NL FR EN
www.belgium.be

Het ‘Sustainable Blue Economy Partnership’ (SBEP)

Koen Lefever

Blauwe economie?

We zijn met meer dan 8 miljard mensen. In 1950 waren we nog maar met 2,5 miljard. In 2050 zullen we naar schatting met 9 miljard zijn en nog eens 100 jaar later, in 2150, zouden we het op aarde gezellig moeten maken met bijna 10 miljard. Die moeten bijvoorbeeld allemaal kunnen eten, voldoende en liefst voedzaam en gezond.

Maar nu al botst de landbouw op haar limieten. Dat is een van de vele redenen waarom onze ecologische voetafdruk te groot is om op een dergelijke manier verder te gaan. Ons leven, onze economie, onze voedselproductie … moeten duurzamer worden. We associeren dat proces soms met de Europese ‘green deal’ of toch met het woord ‘vergroening’.

Maar wat is dan blauwe economie?

In 2017 definieerde de Wereldbank ‘blue economy’, ‘blauwe economie’, als een duurzaam gebruik van hulpbronnen uit de oceanen bij economische groei, verbeterde levensomstandigheden en creatie van jobs, en tegelijkertijd als bijdrage tot de gezondheid van de ecosystemen in de oceanen.

De vlag ‘blauwe economie’ dekt dus echt vele ladingen. Het kan gaan over hernieuwbare energie (bv. windmolenparken op zee), duurzame visserij (om het visbestand en dus voedselvooriening op termijn te garanderen) en aquacultuur, maritiem transport (transport over zee is duurzamer dan door de lucht), toerisme (oceaan- en kusttoerisme kunnen in lage-inkomenslanden zorgen voor economische groei en jobs), maar ook over klimaatverandering (de stijging van de zeespiegel wereldwijd heeft impact op de kustlijnen, maar de oceanen nemen ook meer broeikasgassen op dan ze uitstoten) en afvalbeheersing (waarbij een beter beheersing van de afvalberg op de continenten ervoor moet zoirgen dat maritieme milieus zich kunnen herstellen).

In de komende jaren zal het belang van de blauwe economie enkel toenemen. Ze biedt een enorm potentieel voor een klimaatneutrale, duurzame, productieve en competitieve economie. Zo zal ze bijdragen tot de gezondheid en de weerbaarheid van de oceanen en tot duurzame jobs.

Doelstellingen van het partnership SBEP

Door de uiteenlopende onderwerpen (en natuurlijk ook door hun intrinsiek belang) groeide SBEP vlug uit tot een omvangrijk partnership: de Europese Commissie en liefst 60 instellingen uit 25 landen brengen hun investeringen in onderzoek en innovatie samen. De projecten gaan over de Middellandse Zee, de Zwarte Zee, de Baltische Zee, de Noordzee en de Atlantische Oceaan.

Twee projectoproepen (2023 – 2024) legden het kader vast voor de huidige onderzoeksvragen :

  1. Planning en beheer van het gebruik van de zee op regionaal niveau;
  2. Ontwikkeling van multifunctionele mariene infrastructuur ter ondersteuning van de blauwe economie;
  3. Productie van klimaatneutrale, ecologisch duurzame en ‘blauwe’ voeding en diervoeders (dus voeding en diervoeders uit de zee);
  4. Overgang naar ‘groene’ productie van ‘blauwe’ voeding
  5. Ontwikkeling van digitale modellen van de Atlantische Oceaan en van zeebekkens (of gedeelten ervan) in Europa, om testen uit te voeren;
  6. Productie van betaalbare biovoeding uit de zee.

BELSPO : twee projecten binnen SBEP

De projecten van de eerste oproep zijn aan de gang. Daarin ondersteunt BELSPO de deelname van twee Belgische instellingen aan Europese onderzoeksprojecten. In beide projecten samen investeert BELSPO ongeveer een half miljoen euro.

  • Een eerste project ‘DTO-Track’ wordt mee uitgevoerd door het VLIZ (Vlaams Instituut voor de Zee) en gaat over het ontwerpen van een digitaal schaalmodel voor het monitoren van fauna in de oceaan. Dit instrument is essentieel voor een studie van de mariene biodiversiteit.
  • Een tweede project onderzoekt rechtstreeks een van de pistes om een antwoord te bieden op de uitdagingen rond voedselvoorziening : BELSPO ondersteunt het ILVO (Instituut voor Landbouw, Visserij- en Voedselonderzoek) voor het project ‘BlueBioBoost’. Onderzoekers bestuderen er manieren om via genetisch onderzoek impulsen te geven aan zeewierboerderijen.

Voor de tweede projectoproep trekt BELSPO ook ongeveer een half miljoen EURO uit.

Meer details? Zie de website van SBEP Sustainable Blue Economy Partnership website. .



Biografie

Koen Lefever

Koen Lefever heeft een doctoraat in de wijsbegeerte (VUB) en specialiseerde zich in logica en wetenschapsfilosofie.
Momenteel werkt hij als programmabeheerder bij BELSPO, waar hij mariene onderzoeksprojecten beheert.