NL FR EN
www.belgium.be

Karakterisering en kwaliteitscontrole van levensmiddelen door middel van magnetic resonance imaging (MRI)

Onderzoeksproject NP/DD/17 (Onderzoeksactie NP)

Personen :

Beschrijving :

Het doel van het voorgestelde project is standaardprotocollen op te stellen voor kwaliteitscontrole van levensmiddelen door middel van Nuclear Magnetic Resonance (NMR) en meer bepaald Magnetic Resonance Imaging (MRI). Via deze techniek kan een product in de tijd op niet-invasieve, niet-destructieve en niet-ioniserende wijze gevolgd worden zonder dat het hierdoor veranderingen ondergaat.

De karakteristieken van een product die bestudeerd kunnen worden zijn, bijvoorbeeld, de verhouding tussen de hoeveelheid water en vet, de verdeling en lokalisatie van water in het levensmiddel alsmede de werking ervan. De informatie die in verband met de kwaliteit van het product verkregen kan worden betreft de samenstelling ervan, de productievoorwaarden, de versheid, de gevolgen van het verouderingsproces alsmede de samenstelling en de invloed van het verpakkingsmateriaal.

Deze lijst is verre van volledig aangezien een van de doelstellingen van dit project er precies in bestaat dergelijke lijst op te stellen.

De gekozen methodologie maakt het niet alleen mogelijk de kwaliteit van de levensmiddelen te toetsen aan de verhouding kwaliteit/redelijke prijs, maar draagt ook bij aan de bescherming zowel van fabricanten en consumenten als van het milieu.

Het project verloopt in vier fases :

1- beschrijven en grondig interpreteren van de NMR/MRI-parameters ten aanzien van de karakteristieken van de producten, met name de water/vetverhouding en de werking van water;

2- selecteren van gebieden waarin NMR/MRI zich als een efficiënte en betrouwbare techniek opdringt en, indien nodig, ontwikkeling van software en hardware voor specifieke toepassingen;

3- opstellen van specifieke protocollen in de vorm van technische fiches met de voorwaarden voor het maken van specifieke MRI-beelden van een product en vergezeld van normen;

4- maken van een handleiding om de wetenschappers uit de voedingssector, de productontwerpers en de productieleiders te informeren en de nodige grondbeginselen bij te brengen.

Documentatie :

Caractérisation et contrôle de qualité des denrées alimentaires par imagerie de résonance magnétique: rapport final    Bruxelles: SSTC, 2001 (SP0806)
[Om te downloaden

Caractérisation et contrôle de qualité des denrées alimentaires par imagerie de résonance magnétique: résumé opérationnel    Bruxelles: SSTC, 2001 (SP0931)
[Om te downloaden

Characterization and Quality Control of Foodstuffs by Magnetic Resonance Imaging (MRI): executive summary    Brussels: OSTC, 2001 (SP0932)
[Om te downloaden