Onderzoekers zeggen wel eens: ‘ik heb vier financieringsbronnen voor mijn onderzoek: mijn universiteit, het FWO, Europa, en BELSPO’.
Dat klopt. BELSPO is aanwezig op vele fronten in het wetenschappelijk onderzoek.
Natuurlijk via het onderzoek van de Federale Wetenschappelijke Instellingen: geschiedenis en kunstgeschiedenis, biologie, meteorologie, astronomie, ruimtevaart… met vaak een zeer hoge specialisatiegraad van onze wetenschappers.
BELSPO is ook een van de belangrijke ‘adviseurs’ van de federale regering. Onze onderzoeksprogramma’s worden opgesteld in nauw overleg met de Staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid en goedgekeurd door de Ministerraad. Ze brengen onderzoekers van alle universiteiten van ons land samen rond de hete hangijzers uit de actualiteit: klimaat, biodiversiteit, milieu, arbeidsmarkt, veiligheid, mobiliteit, gezondheid, ouder worden, migratie, armoede, radicalisering … . In een speciaal programma, als onderdeel van het relanceplan na de COVIDcrisis, werkt BELSPO ook mee aan betere monitoring van sociaaleconomische veranderingen, aan bescherming van het milieu op de Noord- en de Zuidpool, aan het verbeteren van de databanken van micro-organismen (zoals van virussen die pandemieën kunnen veroorzaken), aan een klimaatneutrale economie, aan uitwisselen van wetenschappelijke data wereldwijd…
BELSPO is eveneens een belangrijke schakel tussen de Europese Unie en onderzoekers in ons land. We nemen deel aan partnerships over de onderzoeksprioriteiten van de Europese Commissie. Het gaat dan om thema’s die over de hele Unie gelijklopend zijn, zoals klimaatverandering, biodiversiteit, duurzame ontwikkeling, concurrentiekracht van de ondernemingen en daarmee samenhangend, jobs…).
Andere programma’s betreffen vragen die wel terugkomen over meerdere landen maar niet overal dezelfde zijn. Het beheer van zeeën en oceanen, de bevolkingspiramide, de tastbare impact van de klimaatverandering, de aanwezigheid van erfgoed in het dagelijks leven, …. kunnen verschillen van de Algarven tot Lapland, en van de Connemara tot Cyprus. Daarvoor nemen we deel aan specifieke samenwerkingen tussen EU-landen.
Ik ben blij u dit nummer te kunnen voorstellen dat meer inzicht geeft in deze dimensie van ons werk. De artikels die volgen zijn trouwens maar het topje van de ijsberg. Regelmatige lezers van Science Connection kennen onze verwevenheid met onderzoek wereldwijd. Maar als lezer heeft u ook recht op achtergrondinformatie over het hoe en waarom van onderzoek voor overheden.
Onderzoek gebeurt door specialisten, maar het gebeurt voor de burgers, om hen te helpen bij hun vragen van elke dag. Het gebeurt ook voor de generaties na ons, aan wie we de planeet zullen nalaten.
Veel leesplezier en aarzel niet uw vragen te stellen via www@belspo.be.
Arnaud VAJDA
Voorzitter van het Directiecomité
Stuur een e-mail naar scienceconnection@belspo.be om u te abonneren, bij adresverandering of om u uit te schrijven.
Op regelmatige tijdstippen verspreiden we via e-mail ook de digitale e-Science Connection waarmee we sneller kunnen inpikken op de actualiteit.
U kunt zich hier abonneren op de e-Science Connection .