Onderzoeksproject I2/2F/108 (Onderzoeksactie I2)
1/1/2004-31/12/2005
Het UPCASE-project - User Platform and Collaborative Applications for the Social Economy Sector of Gebruikersplatform en platform voor de ontwikkeling van collaboratieve toepassingen voor de sociale economie – richt zich tot de Belgische sector van de sociale economie in zijn geheel (Franstalig en Nederlandstalig, commercieel en niet-commercieel). UPCASE wil deze organisaties in de mogelijkheid stellen om zich een pakket informatica-instrumenten aan te schaffen waarmee ze nieuwe kanalen kunnen verkennen voor de promotie en de distributie van hun activiteiten; het project wil daarnaast ook de samenwerkingsverbanden tussen de betrokken partijen ondersteunen en versterken.
Uitgangspunt van het project is immers de vaststelling dat er een aanzienlijk risico bestaat op een "digitale breuk" waardoor de sector van de sociale economie, door factoren zoals kosten en gebruiksgewoonten, de informatiseringstrein dreigt te missen. Er moet vermeden worden dat technische barrières een belemmering vormen voor de creativiteit en de ondernemingsgeest van de actoren en er moet een technologisch kader worden gecreëerd dat de sector alle autonomie verleent om er op een gedecentraliseerde manier eigen initiatieven in te ontwikkelen. Vandaar dat de informatica-instrumenten het gemeenschappelijk kenmerk hebben dat ze allemaal werden ontwikkeld met open broncodes onder GPL-licentie (vrije software ).
Tijdens de eerste fase van het project (2002-2003) werden drie testverenigingen geselecteerd en van nabij opgevolgd. Bedoeling van die opvolging was om een duidelijk beeld te krijgen van hun behoeften inzake nieuwe technologieën, en om via een systeem van "herhalende cycli" de betrokken verenigingen te helpen om zich de tools aan te schaffen waarvan ze menen dat die het best zijn aangepast aan hun respectieve situatie. Deze geselecteerde instrumenten bevatten functies zoals het beheer van een Internet-site, documentbeheer, beheer van een gedeelde agenda, van mailing-lists, enz. Bijzonder kenmerk van die instrumenten is dat ze heel gebruiksvriendelijk zijn en dat ze gebruikt en beheerd kunnen worden door eindgebruikers die geen eigenlijke kennis hebben van programmeren.
Het project mikt dus op een luik onderzoek-ontwikkeling, op compilatie en aanpassing rond prototype-instrumenten die beschikbaar zijn in open broncode. Het doel is om deze instrumenten tot volle rijpheid te laten komen, ze aan te passen aan de eigenheden van de sector en ze vrij, dus zonder licentierechten, ter beschikking te stellen. Maar bij dat technische luik hoort ook een omvangrijk sociaal-organisatorisch en pedagogisch luik dat erop gericht is de eindgebruiker een centrale plaats in de hele opzet te bezorgen. Via methodologieën rond de analyse van de gebruikersbehoeften en rond het begrip van de contexten waarin de gebruikers actief zijn, wil het project er zich eveneens van vergewissen dat de technische oplossingen passen binnen de operationele specificiteiten van de sector van de sociale economie. Een informatica-instrument, hoe krachtig dat ook mag zijn, heeft pas zin en bewijst enkel zijn nut wanneer de eindgebruikers er optimaal mee kunnen werken.
De tweede fase van het project wil lessen trekken uit de resultaten van fase 1 met de bedoeling de tools op een veel ruimere schaal te verspreiden naar 40 organisaties van de sociale economie toe. In die fase komt het er daarom op aan om de ondersteuning die moet dienen voor de begeleiding van de gebruikers, nog verder te ontwikkelen en te systematiseren: aanpassing van de tools aan de eigenheden van de sector van de sociale economie, ontwikkeling van pedagogische ondersteuning, modellen voor de analyse van de organisatorische impact die gekoppeld is aan de invoering van nieuwe technologieën, enz. Eveneens een belangrijk punt is dat de sectorale en organisatorische voorwaarden worden gecreëerd inzake repliceerbaarheid en verspreiding op grote schaal, dat de transversale en voor de sector van de sociale economie specifieke behoeften worden gedetecteerd, dat een beeld kan worden verkregen van de factoren die dit soort informatiseringsinitiatieven doen slagen of mislukken en dat verschillende actoren gemobiliseerd kunnen worden om het project ook na de huidige financieringsperiode te laten voortlopen.
[http://www.upcase.be]
- Contactpersoon (Coördinator van het project):
Université de Liège (ULg)
Laboratoire d’Etudes sur les Nouvelles Technologies, l’Innovation et le Changement (LENTIC)
François Pichault
Boulevard du rectorat 19 B 51
4000 LIEGE
Tel : 04 366 30 70
Fax : 04 366 29 47
lentic@ulg.ac.be
PARTNERSCHAP
Coördinator Université de Liège (ULg) Laboratoire d’Etudes sur les Nouvelles Technologies, l’Innovation et le Changement (LENTIC)
Partner 1 Arafox scrl
Partner 2 Esnet asbl
Partner 3 MeMO vzw