NL FR EN
www.belgium.be

e-Science Connection Fran Stroobants

Fran Stroobants (© Céline Ben Amar)

Fran Stroobants is archeologe (KU Leuven) en doctoreerde met een studie op het vlak van de numismatiek (eveneens aan de KU Leuven). Ze is conservator van de afdeling Munten en Penningen in de Koninklijke Bibliotheek van België (KBR).

e-S.C. Wat is precies jouw onderzoeksdomein?

Ik ben als onderzoekster actief in het domein van de numismatiek, wat je kort kan samenvatten als de studie van geld en andere monetiforme objecten. Hoewel numismatiek vaak vooral in verband wordt gebracht met de hobby van munten verzamelen, heeft het ook een wetenschappelijke kant als belangrijke deeldiscipline van historisch onderzoek. De studie van munten levert een bijdrage aan bijvoorbeeld de domeinen van economische geschiedenis, politieke geschiedenis en kunstgeschiedenis. Zelf heb ik archeologie gestudeerd en bekijk ik munten voornamelijk vanuit dit perspectief. Ik noem me dan ook liever ‘archeoloog met specialisatie in munten’ dan ‘numismaat’.  

e-S.C. Zijn er veel vrouwen actief in je vakgebied?

De numismatische gemeenschap is traditioneel een mannenwereld, zeker als het op muntverzamelaars aankomt. Op academisch vlak lijkt het echter evenwichtiger verdeeld en is er een mooie balans tussen mannelijke en vrouwelijke onderzoekers.

e-S.C. In welke thema’s en onderzoeksvragen kan je je verdiepen?

Ik ben verbonden aan KBR, waar ik als conservator en onderzoekster werk bij de afdeling Munten & Penningen. Naast munten van de Oudheid tot op heden, omvat deze collectie een rijke hoeveelheid penningen en andere objecten die binnen het veld van de numismatiek vallen, zoals jetons, decoraties bankbiljetten en productiemateriaal. Als conservator is het mijn taak om deze collectie te bewaren, beheren, en toegankelijk te maken voor onderzoek en het ruime publiek.

Als onderzoeker spits ik mij toe op verschillende projecten. Bij KBR bestudeer ik momenteel in detail de collectie slagmateriaal afkomstig van de Koninklijke Munt van België, bestaande uit stempels en andere voorwerpen die gebruikt werden voor het vervaardigen van munten en penningen. Door een combinatie van materiaalstudie en archiefonderzoek tracht ik de aard, geschiedenis en het potentieel van de collectie zo goed mogelijk in kaart te brengen. Daarnaast spendeer ik ook tijd aan herkomstonderzoek van bepaalde stukken of deelcollecties. Zo werkte ik recent rond de collectievorming van de Chinese munten & amuletten bewaard in KBR, die ons een erg interessant verhaal vertellen over de verzamelwereld en diplomatieke betrekkingen in de 19de eeuw.

Een ander onderzoeksveld waarin ik actief betrokken ben, is dat van muntcirculatie en geldgebruik tijdens de Romeinse periode. In dit kader identificeer en bestudeer ik muntvondsten uit binnen- en buitenland en probeer ik inzicht te verwerven over de rol van munten in transacties op verschillende niveaus en binnen verschillende contexten. Zo ben ik als muntspecialist betrokken bij grote internationale opgravingsprojecten, zoals het Sagalassos Archaeological Research Project (Turkije) en het Marzuolo Archaelogical Project (Italië).

e-S.C. Munten en penningen, hoe kom je er toe om je daarin te specialiseren?

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door geschiedenis en archeologie. Tijdens mijn studies werd al snel duidelijk dat vooral de Romeinse periode me mateloos boeit (ja, ook sommige vrouwen denken dagelijks aan het Romeinse Rijk...), en tijdens mijn eerste lessen Numismatiek vielen de puzzelstukjes in elkaar. Het blijft me fascineren hoe dergelijke kleine, alledaagse gebruiksvoorwerpen ons zoveel kunnen vertellen over een verre geschiedenis. Hoe mensen hun boodschappen betaalden, hoe een bepaald monument er uit zag, in welke goden men geloofde, welk kapsel de keizerin droeg: we kunnen het allemaal uit munten leren.

Als conservator van een heel diverse collectie ben ik daarenboven genoodzaakt mijn blik te verruimen en bij te leren over andere periodes en andere types objecten. Dit is mede wat mijn job voor mij zo boeiend maakt: ook al lijken munten en penningen een echte niche, het is een enorm divers onderzoeksveld en ik ben elke dag weer verbaasd over de schat aan informatie die onze rijke collectie herbergt.


1. Fran Stroobants (© Céline Ben Amar)
2.	Romeinse goudmunten (schat van Liberchies, in depot bij KBR - Munten & Penningen, © Fran Stroobants).

Onderschriften
1. Fran Stroobants (© Céline Ben Amar)
2. Romeinse goudmunten (schat van Liberchies, in depot bij KBR - Munten & Penningen, © Fran Stroobants).