Onderzoeksproject NO/B/015 (Onderzoeksactie NO)
Context
In de huidige industriële context staat een vlotte samenwerking en communicatie tussen afdelingen van een bedrijf, maar vooral ook tussen bedrijven onderling centraal. Toch worden Belgische bedrijven steeds vaker geconfronteerd met problemen bij het uitwisselen van productgegevens. Het overzetten van een productmodel van het ene CAD-systeem naar het andere is nochtans noodzakelijk om tot een goed functionerende samenwerking te komen.
Een mogelijke oplossing voor dit probleem werd geboden door STEP, een nieuwe ISO-standaard. STEP (ISO 10303, Standard for the Exchange of Product Model Data) is een nieuwe reeks van ISO-standaarden voor de uitwisseling en archivering van productgegevens, die veel krachtiger en ruimer is dan vroegere standaarden.
Nu, maar nog meer in de nabije toekomst, zal STEP een belangrijke strategische competentie vormen voor bedrijven die te maken krijgen met productontwikkeling en productie.
Het project
Het project had 3 hoofddoelstellingen:
- Promotie en sensibilisatie voor STEP-gegevensuitwisseling;
- Promotie en sensibilisatie voor STEP modellerings- en interfacingstechnologie;
- Deelname aan STEP-activiteiten voorbereiden.
Promotie en sensibilisatie voor STEP-gegevensuitwisseling
Om de industrie warm te maken voor deze nieuwe standaard, was het belangrijk om aan de hand van concrete voorbeelden aan te tonen dat STEP inderdaad een grote toegevoegde waarde kan bieden voor industriële gegevensuitwisseling. Daartoe werden samen met een aantal Belgische bedrijven testen opgezet.
STEP werd uitgetest op zowel industriële als academische modellen. De test omvatte het uitwisselen van deze modellen tussen verschillende CAD-systemen en het analyseren van de resultaten.
Hieruit bleek dat de STEP-standaard veel meer potentieel had dan de oude standaarden (IGES, VDAF/S). De resultaten van deze testen werden gedissemineerd naar de industrie. De opmerkingen op de standaard, evenals onvolkomenheden aan de implementatie, werden doorgeven naar ProSTEP, de Europese organisatie die rond STEP werkt en die actief mee de STEP standaard ontwikkelt.
Ontwikkeling van interfaces door toepassing van STEP-modelleringstechnologie
STEP is gebaseerd op Express, een nieuwe methode om gegevens te modelleren en om via zulke modellering dan gegevens te gaan uitwisselen. Met Express zijn bedrijven in staat om door middel van STEP-technologie specifieke uitwisselingsproblematieken in hun industriële bedrijvigheid op te lossen. Het WTCM bouwde in dit kader een prototype dat duidelijk de mogelijkheden van deze technologie illustreert. Dit prototype liet toe om competentie in dit domein op te bouwen en vervolgens te transfereren naar de geïnteresseerde bedrijven.
Een andere belangrijke technologie is SDAI, waarmee bedrijven in staat zijn om toepassingen te schrijven om analyses uit te voeren op via STEP-geëxporteerde-productmodellen.
Internationale contacten en opzetten van belangengroep
Cruciaal bij de begeleiding van het invoeren van een nieuwe ontluikende technologie, is het opzetten van contacten. Zo werd er in het kader van dit project een werkgroep opgezet met geïnteresseerde Belgische bedrijven, die o.a. deelnamen aan de testrondes.
Maar niet alleen nationale contacten zijn belangrijk. Om succesvol te kunnen bijdragen tot de verwezenlijking van een internationale standaard, was het belangrijk om ook op dit niveau contacten op te zetten. Via een samenwerkingsovereenkomst met ProSTEP, een STEP-organisatie in Duitsland, die meer dan 190 geïnteresseerde bedrijven verenigt, kon het WTCM een goede informatiedoorstroming verzekeren van de industrie naar de standaardmakers en omgekeerd.
De partners
Dit project werd uitgevoerd door het WTCM, in samenwerking met een werkgroep die evenwichtig samengesteld was uit enerzijds gebruikers en anderzijds leveranciers van CAD-systemen.
Verwachte eind-bijproducten en resultaten
Dit onderzoekproject heeft er in belangrijke mate toe bijgedragen dat het WTCM zijn rol kon vervullen om een baanbrekende standaard bij de bedrijven te brengen en anderzijds de feedback van de bedrijven bij de standaardiserende instanties te brengen.
Op nationaal niveau werden de resultaten van dit project gebruikt om een groot aantal bedrijven te sensibiliseren en te adviseren. In dit kader werden een aantal studiedagen georganiseerd.
Op internationaal niveau kon door de opgezette samenwerking belangrijke informatie bij ProSTEP bekomen worden, die dan gedissemineerd werd naar de geïnteresseerde bedrijven in België.
Industrialisatie van STEP in België : eindverslag
Bruxelles : Politique scientifique fédérale, 2003 (SP1176)
[Om te downloaden]