NL FR EN
www.belgium.be

MARS - Multimedia Archaeological Research System

Onderzoeksproject I2/2F/212 (Onderzoeksactie I2)

Contract I2/2F/212 :

Duur van het contract :

1/10/2005-30/9/2007

Partners :

  • Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (Coördinator van het project)
  • Koninklijk Museum voor Midden-Afrika 
  • Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen 
  • Katholieke Universiteit Leuven 
  • DG Aménagement, Territoire, Logement, Patrimoine, Rég.Wall. 
  • Société de Recherches préhistoriques du Hainaut 
  • Kon. Belg. Vereniging voor Antropologie en Prehistorie 
  • Association pour la diffusion de l'information archéologique 
  • DEIOS s.a. 

Beschrijving :

De opgraving van een archeologische vindplaats is meteen de onherroepelijke vernietiging ervan. Het is dus van essentieel belang zo goed mogelijk alle informatie te registreren zowel tijdens de opgraving als tijdens de latere studie van het opgegraven materiaal. De archeologische collecties vormen samen met de terreingegevens de enige materiële getuigenissen van een verdwenen menselijk verleden.
De multidisciplinaire aanpak van de opgegraven materiële resten draagt bij tot hun fysieke versnippering over verschillende laboratoria, wetenschappelijke instellingen en/of openbare en privé musea. De institutionele complexiteit in België beperkt de centralisatie van fysieke collecties en eveneens de toegang voor onderzoekers tot het geheel van collecties, een situatie die nog uitvergroot wordt voor instellingen betrokken bij opgravingen in het buitenland.
De digitalisering is bijgevolg de enige realistische methode voor een hereniging van verspreide ensembles met een garantie voor een samenhang inzake erfgoed en wetenschap, die zich niet beperkt tot een eenvoudige elektronische catalogus van voorwerpen. De associatie tussen de gegevens is immers een absolute vereiste zodat de informatie over context niet verloren kan gaan.
MARS (Multimedia Archaeological Research System) is een doeltreffend en soepel systeem dat als onderzoeksinstrument kan dienen met daaraan gekoppeld het verband tussen gegevens met betrekking tot voorwerpen in de collecties, analyses, archieven en bibliografische databanken. Het laat een rationeel beheer van de collecties toe, zowel inzake bewaring als wetenschappelijke studie.
Een case-study van het project is de grot van Spy, de bekendste prehistorische vindplaats van België en één van de paleoantropologische referentiesites binnen Europa. Het resultaat van de talrijke opgravingen uitgevoerd tussen 1879 en 1980 bevindt zich verspreid over diverse federale, communautaire, regionale en gemeentelijke wetenschappelijke en museale instellingen.
De verschillende partners van de tweede fase vertegenwoordigen de diversiteit van het doelpubliek van het MARS platform. Uiteindelijk zal MARS leiden tot de digitalisering van de belangrijkste archeologische collecties en zal zo hun wetenschappelijke en museologische ontsluiting bevorderen.
Tijdens de tweede fase, zullen de partners de verschillende 3D digitaliseringstechnieken uittesten op archeologische collecties met als doel de wetenschappelijke studie op basis van gedigitaliseerde beelden te stimuleren en op die manier de originelen te bewaren. Verschillende benaderingen worden gebruikt. In het kader van de projecten TNT en MARS hebben het KBIN en de Direction de l'archéologie van het Ministerie van het Waalse Gewest de volledige digitalisering ondernomen van de menselijke Neanderthaler resten met behulp van medische scanners van de laatste generatie en μ-scanners.
Voor de digitalisering van oppervlakken ontwikkelt DEIOS samen met de andere partners een uitrusting specifiek aangepast aan archeologische voorwerpen. De nauwkeurigheidsgraad voor het opslaan van gegevens is volkomen vergelijkbaar met de laser scanning, maar de operatie is veel sneller en laat een onmiddellijke behandeling toe van een oppervlak dat maximaal 50 cm groot kan zijn. De scan kan in situ gebeuren ongeacht de bestaande belichting. Bovendien maakt de uitrusting een volledige kleurenmetrische analyse mogelijk van het gedigitaliseerde oppervlak. De zo verkregen 2D en 3D beelden kunnen gevisualiseerd en bestudeerd worden met behulp van informatica-toepassingen ontwikkeld in het kader van het Europese TNT project.
De methodologie en de technische benaderingen uit het project MARS kunnen in tal van andere domeinen toegepast worden. Het gebruik van een multimedia programma gebaseerd op samenwerking kan uitgebreid worden naar alle wetenschappelijke disciplines. De 3D-digitalisering op hoge resolutie is fundamenteel binnen het digitaliseringsprogramma van de FWI, vooral voor zoologische specimen. Naast het aspect van bewaring van erfgoed, opent dit ook nieuwe wegen in het wetenschappelijk onderzoek waarbij interne structuren van gedigitaliseerde objecten toegankelijk worden.


- Contactpersoon (Coördinator van het project)

Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (KMKG)
Nicolas Cauwe
Jubelpark 10
1000 BRUSSEL
02 741 73 60
cauwe@kmkg-mrah.be


PARTNERSCHAP

Coördinator Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (KMKG)

Partner 1 Koninklijk Museum voor Midden-Afrika (KMMA)

Partner 2 Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN)

Partner 3 Katholieke Universiteit Leuven (KUL)

Partner 4 Direction Générale de l'Aménagement, du Territoire, du Logement et du Patrimoine (DGATLP), Région Wallonne

Partner 5 Société de Recherches préhistoriques du Hainaut (SRPH)

Partner 6 Société royale belge d'Anthropologie et de Préhistoire (SRBAP)

Partner 7 Association pour la diffusion de l'information archéologique (ADIA)

Partner 8 DEIOS S.A.