NL FR EN
www.belgium.be

JPI Cultural Heritage and Global Change

Helena Calvo del Castillo

Het verleden woont in ons

Waarom besteden mensen zoveel aandacht aan erfgoed? Waarom is het belangrijk? Hoe kunnen we niet alleen ons cultureel en historisch erfgoed, maar ook ons natuurlijk erfgoed, onze culturele en ambachtelijke tradities en onze manier van leven met respect behandelen? Deze elementen zijn grotendeels het resultaat van het samenleven van mens en natuur.

Deze vragen gaan ons allemaal aan.

Erfgoed brengt ons dichter bij onze wortels. Wat is onze geschiedenis? Waarvan komen we? Waar zijn de onzichtbare lijnen, de plaatsen en voorwerpen die ons hebben gemaakt tot wat we zijn? Welke geschiedenis is (ook) van ons, en hoe? Hoe kunnen we ons verleden bevragen?

Onderzoek binnen JPI Cultural Heritage and Global Change

Binnen JPI Cultural Heritage and Global Change lopen de onderzoeksprojecten voornamelijk langs de volgende 4 krachtlijnen:

  • Opbouwen van een veerkrachtige maatschappij vanuit een reflectie over erfgoed: wanneer gaat erfgoed onherroepelijk verloren, welke natuurlijke, materiële en immateriële waarden hebben we als mensheid gemeenschappelijke en moeten of willen we behouden?
  • Hoe kunnen we cultureel erfgoed duurzaam bewaren: hoe kan de burger hierin meespelen, wat zijn de mogelijkheden hierbij van de nieuwe technologieën?
  • Hoe beschermen we in een veranderende maatschappij ons (cultureel) erfgoed: onze steden en het platteland veranderen voortdurend, de wereld wordt een dorp, de wereldbevolking neemt toe, wereldwijd toerisme zit in de lift: hoe kunnen deze evoluties beheersbaar blijven?
  • En, zoals al aangegeven, hoe kan het behoud van ons erfgoed een stimulans en een troef zijn om een duurzame maatschappij op te bouwen, in een wereld met klimaatverandering en andere planetaire evoluties?

In 2011, 2013 en 2016 werden projectoproepen gelanceerd die ingingen op de volgende vragen: vanuit welke onderzoeksvragen bouw je werkwijzen en netwerken op waarin het uiteenlopend erfgoed aan bod kan komen; hoe breng je budgetten van verschillende oorsprong samen om methodologieën, technologie en evaluatietools te ontwikkelen; hoe zet je de stap van de nieuwe ontwikkelingen naar de praktijk in het erfgoedveld; hoe stem je de nationale programma’s op de meest efficiënte manier op elkaar af en kan je meer draagkracht geven aan de acties op Europees vlak?

Nadien kwamen er projectoproepen waarbij ook gekeken werd naar gebruik van erfgoed, het verband tussen erfgoed en identiteit en naar ethische aspecten.

BELSPO werkt mee met dit initiatief, net zoals het Agentschap Onroerend Erfgoed van de Vlaamse overheid.

Biografie

Helena Calvo del Castillo

Helena heeft een doctoraat in Aard- en Milieuwetenschappen (UAM - Spanje), met een focus op Archeometrie. Ze werkte 8 jaar aan de ULiège als postdoctoraal onderzoeker voor de analyse van cultureel erfgoedmateriaal en is momenteel Programmamanager bij BELSPO, met focus op Erfgoedwetenschap.