Een kostbaar instrument voor de bewaring en de restauratie van ons patrimonium.
Sinds zijn oprichting wijdt het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium zich aan de studie en bewaring van het artistiek en cultureel erfgoed van het land. Schilderijen, beeldhouwwerk in hout en in steen, wandtapijten, voorwerpen in edel metaal en glas, en zelfs gebouwen worden er met kennis van zaken onderzocht en behandeld.
Het gebouw dat in 1962 werd voltooid was het eerste ter wereld dat speciaal werd ontworpen om de interdisciplinaire benadering van kunstwerken mogelijk te maken. De ateliers voor conservatie en restauratie, de laboratoria en het documentatiecentrum brengen met dat doel restaurateurs, scheikundigen, natuurkundigen, kunsthistorici en fotografen samen. Door de confrontatie van hun onderzoek en waarnemingen kunnen referentiegegevens worden verzameld en kan de graad van tussenkomst bij een eventuele restauratie worden bepaald.
De laboratoria bestuderen in het bijzonder de technieken en de materialen die gebruikt worden door onze kunstenaars en ambachtslui aan de hand van hoogtechnologische instrumenten (3D-microscopie, macro-XRF, ramanspectroscopie, elektronenmicroscopie, gaschromatografie, radiokoolstofdatering, dendrochronologie, infraroodfotografie en -reflectografie, radiografie, uv-fluorescentie…). Hun analyses laten toe de specifieke kenmerken en soms ook de authenticiteit van kunstwerken vast te stellen en een beter inzicht in de verouderingsmechanismen te bieden.
Meerdere ateliers staan in voor de conservatie en restauratie van schilderijen, beeldhouwwerken, goud- en zilverwerk, textiel, glas en andere versieringen van historische monumenten. De filosofie van het KIK bestaat erin de tussenkomst tot een minimum te beperken uit respect voor de historische authenticiteit.
Om begrijpelijke redenen zijn de laboratoria en ateliers slechts beperkt toegankelijk voor het publiek (ter gelegenheid van een Opendeurdag in het KIK), in tegenstellling tot het documentatiecentrum.
Het KIK stelt een indrukwekkende infotheek ter beschikking. Deze omvat een fototheek met meer dan één miljoen foto's, waarvan er 650 000 online beschikbaar zijn en alle aspecten van het Belgische kunstbezit bestrijkt. Deze uitzonderlijke documentatie wordt bestendig bijgewerkt en aangevuld. De bibliotheek met open reksysteem is gespecialiseerd in kunstgeschiedenis en kan haar bezoekers bijna 50 000 werken en een 1 500-tal tijdschriften aanbieden.
Het KIK stelt zijn foto's ter beschikking via de BALaT (Belgian Art Links and Tools) databank, een zoekmachine waarmee vier databanken simultaan kunnen worden doorzocht: de fototheek, de bibliotheek van het KIK, de Dictionnaire des peintres belges en het repertorium van personen en instellingen. Door deze grote fotocollectie online en in open access aan te bieden wil het KIK iedereen toegang bieden tot het artistieke en culturele erfgoed van België.
Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium
BALaT
De Belgische kunstgeschiedenis in een muisklik, met bijna 650 000 gratis downloadbare foto's
Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium
Jubelpark 1
B-1000 Brussel
+32 0)2 739 67 11
info@kikirpa.be
Agenda: conferenties, colloquia en tentoonstellingen
Vacatures
In 2017 was het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium onderwerp van een ‘Peer Review’. U vindt een samenvatting van deze evaluatie in de ‘Management Summary‘.