NL FR EN
www.belgium.be

Koninklijk Meteorologisch Instituut van België (KMI)

Na de nieuwsuitzending scheren de cijfers hoge toppers voor het beluisteren van de weervoorspelling. Waar halen de media hun informatie vandaan? Vanzelfsprekend van het KMI.

Het KMI is een begrip in België. Iedereen kent het KMI van de weersverwachtingen, maar het instituut doet veel meer. Het KMI is hét nationale data- en kenniscentrum voor weer en klimaat.

Het KMI richt zich als federaal kennisinstituut op gebied van weer en klimaat volledig op zijn publieke taken. Daartoe horen het opstellen van algemene weersverwachtingen en waarschuwingen voor gevaarlijke weersomstandigheden, de monitoring van het klimaat, het inwinnen, controleren en archiveren van meteorologische en geofysische data, het beheren van de hiervoor vereiste infrastructuur, modelontwikkeling en wetenschappelijk onderzoek.

Het KMI is vierentwintig uur per dag actief en combineert infrastructuur, techniek, wetenschap en dienstverlening. De producten en diensten van het KMI beantwoorden aan hoge kwaliteitsnormen.

 

Wetenschappelijke diensten

Waarnemingen
Deze dienst verzorgt de levering van betrouwbare meteorologische gegevens en gegevens van de samenstelling van de atmosfeer, draagt bij tot de ontwikkeling van nieuwe waarnemingsmethodes, publieke dienstverlening en wetenschappelijk onderzoek.

Weersvoorspellingen
Deze dienst is verantwoordelijk voor het afleveren van weersvoorspellingen en waarschuwingen.

Informatieverwerking en informatica-ondersteuning
Deze dienst bouwt de informatica- en telecommunicatie-infrastructuur uit, nodig voor de operationele en wetenschappelijke opdrachten. Het creëert een omgeving die gestandaardiseerde verwerking en uitwisseling van informatie toelaat en de ontwikkeling van nieuwe methodes en hun toepassingen stimuleert.

Meteorologisch en klimatologisch onderzoek
Deze wetenschappelijke dienst doet onderzoek om onze kennis over weer en klimaat uit te breiden.

Meteorologische en klimatologische inlichtingen
Deze dienst verzorgt het leveren van meteorologische, klimatologische en hydrologische diensten op een continue, betrouwbare, tijdige manier.

KMI te Dourbes
Betrouwbare innoverende metingen en onderzoek in Geomagnetisme, Ionosfeer en aanverwante domeinen voor de wetenschappelijke, industriële en publieke gemeenschappen.

contactgegevens

Koninklijk Meteorologisch Instituut van België
Ringlaan 3
B-1180 Brussel
  +32 (0)2 373 05 08
   Contactformulier

lees meer

Agenda: conferenties, colloquia en tentoonstellingen
Vacatures

In 2017 was het Instituut onderwerp van een ‘Peer Review’. U vindt een samenvatting van deze evaluatie in de ‘Management Summary‘.