NL FR EN
www.belgium.be

CALS (Continuous Acquisition and Life Cycle Support) - Harmonisatie van normen en gebruiksregels

Onderzoeksproject NO/B/001 (Onderzoeksactie NO)

Personen :

Beschrijving :

Context

Deze studie heeft bijgedragen tot de verdere ontwikkeling van een internationaal aanvaarde structuur waarbinnen de harmonisatie van de nodige digitale gegevensoverdrachten in het kader van de volledige duur van een project beoogd werd.


Het project

De doelstelling van het project was om door een Belgische deelname in het NCO (Nato Cals Office), via een internationale interactie van zowel de NAVO landen als de PfP landen (Partnership for Peace) en in volledige samenwerking met de Industrie via de NICG (Nato Industrial Cals Group), te komen tot een NCDM (Nato Cals Data Model) en een PLCS (Product Life Cycle Support). Deze moeten de basis vormen voor de normalisatie van de digitale overdracht van de gegevens zowel in de vorm van ISO als AECMA standaarden. Dit moet vermijden dat er een noodzaak zou zijn om bijkomende standaarden te formuleren welke enkel van toepassing zouden zijn voor de militaire projecten, zoals de STANAG’s (NATO Standardisation Agreements) en DEF (Defensie)-standaarden.

a. De voorbereiding voorzag in een aantal Workshops betreffende de volgende topics:
- Acquisition Logistics
- Acquisition
- Operational Logistics

b. De eerste stap bestond erin om een NATO CALS Data Model (NCDM) op te stellen.

c. De tweede stap was het opstellen van een samenwerkingsverband tussen het NCO en de industrie. Dit project, het "NATO Cals Framework Project" moest de uitslagen van de verschillende werkgroepen consolideren tot een Data Architecture voor de informatie nodig voor het management van een systeem. Dit werd bereikt via het opstellen van een TLBM (Through Life Business Model).

d. Nadien werd dit model getoetst in het kader van een pilootproject (PP1) betreffende de samenwerking binnen het concept van de Nato Helicopter (NH90).

e. In parallel werd steun geleverd aan een aantal geselecteerde multinationale programma’s (zoals Trigat, ACCS, enz.) teneinde de nodige lessen te kunnen trekken betreffende het totale concept van de levenscyclus van een project.

f. Er werd ook nagegaan welke de problematiek was in de verschillen tussen de USA en Europa betreffende EDIFACT en STEP.

g. Op het einde van deze voorbereidende werken werd het initiatief genomen om in het kader van ISO/TC 184/SC4/WG3/T8 de PLCS als een nieuwe standaard naar voor te brengen. Dit voorstel wordt gesteund zowel door de industrie als door verschillende regeringsinstanties in verschillende landen als door het NCMB, via het NCO. Via deze weg is België ook verzekerd van onze inbreng daar het de bedoeling is dat het NCO actief deelneemt aan de verdere uitbouw van deze standaard.


De partners

De partners waren:
- Nato Cals Office
- Nato Cals Management Board
- Nato Industrial Cals Group


Verwachte eind-bijproducten en resultaten

Er kan gesteld worden dat deze studie, in het kader van de internationale samenwerking binnen de Navo, geleid heeft tot een beter inzicht van de huidige standaarden, hun tekortkomingen en het gebrek aan relevantie voor de specifieke problemen voor de militaire gemeenschap. Het was niet de bedoeling om enkel standaarden te ontwikkelen binnen het militair model, maar een algemeen aanvaarde standaard te bekomen welke rekening houdt met de meeste wensen van dit milieu. Deze studie heeft geleid tot:

a. NCDM: Nato Cals Data Model
b. NCOPS: Nato Cals Concept of Operation
c. TLBM: Through Life Business Model
d. PLCS: Product Life Cycle Support
e. Nato Cals Handbook
f. Opstarten ISO-initiatief betreffende PLCS
g. Opstarten Web-page van NAVO CALS

Ten einde deze inspanning te ondersteunen werd een aanvang gemaakt om een PLCS (Product Life Cycle Support) op te stellen. De draft versie van dit voorstel werd overgemaakt aan ISO TC 184/SC4/WG3/T8 in maart 98. Na een moeizame start werd nu een consortium opgericht onder de naam PLCS Inc. welke zal streven om een nieuwe ISO norm te ontwikkelen met als basis het NCDM (Nato Cals Data Model).

In de schoot van de Krijgsmacht wordt een toenemend belang gehecht aan de implementatie van deze concepten. Ten dien einde werden een aantal werkgroepen opgestart in het kader van:

- EC: Electronic Commerce
- IETM: Interactive Electronic Technical Manual
- PDM: Product Data Management

Deze werkgroepen staan borg voor een soepele introductie van de Cals principes en zullen er voor zorgen dat in een nabije toekomst meer en meer aankoopdossiers deze elementen zullen bevatten.

Sedert Jan 2000 werd gestart met een pilootproject om de aankoop van militair materieel te harmoniseren en de toetsing met de verschillende producten en toekomstige normen te kunnen maken. Deze studie is van belang voor de harmonisatie van de aankopen van legermaterieel in eerste instantie, maar op langere termijn voor de volledige industrie, daar ze een digitale normgeving beoogt gespreid over de volledige levensduur van een product.

Het is aanbevolen dat deze inspanning verder gezet wordt door een aanhoudende bewustmaking van de Belgische Industrie teneinde hun positie op de markt niet nodeloos te verzwakken.

Documentatie :

CALS (Continuous Acquisition and Life Cycle Support) - Harmonisatie van normen en gebruiksregels : eindverslag    Brussels : Federal science Policy Office, 2003 (SP1161)
[Om te downloaden