NL FR EN
www.belgium.be

Terug naar de achttiende eeuw en (detective) spelen in Museum Kunst & Geschiedenis

Terug naar de 18de eeuw

Deze zomer gaan we 300 jaar terug in de tijd, toen deftige dames en heren ingewikkelde pruiken op hun hoofd droegen. Een tijd waarin mensen helemaal gek werden van tulpen en een heleboel nieuwe gebruiksvoorwerpen uitvonden voor alle lekkers dat reizigers uit verre landen meebrachten (Thee! Koffie! Chocolade!). Knappe koppen bedachten nieuwe machines en fantastische filosofen schreven dikke boeken waarin ze de wereld op een rationele en wetenschappelijke manier probeerden te beschrijven. Maar er was meer aan de hand: waar sommige mensen een super-de-luxe leventje leidden, waren er vele anderen die het minder goed hadden en zij hadden er stilaan genoeg van. Het was dus ook een tijd van opstand en revolutie.

Waan je gedurende een week in de 18e eeuw. In het museum gaan we kijken, proeven, dansen, maken en natuurlijk ook spelen. En als je thuis al wat wil oefenen: om chocomelk te maken neem je wat bittere chocolade. Laten smelten in melk met vanille, mengen met wat kaneel, kruidnagel en peper. Voeg poedersuiker en een vers ei toe en klop op in een chocoladekan: klaar!

Praktisch

Plaats:
Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis
Jubelpark 10
1000 Brussel

Data:
Maandag 19 augustus t.e.m. vrijdag 23 augustus 2024
Maandag 26 augustus t.e.m. vrijdag 30 augustus 2024

Doelgroep: kinderen van het 1ste t.e.m. het 6de leerjaar

Prijs: € 125 - € 100 voor broers en zussen (breng zeker een lunchpakket en drinkbus mee, wij voorzien elke dag een vieruurtje en voldoende water om te drinken).

Reserveren: vooraf reserveren is  nodig - boek je plaatsje(s) hier .

Meer info... 

Art & History Family Studio 2030
in samenwerking met Art Basics for Children (ABC)

ABC en Museum A&H stellen samen ART & HISTORY FAMILY STUDIO 2030 voor! Verwacht je aan een museaal speellandschap in de grote hal van het Museum Kunst & Geschiedenis: met uitnodigende materialen, spellen en speelgoed voor alle leeftijden, ook de allerjongsten, een zinnenprikkelende bibliotheek en verhalencollectie voor kamishibai vertelsessies en een groot ATELIERgedeelte met doorlopende DIY activiteiten naar keuze.

Tijdens de FESTIVAL SPECIALS kun je inschrijven voor workshops rond specifieke thema’s: Science / Design / Graphic / Festival !

In de voortuin van het Museum staat het OUTDOOR PAVILION, open van donderdag tot en met zondag. Met de allure van iets tussen een strandcabine en boomhut in, is dit paviljoentje een perfecte uitvalsbasis voor heel veel speelplezier in het Jubelpark. Je kan er terecht voor talrijke straat- en volksspelen, voor grootschalige DIY constructies en vliegexperimenten, voor waterballonmatches, urban golf of pétanque sessies, of ook gewoon om het wereldrecord kersenpitten spugen te verbreken.

Praktisch

Plaats:
Museum Kunst & Geschiedenis
Jubelpark 10 / Buitenpaviljoen in het Jubelpark
1000 Brussel

Data:
Dinsdag 6 augustus t.e.m. zondag 1 september 2024
FESTIVAL SPECIALS op donderdagen 8, 15, 22 en 29 augustus 2024

Doelgroep: families en kinderen;
FESTIVAL SPECIALS (vanaf 8 jaar).

Prijs: vrije toegang mits museumticket.

Reserveren: niet nodig voor de FAMILY STUDIO, wel nodig voor de FESTIVAL SPECIALS.

Meer info... 

Gezinsspellen in Museum A&H

Museum Confituur / Museum Jam

Spreid je tafelkleedje in de zalen middeleeuwse kunst en leg het kaartspel klaar. Aardbeienconfituur, granaatappelsap, druivengelei of appelmoes – welke confituurpot stel jij samen? Ai… een ongelukskaart, nu is de volgende aan de beurt. Maar wacht eens, die trekt een opdrachtkaart! Leuk, nu moeten we eerst samen iets doen.

Kom deze zomervakantie naar het Museum Kunst & Geschiedenis en speel het avontuurlijke kaartspel Museum Confituur. Voorzien van een rugzakje met tafelkleedje, kaartspel, ingrediëntenwijzer en alle spullen om de opdrachten tot een goed einde te brengen, ben je tip top uitgerust voor een leuk museumuurtje tussen wandtapijten versierd met vrolijke fruitjes, delicate fruitmesjes en houten heiligen (die ook een fruitje lusten?). Als je klaar bent met spelen, breng je alles weer terug naar het onthaal waar je als klap op de vuurpijl iets uit de schatkist mag nemen!

Praktisch

Plaats:
Museum Kunst & Geschiedenis
Jubelpark 10
1000 Brussel

Data:
Maandag 1 juli t.e.m. zaterdag 31 augustus 2024.
Doorlopend tijdens de openingsuren van het Museum; het spel is vrij verkrijgbaar bij het onthaal van het Museum.

Doelgroep: gezinsspel voor 2 tot 4 personen vanaf 5 jaar (duurt ongeveer 60 min).

Prijs: het spel is vrij verkrijgbaar bij het onthaal van het museum (mits museumticket).

Reserveren: niet nodig.

Meer info... 

Gezinsspellen in Museum A&H

Drama in het Museum / Murder in the Museum

Beeld je in dat de kunstwerken in de kloostergang van het museum ’s nachts tot leven komen. De personages stappen uit de steen, het glasraam of tapijt waaruit ze gemaakt zijn. Ze slaan een praatje, mogelijk met een glas erbij en ze eten samen. En dan keert de sfeer: de gesprekken worden luider, discussies barsten los… tot het punt dat een drama zich voltrekt en broeder Jehan Fiefves dood wordt teruggevonden, de schedel ingeslagen…

Alle monniken van de gemeenschap verzamelen zich rond zijn lichaam om voor hem te bidden. Een van hen wil deze misdaad niet ongestraft laten. Hij rekent op jou om de dader te vinden en het mysterie te ontrafelen.

Praktisch

Plaats:
Museum Kunst & Geschiedenis
Jubelpark 10
1000 Brussel

Data:
Maandag 1 juli t.e.m. zaterdag 31 augustus 2024.  
Doorlopend tijdens de openingsuren van het Museum; het spel is vrij verkrijgbaar bij het onthaal van het Museum.

Doelgroep: gezinsspel voor 2 tot 4 spelers of groepen van spelers.

Prijs: het spel is vrij verkrijgbaar bij het onthaal van het museum (mits museumticket).

Reserveren: niet nodig.

Meer info...