D. Voedselsconsumptie

D2. Belgian Extension on Nutrition Education and Data Input, Control, Training, Exchange (BENEDICTE)


Dr. Van Havere, Ministerie Volksgezondheid, Eetwareninspectie, Rijksadministratief Centrum,
Pachecolaan 19 / bus 5, 1010 Brussel

De doelstellingen van dit onderzoeksproject "Belgian Extension on Nutrition Education and Data Input, Control, Training, Exchange" van het Impulsprogramma "Gezondheidsrisico's i.v.m. voeding" zijn de volgende:

Dit project laat toe te besluiten dat verdere samenwerking gewenst is tussen overheid, onderzoekswereld en bedrijfsleven (voedingsindustrie en distributie) teneinde de databank inzake voedingsstoffen in voedingsmiddelen op een wetenschappelijke wijze verder uit te bouwen.

Dit project betekende een ware stimulans om de bekomen gegevens op een gestruktureerde en wetenschappelijke wijze te verzamelen en te verwerken.

De wettelijke regeling inzake voedingswaarde - aanduiding van voorverpakte voedingsmiddelen (KB van 8 januari 1992) vormt een belangrijke referentie.

Binnen deze wettelijke context kan het bedrijfsleven een belangrijke bijdrage leveren door eigen gevalideerde gegevens ook ter beschikking te stellen voor opname in de NUBEL-tabel.

De door de erkende laboratoria gereperduceerde analyse-gegevens welke door de Wetenschappelijke Raad werd gevalideerd moeten dus ook beschikbaar en herkenbaar zijn door het bedrijfsleven.

Vergeten we immers niet dat het uiteindelijk de verbruiker is voor wie deze gegevens bestemd zijn. Door middel van het etiket zal hij zich over de samenstelling van zijn voeding kunnen informeren.

Het project liet NUBEL toe d.m.v. de bekomen analyse-resultaten, objectieve en wetenschappelijk relevante informatie te verschaffen aan:

Het is dus duidelijk dat een goed gestoffeerde databank inzake voedingsstoffen een belangrijk instrument is voor een samenhangend voedingsbeleid.

De Nationale Raad voor de Voeding in België heeft juist zijn aanbevelingen inzake voedingsstoffen klaar. Het Benedicte-project van het impulsprogramma "gezondheidsrisico's i.v.m. voeding" sluit hier perfect op aan: inzicht brengen inzake de samenstelling van voedingsmiddelen om een optimale keuze toe te laten inzake een evenwichtige en gezonde voeding.

Een goed gestruktureerde samenwerking tussen de verschillende beleidsverantwoordelijken is hierbij een must.

Wil men in België komen tot een echt voedingsbeleid dan zullen op gewestelijk en federaal vlak de verantwoordelijke diensten moeten samenwerken. Dank zij de merkelijke inspanningen bij NUBEL, wordt de voedingsmiddelentabel en zijn toepassingsprogramma "Voedingsplanner" naar waarde geschat bij de Gewestelijke instanties. De samenwerking is dus zeker goed te noemen. Ook NUBEL, hoewel een nationale instantie, is actief bij Gewestelijke diensten.

Dankzij het FLAIR-project "Eurofoods-Enfant" heeft België zich op Europees vlak een grote achterstand weten in te halen. Bovendien lag het Benedicte-project mede aan de basis van dit succes. Een beheerssysteem "NIMS", dat op Europees vlak navolging kende via EURONIMS was mogelijk door dit project.

Door de vruchtbare wisseling tussen beide projecten, heeft België met name NUBEL, veel geleerd en minder leergeld moeten betalen. Toch mogen we niet in een zelfgenoegzaamheid vervallen: er is immers nog een lange weg te gaan.

Wij zouden dan ook ten zeerste aanbevelen dat België deze Europese schakel niet mist voor de toekomst.

NUBEL zal ook voor de toekomst trachten deze internationale aansluiting te behouden.

Als besluit mogen we stellen dat NUBEL, dank zij dit project, de unieke kans te baat genomen heeft om een werkelijke doorbraak te kennen.

Het beheerssysteem "NIMS", maar ook de analyse-gegevens in de databank werden in belangrijke mate gerealiseerd dank zij dit project.

Daarenboven betekende de publicatie van de voedingsmiddelentabel een belangrijke doorbraak en erkenning in de voedingswereld.


Inhoudstafel