NL FR EN
www.belgium.be

Inleiding

Welkom op de website van het Federaal Wetenschapsbeleid (BELSPO) die is gewijd aan het “wetenschappelijk visum” en, in hoofdzaak, aan de erkenningsprocedure van onderzoeksinstellingen om gastovereenkomsten te sluiten met onderzoekers uit landen die niet tot de Europese Unie horen.

Historisch overzicht

De Europese Commissie publiceerde op 12 oktober 2005 de Richtlijn 2005/71 waarin een aantal maatregelen zijn vastgelegd met betrekking tot de voorwaarden voor de toegang tot het grondgebied voor onderzoekers uit derde landen die onderzoek komen verrichten in Europa. Die procedure staat bekend als “wetenschappelijk visum” en is gelinkt aan een gastovereenkomst.

In aansluiting op de zesde staatshervorming in 2019 werden verschillende bevoegdheden aan de Gewesten overgedragen, waaronder die voor de arbeidsmarkt (werkvergunning). De drie gewesten (Vlaanderen, Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Wallonië) en de Duitstalige Gemeenschap zijn dus de eerste gesprekspartners geworden voor de procedure “gecombineerde vergunning”. Die procedure wordt nu in gang gezet door de werkgever van de onderzoekers en biedt onderzoekers, in fine, de mogelijkheid één enkel document te verkrijgen dat een bewijs vormt voor de toegang tot de arbeidsmarkt EN tot het grondgebied.

De laatste fase in de omzetting van de Richtlijn 2016/801 is gepland in 2023, waarbij de procedure “wetenschappelijk visum” wordt ingepast in de procedure “gecombineerde vergunning”. Vanaf 1 maart 2023 is enkel nog de procedure “gecombineerde vergunning” van toepassing, ongeacht de categorie van werknemers.

Wat nu?

De gastovereenkomst en de erkenning van de onderzoeksinstellingen blijven van toepassing. Een door BELSPO erkende instelling is gemachtigd gastovereenkomsten te ondertekenen.

De erkenning geldt voor 5 jaar en wordt niet automatisch verleend. De instelling moet de erkenning uitdrukkelijk aanvragen en bewijzen dat ze O&O-activiteiten verricht. De erkenning kan voor eenzelfde duur worden verlengd op verzoek van de instelling.

Op basis van een door de beide partijen ondertekende gastovereenkomst en de gewone relevante documenten is het nu aan de werkgever om een gecombineerde vergunning aan te vragen.

Erkenningsprocedure

Elke onderzoeksinstelling die met het oog op de uitvoering van een onderzoeksproject een gastovereenkomst wenst af te sluiten met een onderzoeker die geen onderdaan is van een lidstaat van de Europese Unie, moet voorafgaandelijk erkend zijn

De aanvraag tot erkenning moet worden ingediend bij het Federaal Wetenschapsbeleid.