NL FR EN
www.belgium.be

Evenwichtstheorie en optimalisatie voor the analyse van overheidsbeleid en industriële regulering

Onderzoeksproject P5/21 (Onderzoeksactie P5)

Personen :

Beschrijving :

Het doel van dit project is dubbel: de ontwikkeling van analytische instrumenten voor economische evenwichtsanalyse en de toepassing van deze instrumenten op het gebied van overheidsbeleid en regulering. Wat het eerste deel betreft, is het onze betrachting om de strategische en "mechanism design" benaderingen van de evenwichtstheorie in de economie verder te ontwikkelen en daarbij de klemtoon te leggen op de normatieve dimensie van de analyse en op de toepassingsmogelijkheden van de optimalisatiemethodes. In het tweede en het derde deel, zullen we ons richten op verschillende aspecten van publieke besluitvorming, zowel op micro als op macro niveau en op de regulering van zowel sociale als industriële organisaties. De theoretische analyse zal ondersteund worden met econometrische modellen. Hieronder gaan we meer in detail in op deze onderwerpen.

In de lijn van het vorige project zal het algemene evenwichtsperspectief aangehouden worden, maar met een verdere ontwikkeling van speltheoretische elementen. Concreet betekent dit dat wij de analyse van strategisch gedrag (incentiefbeperkingen en marktmachteffecten) in de algemeen evenwichtsbenadering en in de macro-dynamica zullen integreren, en de gevolgen ervan vanuit beleidsstandpunt zullen bestuderen. De nadruk zal liggen op de strategische rol van R&D en innovatie. De regulering van de verschillende markten (zoals arbeids-, verzekerings- en financiële markten) zal bekeken worden vanuit een ‘incentive’ standpunt.

In vergelijking met vroeger zal nu meer aandacht gaan naar publieke economie. Wij zullen nieuwe benaderingen onderzoeken voor de formulering van de sociale welvaartsfunctie die gehanteerd wordt bij de analyse van het optimale overheidsbeleid. Het probleem van de rechtvaardige herverdeling in een perspectief van gelijke kansen zal bestudeerd worden binnen een algemeen evenwichtskader. Incentiefproblemen bij de voorziening van publieke goederen, inclusief de bescherming van het milieu, zullen verder geanalyseerd worden. Bovendien zullen wij ook aandacht besteden aan specifieke aspecten van de modellering van individueel gedrag (zoals tijdsinconsistentie) en van de politieke haalbaarheid van de beleidsvoorstellen.

Tenslotte zal het onderzoek in convexe, niet-lineaire, en discrete optimalisering verder uitgewerkt worden met het oog op nieuwe economische toepassingen in industriële organisatie en regulering en op de ontwikkeling van geïntegreerde planning- en informatiesystemen. Dit onderzoek zal vooral gericht worden op netwerkindustrieën, op transportproblemen en op supply chain management.

Om deze uitgebreide taken op een efficiënte manier te kunnen aanpakken, hebben we onze onderzoeksgroep versterkt door het toevoegen van nieuwe partners (Namen en Gent). Het is de bedoeling dat de samenwerking tussen de onderzoekers van de verschillende universiteiten ook in het gebied van "operationeel onderzoek" aanzienlijk wordt uitgebreid.