NL FR EN
www.belgium.be

Ontwikkeling van analytische systemen voor echtheidscontrole van keurmerkvlees

Onderzoeksproject NP/DD/22 (Onderzoeksactie NP)

Personen :

Beschrijving :

Voor keurmerkproducten gelden niet alleen de minimale reglementaire normen qua hygiëne en samenstelling, maar komen er bij de echtheidscontrole aspecten aan te pas zoals :

- het al dan niet aanwezig zijn van ingrediënten in bepaalde proporties;
- het volgen van een omschreven productie-, transformatie- of bewaringswijze;
- de geografische herkomst;
- de genetische herkomst.

Dit proefproject stelt voor analytische systemen te ontwikkelen voor de echtheidscontrole van keurmerkvlees en waarvan de productiesystemen beantwoorden aan de criteria inzake duurzame ontwikkeling, met name in het kader van labelling, herkomstbenaming en biologische landbouw.

Deze kwaliteitsproductiesystemen hebben immers oog voor het milieu (grondgebonden producties) en het welzijn van de dieren, bieden nieuwe ontwikkelingskansen en kunnen voor de landbouw een grote troef worden. Om geloofwaardig over te komen en economisch levensvatbaar te zijn, zijn echter duidelijke en nauwkeurige waarborgen vereist.
Dat de keuze daarbij is gevallen op de vleessector en in het bijzonder de kippenfokkerij is verantwoord door de belangrijkheid van die sector en het groeiend aantal keurmerkproducten, door de veelheid aan officiële labels en vermeldingen en het opduiken van tal van imitaties, door de uitgesproken specifieke kenmerken en de enorme prijsverschillen, door de omvang van de gevolgen voor het milieu tijdens de hele productieketen alsmede door de toenemende vraag van het publiek op het vlak van veilige levensmiddelen.
Ook de keurmerkorganen en de andere betrokken operatoren zijn het trouwens met deze keuze eens.

De doelstellingen van dit onderzoek zijn :

Wat vlees betreft :
- echtheidscontrole, door middel van moleculaire biologietechnieken, van vers vlees en kippenvleesproducten op hun conformiteit met soorten, rassen en stammen
- identificatie, door middel van een vlugge, goedkope en niet-destructieve methode (spectrometrie in het nabije infrarood), van 'keurmerk-' en 'gewoon' kippenvlees.

Wat de voeding betreft :
- controle, door middel van spectrometrie in het nabije infrarood samen met andere analytische methodes, van de conformiteit van samengesteld gevogeltevoer met het bestek (aard en proporties van de verschillende ingrediënten, en met name het ontbreken van dierlijk meel);
- controle, door middel van microbiologische screening eventueel bevestigd door HPLC, op antibiotica.
Dank zij de ontwikkelde methodes zouden aan de bevoegde organen

Documentatie :

Développement de systèmes analytiques pour le contrôle de l'authenticité de viandes certifiées: rapport final    Bruxelles: SSTC, 2001 (SP0810)
[Om te downloaden

Développement de systèmes analytiques pour le contrôle de l'authenticité de viandes certifiées: annexes au rapport final    Bruxelles: SSTC, 2001 (SP0811)
[Om te downloaden

Développement de systèmes analytiques pour le contrôle de l'authenticité de viandes certifiées: résumé opérationnel    Bruxelles: SSTC, 2001 (SP0812)
[Om te downloaden

Développement de systèmes analytiques pour le contrôle de l'authenticité de viandes certifiées: executive summary    Brussels: OSTC, 2001 (SP0813)
[Om te downloaden