NL FR EN
www.belgium.be

Het recht van de Europese integratie: interne- en externe dimensie

Onderzoeksproject P5/32 (Onderzoeksactie P5)

Personen :

Beschrijving :

De doelstelling van het project is de analyse van de interactie tussen de interne en de externe dimensie van het Europees gemeenschapsrecht. In tegenstelling tot de meeste onderzoeksprogramma's in deze sector wordt de klemtoon in het project gelegd op het materiële recht. Dit betekent evenwel niet dat institutionele aspecten niet aan bod zullen komen maar ze worden wel hoofdzakelijk behandeld in de mate waarin deze een invloed hebben op de hoger genoemde interne en externe aspecten (vooral wat betreft EU uitbreiding).

Het project is gebaseerd op een verdieping en uitbreiding van een reeds bestaande IUAP die een uitstekende ex post evaluatie heeft ontvangen. Het project zal vanuit diverse gezichtspunten de voornaamste actuele en toekomstige ontwikkelingen van het Europees gemeenschapsrecht analyseren. De vier researchdomeinen van de IUAP die door de externe evaluatoren werden omschreven als "distinctive, both in terms of subject matter and in terms of the quality" zijn:

(1) externe betrekkingen van de EU;
(2) EU-uitbreiding en Middellandse Zee-beleid;
(3) Interne Markt, liberalisatie en harmonisatie;
(4) Ruimte van vrijheid, veiligheid en rechtvaardigheid.

Deze verschillende gebieden maken het mogelijk een brede waaier van onderwerpen die van cruciaal belang zijn voor de interne en externe ontwikkelingen van de EU in het onderzoek te betrekken. Bovendien zijn er tussen deze diverse gebieden interessante dwarsverbindingen te maken en wisselwerkingen te bestuderen en het is ongetwijfeld hier dat samenwerking tussen de verschillende partners van het netwerk zeer vruchtbaar zal zijn.

Iedere partner zal de leiding nemen voor één van de onderscheiden domeinen (Luik: externe betrekkingen en Interne Markt; Gent: EU uitbreiding en Middellandse Zeebeleid; Brussel: een ruimte van vrijheid, veiligheid en rechtvaardigheid). Bovendien zal iedere partner, via tenminste één onderzoeker, betrokken zijn bij het onderzoek van de vier voorgestelde domeinen. Dankzij deze samenwerkingsstructuur zal iedere partner niet alleen zijn eigen knowhow en specifieke specialisatie verder kunnen ontwikkelen maar ook de interdisciplinaire dimensie van het onderzoek kunnen uitbouwen.

Overeenkomstig de ex post evaluatie wordt voorgesteld de positie van de Gentse en Brusselse researchpartner te versterken.

Bovendien, en eveneens overeenkomstig de aanbeveling van het externe evaluatieteam, wordt voorgesteld een nieuwe partner aan het bestaande netwerk toe te voegen. Het Institut d'Etudes Politiques (IEP-Parijs) zal vanuit een political science perspectief, de institutionele aspecten van het EU uitbreidingsproces behandelen. Samen met stafleden van de faculteiten/vakgroepen politieke wetenschappen van de Universiteiten van Luik en Brussel (ULB) die het IUAP onderzoeksteam van de Universiteit van Luik en ULB gaan vervoegen, zal het IEP, Parijs de nieuwe IUAP een sterke multidisciplinaire structuur kunnen geven.