Onderzoeksproject P5/28 (Onderzoeksactie P5)
Het doel van dit project is bij te dragen tot de vooruitgang van de fundamentale kennis van de immunologie en tot het ophelderen van de mechanismen die leiden tot het afstoten van tumoren of allogreffen met de bedoeling nieuwe immunotherapeutische strategieën te ontwikkelen. Het voorgestelde onderzoek betrekt 5 groepen die reeds lang samenwerken met de bedoeling voordeel te halen uit hun complementaire expertises in fundamentele immunobiologie, immunologie van kanker en transplantatie immunologie.
De conceptualisering van het project laat een benadering toe van de verschillende fasen van de immunitaire reactie - van antigeen presentatie tot de synthese van antistoffen en het ontstaan van regulerende T cellen - met een focusering op de regulerende mechanismen. In de context van de immuniteit van de kanker zullen de inspanningen gericht zijn op de identificatie van nieuwe middelen om de immunitaire anti-tumorale reacties te stimuleren en te identificeren. In het domein van de transplantatie zullen we de rol onderzoeken van twee nieuwe cytokines die zouden kunnen tussenkomen in het afstotingingsprocess. In het belang van duidelijkheid en efficiëntie werden de taken van de deelnemers verdeeld in 8 werkgroepen ("workpackages").
"Workpackage 1" heeft tot doel de identificatie van de moleculaire mechanismen die aan de basis liggen van unieke karakteristieken van de dendritieke cellen, de "professioneel" antigeen presenterende cellen.
We zullen gebruik maken van diverse benaderingen om de factors te karakteriseren die essentieel zijn voor hun ontwikkeling, hun migratie naar de lymfeklieren, hun cytotoxiciteit en hun effect op de polarisatie van de reactie van de CD4 T helper lymfocieten.
"Workpackage 2" zal zich wijden aan de genetische engineering van de dendritieke cellen, met de bedoeling de presentatie van de tumorale antigenen en hun immunogeneticiteit te optimaliseren.
"Workpackage 3" heeft tot doel onsterfelijke klonen van tumorcellen en anti-tumorale T lymfocieten te creëren, met de bedoeling nieuwe anti-tumorale immuno strategieën te ontwikkelen.
"Workpackage 4" zoekt nieuwe tumorantigenen te identificeren als basis voor nieuwe kankervaccins.
"Workpackage 5" zal een preciese kenschetsing van de immunitaire reacties bij patiënten met tumorregressie na vaccinatie weergeven.
"Workpackage 6" zal een studie uitvoeren van de selectie van het repertorium van de B lymfocyten. Daarbij zullen genetisch gemodifieerde muizen deficient in de moleculen betrokken bij de differentiatie van deze lymfocyten of deficiënt in de proteïnen selectief uitgedrukt door de folliculaire dendritieke cellen nauwe contacten creërend met de B lymfocyten in de lymfenklieren, worden gebruikt.
"Workpackage 7" heeft tot objectief nieuwe mechanismen in de regulering van de functies van de T cellen te identificeren. We zullen de wijzigingen in de lipidenstructuur van de membranen die een invloed hebben op de transductie van het activatie signaal in de T cellen bestuderen. We zullen eveneens de regulerende CD4 T cellen in experimentele in vivo modellen karakteriseren.
"Workpackage 8" zal de rol bestuderen van interleukine-9 en interleukine-22 in allogreffe afsloting. In deze experimenten zal speciaal aandacht worden besteed aan eosinofielen en mastocyten, cellen met aangeboren immuniteit waarvan recent werd aangetoond dat ze een rol spelen bij transplantatie.