Onderzoeksproject NO/C/020 (Onderzoeksactie NO)
Context
Het operationeel worden van de Europese Bouwproductenrichtlijn wordt verwacht vanaf midden 2001. Dit impliceert ingrijpende wijzigingen in de regelgeving en potentieel belangrijke wijzigingen in de test- en classificatienormen van bouwproducten, de technische specificaties en certificatie van bouwproducten. Belangrijke verschuivingen van marktaandelen tussen producten en tussen lidstaten kunnen hierdoor veroorzaakt worden.
Er is op dit ogenblijk een enorme hoeveelheid informatie beschikbaar. De evolutie in de Europese harmonisatie en lopend onderzoek genereren voortdurend nieuwe informatie. Deze is moeilijk toegankelijk voor vele geïnteresseerden.
Het project
Dit project heeft tot doel de resultaten van eerder onderzoek, uitgevoerd in het kader van het Wetenschappelijk Ondersteuningsprogramma voor de Normalisatie (Delen I en II), ruim ter beschikking te stellen aan alle potentieel geïnteresseerden. Daarom zal de informatie omgezet worden zodat zij via twee kanalen voor bredere verspreiding in aanmerking komt.
Er wordt een gegevensbank aangelegd waarin de volgende informatie beschikbaar is en voortdurend wordt bijgehouden: de wetgeving, de beproevingsnormen en proefresultaten. Verder worden er seminaries georganiseerd en wordt er aan seminaries deelgenomen om alle betrokkenen te informeren over de evolutie.
De partners
Het project wordt gezamenlijk uitgevoerd door de Universiteit van Gent en de Universiteit van Luik waarbij de taakverdeling gelijkloopt met die uit het Deel I van dit Wetenschappelijk Ondersteuningsprogramma voor de normalisatie.
Partners in het consortium zijn:
- het Ministerie van Binnenlandse Zaken;
- het Wetenschappelijk Centrum van de Metaalnijverheid;
- de Federatie van de Betonindustrie;
- de Passive Fire Protection Association;
- de Belgische Unie voor de technische goedkeuring in de bouw;
- de Regie der Gebouwen;
- Febelhout;
- ISIB.
Verwachte eind-bijproducten en resultaten
Er komt een gegevensbank met informatie in verband met wetgeving, normalisatie, proefresultaten en klassering van producten.
Het DAN, Document d'Application National, van de Eurocode 2 - 1.2, Fire résistance of concrete structures, en in het bijzonder de bijdragen resulterend uit het Deel II van het Wetenschappelijk Programma Normalisatie werden voorgesteld naar aanleiding van de nationale studiedag. De resultaten van dit onderzoek, in het domein van de beton, werden voorgesteld en uiteengezet naar aanleiding van een nationale studiedag.
Op een nationale studiedag werden de resultaten van het onderzoek in het betondomein toegelicht. Een studiedag werd georganiseerd in verband met ‘Parametrische branden’. Er volgen nog studiedagen over de nieuwe Europese beproevings- en klasseringsmethoden.
Transpositie en verspreiding van informatie in verband met brandveiligheid in gebouwen : eindverslag
Brussel : Federaal Wetenschapsbeleid, 2003 (SP1183)
[Om te downloaden]