Onderzoeksproject P5/11 (Onderzoeksactie P5)
De ontwikkeling van mobiele communicatiesystemen en -netwerken die multimediadiensten ondersteunen, vormt één van de meest fundamentele uitdagingen voor de verdere uitbouw van onze kennismaatschappij. Algemene trends die hierbij zichtbaar worden, zijn: het stijgende belang van multimediadiensten, de (meer dan) explosieve groei van mobiele telefonie, het nog steeds stijgende belang van het Internet Protocol als integrerende netwerktechnologie, de ontwikkeling en stijgend gebruik van draadloze accesstechnologieën en een stijgende diversiteit inzake terminals. Interessant om hierbij aan te stippen is dat de evolutie naar draadloze netwerken, de verscheidenheid in terminals en diensten, en de vereiste voor QoS en mobiliteit resulteren in een noodzaak tot afstemming tussen diensten en kenmerken van de fysische laag (uiteraard in combinatie met de netwerken en systemen ertussen). Het IAP/PAI consortium vormt een bundeling van vereiste expertise op verschillende niveaus voor de ontwikkeling van nieuwe geavanceerde, mobiele communicatiesystemen voor multimediale diensten. Daarom is het project volgens een natuurlijke top-down aanpak gestructureerd, van toepassingen tot aspecten van de fysische laag. De interactie tussen de verschillende expertisedomeinen vormt een stevige basis voor het succes van het project. De structuur van het project is als volgt:
WP1 : Applicaties
WP2 : Netwerkontwerp
WP3 : Modellering van verkeer en prestatie-analyse
WP4 : Modulatie, Kaneelcodering en Propagatie
De voornaamste doelstellingen van het project kunnen als volgt samengevat worden:
- De ontwikkeling van een software-architectuur voor het gebruik van dynamische metadata voor ondersteuning van mobiele multimediatoepassingen.
- De ontwikkeling van sterk schaalbare, object-gebaseerde coderingstechnieken voor video.
- De ontwikkeling van nieuwe terminalconcepten, waarbij het formaat gebruikt voor datatransport tussen multimediabron en een mobiele terminal in rekening wordt gebracht.
- Het ontwerp en evaluatie van nieuwe protocollen, die naadloze hand-off toelaten en QoS-ondersteuning geven tussen bron en bestemming, en dit voor mobiele terminals en diensten in zowel homogene als heterogene netwerkomgevingen (met inbegrip van ondersteuning voor multicast en het gebruik van actieve netwerken).
- Het onderzoek naar generieke wachtlijnmodellen die toelaten de blokkeringskans voor verbindingen en handover te modelleren in een draadloze omgeving. Het ontwikkelen van een generiek stochastisch model voor de evaluatie van oplossingen op de netwerklaag voor macro- en micromobiliteit.
- Het ontwikkelen van een volgende generatie vad-hoc netwerken die QoS ondersteunen en daarnaast het gebruik van snel bewegende heterogene terminals toelaten via actieve netwerk technologie.
- Het modelleren van web-achtige toepassingen en het ontwikkelen van trafiekmodellen, met inbegrip van karakteristieken verbonden met mobiliteit.
- Het onderzoeken van de prestaties van geschikte foutcorrigerende en retransmissietechnieken (ARQ protocollen) in een mobiele en draadloze context (met inbegrip van verbeteringen van TCP).
- Het ontwikkelen van ontvangeralgoritmen (synchronisatie, equalisatie en detectie) voor geavanceerde modulatie- en tranmsissietechnieken.
- Het onderzoeken van het gebruik van meerdere zend- en ontvangstantennes en zogenaamde "intelligente antennes" ("smart antennas") om capaciteit en prestaties te verbeteren. Het toepassen van gecombineerde ruimte-tijd codering voor dergelijke systemen met meervoudige in- en uitgangen.
- Het ontwikkelen van iteratieve (turbo) processing voor de detectie van meerdere gebruikers, de onderdrukking van interferentie, het schatten van parameters en foutcorrectie.
- Het ontwerpen van geavanceerde, compacte antennes en het ontwikkelen van propagatiemodellen voor draadloze communicatie met hoge bandbreedte en over korte afstand.