NL FR EN
www.belgium.be

Inventarisatie van de industriële noden die volgen uit de implementatie van "machinerichtlijn"

Onderzoeksproject NO/A/004 (Onderzoeksactie NO)

Personen :

Beschrijving :

Context

Door het UCRC (Unie der collectieve researchcentra) werden de industriële noden die volgen uit de implementatie van de 'machinerichtlijn' geïnventariseerd.

De 'machinerichtlijn' is een Communautaire Richtlijn (op het ogenblik van het onderzoek: richtlijn 89/392/EEG en haar wijzigingen) en regelt de wettelijke voorschriften waaraan machines op veiligheidsvlak moeten voldoen. Om aan deze voorschriften te voldoen, dient de constructeur van machines een constructiedossier op te stellen en een verklaring van overeenstemming af te leveren aan de gebruiker.

In het constructiedossier wordt door verwijzing naar normen aangegeven hoe de machine aan de richtlijn voldoet. In de verklaring van overeenstemming wordt vermeld aan welke normen de machine voldoet.


Het project

De studie heeft tot doel een inventarisatie te maken van de noden van machinebouwers en machinegebruikers. Enerzijds worden bij de machinebouwers de noden bepaald bij de implementatie van de machinerichtlijn en anderzijds worden bij de machinegebruikers de noden bepaald voor het verifiëren van de machines.

Na een documentatiefase en een pilootfase werden 1300 bedrijven gecontacteerd. Van de gecontacteerde bedrijven namen er 41 machinebouwers en 157 machinegebruikers deel aan de enquête. Dit staal is zeker representatief voor de studie.


De partners :

Vier onderzoekscentra van het UCRC (Unie der collectieve onderzoekscentra) waren betrokken bij deze studie :

- WTCM/CRIF (Wetenschappelijk en technisch centrum van de metaalverwerkende nijverheid)
Diamant building
A. Reyerslaan 80
1030 Brussel
Tel.: 02/706.81.00
Fax: 02/706.81.09
E-mail: info@wtcm.be

- WTCB/CSTC (Wetenschappelijk en technisch centrum voor het bouwbedrijf)
Lozenberg I
1932 Sint-Stevens-Woluwe
tel.: 02/716.42.11
Fax: 02/725.32.12
E-mail: bbri.loz@pophost.eunet.be

- Centexbel (Wetenschappelijk en technisch centrum van de Belgische textielnijverheid)
Montoyerstraat 24
1000 Brussel
Tel. 02/287.08.30
Fax: 02/230.68.15
E-mail: luc.platteau@centexbel.be

- TCHN/CTIB (Technisch centrum van de houtnijverheid)
Hof ter Vleest dreef 3
1070 Brussel
Tel.: 02/558.15.51
Fax: 02/558.15.89
E-mail: adelouw@pophost.eunet.be


Verwachte eind-bijproducten en resultaten

Het UCRC heeft de industriële noden van de machinebouwers en de machinegebruikers kunnen inventariseren. Niet enkel de machinerichtlijn maar ook andere richtlijnen kwamen in de enquête aan bod.

Wat de kennis van richtlijnen betreft kan men stellen dat de technische inhoud van de machinerichtlijn onvoldoende gekend is, zowel bij de machinebouwers (slechts 37% van de bedrijven heeft voldoende informatie) als bij de machinegebruikers (slechts 31% van de bedrijven heeft voldoende informatie). Er is nood aan technische hulp rond de machinerichtlijn, zowel inzake normen als wat interpretaties van de richtlijn betreft.

Machinegebruikers beseffen meestal niet dat, indien ze machines ombouwen, ze aan de machinerichtlijn moeten voldoen. De kennis van de andere richtlijnen is nog slechter.

Wat de kennis van normen betreft, blijkt dat zowel de machinebouwers als de machinegebruikers een enorm gebrek aan kennis hebben om een selectie van normen te maken die van toepassing zijn op een machine en om deze normen toe te passen. In de eerste plaats moeten de bedrijven lijsten met normen ter beschikking krijgen. Deze lijsten moeten niet enkel normen, maar ook uitleg over de normen bevatten.

Daar de meeste bedrijven moeilijkheden ondervinden bij de selectie van normen, is het aangewezen ze te voorzien van een flexibel hulpmiddel waarmee ze voor een bepaalde toepassing een lijst met relevante normen kunnen selecteren. Hierbij moeten de prEN normen equivalent behandeld worden als EN normen. Zij zijn immers de toekomstige normen voor de industrie.

De meeste bedrijven hebben dus nood aan bijkomende informatie inzake richtlijnen en normalisatie. Hierbij moeten vooral de technische centra een centrale rol spelen.

Wat toekomstige initiatieven betreft, kan men de nood aan technische informatie oplossen door een permanent informatieplatform ter beschikking te stellen van de bedrijven, dat in staat moet zijn alle bedrijven (maar vooral de KMO's) op te leiden en op de hoogte te houden van de machinerichtlijn.

Op korte termijn dienen er initiatieven genomen te worden om bedrijven te helpen bij het implementeren van de arbeidsmiddelenrichtlijn. Deze richtlijn omhelst de veiligheidsaspecten van alle arbeidsmiddelen op de werkplek.

Verder dient er een haalbaarheidsstudie uitgevoerd te worden betreffende een databank die als hulpmiddel moet fungeren bij de selectie van normen i.v.m. de machinerichtlijn. Vervolgens kunnen ook andere richtlijnen aan bod komen.

Documentatie :

Inventarisatie van de industriële noden die volgen uit de implementatie van "machinerichtlijn : eindverslag    Brussel : Federaal Wetenschapsbeleid, 2007 (SP1818)
[Uitgeput]