21; Fax: +32 (0)3 220 47 99
ann.verhetsel@ufsia.ac.be
http://www.tew.ua.ac.be/index.php?bid=11
Frank Witlox
Universiteit Gent (RUG)
Departement Geografie
Krijgslaan 281 (S8), B-9000 Gent
Tel: +32 (0)9 264 45 53; Fax +32 (0)9 264 49 85
frank.witlox@rug.ac.be
http://aivwww.rug.ac.be/Onderzoeksbeleid/techno2002/EN/WE/I-WE12V10.htm
Gebruikerscomité
Alain Geerts - Inter-Environnement Wallonie
Philippe Barette - Région Bruxelles-Capitale - AED
Wilfried Goossens - Mobiliteitscel
Spatial analysis and modelling based on activities (SAMBA) : final report
Brussels : Federal Science Policy, 2007 (SP1734)
[Om te downloaden]
[Om te bestellen]