De prestigieuze collectie van 20.000 kunstwerken van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, zijn een afspiegeling van de geschiedenis van de beeldende kunst - schilderkunst, beeldhouwkunst, tekeningen - van de 15e eeuw tot vandaag.
Deze parel omvat verschillende collecties: het Musée Old Masters Museum, het Musée Modern Museum, het Musée Wiertz Museum en het Musée Meunier Museum, het Musée Magritte Museum en het Musée Fin-de-Siècle Museum.
De collectie oude kunst, getuige van een rijkgevuld verleden, overspant de periode van de 15e tot de 18e eeuw.
De schilderijen in het Musée Old Masters Museum zijn van onschatbare waarde: Vlaamse primitieven en werk van talrijke kunstenaars uit creatieve tijdperken zoals de Vlaamse renaissance en barok: Memling, Bosch, Bruegel, Rubens, Van Dyck, Jordaens, enz.
De verzameling moderne en hedendaagse kunst van de Koninklijke Musea bestrijkt de periode vanaf het einde van de 18e eeuw tot vandaag.
De collectie Moderne en Hedendaagse Kunst, van David tot Panamarenko, Alechinsky, Bacon, Dalí en Fabre, wordt nieuw leven ingeblazen onder de vorm van drie multidisciplinaire verzamelingen.
Helemaal in de sfeer van toen: een museum gewijd aan schilder, beeldhouwer en auteur Antoine Wiertz (1806-1865), een controversiële figuur uit de Belgische romantiek.
Laat je meeslepen in het wel heel bijzondere universum van Antoine Wiertz (1806-1865), schilder, beeldhouwer, auteur en een van de meest controversiële romantische kunstenaars. Deze visionaire figuur liet in 1850 dit gigantische atelier bouwen op kosten van de Belgische staat. Hier hangen niet alleen zijn monumentale schilderijen, geïnspireerd door de grote meesters uit het verleden - Rubens, Michelangelo en Rafaël -, ook zijn talloze kleine schetsen hebben er een plaats gevonden.
Dit museum bevindt zich in Elsene, in de atelierwoning van schilder, beeldhouwer en tekenaar Constantin Meunier (1831-1905).
De atelierwoning van de schilder en beeldhouwer Constantin Meunier (1831-1905) in Elsene is helaas nauwelijks bekend bij het grote publiek. Honderdvijftig werken zijn er tentoongesteld, waarvan een aantal monumentale formaten, evenals bronzen in alle afmetingen. Het oeuvre van deze kunstenaar, dat doortrokken is van de industriële, politieke en sociale ontwikkelingen in het laat-19e-eeuwse België, geeft een realistisch beeld van de wereld van de industrie en de arbeid.
Ontdek de culturele hotspot in hartje Brussel: in het Musée Magritte Museum vindt u een uitzonderlijk ensemble werken van de Belgische surrealist René Magritte (1898-1967), een van de beroemdste kunstenaars ter wereld. Met meer dan 200 stukken is het de allergrootste Magritteverzameling. Het museum geldt als de internationale referentiecollectie bij uitstek van het oeuvre van deze veelzijdige kunstenaar.
De werken reflecteren de uiteenlopende artistieke disciplines tussen 1868, het jaar waarin de Société libre des Beaux-Arts werd opgericht, en 1914.
Kunstliefhebbers zullen helemaal warmlopen voor dit nieuwe museum dat integraal gewijd is aan de jaren 1900, een periode waarin Brussel, de hoofdstad van Europa niet alleen een uniek artistiek knooppunt was maar ook het zenuwcentrum van de art nouveau. Deze cultuurhistorische tempel bevat schilderijen, tekeningen, aquarellen, prenten, sculpturen, foto’s, films, schaalmodellen en kunstvoorwerpen.
Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België
Musée Old Masters Museum
Musée Modern Museum
Musée Fin-de-Siècle Museum
Musée Magritte Museum
Musée Meunier Museum
Musée Wiertz Museum
Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België
Musée Oldmasters Museum
Musée Modern Museum
Musée Fin-de-Siècle Museum
Regentschapsstraat 3
B-
1000 Brussel
+32 (0)2 508 32 11
info@fine-arts-museum.be
Musée Magritte Museum
Koningsplein 1
B-
1000 Brussel
+32 (0)2 508 32 11
info@fine-arts-museum.be
Musée Meunier Museum
Abdijstraat 59
1050 Brussel
+32 (0)2 648 44 49
info@fine-arts-museum.be
Musée Wiertz Museum
Vautierstraat 62
1050 Brussel
+32 (0)2 648 17 18
info@fine-arts-museum.be
Agenda: conferenties, colloquia en tentoonstellingen
Vacatures
In 2017 waren de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België onderwerp van een ‘Peer Review’. U vindt een samenvatting van deze evaluatie in de ‘Management Summary‘.