Onderzoeksproject NP/DD/19 (Onderzoeksactie NP)
Het aantal salmonellose- en campylobacteriosegevallen bij de mens is de laatste jaren sterk toegenomen. Vaak wordt vastgesteld dat braadkuikens met deze pathogenen gecontamineerd zijn en aldus een belangrijke besmettingsbron vormen voor de consument. De bestrijdingsplannen die in bepaalde Europese landen van start gegaan zijn om het voorkomen van deze micro-organismen bij pluimvee in te dijken of te elimineren zijn bijgevolg van groot belang voor de volksgezondheid. In België echter zijn geen gegevens beschikbaar omtrent de besmettingsgraad van pluimvee met Salmonella en Campylobacter, noch worden maatregelen genomen om het voorkomen te verminderen. Daar de horizontale overdracht zeer belangrijk is bij de verspreiding van deze pathogenen, beoogt deze studie gegevens te verzamelen omtrent de prevalentie ervan (zowel kwalitatief als kwantitatief) op verschillende stadia in de levenscyclus van een representatief aantal tomen. Dit gebeurt door via de levende dieren (in de broeierij en het mestbedrijf) en het milieu (o.a. mest, ongedierte) de kringloop in kaart te brengen. Om de belasting van geslachte braadkuikens na te gaan, worden deze op het einde van het slacht proces onderzocht. De verspreiding van Salmonella en Campylobacter in het milieu via dit slacht proces wordt gekwantificeerd door afvalwater te analyseren. Om de herkomst van micro-organismen ondubbelzinnig te kunnen vastleggen, wordt gebruik gemaakt van de modernste technieken o.a. PCR en moleculair genetische typering. Daar de milieufactor in relatie tot do volksgezondheid een zeer belangrijke rol speelt in deze studie, wordt eveneens de antibiotica resistentie van heide pathogenen bepaald. Dit blijkt internationaal immers een ernstig probleem te worden.
Daarnaast worden challenge testen uitgevoerd om de evolutie van deze pathogenen op de braadkip na te gaan. Tevens wordt in enkele grootkeukens de Salmonella en Campylobacterstatus onderzocht op braadkippen juist voor de bereiding om het consumentenrisico in te schatten.
Het is bijgevolg het doel van deze studie om inzicht te verwerven in de mate van voorkomen van Salmonella en Campylobacter bij pluimvee, in de kringlopen die do horizontale overdracht via het milieu veroorzaken en in het voorkomen en verspreiden in het milieu van antibiotica resistentie. De resultaten zullen toelaten om enerzijds productnormen voor braadkuikens te formuleren en anderzijds de aanzet te geven tot een eigen nationaal beleid terzake.
Studie van Salmonella en Campylobacter kringlopen bij de productie van braadkuikens: eindverslag
Brussel: DWTC, 2001 (SP0807)
[Om te downloaden]
Studie van Salmonella en Campylobacter kringlopen bij de productie van braadkuikens: operationele samenvatting
Brussel: DWTC, 2001 (SP0808)
[Om te downloaden]
Studie van Salmonella en Campylobacter kringlopen bij de productie van braadkuikens: executive summary
Brussels: OSTC, 2001 (SP0809)
[Om te downloaden]