NL FR EN
www.belgium.be

Stoffen verantwoordelijk voor voedselovergevoeligheid: stand van zaken in de normalisatie

Onderzoeksproject NP/DD/15 (Onderzoeksactie NP)

Personen :

Beschrijving :

Het project omvat de samenstelling van een gegevensbank betreffende de concentratie van stoffen in voedingsmiddelen die overgevoeligheidsreacties kunnen opwekken bij bepaalde patiënten. Hiermee zal een lijst van producten voorgesteld kunnen worden die vrij zijn van deze stoffen.

Deze lijst zal uitsluitend onder artsen en diëtisten verdeeld worden. Deze kunnen dan de diëten uitbreiden zodat voedingstekorten bij patiënten voorkomen kunnen worden.

Dit werk kadert in het eFID-project, voor de uitwerking van een Europees netwerk van computergegevens betreffende de voedingsmiddelen en hun gehalte aan moleculen die overgevoeligheidsreacties kunnen uitlokken. In België werd dit project reeds gunstig onthaald door de Hoge Raad voor Hygiëne en kreeg het de steun van het Ministerie van Volksgezondheid alsook van de "Fondation pour la Prévention des Allergies".

De volgende producten en hun verbindingen zijn de ingrediënten en/of additieven die tegenwoordig voor België geselecteerd zijn: koeien- en geitenmelk, lactose, ei, tarwe, soja, gluten, sulfieten, azokleurstoffen, benzoaten, biogene amines (waaronder polyamines).

De industriële wereld zal aangemoedigd worden het belang van dit project voor de consumenten in te zien.

De nuttige informatie zal ingezameld worden bij de verschillende afdelingen van elk meewerkend bedrijf. Er zullen documenten opgesteld worden met de verzamelde gegevens en de conformiteit van de ontvangen informatie.

Voor stoffen die allergie of de cytotoxische verschijnselen kunnen ontketenen zal de methode bijzonder streng zijn, aangezien zelfs sporen hiervan ernstige symptomen tot anafylactische shock kunnen teweegbrengen.

Een chemisch onderzoek is onontbeerlijk als de stof volgens de Belgische of Europese wetgeving toegelaten is voor voedingsproducten. De verschillende bestaande en/of gebruikte methoden in de industriële en onderzoekswereld zullen geïnventariseerd worden en een betrouwbare referentiemethode zal voor elke stof bepaald worden.

Een lijst van voedingsmiddelen die geanalyseerd zouden moeten worden zal op basis van de Belgische en Europese wetgeving en van de behoeften inzake voeding en genot van de patiënten opgesteld worden.

De voedingsmiddelen zullen in voedingscategorieën geklasseerd worden volgens het NUBEL-systeem.

De resultaten zullen in het Frans en het Nederlands gepubliceerd worden op lijsten en/of diskettes en die om de zes maanden na datum van uitgifte gevalideerd zullen worden. Deze gegevens worden om de zes maanden herzien.

Het project beoogt de globale verbetering van de volksgezondheid en het psychische welzijn van patiënten die lijden aan een voedselovergevoeligheid.

Documentatie :

Substances responsables d'intolérances alimentaires: état des lieux de la normalisation : rapport final  Dandrifosse, G. - Dufourny, G.  Bruxelles : SSTC, 1999 (SP1087)
[Om te bestellen