Onderzoeksproject NP/DD/29 (Onderzoeksactie NP)
Dit voorstel in netwerkverband van het COOVI (Proefstation), de RUG (Universiteit Gent, Fac. Land. en toegep. biol. wetenschappen) alsmede de UCL (Fac. Droit, Centre de Droit de la Consommation; Fac. Sciences Eco., Soc. et Politiques, Départment de la Communication) heeft tot doel een nieuw instrument te ontwikkelen voor multicriteria-evaluatie van kwaliteitszorg in KMO's uit de agro-voedingssector (regelgeving, HACCP, kwaliteitsborging) teneide hen te steunen en te motiveren.
Deze vooruitgangsstrategie voor de KMO's dient gezien te worden in :
- het nieuwe beleid van de Belgische Staat inzake integrale kwaliteitszorg;
- de commerciële plaats die België binnen de Eenheidsmarkt inneemt;
- de noodzakelijke deelname van België aan het Europees normalisatiegebeuren;
- de toepassing van de Europese hygiënerichtlijnen de aansprakelijkheid van de producent voor de veiligheid van de consumenten;
- de terreinervaring van de instellingen die aan het project meewerken.
Dit project verenigt op originele wijze de kundigheden van de 4 wetenschappelijke disciplines die noodzakelijk zijn om, uitgaande van de geschiktste criteria, een geïntegreerd auditinstrument voor KMO?s uit de agro-voedingssector te ontwikkelen. Het moet bijdragen aan het naleven van de reglementaire eisen ('Feitelijke aansprakelijkheid van de Producent') en vrijwillige initiatieven van de KMO's inzake kwaliteitszorg bevorderen. Dank zij dit nieuwe instrument kunnen nationale databanken ten aanzien van het kwaliteitsbeleid in de agro-voedingssector aangevuld worden.
In het eerste gedeelte wordt bekeken hoe de installaties en het fabricage- en opslagproces ontworpen zijn.
Hierbij wordt uitgegaan van de Belgische en Europese regelgeving op het gebied van infrastructuur en werking (HACCP) alsmede van de meest wezenlijke informatie betreffende kwaliteitsborging voor levensmiddelen.
Het tweede deel bestudeert, vanuit drie invalshoeken, de KMO's ten aanzien van de rechten en verwachtingen van de klant : het informeren van de klant via de productbeschrijving (reglementair etiket, duidelijke kwaliteitstekenen, aanvullende informatie), de veiligheid van de levensmiddelen en het behandelen van klachten.
Het derde deel behandelt de interne en externe communicatie van de KMO's : informatiedoorstroming tussen de functies, gewaarborgde permanente educatie voor het personeel, kwaliteit van de relaties met de klanten.
Het vierde en laatste deel van het project onderzoekt de gevolgen van de procédés in termen van duurzame ontwikkeling (optimaal gebruik van de natuurlijke rijkdommen) en milieubeheer (reiniging- en desinfectiebeleid en afvalbeheer).
Het proefproject loopt over 2 jaar en er wordt aan meegewerkt door 10 KMO's. De instellingen die er in het bijzonder bij betrokken zijn (diensten die aan levensmiddelencontrole en diergeneeskundig onderzoek doen) zullen van de bereikte resultaten op de hoogte gehouden worden.
Multi-criteria audit tool for the technical quality management within the agri-food SMEs: report Audifood project
Brussels: OSTC, 2001 (SP0823)
[Om te downloaden]
Multi-criteria audit tool for the technical quality management within the agri-food SMEs: summary
Brussels: OSTC, 2001 (SP0824)
[Om te downloaden]
Guide grille d'audit Région Bruxelles-Capitale: table des matières
Bruxelles: SSTC, 2001 (SP0825)
[Om te downloaden]
Audit multi-critères de gestion technique de la qualité en PME agro-alimentaires: résumé opérationnel
Bruxelles: SSTC, 2001 (SP0933)
[Om te downloaden]