NL FR EN
www.belgium.be

Intrinsieke indicatoren voor de authenticiteit van hittebehandelde consumptiemelk

Onderzoeksproject NP/DD/33 (Onderzoeksactie NP)

Personen :

Beschrijving :

Om de houdbaarheid van melk te verhogen en om de microbiologische veiligheid ervan te garanderen wordt het product verhit. Deze verhitting is de laatste en corrigerende stap in het productieproces van consumptiemelk.
Om te vermijden dat een dergelijke corrigerende stap zou leiden tot over-processing (wegens onvoldoende aandacht aan voorgaande stappen) en bijgevolg de fabrikanten te verplichten de HACCP principes toe te passen in alle schakels van de ganse productieketen, werkt de Europese Unie op dit ogenblik een aantal normen uit waaraan consumptiemelk moet voordoen. Conformiteit van het product met de etikettering (in termen van processing) volgens de te verwachten Europese wetgeving, waarbij de hittebehandeling beperkt blijft is dus een garantie voor kwaliteit. Beperkte verhitting van het product biedt bovendien de mogelijkheid tot minder milieubelasting alsook verhoging van de economische efficiëntie van het proces omwille van energiebesparing en beperking van depositovorming op de productieapparatuur (wat leidt tot verlies aan product, noodzaak tot reinigen en verlaging van productie). De gestelde problematiek kadert duidelijk in de oproep van dit programma en beantwoordt direct aan de bezorgdheid voor authenticiteit van voedingsmiddelen en productie- geassocieerde milieulast.

De concrete doelstelling van dit project is een antwoord te formuleren op het voorgestelde probleem. Daarom zal in dit project een studie uitgevoerd worden naar de intrinsieke indicatoren voor de authenticiteit van hittebehandelde consumptiemelk waarbij de conformiteit van de Belgische consumptiemelk met de etikettering volgens de te verwachte Europese wetgeving en optimaal gebruik van productieomgeving en natuurlijke hulpbronnen centraal staan. Dit moet de basis vormen voor advies naar de zuivelsector toe om de bestaande situatie te verbeteren.

Om deze globale doelstelling te realiseren zal het project worden uitgevoerd in drie fasen :

In een eerste fase zullen de bestaande productielijnen bij erkende Belgische melkverwerkingsinrichtingen voor consumptiemelk grondig geïnventariseerd worden. Deze inventarisatiefase bestaat uit (i) een enquête bij de consumptiemelk producerende erkende melkverwerkingsinrichtingen, (ii) een grondige literatuurstudie met betrekking tot potentieel interessante indicatoren, normen voor microbiologische veiligheid en vervuiling van warmtewisselaars, (iii) de bepaling van een aantal verhittingsindicatoren voor melk afkomstig van de verschillende productielijnen en (iv) de bepaling van de hittestabiliteit van de geproduceerde melk omdat deze parameter in nauw verband staat met de vervuiling die optreedt in de gebruikte productielijn.

In een tweede fase zal een gedetailleerde studie gemaakt worden van de kinetica van intrinsieke eigenschappen van melk als basis voor de ontwikkeling van indicatoren voor bepaling van authenticiteit en de ontwikkeling van een mathematisch model dat zal toelaten optimale productie-omstandigheden te definiëren in termen van minimale vervuiling. Belangrijke deelaspecten zijn: (i) de bepaling van de kinetica van relevante fysisch chemische parameters als basis voor indicatoren voor authenticiteitbepaling, (ii) de bepaling van de kinetica van indicatoren voor vervuiling van warmtewisselaars (iii) selectie van indicatoren voor authenticiteitbepaling en analyse van de nauwkeurigheid waarmee de indicatoren kunnen gebruikt worden en (iv) de formulering van een mathematisch model met inbegrip van kinetica voor microbiologische veiligheid, kinetica van relevante tijd temperatuur integratoren en kinetica voor vervuiling.

Een derde fase zal bestaan uit een implementatie van de indicatoren en de optimisatie van thermische behandeling van consumptiemelk.

Aan het einde van het project voorzien de aanvragers een disseminatie van de resultaten onder de vorm van het opzetten van een informatieforum naar de bedrijven toe waarop de huidige situatie geschetst wordt van de producten voor wat betreft kwaliteit en overeenkomst met de etikettering volgens de toekomstige Europese wetgeving en waarop voorstellen geformuleerd worden om de bestaande situatie te verbeteren zodat kwaliteit en rendabiliteit kunnen verbeterd worden en de milieulast en energiekost kunnen beperkt worden.

Documentatie :

Intrisic indicators for processed milk authenticity: overview report    Brussels: OSTC, 2001 (SP0826)
[Om te downloaden

Intrisic indicators for processed milk authenticity: enclosures    Brussels: OSTC, 2001 (SP0827)
[Om te downloaden

Intrisic indicators for processed milk authenticity: enclosure 3    Brussels: OSTC, 2001 (SP0828)
[Om te downloaden

Intrinsic indicators for processed milk authenticity: executive summary    Brussels: OSTC, 2001 (SP0934)
[Om te downloaden

Indicateurs intrinsèques de l’authenticité du lait de consommation traité par procédé thermique: résumé opérationnel    Bruxelles: SSTC, 2001 (SP0935)
[Om te downloaden