NL FR EN
www.belgium.be

Energieconsumptie in de residentiële sector: socio-technische factoren (SEREC)

Onderzoeksproject CP/52 (Onderzoeksactie CP)

Personen :

  •   VEKEMANS Guy - Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO)
    Betoelaagde Belgische partner
    Duur: 15/12/2003-31/12/2005
  • Prof. dr.  BARTIAUX Françoise - Université Catholique de Louvain (UCLouvain)
    Coördinator van het project
    Betoelaagde Belgische partner
    Duur: 15/12/2003-31/12/2005

Beschrijving :

Context

Om aan de Kyoto-eisen te voldoen, moeten de landen van het noordelijke halfrond hun uitstoot ten gevolge van energieverbruik in de atmosfeer minderen. Dit voorstel richt zich specifiek op residentieel energieverbruik zonder transport.


Beschrijving van het Project

Het doel van deze socio-technische studie van de Belgische huishoudens is een beter begrip van hun energiegerelateerde gedrag. Inderdaad, het energiegebruik in woningen is afhankelijk van twee reeksen factoren die sterk met elkaar te maken hebben: de technische eigenschappen van de woning (oppervlaktes, isolatie, eigenschappen van de verwarmingsketel, elektrische apparaten enz..) en de socio-economische eigenschappen van de bewoners (grootte van het gezin, inkomensgroep, aandacht voor het milieu, enz.)


Doelstellingen

De doelstelling van dit project is een beter begrip van het energie-gerelateerde gedrag in huishoudens en daarmee een betere ondersteuning voor beslissingen aangaande energiebeleid. De doelstelling zal gevolgd worden door een socio-technische studie van Belgische huishoudens, uitgevoerd door een multidisciplinair team waarin ingenieurs (Partner 2: G.Vekemans, van Vito) samenwerken met sociologen en demografen (Coordinator F. Bartiaux, van DEMO), met de hulp van een Deense partner (K. Gram-Hanssen, socio-ingenieur). De socio-technische studie streeft naar een sociologische bijdrage, die empirisch gebaseerd is, en die een revaluatie van de socio-technische factoren veroorlooft die de effectieve veranderingen en de weerstand tot verandering in de sector van residentieel energiegebruik verklaren.
De resultaten van de socio-technische studie zullen omgezet worden in aanbevelingen voor bedenkers van bewustmakingscampagnes en energieadviseurs. De doelstelling is het integreren van de niet-technische kennis met de al bestaande technische kennis om een meer vollediger en doeltreffende vorming te kunnen voorstellen aan de energieadviseurs.


Methodologie

Het socio-technische onderzoek is gebaseerd op drie procedures om gegevens te verzamelen.
• De grootschalige socio-demografische enquête (n=1000) betreft gewoontes met betrekking tot energie, gedrag, representaties en kennis.
• Bewoners die geïnteresseerd zijn in een beoordeling van hun energieprestaties maken kans deel te nemen aan enkele groepen die hieronder beschreven zijn en die het technologische onderzoek vormen.

o De complete energiecontrole (n=40 / 1 jaar) bestaat uit een technische analyse van het gebouw en de installaties en een voorstel van specifieke energiebesparingsmaatregelen.
o Energiegebruik zal gemeten worden met gepaste meettoestellen. De vluchtige energiescan (n=10) maakt een vergelijking van energiegebruik tussen huishoudens mogelijk.
o Het energiedagboek (n=20 / 2 weken) bestaat uit een dagelijks verslag betreffende energie.

• Kwalitatieve interviews (n=20) zullen uitgevoerd worden bij een gedeelte van de geteste gezinnen en bij een aantal andere personen die niet geïnteresseerd zijn in energiebesparingen. Betreffende de laatste categorie zal een reeks gelijkaardige interviews (n=10) uitgevoerd worden in Denemarken. Deze interviews veroorloven een diepgaande bestudering van de socio-demografische en technologische onderzoeken.

De interactie tussen de verzamelingen van sociale en technologische gegevens is één van de hoofdelementen van de methodologie.


Band met Internationale Programma’s

De in het project gebruikte energieadviesprocedure sluit aan bij de resultaten uit Europees vergelijkend onderzoek rond energielabelling van woningen (SAVE Belas project).


Verwachte Resultaten en/of Producten

Het onderzoek zal moeten uitkomen op een verslag over residentieel energieverbruik en op een schatting van de meetmethoden en aanbevelingen voor energiebesparingen.
Op het einde van het onderzoek zullen de verschillende onderzoeksgroepen wetenschappelijke publicaties opleveren.


Coördinaten

Coödinator

Françoise Bartiaux
Université Catholique de Louvain (UCL)
Institut de Démographie (DEMO)
Place de l'Université 1
B-1348 Louvain-la-Neuve
Tel: +32 (0)10 47 29 59
Fax: +32 (0)10 47 29 52
bartiaux@demo.ucl.ac.be
http://www.demo.ucl.ac.be


Promotoren

Guy Vekemans
Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO)
Boeretang 200
B-2400 Mol
Tel: +32 (0)14 33 58 40
Fax: +32 (0)14 32 11 85
guy.vekemans@vito.be
http://www.vito.be


Gebruikerscomité

Francis Bossier, Federal Planning Bureau
Véronique Renard, National Institute for Statistics
Dirk Van Orshoven, Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf
Hadelin de Beer de Laer, Federal Public Planning Service “Sustainable Development”
Christian Ferdinand, Federal Public Planning Service “Economy, SMEs, Self-employed, and Energy”
Chorok Chichah, CREG (Commission for Electricity and Gas Regulation)
Ann Collys, Flemish Region Administration of Energy
Hugues Nollevaux, Walloon Region Administration of Energy
Joke Dockx, Brussels Instituut voor Milieubeheer (BIM)
Dirk Knapen, Bond voor Beter Leefmilieu
Benjamin Dessus, Global Chance
Grégoire Wallenborn, Université Libre de Bruxelles (ULB) – Institut de gestion de l'Environnement et de l'Aménagement du territoire (IGEAT)
Catherine Rousseau, Centre de Recherche et d'Information des Organisations de Consommateurs (CRIOC)
Karine Thollier, Institut de Conseil et d'Etudes en Développement Durable (ICEDD)

Documentatie :

Socio-technical factors influencing residential energy consumption (SEREC) : final report  Bartiaux, Françoise - Vekemans, Guy - Gram-Hanssen, Kristen ... et al  Brussels : Belgian Science Policy, 2006 (SP1577)
[Om te downloaden]  [Om te bestellen

La consommation d’énergie dans le secteur résidentiel : facteurs socio-techniques (SEREC) : résumé    Bruxelles : Politique Scientifique fédérale, 2009 (SP1963)
[Om te downloaden