Onderzoeksproject I2/2F/105 (Onderzoeksactie I2)
1/3/2004-28/2/2006
Het project radioswap.net beoogt een tegelijk technisch en organisatorisch syteem te ontwikkelen waarmee de medewerkers van – Belgische en buitenlandse – niet-commerciële associatieve radiostations via Internet radioprogramma’s kunnen uitwisselen.
Het systeem moet zowel zo soepel mogelijk werken als het eigene en de geografische en culturele verankering van elk van de radiopartners voor ogen houden en valoriseren.
Iedere presentator, iedere producer is vrij in zijn keuze zijn programma’s ter beschikking te stellen of die te gebruiken welke anderen hem als uitwisseling voorstellen. De uitwisseling berust dus op een individuele beslissing die evenwel wordt ingeperkt door een "regelgevend kader" dat de voorwaarden vastlegt.
Vanuit technisch oogpunt gesproken werd niet alleen een standaard aangenomen en ontwikkeld voor het gemeenschappelijk comprimeren van de computerbestanden en de procedures voor het downloaden/bewaren van de programma’s, maar werd bovendien een multicriteriumindexering uitgewerkt – inhoud en vorm – om naar beste vermogen tegemoet te komen aan de specifieke behoeften van de radiowereld en ook meertalig opzoekingswerk mogelijk te maken.
Het doel was een instrument te ontwikkelen dat tegemoetkomt aan de vaak door radiopresentatoren geuite wens programma’s te kunnen uitwisselen, een wens die tot op heden dikwijls niet concreet kon worden ingevuld gezien de vrijwillige basis waarop de associatieve radiostations werken en de technische beperkingen van de "klassieke" communicatiemedia. Binnen deze specifieke context tracht radioswap.net dus de alledaagse uitwisseling van programma’s mogelijk te maken voor zoveel mogelijk producenten en programmamakers zonder hen daarbij met nog meer werk op te zadelen.
Radioswap.net organiseert ook het "netwerken" van deze verschillende spelers om de totstandkoming van samenwerkingsverbanden tussen de verschillende radio’s, tussen de verschillende regisseurs aan te moedigen. Door de uitwisseling mogelijk te maken van programma-onderdelen waaraan wordt gewerkt in het kader van coproducties tussen radiostations, biedt het de spelers de mogelijkheid uit hun relatief isolement te treden en ambitieuzere projecten op te zetten die wellicht voor één radiostation niet binnen handbereik liggen.
Gedurende de eerste fase van het project (2002-2003) werd een eerste uitwisselingssite gecreëerd en werden verschillende toepassingen onwikkeld, rekening houdende met de wensen, behoeften en technologische kundigheden van alle betrokkenen bij zes associatieve radiostations.
Dankzij deze zes radiostations konden vervolgens op "in het echt" de efficiënte en relevantie worden uitgetest van de gekozen opties en konden de eventuele wijzigingen worden opgespoord die een gebruik op lange termijn noodzakelijk zou maken. Deze "gebruikerspartners" zijn RUN (Namen), Radio Panik (Brussel), Radio Centraal (Antwerpen), URGent (Gent), FM bssl (Brussel) en Radio Campus (Brussel) – die daarnaast het project coördineert.
Tijdens de tweede fase (2004-2005) werkt het partnerschap aan het definitief uitbouwen van het uitwisselingssysteem en staat het netwerk verder open voor andere Belgische en buitenlandse associatieve en communautaire radiostations.
Specifieke productie en/of uitzendingsprojecten worden eveneens opgezet om de uitwisselingen te dynamiseren en blijvend te maken.
[http://www.radioswap.net/index.php]
- Contactpersoon (coördinator van het project):
Campus Audio Visuel asbl
Didier Demorcy
Avenue Paul Héger 22
1000 BRUXELLES
Tel : 02 640 87 17
Fax : 02 650 34 63
rcampus@resulb.ulb.ac.be
contact@radioswap.net
PARTNERSCHAP
Coördinator Campus Audio Visuel asbl
Partner 1 Gentse Studentenradio vzw
Partner 2 Office de Radiodiffusion des étudiants des Facultés Universitaires Notre-Dame de la Paix asbl
Partner 3 Radio Centraal vzw
Partner 4 Radio Panik asbl
Partner 5 FM Brussel vzw
Partner 6 Nerom sprl
Partner 7 Facultés Universitaires Notre-Dame de la Paix de Namur (FUNDP)
Partner 8 Info-Grafic SA
Partner 9 Katholieke Universiteit van Brussel (KUB) Faculteit Politieke, Sociale Wetenschappen en Communicatie