NL FR EN
www.belgium.be

Policy for Science (P4Science)

Het programma

Algemeen

Het ondersteunen en versterken van de wetenschappelijke excellentie in de FWIs is een van de doelstellingen van het Federaal Wetenschapsbeleid, en de doelstelling van P4Science. Verder ondersteunt het programma ook het onderzoek van Sciensano, het War Heritage Institute (WHI) en het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC).

Om stabiliteit, aangaande expertise en wetenschappelijke capaciteit van de FWIs, te verzekeren, worden de onderzoeksprioriteiten bottum-up door de FWIs gedefinieerd voor een periode van minimaal 3 jaar. De onderzoeksprioriteiten zijn – verplicht – afgestemd op de onderzoeksstrategie van de FWIs.

Beheer

BELSPO staat in voor de uitvoering en het beheer van het programma, met een ondersteunende rol naar de FWIs toe, en wordt daarbij bijgestaan door een P4Science-Programmacomité samengesteld uit:

  • Een vertegenwoordiger en een plaatsvervanger van elke BELSPO-FWI ‘pool’ (kunst, natuur, ruimte, documentatie) op basis van een beurtrol tussen de FWIs over de oproepen heen.
  • Een vertegenwoordiger en plaatsvervanger van Sciensano, van het NICC en van het WHI.
  • Vier onafhankelijke leden van de Federale Raad voor Wetenschapsbeleid, aangesteld voor de duur van het programma.

Het Programmacomité heeft een evenwichtige samenstelling inzake, onder meer, wetenschappelijke disciplines en gender.

Het Programmacomité heeft als opdracht advies te verlenen over:

  • De lange-termijn prioritaire onderzoeks- en oproepkalender.
  • De uitwerking van een aantal onderzoeksprioriteiten – die desgevallend kunnen worden herhaald – binnen de specifieke oproepen op basis van de lange-termijn prioritaire onderzoeks- en oproepkalender.
  • Het voorstel van de te financieren projecten, op basis van en rekening houdend met de peer review evaluatie door buitenlandse experten georganiseerd door BELSPO.

Samenstelling Programmacomité

-

Soorten onderzoeksprojecten

Voorstellen/projecten worden opgesteld op basis van een toolbox waaruit de FWIs de beste ‘tool’ kiezen in functie van hun onderzoeksnoden.

Deze toolbox omvat 4 grote categorieën:

  • O&O-project: Onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten op nationaal, Europees en/of internationaal niveau. Korte termijn, lange termijn, nieuw, bestaand, netwerk, bilateraal, etc. Geplande activiteiten (geheel van taken) uitgevoerd door één of meerdere partners gericht op het realiseren van een geheel van coherente onderzoeksacties en/of ontwikkelingen binnen een bepaald tijdsbestek en budget. Tijdsbestek en budget kunnen worden vastgesteld door de aanvragers, of gegeven door het type project, of inspelen op beperkingen opgelegd door de federale overheid of het bestuur.
  • Synergieontwikkeling: Startkapitaal voor verkenning, impuls-, lancerings-, ontwerp-, ontwikkelings-, cluster- en/of incubatie acties. De financiering dekt de kosten van synergie- of netwerkactiviteiten in plaats van onderzoek en wordt als zodanig gebruikt voor het organiseren van evenementen, korte termijn-missies, communicatieactiviteiten, de ontwikkeling van virtuele netwerktools, etc. Hieronder valt ook startkapitaal om de FWIs te helpen bij de ontwikkeling/opstart/proefperiode van een expertise/expertisecentrum.
  • Valorisatie/Impact: Geheel van initiatieven of acties gericht op het bevorderen van het gebruik van kennis en resultaten, door wetenschappelijke inzichten beschikbaar en bruikbaar te maken voor beleidsmakers, de maatschappij en/of de industrie.
  • Ontwikkeling van capaciteiten/vaardigheden: investeringen voor het verwerven, uitbreiden of versterken, onderhouden van vaardigheden die nodig zijn om de strategische wetenschappelijke doelstellingen voor de duurzame ontwikkeling van de FWIs te verwezenlijken (activiteiten in verband met opleiding, training en professionele ontwikkeling). Mogelijke fasen/stappen/niveaus: [1] verwerven van vaardigheden [2] uitbreiden van vaardigheden [3] bereiken van vaardigheid.

Internationale samenwerking

De initiatieven en het budget van BELSPO’s Dienst Federale, Interfederale en Internationale Coördinatie inzake internationale samenwerking (INCO-initiatieven) maken nu deel uit van de oproepen van het P4Science Programma, als onderdeel van de toolbox.