NL FR EN
www.belgium.be

Mogelijkheid tot integratie van milieu- en gezondheidsaspecten in de normering van voedingsproducten

Onderzoeksproject NP/DD/12 (Onderzoeksactie NP)

Personen :

  • Prof. dr.  DEWEGHE Lian - Centre d'Enseign. & de Recherche des Indust. Alim. & chim. (COOVI)
    Betoelaagde Belgische partner
    Duur: 1/3/1997-28/2/1998
  • Prof. dr.  CEUTERICK Dirk - Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO)
    Betoelaagde Belgische partner
    Duur: 1/3/1997-28/2/1998
  • Prof. dr.  HENS Luc - Vrije Universiteit Brussel (VUB)
    Betoelaagde Belgische partner
    Duur: 1/3/1997-28/2/1998

Beschrijving :

Het door de VITO, de VUB en COOVI voorgestelde project heeft als hoofddoel een uitgebreide inventaris te maken van de huidige stand van zaken van kennis omtrent milieu- en gezondheidsaspecten verbonden aan de voedingssector. De aandachtspunten daarbij zijn:

- regelgeving en normering;
- informatie van de consument;
- milieu-impacten van voedingsmiddelenketens (inventarisatie bestaande kennis);
- milieubalansen (levenscyclusanalyses - LCA) voor voedingsmiddelen.

Het eerste deel van de inventaris geeft een overzicht van de bestaande en de te verwachten nationale en internationale reglementering en van de verschillende actoren die bij normering, implementatie en toezicht betrokken zijn. Naast een beschrijving van de actoren wordt ook aandacht besteed aan hun concrete taken en hun mogelijke rol naar milieunormering toe. Een systematisch overzicht van recente internationale activiteiten en trends inzake normering gerelateerd aan duurzame voedselproductie vormt een fundamenteel onderdeel van het onderzoek.

In het tweede luik van de inventarisatie worden de bestaande systemen voor het verspreiden van (milieu-)informatie aan consumenten (etikettering, andere) in kaart gebracht en dit zowel op nationaal als op internationaal vlak.

In een derde deel van de inventaris wordt nagegaan wat de meest prangende problemen op het vlak van milieu en gezondheid zijn die verbonden zijn aan de produktie en consumptie van voedingsmiddelen. Deze inventaris is gebaseerd op de bestaande kennis. Aandacht gaat daarbij vooral naar de maatschappelijke perceptie van de betreffende sector.

Tot slot wordt onderzocht waar de knelpunten in voedingsketens liggen en op welke vlakken de huidige methodologie voor levenscyclusanalyse tekortschiet wat betreft de milieu-analyse van voedingsmiddelen.

De tijdens de inventarisatie verzamelde informatie cliënt op een vlotte wijze toegankelijk te zijn, ook door derden. Daarom dienen reeds in deze eerste fase van het programma "Normen voor voedingsproducten" de krijtlijnen uitgetekend voor een milieu- en gezonheidsgerelateerde databank voor voedingsmiddelen. Een voorafgaande inventarisatie van bestaande databanken en geautomatiseerde informatiesystemen cliënt aan te duiden wat lacunes en reële behoeften zijn.

Documentatie :

Mogelijkheid tot integratie van milieu- en gezondheidsaspecten in de normering van voedingsproducten : eindrapport  Ceuterick, D. - Deweghe, L. - Hens, L. ... et al  Brussel : DWTC, 1999 (SP1086)
[Om te bestellen