NL FR EN
www.belgium.be

BIODIVERSA+ : het Europees Partnership rond Biodiversiteit

Aline Van der Werf

Waarom biodiversiteit?

Zonder bijen geen honing. Zonder insecten geen bestuiving en nauwelijks nog vruchten. Zonder biodiversiteit minder groen en minder zuurstof, minder gevarieerd voedsel, minder zuiver water, veel minder geneesmiddelen….

We staan er veel te weinig bij stil maar biodiversiteit en alles wat ze ons biedt, is onmisbaar voor een gezonde planeet en dus voor ons welzijn. Ondanks de voortdurende inspanningen gaat de biodiversiteit achteruit. De leefomgeving van soorten wordt verstoord door menselijk handelen. Bij ongewijzigd beleid zal deze achteruitgang verdergaan.

Zoals blijkt uit recente evaluaties is het verlies aan biodiversiteit niet alleen een milieuprobleem, maar ook een ontwikkelings-, economisch, veiligheids-, sociaal en moreel probleem.

Rapporten laten ook zien dat de mogelijkheid om te handelen en iets te doen aan de negatieve gevolgen snel kleiner wordt. Diepgaande systemische veranderingen in beleid, maatschappij en economie zijn nodig om de huidige trends te keren en biodiversiteit te behouden als vangnet dat ons leven mogelijk maakt.

Daarvoor zijn in Onderzoek en Innovatie concrete acties nodig op een grotere schaal en met meer impact dan momenteel het geval is. België wil graag zijn bijdrage leveren aan deze collectieve inspanningen. Het doet dit door deelname aan Biodiversa+.

Biodiversa+ werd gelanceerd op 1 oktober 2021 voor een periode van 7 jaar. Het partnership bouwt verder op bijna 20 jaar erfenis van BiodivERsA, het pan-Europese biodiversiteitsnetwerk waaraan BELSPO sinds het begin in 2005 heeft deelgenomen. BELSPO was van 2021 tot en met 2023 (gedurende 3 jaar dus) tevens coördinator van dit partnership dat vandaag bestaan uit meer dan 80 partners.

Doelstellingen van het Partnership

Biodiversa+ voert een ambitieus programma uit om ervoor te zorgen dat de natuur in Europa zich tegen 2030 terug kan herstellen.

Biodiversa+ is mede opgezet door de Europese Commissie (DG Onderzoek & Innovatie en DG Milieu). Het partnerschap bestaat uit ministeries, financieringsinstellingen voor onderzoek en milieuorganisaties van 40 Europese en geassocieerde landen.

Een kernactiviteit van het partnerschap is het plannen en ondersteunen van onderzoek naar biodiversiteit in gezamenlijke oproepen voor onderzoeksprojecten.

BELSPO: een tweevoudige bijdrage aan Biodiversa+

BELSPO heeft als partner financieel bijgedragen aan 11 paneuropese projectoproepen die sinds 2008 werden gelanceerd door biodiversa en heeft er zo voor gezorgd dat meer dan 40 Belgische teams konden deelnemen aan 147 projecten die werden geselecteerd op basis van hun hoge wetenschappelijke kwaliteit en hun maatschappelijke relevantie; die projecten konden gebruik maken van cofinanciering door BELSPO en de Europese Commissie. Sinds 2015 maken het FWO en het FNRS deel uit van het partnership biodiversa en dragen ze bij aan de financiering van de geselecteerde Belgische onderzoeksprojecten.

  • BELSPO financiert en beheert al meer dan 20 jaar het Belgisch Biodiversiteitsplatform .
  • Het platform treedt op als bemiddelaar tussen wetenschap, beleid en beheer van biodiversiteit op het terrein. Het platform heeft een cruciale rol gespeeld in de ontwikkeling van Biodiversa. Vandaag werkt een deel (4 personen) van de secretariaatsploeg van Biodiversa+ voltijds bij BELSPO om de belangrijkste activiteiten van het Partnership ondersteunen : ondersteuning van de verbinding van O&I-programma's met het beleid; ontwikkeling van communicatiemateriaal en toezicht op alle activiteiten met betrekking tot communicatie en sensibilisering ; beheer van databases van onderzoeksprojecten, programma's en infrastructuren voor biodiversiteitsonderzoek; administratieve en financiële ondersteuning en opstellen van verslagen voor de Europese Commissie.


Biografie

Aline Van der Werf

Aline is doctor in Moleculaire biologie, Manager van het Belgisch Biodiversiteitsplatform en Programmamanager bij BELSPO. Ze is verantwoordelijk voor het lanceren, implementeren en opvolgen van onderzoeksinitiatieven rond biodiversiteit, klimaat en ecosystemen.