NL FR EN
www.belgium.be

Fotonen en fotonica: van fundamentele fysica tot systeem concepten

Onderzoeksproject P5/18 (Onderzoeksactie P5)

Personen :

Beschrijving :

Dit project gaat over het beheersen en het aanwenden van licht. Het gaat over fotonen en elektromagnetische velden in interactie met materie. Het gaat ook over de onweerlegbare impact van de fotonica op de informatie en communicatietechnologie. De doelstellingen van het project reiken van de theoretische en experimentele studie van (tot op heden) onverklaarbare fenomenen tot het invoeren van nieuwe concepten voor doelgerichte fotonische systemen. Deze zouden hun toepassing kunnen vinden in toekomstige, volledig optische telecommunicatienetwerken of in optische interconnecties binnen of tussen computers.
Vandaar de titel 'Fotonen en Fotonica', met als ondertitel 'Van fundamentele fysica tot systeem concepten' en acroniem 'The PHOTON network'.

De onderzoekspartners.

Zeven groepen uit vijf Belgische universiteiten hebben beslist om samen te werken. Om de wetenschappelijke en technologische ruggengraat te verstevigen werden twee Europese partners (uit Lille-France en Eindhoven-Nederland) uitgenodigd om het netwerk te vervoegen. Samen vertegenwoordigen de negen groepen expertise in fundamentele laser- en halfgeleiderfysica, toegepaste wiskunde, numerische modelling, materiaalkunde, optische communicatie- en informatietechnologie

Dit project kwam tot stand omwille van drie beweegredenen.

Ten eerste, omwille van de uitdagingen in de fysica: doorbraken in materiaal- en processing technologie, wetenschappelijke simulatie en toegepaste wiskunde hebben geleid tot het bestaan van nieuwe structuren (nieuwe lasertypes, nieuwe artificiële materialen) waarvan het fascinerend gedrag om een verklaring vraagt.
Ten tweede omwille van de toepassingen: we staan aan de vooravond van een doorbraak van de fotonica die misschien te vergelijken is met deze van elektronica vanaf het begin van de jaren vijftig.
Ten derde, omwille van de unieke opportuniteit die het IAP programma biedt: in het verleden hebben groepen uit twee verschillende IAP-netwerken, onafhankelijk van elkaar succesvol werk verricht rond optica en fotonica. Deze groepen hebben een niet onaanzienlijke internationale reputatie verworven en beschikken over goed uitgeruste laboratoria en complementaire wetenschappelijke achtergronden en internationale netwerken. Het 'PHOTON network' zal deze twee netwerken bijeenbrengen.

Het project is gestructureerd in zes werkmodules.

Elke werkmodule zal onder de verantwoordelijkheid staan van een toegewijde coördinator en heeft een drielagige structuur (fysica, componenten, en systeemconcepten). Deze structuur geeft de rijkdom aan van de behandelde onderwerpen en zal kruisbestuiving binnen één thema verzekeren.
De zes werkmodules omvatten laserdynamica, volledig optische signaal behandeling, fotonische kristallen, herconfigureerbare optische interconnecties, gamma optica en kwantum informatie.

Jonge wetenschappers en een doctorale school.

Het 'PHOTON network' zal een kader bieden aan talentvolle jonge vorsers (30-40 jaar) die zich binnen de verschillende partnergroepen als leiders aan het ontpoppen zijn.
Bovendien wil het 'PHOTON network' bijdragen tot de vraag van onze kennismaatschappij om meer en betere wetenschappers op te leiden. Dit zal o.m. gebeuren in optica en fotonica in het kader van een interuniversitaire doctorale school die één keer per jaar een workshop van enkele dagen zal organiseren rond werkpakketten van het netwerk.

Besluit

Met dit project wensen de partners van het 'PHOTON network' een wetenschappelijk forum in het leven te roepen waarin topgroepen van de Vlaamse en Franse Gemeenschap samengebracht worden rond een discipline van exploderend belang.