Het ERA-NET schema is een zeer innovatief gedeelte van het Zesde Kaderprogramma van de Europese Unie (EU). Het zorgt, op een unieke manier, voor de ondersteuning van de transnationale netwerking en de coördinatie van de nationale onderzoeksprogramma’s.
ERA-NET is bedoeld om de creatie van nauwe, langetermijn links tussen nationale onderzoeksprogramma’s met gedeelde doelstellingen aan te moedigen.
Op de korte termijn is het de bedoeling om de uitwisseling van inzichten en ‘good practices’ op regionale, nationale en Europese onderzoeksprogramma’s in specifieke domeinen te vergemakkelijken.
Op langetermijn wordt van ERA-NET verwacht om te leiden tot meer duurzame vormen van samenwerking, inclusief de strategische planning en opmaak van gezamenlijke onderzoeksprogramma’s, de wederzijdse opening van nationale onderzoeksprogramma’s voor onderzoekers van andere lidstaten, en volledige transnationale programma’s op touw te zetten die gezamenlijk door meer dan één land worden gefinancierd.
Meer informatie over ERA-NET
In het kader van SSD is het Federaal Wetenschapsbeleid betrokken bij 7 ERA-NET:
Het AMPERA consortium bestaat uit 10 organisaties komende uit 8 Europese landen. Al deze organisaties zijn begonnen met en beheren een nationaal strategisch onderzoeksprogramma m.b.t. accidenteel mariene vervuiling of beheren gerelateerde programma’s op verschillende niveau’s van ontwikkeling.
AMPERA heeft als doel:
Biodiversa is een ERA-NET project waar 19 Europese instellingen die onderzoek financieren op zoek gaan naar de best practices als basis voor samenwerking om het Europese onderzoek te versterken. Dit specifieke project beoogt een efficiënte transnationale samenwerking op het gebied van biodiversiteitsonderzoek op te zetten. Doordat BiodivERsA ook bijdraagt aan de EU Biodiversiteit Strategie, kunnen de financierende instellingen de bestaande activiteiten verifiëren, de toekomstige strategieën en aanbevelingen van raadgevende organen vergelijken en systematisch mogelijkheden voor toekomstige samenwerking onderzoeken.
De analyse van klimaatimpact en adaptatie respons moeten worden geïnformeerd via een coherent onderzoeksorgaan en het is de hoofddoelstelling van CIRCLE om bij te dragen aan een dergelijke poging. Dit gebeurt door middel van netwerking en door de nationale onderzoeksprogramma’s in de 19 CIRCLE partnerlanden op elkaar af te stemmen. Het uiteindelijke doel van CIRCLE bestaat eruit een Europese Onderzoeksruimte (ERA) inzake klimaatverandering te implementeren.
ERA-NET TRANSPORT (ENT) is een duurzaam netwerk van nationale onderzoeksprogramma’s omtrent transport. ENT is tevens een service platform voor programma managers dat het benodigde kader verschaft om transnationale samenwerking op te starten en te implementeren. Het verschaft ondersteuning en kennis in verband met contacten, nationale programma’s, passende samenwerkingsprocedures en programmeerpraktijken voor succesvol transportonderzoek. Op het moment nemen 13 EU lidstaten en geassocieerde landen deel aan dit Europese initiatief en er staan er meer op het punt om tot het netwerk toe te treden.
Het European Polar Consortium (EPC) bestaat uit 25 ministeries, nationale financierende instellingen en nationale polaire RTD autoriteiten komende uit 19 Europese landen en van ESF/European Polar Board. Het EPC zal leiden tot langetermijn duurzame partnerschappen zowel binnen Europa als daarbuiten en zal tevens de interacties tussen de landen met grote polaire RTD programma’s en landen met ontplooiende polaire programma’s in Centraal en Oost-Europa verdiepen en versterken terwijl het de uitwisseling van ervaringen en best practices betreffende het management en de financiering van programma’s en infrastructuur aanmoedigt. De langetermijn doelstelling van EPC is de ontwikkeling van een "European Polar Entity" dat zal worden opgericht via een dialoog op politiek niveau buiten EPC en dat ervoor zal zorgen dat Europa haar critical mass op het globale niveau kan maximaliseren en sturen.
MarinERA is een partnerschap van de voornaamste mariene RTD financierende instellingen in 13 Europese lidstaten.
De hoofddoelstellingen van het MarinERA project zijn
SKEP ERA-NET is een partnerschap van 15 ministeries en regeringsinstellingen komende uit 11 Europese landen die verantwoordelijk zijn om milieuonderzoek te financieren. Het project doelt op de verbetering van de coördinatie van het milieuonderzoek in Europa.
De doelstellingen houden verder in:
ERA_ENVHEALTH is een ERA-NET dat 16 financieringsagentschappen groepeert rond een gemeenschappelijke wil om transnationaal mee te werken aan onderzoeksprogramma’s op het gebied van milieu/gezondheid en die ook transnationaal te coördineren.
De algemene doelstellingen van het project zijn:
Dat zal worden gerealiseerd met volgende acties: