Onderzoeksproject NP/DD/05 (Onderzoeksactie NP)
Naast de reglementering inzake veiligheid en fysico-chemische eigenschappen van landbouwproducten en voedingsmiddelen, betreft de authenticiteit specifieke eigenschappen zoals:
- de aanwezigheid (of afwezigheid) van bepaalde ingrediënten in bepaalde verhoudingen;
- het eerbiedigen van een bepaalde productie-, verwerkings-, of bewaringsmethode;
- de waarborg van geografische oorsprong;
- de waarborg van genetische afkomst.
Deze bijkomende kwaliteitscriteria voor een groot aantal zowel dierlijke als plantaardige landbouw- en voedingsproducten spelen vooral mee voor producten die bijzondere kwaliteitstekenen dragen (label, benaming van oorsprong en geografische identificatie, producten van biologische landbouw en geïntegreerde productie), die voldoen aan de doelstellingen van duurzame ontwikkeling. Deze milieuvriendelijke producten bieden immers nieuwe ontwikkelingsmogelijkheden, met name in de minder begunstigde gebieden, en kunnen een belangrijke troef worden voor het platteland, door enerzijds het inkomen van landbouwers te verbeteren en anderzijds de plattelandsbevolking vast te houden.
Uiteraard hangt de geloofwaardigheid van de afzonderlijke tekenen en dus de ontwikkelingsmogelijkheden van de specifieke producten af van de waarborgen op de kenmerken die in de productieplannen aangekondigd worden.
De einddoelstelling is erkende organismen die certificaten afleveren te steunen bij hun controles door de best mogelijke analytische methoden te ontwikkelen. Daartoe omvat het voorbereidende werk voorgesteld in het kader van deze oproep het opstellen van een inventaris van de specifieke producten in België en voor elk daarvan de bepaling van de behoeften aan objectieve analytische normen die aangeven hoe goed ze voldoen aan de productieplannen. De methoden die reeds toegepast werden of die een potentieel vertonen (in België of in het buitenland) op gebied van authentificatie zullen ook opgenomen worden.
Contrôle de l'authenticité des produits agricoles et agro-alimentaires attestant des qualités spécifiques : rapport final
François, Etienne - Fumière, Olivier - Michelante, David Bruxelles : SSTC, 1999 (SP1083)
[Om te bestellen]