Onderzoeksproject P4/02 (Onderzoeksactie P4)
Het belangrijkste doel van deze IUAP is de bevordering van fundamenteel onderzoek op het gebied van modellering, identificatie, simulatie en regeling van complexe dynamische systemen beschreven door wiskundige modellen zoals gewone en partiële differentiaalvergelijkingen. Deze technieken hebben een brede waaier van toepassingen, waaronder quasi alle productieprocessen en industriële processen, werktuigkunde, robotica, biotechnologie, biomedische ingenieurstechnieken, telecommunicatie en het beheer van natuurlijke reserves. Om dit doel te bereiken wordt de samenwerking tussen de verschillende groepen van het netwerk aangemoedigd, in het bijzonder op die gebieden waar er voldoende expertise van internationaal niveau aanwezig is binnen het netwerk, verspreid over de verschillende groepen.
Het onderzoek is gericht op vijf thema's. Deze thema's zijn deeldisciplines van systemen en regeling waarin het netwerk reeds een internationale reputatie heeft uitgebouwd of ten minste over de vereiste knowhow beschikt om die reputatie te verwerven :
1. Niet-lineaire dynamica en regeling.
2. Systeemidentificatie.
3. Toepassingen van identificatie en regeling.
4. Numerieke methoden voor systemen en regeling.
5. Lineaire systemen en ontwerp van robuuste regelaars.
Dit IUAP-netwerk bestaat uit 5 onderzoeksgroepen van verschillende grootte, waarbij elke groep een sterke reputatie heeft in minstens een van de bovenstaande onderzoeksdomeinen in systeem- en regeltheorie.
Geen enkele groep, met de twee grotere groepen (UCL en KUL/SISTA) als mogelijke uitzonderingen, beschikt echter over voldoende brede deskundigheid om een betekenisvolle bijdrage te leveren in meer dan één van deze onderzoeksdisciplines. Het netwerk werd om die reden zo ontworpen dat in elk onderzoeksdomein minstens twee groepen expert zijn. De inspanningen van deze experten worden dan gebundeld bij het oplossen van specifieke onopgeloste problemen. Daarenboven laat het bestaan van het netwerk toe om op een hoog niveau voortgezette opleidingen voor doctoraatsstudenten te organiseren, in het bijzonder via de "Graduate School", gesticht in 1992.
Iedere groep maakt deel uit van een ingenieursopleiding en besteedt een belangrijk deel van zijn tijd aan toegepast onderzoek. Alle groepen werken samen met de bedrijfswereld. Hoewel de belangrijkste doelstelling van deze IUAP fundamenteel onderzoek is, zal dit ongetwijfeld veel bijdragen tot technologische kennisoverdracht van de verschillende groepen. Daarbij komt dat bepaalde toepassingsgebieden door verschillende groepen worden bestudeerd en dat in deze gebieden dan ook belangrijke bijdragen mogen worden verwacht dankzij het netwerkeffect. Voorbeelden zijn de regeling van chemische en biochemische processen, regeling van communicatiesystemen, identificatie en regeling van mechanische en elektromechanische systemen en van industriële processen.