Sitemap Contact Kalender Nieuw Home
POD Wetenschapsbeleid > Actualiteit
Link naar RSS feed

Actualiteiten

Snelle evolutie door ontdooide ijstijdgenen

Onderzoekers van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen hebben ontdekt dat organismen verbazend snel kunnen evolueren door oeroude genvarianten, die ooit nuttig waren, opnieuw in te schakelen. Begrijpen hoe soorten erin slagen zich snel aan te passen is belangrijk in tijden van plotse veranderingen in het klimaat en de omgeving.

Meer: https://www.naturalsciences.be/nl/news/item/17151


Sinterklaas in de Hallepoort (02-12-2018)

Naar goede gewoonte komt Sinterklaas dit jaar opnieuw op bezoek in de Hallepoort. Hij zal de kinderen verwelkomen vanop zijn troon onder de prachtige schouw. Een mooie gelegenheid om de Hallepoort te bezoeken, een sprookjesachtig monument en volgens sommige kleine bezoekers ook hét huis van de goedheiligman.
Daarnaast blijft de Hallepoort de meest opmerkelijke getuige van het middeleeuwse verleden van onze hoofdstad met vanop de weergang een indrukwekkend zicht op Brussel. Kid approved bovendien met een ridders- & prinsessentekentafel, een wapenrusting om zelf aan te trekken en de ontdekking van de geheime hoekjes van het fascinerende poortgebouw.

Meer: http://www.kmkg-mrah.be/nl/sinterklaas-de-hallepoort


IPCC-SROCC & SRCCL

De Expert and Governement Review van het speciaal rapport over de oceaan en de cryosfeer in een veranderend klimaat vindt plaats van 16 november tot en met 11 januari 2019.
Het speciaal rapport rond klimaatverandering en landgebruik wordt geëvalueerd tussen 19 november en 14 januari 2019.
Geïnteresseerde experts kunnen zich registreren op de website van het IPCC (www.ipcc.ch). De deelname van experts is heel belangrijk voor de kwaliteit van de rapporten.
Voor meer info, contacteer Martine Vanderstraeten, IPCC Focal Point.


Wedstrijd voor scholen.
Zorgt jouw klas voor de naam van het nieuw onderzoeksschip?

Ons huidige onderzoeksschip, de RV Belgica, is na 34 jaar dienst aan vervanging toe. Daarom wordt in 2019 een nieuw, ultramodern oceanografisch onderzoekvaartuig gebouwd, dat vanaf eind 2020 operationeel zal zijn. Maar hoe gaat het schip heten?
De staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid, Zuhal Demir, laat graag de naamkeuze aan jullie over!
Word ambassadeur van het nieuwe onderzoeksschip en beleef samen met jouw klas een unieke ervaring op de Noordzee!

Meer: http://www.belspo.be/newRV/


Mleiha - Een Arabisch Koninkrijk op de Karavaanroutes
(Tentoonstelling: 30/10/18 – 30/12/18)

Ter gelegenheid van de tiende verjaardag van de opgravingen met het Emiraat Sharjah, verschaft MLEIHA – EEN ARABISCH KONINKRIJK OP DE KARAVAANROUTES een zicht op het dagelijks leven in een oasestad als Mleiha aan de hand van architectuurelementen, sculpturen, aardewerk, bronzen vaatwerk, wapens, munten…. Speciale aandacht gaat uit naar het monumentale graf met de Zuid-Arabische/Aramese inscriptie. Onder de getoonde luxe-goederen uit dit graf bevindt zich een zwart geglazuurde wijnamfora uit Rhodos en een bronzen drinkschaal met exotische versieringen. Afrikaanse dieren, zoals olifant en neushoorns, komen er voor naast Grieks-Hellenistische wezens zoals een vechtende centaur naast een Arabische jager met zijn dromedaris. Beide vondsten worden hier voor het eerst aan het publiek getoond.

Meer: http://www.kmkg-mrah.be/sites/default/files/files/pb_mleiha_251018.pdf


Restauratie herstelt maquette van het oude Rome in ere

Nieuwe technologieën ten dienste van de bescherming van ons erfgoed
Film, 3D-animatie, apps, virtual reality… Vanaf volgend schooljaar wacht bezoekers aan de maquette van het oude Rome in het Museum Kunst & Geschiedenis in Brussel een interactieve en meeslepende ervaring. Een opmerkelijke klank & lichtinstallatie zal de maquette tot haar recht laten komen, een mooie combinatie van nieuwe technologieën met de bescherming van een belangrijk stuk erfgoed. Dit gebeurt met de hulp van het Fonds Alexis Liénard, beheerd door de Koning Boudewijnstichting. De restauratie ging deze week van start met de indrukwekkende schoonmaak van de maquette.

Meer: http://www.kmkg-mrah.be/sites/default/files/files/pb_restauratie_romeinse_maquette_def_v2.pdf


IST-Africa 2019 Call for Papers
(Deadline 15 December 2018)

Supported by the European Commission and African Union Commission, IST-Africa 2019 (May) is the fourteenth in an annual series of Ministerial level Technology Research Conferences. The host country and dates in May will be published after Cabinet approval has been finalised.
IST-Africa provides a platform in Africa to strengthen ICT-enabled Innovation, Science and Technology related policy dialogues within Africa and between Africa and Europe, Global Development, Research and Innovation Cooperation and Community Building. It also provides an opportunity to identify potential partners for future research cooperation under Horizon 2020. IST-Africa is a unique community that brings together cross-disciplinary stakeholders from public, private, education and research, societal sector with end user communities focused on ICT and STI Research and Innovation.
Thematic areas include: eHealth/mHealth; Technology-enhanced Learning; eAgriculture/mAgriculture; eInfrastructures and NRENs; Energy; Next Generation Computing (Big data, Cloud computing, Future Internet, Internet of Things); eGovernment; Content Technologies (Languages, Digital Preservation); Cyber Security; Collaborative Open Innovation and ICT-enabled Entrepreneurship; Global Development including ICT4D and Societal Implications of Technology.

Meer: http://www.ist-africa.org/Conference2019/


TEDDY & BEER – Kom met je knuffel(beer)!
Van 18 oktober 2018 tot 1 september 2019

TEDDY & BEER laat kinderen van 4 tot 104 kennismaken met de wilde dieren die model staan voor de knuffels en personages in boeken of tekenfilms uit onze kindertijd.
Wie zijn de beren? Wanneer zagen ze voor het eerst het levenslicht? Hebben er ooit beren geleefd in België? Eten ze alleen honing? Waar en hoe leven ze? Zijn ze met uitsterven bedreigd? Is de yeti ook een beer?
In de tentoonstelling TEDDY & BEER komen bezoekers dichter dan ooit bij de wilde dieren, ontdekken ze de waarheid achter de fantasie en maken ze kennis met de acht berensoorten die vandaag op onze aardbol leven.
Wat zijn hun biologische eigenschappen, hoe ziet de natuurlijke habitat van elk van hen eruit en hoe zijn ze geëvolueerd? Wat is hun band met de mens en welke mythes of legendes worden er over hen verteld? We kunnen uiteraard ook niet om de bedreigingen heen waar de beren voor staan, en de uitdagingen voor hun bescherming.

Meer: https://www.naturalsciences.be/nl/museum/exhibitions-view/1503/14234/1247


Zomer- of wintertijd?
De Koninklijke Sterrenwacht van België informeert

Op 31 augustus 2018 stelde de Europese Commissie voor om de uursverandering af te schaffen. België en haar buren moeten in 2019 kiezen of ze permanent in winteruur of zomeruur willen blijven. De Koninklijke Sterrenwacht van België stelt hiervoor enkele documenten en astronomische gegevens ter beschikking om zich te informeren en een idee te vormen over deze keuze.

Meer: http://www.astro.oma.be/nl/zomer-of-wintertijd-de-koninklijke-sterrenwacht-van-belgie-informeert/


UNESCO MAB Young Scientists Awards
Application 2019
Submission of proposals 15/12/2018

Since 1989 MAB has been providing young researchers each year with awards of up to US$ 5,000 in support of their research on ecosystems, natural resources and biodiversity. Through the MAB Young Scientists Awards, MAB is investing in a new generation of scientists worldwide because we think well-trained and committed young people are key to addressing ecological and sustainability issues. The International Coordinating Council of the Man and the Biosphere Programme (MAB-ICC) at its 29th session on 12-15 June 2017 adopted the new criteria and conditions for the selection of MAB Young Scientists Award winners in order to address the Lima Action Plan (LAP) for Biosphere Reserves and relevant Sustainable Development Goals (SDGs) in applications. The deadline for submission of application forms for the 2019 MAB Young Scientists Awards is 15 December 2018.
More information...

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2019_MAB-YSA_en.pdf


Staatssecretaris Zuhal Demir en VITO ondertekenen contract om satellietdata toegankelijk te maken voor Belgische gebruikers

De Staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid, Zuhal Demir, ondertekende vandaag voor het Federaal Wetenschapsbeleid (BELSPO) een contract met VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek) voor de vergaande exploitatie van aardobservatiedata.
VITO heeft de afgelopen 20 jaar een internationaal erkende expertise in het verwerken van satellietdata opgebouwd. Met dit contract geeft de staatssecretaris VITO officieel de opdracht om een reeks aardobservatiedata ook in de toekomst verder te verwerken en gratis toegankelijk te maken voor de Belgische gebruiker: burgers, onderzoekers, overheid en industrie, die deze objectieve data kan gebruiken om eigen ruimtelijke informatieproducten aan te maken.

Meer: https://vito.be/nl/nieuws/staatssecretaris-zuhal-demir-en-vito-ondertekenen-contract-om-satellietdata-toegankelijk-te


Speciaal IPCC-rapport over de gevolgen van een wereldwijde opwarming van 1,5 °C

Het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) heeft op maandag 8 oktober 2018 zijn 'Speciaal Rapport over de opwarming van 1,5 °C ten opzichte van het pre-industriële niveau gepubliceerd'.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/20181008_IPCC_nl.pdf


"BERLIJN 1912-1932":
opening van een uitzonderlijke tentoonstelling

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB) presenteren tot 27 januari 2019 de tentoonstelling "BERLIJN 1912-1932". Aan de hand van meer dan 200 kunstwerken focust deze uitzonderlijke tentoonstelling op Berlijn als culturele wereldstad in de jaren ’20 en de vele banden tussen de Belgische en Duitse kunstscène.
Het Berlijn van de jaren ‘20, een mythische en kosmopolitische metropool, onderging een ongeziene transformatie. De sociale, politieke en technologische veranderingen brachten een heuse omwenteling teweeg in de naoorlogse maatschappij en kunstwereld.

Meer: https://www.fine-arts-museum.be/nl/tentoonstellingen/berlin


Alexander De Croo reikt drie prijzen ‘Digitalisering voor Ontwikkeling’ uit

Een online videoplatform met trainingsvideo’s voor boeren, mobiele gezondheidscampagnes via games en een app voor mobile money. Dat zijn de drie laureaten van de Prijs ‘Digitalisering voor Ontwikkeling (D4D)’. Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo, reikte de prijs D4D – digital for development – uit, een tweejaarlijks initiatief van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika met de steun van de Belgische Directie-Generaal Ontwikkelingssamenwerking en Humanitaire Hulp (DGD).

Meer: http://prized4d.africamuseum.be/nl


Opendeurdagen 2018

Op zaterdag 29 en zondag 30 september 2018 opent de Pool Ruimte, bestaande uit het KMI, het Koninklijke Sterrenwacht van België en het Koninklijk Instituut voor Ruimte-Aëronomie van België, zijn deuren te Ukkel voor het grote publiek. Het programma omvat activiteiten voor jong en oud: bezoek aan wetenschappelijke stands, het Weerbureau, een Klimaatcentrum, telescopen, live experimenten en thematische voordrachten. Daarnaast zijn er ook animaties voor de kinderen!

Meer: http://www.spacepole.be/index.php/nl/opendeurdagen-2018/programma


De Oude Sterrenwacht opent zijn deuren op 15 en 16 september 2018

Voor het eerst is de Oude Sterrenwacht te Sint-Joost-ten-Node opengesteld voor het publiek op 15 en 16 september, tijdens de Open Monumentendagen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
Deze site was de eerste Sterrenwacht in België en was ook het oorspronkelijk gebouw van de Koninklijke Sterrenwacht van België voordat deze in 1890 naar Ukkel verhuisde.
Dit is een unieke gelegenheid om een deel van de geschiedenis van astronomie en meteorologie in België te ontdekken!

Meer: http://homegrade.brussels/news/open-monumentendagen-2018/?lang=nl


Unieke tekening uit het Rubensatelier ontdekt in Lier

In de collectie van het stadsmuseum Lier ontdekte een team van onderzoekers van de Koninklijke Bibliotheek van België en het Rubenianum een unieke tekening uit het atelier van Rubens. De tekening is een zeldzame getuige van een verloren gegaan schilderij van Isabella d’Este (1474-1539) door Rubens.

Meer: https://kbr.prezly.com/unieke-tekening-uit-het-rubensatelier-ontdekt-in-lier#


Bijkomende Call EHRI-fellowships

EHRI (European Holocaust Research Infrastructure), een Horizon 2020-project waarvan het CegeSoma één van de partners is, biedt de mogelijkheid om in een beperkt aantal instellingen, waaronder het CegeSoma, enkele weken onderzoek te doen als EHRI-fellow.
Voorwaarden en modaliteiten van de call vindt u hier.
Kandidaturen moeten worden ingediend uiterlijk 31 augustus 2018
Bijkomende informatie: ehri@arch.be - http://www.ehrifellowships.cegesoma.be/

Meer: https://ehri-project.eu/additional-call-ehri-fellowship-applications-%E2%80%93-deadline-31-august-2018


Space App Camp 2018

Space App Camp 2018 (17-24th September) registration is open now:
The European Space Agency (ESA) again invites 20 developers to their ESA ESRIN location in Frascati - including travel- and accommodation expenses.
Interested students-, researchers- or developers are able to register here until 30 July 2018. It’s a great opportunity for them to spend one week with like-minded people, gaining insights into the European Space Programmes, and learning how to enrich mobile applications with satellite data. The winner or winning teams will receive a EUR 2,500 cash prize and can apply for further incubation at one of the ESA Business Incubation Centres (BIC’s).

Meer: https://www.app-camp.eu/frascati/


DARIAH Theme Funding Call 2018/2019

The DARIAH Theme is an annual area of focus chosen for investment by the DARIAH Board of Directors. In 2018, we focus our attention on the chronic problem of software and tool sustainability in the digital humanities, while also looking forward to the build phase of the DARIAH Marketplace for data, tools and services. Thus, this year’s focus is ‘Strategic Service Sustainability for DARIAH’.
Maximum allowable budget is €20 000.
Applications must be submitted on the ‘Sciencesconf’ platform:
https://dariahtheme2018.sciencesconf.org/
and by e-mail to: theme@dariah.eu
Deadline for submissions is the 9th of September 2018.

Meer: https://www.dariah.eu/2018/06/29/dariah-theme-funding-call-2018-2019/


Het Miniemenfestival verhuist naar de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten

Gratis middagconcerten gedurende de hele zomer!
Onder het voorzitterschap van Prins Amaury de Merode organiseert het Centre d’Oeuvres de Merode van 2 juli tot 31 augustus 2018 een nieuwe editie van het Miniemenfestival.
Deze reeks zomerconcerten – omgedoopt tot “Miniemenfestival Museum” - zal voor de eerste keer plaatsvinden in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België. Muziekliefhebbers en nieuwsgierigen zullen tijdens de zomer alle middagen van 12u00 tot 12u45 (behalve in het weekend en op feestdagen) ontvangen worden in het splinternieuwe Auditorium 490 (vrije toegang).

Meer: http://www.festivaldesminimes.be/nl/


Zonnekijkdag op 1 juli 2018
Ontdek de geheimen van de zon

Op zondag 1 juli 2018 organiseert de Vereniging Voor Sterrenkunde vzw (VVS) de Zonnekijkdag. Die dag kan men op meer dan 22 plaatsen in Vlaanderen terecht om naar de zon te kijken. De bezoekers worden er uitgebreid geïnformeerd en kunnen er op een veilige manier naar onze zon kijken met telescopen.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/doc/Press/20180625_vvs.pdf


IPCC - Evaluatie speciale rapporten

Het speciaal IPCC-Rapport is nu aan evaluatie toe.
Het eerste ontwerp (First order draft) van het speciale IPCC-Rapport 'Climate Change and Land' (SRCCL) wordt van 11 juni tot 5 augustus door experts herlezen.
Wetenschappelijke experts kunnen zich tot een week voor het einde van de periode tijdens welke het rapport wordt herlezen registreren op www.ipcc.ch/apps/comments/srccl/fod/register.php. De herlezing van die eerste ontwerptekst is een belangrijk element in het IPCC-evaluatieproces, want van essentieel belang voor de kwaliteit van de IPCC-rapporten. Experts van over de hele wereld leggen de auteurs van de tekst hun commentaar en suggesties voor. Bij de voorbereiding van de volgende versie van de tekst, zal al het commentaar ter zake in aanmerking worden genomen. Bij het herlezen is het de bedoeling een zo ruim mogelijk wetenschappelijk perspectief in te passen. BELSPO nodigt de voornoemde experts uit hieraan actief bij te dragen.
Voor meer informatie: Martine Vanderstraeten - IPCC Focal Point


Tijdelijke sluiting Museum Kunst & Geschiedenis

Het Museum Kunst & Geschiedenis in het Jubelpark in Brussel verpopt. Eerder dit jaar stelden we onze nieuwe naam voor, nu zijn de gebouwen aan de beurt. Wie onlangs nog in het Museum op bezoek kwam had het vermoedelijk al in de gaten: we zijn volop aan het renoveren. Deze werken komen binnenkort op kruissnelheid en daarom sluiten we onze deuren een tijdje voor het publiek.

Een opgefrist museum, klaar voor de 21ste eeuw, met als missie onze bezoekers een betere museumervaring te bieden. Met dat doel voor ogen zijn we na heel wat planning in 2018 begonnen aan de transformatie van ons museum. Dit met een nieuwe naam, een nieuwe aanpak en strategie en nu ook met renovaties en herstellingen aan het gebouw. Zo willen we een nieuwe wind laten waaien in het grootste museum van België en onze bezoekers de kans geven de schatten en onschatbare collecties die we in huis hebben te herontdekken.

Dit soort werken brengt natuurlijk wel wat hinder met zich mee. Concreet zal het museum gesloten zijn tussen vanaf maandag 25 juni tot en met dinsdag 17 juli. Maar ook in de weken daarvoor zullen een aantal zalen minder of helemaal niet toegankelijk zijn wegens voorbereidende werken. We raden onze bezoekers dan ook aan onze website te raadplegen wanneer ze een bezoek plannen. We voorzien iedereen weer met open armen te kunnen ontvangen vanaf 18 juli 2018.

Meer: http://www.kmkg-mrah.be/nl/tijdelijke-sluiting-museum-kunst-geschiedenis


IPCC - Evaluatie speciale rapporten

Het speciaal IPCC-Rapport over de klimaatverandering, de oceanen en de cryosfeer is nu aan evaluatie toe.
Het eerste ontwerp (First order draft) van het speciale IPCC-Rapport over de klimaatverandering, de oceanen en de cryosfeer (www.ipcc.ch/report/srocc), wordt van 4 mei tot 29 juni door experts herlezen.
Wetenschappelijke experts kunnen zich tot een week voor het einde van de periode tijdens welke het rapport wordt herlezen registreren op www.ipcc.ch/apps/comments/srocc/fod/register.php. De herlezing van die eerste ontwerptekst is een belangrijk element in het IPCC-evaluatieproces, want van essentieel belang voor de kwaliteit van de IPCC-rapporten. Experts van over de hele wereld leggen de auteurs van de tekst hun commentaar en suggesties voor. Bij de voorbereiding van de volgende versie van de tekst, zal al het commentaar ter zake in aanmerking worden genomen. Bij het herlezen is het de bedoeling een zo ruim mogelijk wetenschappelijk perspectief in te passen. BELSPO nodigt de voornoemde experts uit hieraan actief bij te dragen.
Voor meer informatie:
Martine Vanderstraeten - IPCC Focal Point


Magritte Museum toont kunst van Nicolas Party

Het Belgische erfgoed gaat de hele wereld rond!
Enkele kunstwerken van René Magritte - uit het Magritte Museum in Brussel - trekken uitzonderlijk naar de andere kant van de oceaan. Ze zullen te zien zijn in de tentoonstelling “René Magritte: The Fifth Season” in het prestigieuze San Francisco Museum of Modern Art (SF MoMA) die vanaf zaterdag 19 mei (tot 28 oktober 2018) loopt.
In deze periode presenteert het Magritte Museum werken van de hedendaagse kunstenaar Nicolas Party, die een unieke dialoog aangaat met Magrittes fascinerende universum. De speelse en kleurrijke creaties van Nicolas Party – exclusief gemaakt voor het Museum – zetten de boel op stelten. Deze tentoonstelling gaat op woensdag 23 mei open voor het publiek.

Meer: https://www.fine-arts-museum.be/nl/tentoonstellingen/nicolas-party


België en LaRa op weg naar Mars

De planetaire wetenschappers van de Koninklijke Sterrenwacht van België (KSB) verheugen zich. Het Europees Ruimtelijk Agentschap ESA / PRODEX (programma voor de ontwikkeling van wetenschappelijke experimenten) en Antwerp Space hebben zojuist een industrieel contract getekend voor LaRa (Lander Radioscience), een”martiaanse” instrument aan boord ExoMars 2020.
Deze overeenkomst is de laatste stap vóór het vervaardigen van het vluchtmodel. “Ik ben erg blij met deze handtekening, die een grote stap is na meer dan een decennium aan inspanningen van het onderzoeksteam dat betrokken is bij het ontwerp van het instrument”, zegt Véronique Dehant, hoofdonderzoeker van het instrument. LaRa wordt het allereerste Belgische instrument dat op het oppervlak van Mars zal landen. Dankzij de radiozender en ontvanger die Mars en de aarde met elkaar verbinden, zullen de wetenschappers van de Koninklijke Sterrenwacht van Belgiê de rotatie en de inwendige structuur van Mars bestuderen. LaRa zal deel uitmaken van het platform van ExoMars 2020, een gezamenlijke missie van het Russische Ruimtevaartagentschap Roscosmos en ESA.
“Antwerp Space is trots en vereerd te zijn verkozen om een wetenschappelijk hoogwaardig wetenschappelijk instrument voor het oppervlak van Mars te vervaardigen. Het is ook een erkenning van de hoge technische competentie van onze teams die betrokken zijn bij dit prachtige avontuur“, zegt Koen Puimège, Managing Director van Antwerp Space N.V.
Een team van de UCL (Université catholique de Louvain) is ook bij het project betrokken en werkt in het bijzonder aan het ontwerp van de antennes van het instrument.
België, en het Federale Wetenschapsbeleid (BELSPO) in het bijzonder, financiert de ontwikkeling en de productie van LaRa met behulp van het ESA PRODEX-programma.

Meer: http://www.astro.oma.be/nl/belgie-en-lara-op-weg-naar-mars/


Uitzonderlijke conferentie in Brussel: Frans de Waal

Frans de Waal, primatoloog en etholoog, presenteert eind mei in Bozar Brussel de sleutelideeën uit zijn meest recente boek: « Are We Smart Enough to Know How Smart Animals Are? »
Hij is wereldwijd bekend en behoort volgens het tijdschrift TIME tot de top 100 van meest invloedrijke personen. Van hem verschenen eerder Van nature goed, Chimpanseepolitiek, De aap en de sushimeester, De aap in ons, De aap en de filosoof en Een tijd voor empathie.
Hij is in Nederland en Vlaanderen ook bekend van zijn gastoptredens in De Wereld draait Door en Zomergasten.
In « Are We Smart Enough to Know How Smart Animals Are? » geeft Frans de Waal de reikwijdte en de diepgang van intelligentie bij dieren aan en vertelt heel wat anekdotes en verhalen van bv. het gebruik van werktuigen bij de octopus, olifanten die mensen volgens leeftijd klasseren en apen die uit hun dak gaan door een oneerlijk beloningssysteem.
De boeken van Frans de Waal (NL, ENG) worden op 29 mei ter plekke verkocht en na de conferentie is er tijd voor een signeersessie
Het evenement is georganiseerd door het Museum voor Natuurwetenschappen in het raam van zijn tijdelijke expo APENSTREKEN (tot 26 augustus 2018)
29 mei 2018 / 20.00 – 22.00 uur in de prestigieuze zaal Henry Le Bœuf in BOZAR

Meer: https://www.naturalsciences.be/nl/museum/visits-and-activities/activities-detailed-fiches/13376


Space Summer School

June 25 until July 6, 2018 at SCK•CEN, Mol, Belgium
This Summer School is a multidisciplinary and international learning event for highly-motivated PhD students, early-stage researchers and professionals from a diverse range of educational and professional backgrounds (biomedical scientists, physicists, (bio-)engineers, …).
The following topics will be included in the course:
- Space radiation, radiation dosimetry and radiation protection;
- Impact of the space environment on human health;
- Life support and habitation in space;
- Instrumentation, hardware and nuclear energy in space.
A number of EU CONCERT grants to cover the registration fee will be available for PhD students.
Deadline for PhD grant application is May 11, 2018.
Deadline for registration is June 4, 2018. Registration for specific days is also possible

Meer: http://academy.sckcen.be/en/Academic_courses/Calendar/Summer-school-in-space-20180626-20180706-6190bb48-b9ce-e711-80c7-ecf4bbc6e827?leftmainmenu=1


Vlaamse Sterrenkunde Olympiade bekroont finalisten

Op zaterdag 5 mei 2018 ging de finale van de Vlaamse Sterrenkunde Olympiade door in het planetarium op de Heizel te Brussel. Het werd een bijzonder spannende eindstrijd, waaruit Margot Winters uit Herent als winnaar naar voren is gekomen. Thomas Daniels (Edegem) en Tijs Buggenhout (Zele) werden respectievelijk tweede en derde.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/20180506_VVS.pdf


Summer School in Radiobiology, 13-24/8/2018, open for 16-20 years old students

Students, aged 16 to 20 years old, are invited to apply for the next edition of the 2 week Summer School in Radiobiology taking place at SCK•CEN from August 13 till 24 2018 to learn about the peaceful applications of radiation in the field of medicine, environment, space sciences & technologies.
If you know someone in this age range, in Belgium or abroad, with a very strong interest in these fields, and who has a good grasp of written and spoken English knowledge, please let them know about this course.
The course is given in English. The group of selected students will be restricted to 20.
Deadline for applications: May 18 2018.
This course has been run by SCK•CEN each summer for the last 10 years benefiting some years from the support of the European Commission because of its public utility for European citizens.

Meer: http://academy.sckcen.be/en/Academic_courses/Calendar/Summer-school-in-radiation-biology-20180813-20180825-addf704e-c8fc-e611-80c0-ecf4bbc6e827


De lancering van InSight: Belgische betrokkenheid in de laatste missie naar Mars

Op 5 mei 2018 zal een team van wetenschappers van de Koninklijke Sterrenwacht van België (KSB) de lancering van InSight, een NASA-missie naar de planeet Mars, bijwonen.
De missie InSight (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) gaat het inwendige van de rode planeet bestuderen. De InSight lander zal de aardbevingen van Mars, de inwendige temperatuur, en de rotatie van de planeet onderzoeken.
Het is voor de eerste keer dat men zal proberen om de “Marsbevingen” te detecteren. Dit zal gebeuren met de seismometer SEIS (Seismic Experiment for Interior Structure). Pr. Véronique Dehant van de KSB maakt deel uit van het SEIS-team. Een warmtesensor in een boorkop zal de temperatuur meten tot 5 meter onder de grond. Tot nu toe heeft nog geen enkel experiment deze diepte kunnen bereiken.
De Koninklijke Sterrenwacht van België zal ook de gegevens van het radio instrument RISE (Rotation and Interior Structure Experiment) analyseren. Het radio-signaal, dat tussen de Aarde en RISE wordt uitgewisseld, staat ons toe om de rotatieschommelingen van Mars te volgen. Hierdoor kan men zich ook een beeld vormen van de inwendige structuur van de planeet. Prof. Véronique Dehant is verantwoordelijk op de Sterrenwacht voor het verwerken van de gegevens van RISE. Samen met haar collega’s zullen zij de Vandenberg-vliegbasis in Californië bijstaan bij de lancering.
Als alles goed gaat, zal InSight op 5 mei gelanceerd worden. Indien nodig kan deze lancering worden uitgesteld tot 8 juni. De landing wordt voorzien op 26 november 2018. De missie zelf zal minstens twee jaar operationeel zijn. De instrumenten op de lander kunnen langer functioneren. Deze zullen parallel met de instrumenten van ExoMars 2020, een missie van ESA en het russiche ruimteagentschap Roscosmos, blijven werken. Het zal dus mogelijk zijn om de gegevens van InSight te combineren met deze van de LaRa-missie, die zal gelanceerd worden bij ExoMars 2020. Het uiteindelijke doel is om de wetenschappelijke data te optimaliseren. Op de Sterrenwacht begeleidt Prof. Véronique Dehant ook het team dat het ontwerp van LaRa voorbereidt.
De onderzoekers van dit radio-project van de Koninklijke Sterrenwacht van België worden gefinancierd door Belspo (Federaal Wetenschapsbeleid) en met de steun van het PRODEX-programma van ESA.

Meer: http://www.astro.oma.be/nl/de-lancering-van-insight-belgische-betrokkenheid-in-de-laatste-missie-naar-mars/


Belgische sterrenkundigen helpen bij het samenstellen van de meest gedetailleerde 3D-kaart van de Melkweg ooit gemaakt

Op 25 april 2018 geeft de European Space Agency (ESA) de grootste en meest nauwkeurige driedimensionale kaart van onze Melkweg vrij die ooit gemaakt werd. Met behulp van de satelliet Gaia werden de posities en bewegingen van meer dan een miljard sterren in kaart gebracht. Deze kaart, samengesteld door een consortium van Europese sterrenkundigen, met belangrijke bijdragen van wetenschappers van de Koninklijke Sterrenwacht van België, zal een schat aan nieuwe informatie opleveren, die zal toelaten om de structuur, de geschiedenis en de toekomst van ons melkwegstelsel nauwkeuriger te leren kennen.

Meer: http://www.astro.oma.be/nl/belgische-sterrenkundigen-helpen-bij-het-samenstellen-van-de-meest-gedetailleerde-3d-kaart-van-de-melkweg-ooit-gemaakt/


Hoe poets je een Rembrandt?

De Koninklijke Bibliotheek van België start een restauratieprogramma voor 10.000 prenten
In 2018 wordt er in de Koninklijke Bibliotheek echt monnikenwerk verricht. Het Prentenkabinet is namelijk begonnen aan een marathonproject: een team van medewerkers zal 10.000 prenten systematisch ontzuren, restaureren en opnieuw monteren.
De komende maanden werken de restaurateurs aan de Wierixverzameling en de hermontage van enkele honderden beroemde etsen van Rembrandt.

Meer: https://kbr.prezly.com/hoe-poets-je-een-rembrandt


XperiBird.be 2018: een succesverhaal!

In zijn tweede lente groeit XperiBIRD.be, het observatieprogramma voor mezen, met maar liefst 400 geïnstalleerde en verbonden nestkastjes in scholen. In totaal zijn ruim 10.000 lagereschoolkinderen betrokken bij dit experiment in burgerwetenschap.

In 2018 gaat het over:
200 nieuwe nestkastjes, wat het totaal op 400 brengt,
een uitgebreide en gehomogeniseerde geografische verdeling,
een groeiend aantal leerlingen die in contact komen met de STEM-richtingen: Sciences, Technology, Engineering en Mathematics,
en creatieve leerkrachten die nieuwe mogelijkheden bedenken voor de beschikbare tools.

XperiBIRD.be in het kort
Wat is het? Nestkastjes voor mezen, uitgerust met een camera en gratis verspreid onder deelnemende scholen over heel België
Waarom? Het observeren van mezen en deze gegevens delen met een platform onder toezicht van het Museum voor Natuurwetenschappen en Google.org.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/20180417_Xperibird_nl.pdf


Eerste slechtvalkje geboren in Sint-Jobkerk Ukkel,
eerste gepiep gehoord in Brusselse Kathedraal!

Sinds begin maart broeden de slechtvalken in 3 nesten (Brussel, Woluwe, Ukkel) op baksteenrode eieren (4 in Brussel en Woluwe, 3 in Ukkel). Het broeden duurt 32 dagen. Op 12 april, rond 7.15 uur, richtte het wijfje in de Sint-Jobkerk van Ukkel zich op en was een stuk eierschaal zichtbaar. Om 10.05 uur, toen het mannetje het wijfje kwam aflossen om te broeden, zagen we het eerste valkje van dit ‘Valken voor iedereen’-seizoen! Een uur later was het eerste gepiep te horen in het nest van de Brusselse Kathedraal. Toen het wijfje ging staan, zagen we een barst in een van de eieren. Volg de geboorte van de valkjes en het hele nestgebeuren live en in hoge definitie.

Meer: http://www.valkenvooriedereen.be


Nieuw atmosfeerinstrument op Internationaal Ruimtestation op zoek naar onweersstormen

Op vrijdag 13 april 2018 wordt het Deense ASIM-experiment aan de buitenkant van de Europese Columbus-module van het Internationaal Ruimtestation ISS geïnstalleerd. Het instrument moet ons inzicht geven in de lichtgevende fenomenen die boven hevige onweersstormen plaatsgrijpen. Het Belgische B.USOC staat in voor de infrastructuur en operaties van ASIM.

Meer: http://www.aeronomie.be/nl/nieuws-pers/2018-04-06-asim-ruimtestation.htm


Copernicus Masters 2018
Copernicus Programme Provides Valuable Economic Benefits

Copernicus is Europe’s most ambitious Earth observation programme and provides full free and open access to data for the development of applications in a wide variety of domains. It is estimated that investments in the programme will increase to EUR 7.5 billion by 2020, while the economic benefit is expected to double in value. Every euro invested in Copernicus activities by public authorities, results in a EUR 1.4 benefit to the whole economy.
The Copernicus Masters awards applications and ideas that are using Copernicus data to tackle important challenges faced by business and society, with 2018 submissions opening 1 April.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/20180406_Copernicus_en.pdf


Expeditie met onderzoeksschip Belgica naar de Brown Bank

Lost at sea! Mariene experten vergezellen archeologen op een expeditie naar de prehistorische nederzetting van de Brown Bank
Gedurende twee jaren zullen mariene expedities in de zuidelijke Noordzee zoeken naar prehistorische, ondergelopen nederzettingen in het gebied van de Brown Bank. De eerste expeditie gaat op 10 april van start. In deze expeditie bundelen teams van de universiteit van Bradford (Engeland), de universiteit van Gent en het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) de krachten om gedetailleerde geofysische karakteriseringen van het gebied uit te voeren, waarna sedimentstalen zullen worden verzameld om te worden onderzocht op de aanwezigheid van menselijke activiteit.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/20180406ExpeditieBrownBank_nl.pdf


Valken voor iedereen
Episode 2018 van 5 april tot 27 mei

Op donderdag 5 april 2018, start het dagelijkse observeren van 3 nesten van slechtvalken in Brussel. Beelden vanuit de nesten in Brussel, Sint-Pieters-Woluwe en Ukkel, komen de klok rond op je scherm met de nodige commentaar erbij (via de blog). Tot 27 mei live te volgen als je het broeden, het uitkomen van de eieren (voorzien rond 11 april) en het uitvliegen van de kuikens wil meemaken. Kom naar het voorplein van de kathedraal van Brussel of volg de livestream in HD van bij je thuis of vanop je werk!

Dit jaar in een notendop:
-NEW- “Neus aan bek met de kuikens”:
Dit voorjaar plaatsen we een derde camera IN het nest van de kathedraal. Om “neus aan bek”, van zeer kortbij dus, de 4 kuikens te kunnen volgen. Je komt als het ware binnen in het nest dankzij deze mini-camera in kikvorsperspectief. Grappig detail: er staan “ruitenwissertjes” op om optimaal het gezinsleven van de familie Valk te kunnen observeren.
Brussel, stad voor slechtvalken.
In Brussel hebben zich twaalf paartjes slechtvalken genesteld. Dit is ongelooflijk, want mensen in heel Europa hebben tientallen jaren lang op deze vogels gejaagd. Deze lente beginnen we met een observatienetwerk voor de Brusselse slechtvalken. Naast de camera’s waarmee we het bekende paar van de Sint-Michiels-en-Sint-Goedelekathedraal in de gaten houden, plaatsten we er ook bij de paren op de toren van het gemeentehuis van Sint-Pieters-Woluwe en in de Sint-Jobskerk van Ukkel.
Begin maart legden alle wijfjes vier eieren en nu zijn de paren aan het broeden. We verwachten dat de eieren uitkomen rond 11 april.
De slechtvalken van dichtbij.
De ornithologen van het Museum observeren de paren nauwkeurig en systematisch en ringen de jongen. Zo gaan ze na hoe de populatie slechtvalken in en rond België evolueert.

Meer: http://www.slechtvalken.be/?lang=nl


Plastic in de oceaan
Wat is het probleem en wat kunnen we doen?

Ocean Plastics Lab is een interactieve en leerrijke expo die een blik werpt op de bestaande onderzoeken en oplossingen tegen de vervuiling door plastics van onze oceaan. Deze internationale expo houdt na Parijs en Turijn, halt in Brussel van 9 tot 19 april 2018.
In vier scheepscontainers, ingericht als wetenschappelijk labo’s, kom je op een interactieve en ludieke manier meer te weten over de verschillende wetenschappelijke oplossingen tegen deze wereldwijde vorm van vervuiling. Beleef welke impact de vervuiling door plastics heeft op onze planeet en zoek actief mee naar oplossingen. Tijdens het parcours, kan je suggesties aanreiken om de vervuilingsproblematiek in te perken.
Van 9 tot en met 19 april 2018, worden er begeleide bezoeken georganiseerd specifiek voor scholen. Hiermee wil Ocean Plastics Lab ook de jongsten onder ons bewust maken van het bestaande probleem.
De expo is beschikbaar in het Engels, Frans, Nederlands, Duits en Italiaans.
Oceans Plastics Lab is een initiatief dat ondersteund wordt door de Europese Commissie, het Directoraat-Generaal van Onderzoek en innovatie en SEARICA (Intergroup of the European Parliament) en georganiseerd wordt door de Duitse federale minister van Educatie en Onderzoek (BMBF) in samenwerking met het Duits Marine Onderzoek Consortium (KDM).

> 11-04-2018 Plastic pollution in our ocean - Tackling a mammoth task
> 17-04-2018 Plastic in de oceaan - Wat is het probleem en wat kunnen we doen?
> 18-04-2018 Plastique dans l’océan - Quel est le problème et que pouvons-nous faire?

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/20180417_OPL_nl.pdf


D4D Digitalisering voor Ontwikkeling iChoose prijs – uw stem telt.

De D4D prijs bekroont initiatieven die digitalisering inzetten als hefboom voor ontwikkeling en het behalen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen. De prijs is een initiatief van het Koninklijk Museum van Midden-Afrika, met steun van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking. Voor de publieksprijs, iChoose, zijn zes projecten ingeschreven waarop het publiek een stem kan uitbrengen van 1 tot 5 (hoogste score): http://prized4d.africamuseum.be/nl/ichoose. De inzending met de hoogste score op mei 11 wordt laureaat van de iChoose prijs t.w.v. 5.000 €. Door te stemmen ondersteunt u uw project naar keuze en de ambitie om digitalisering voor ontwikkeling structureel op te nemen binnen de programma’s van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking. Wij voorzien u graag vrijblijvend van wat inspiratie voor uw stem door u het geo-observer netwerk voor te stellen:

Het Rwenzori gebergte is een afgelegen bergketen in centraal Afrika (Oeganda) die frequent getroffen wordt door aardverschuivingen, overstromingen en andere natuurgevaren. Het bestuderen van deze gevaren om hun risico’s beter te begrijpen speelt een centrale rol op weg naar het behalen van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen in deze regio. Het departement Geografie van de VUB, het departement Aard- en Omgevingswetenschappen aan de KU Leuven en de sectie Natuurgevaren van het Koninklijk Museum van Midden-Afrika hebben daarom samen met Mountains of the Moon University (Oeganda) en met de steun van VLIR-UOS, een netwerk van burgers opgezet om te rapporteren over nieuwe natuurgevaren en hun impact op mens en omgeving http://prized4d.africamuseum.be/nl/geo_observer_network. Meer dan 20 lokale burgers zijn getraind om een toepassing op een smartphone te gebruiken om op een structurele manier data te verzamelen via het mobiele netwerk. Deze data-verzameling laat toe om, in combinatie met sensibilisering en complementaire onderzoeksinitiatieven, gefundeerde omgevingsplannen en beleid te ontwikkelen voor het verminderen van de effecten van deze rampen. Dit project illustreert hoe technologie de sleutel kan zijn tot onderzoek met en door de lokale gemeenschap, zeker in afgelegen rampen-gevoelige gebieden. De video hier gepresenteerd werd ontwikkeld door onze Oegandese collega’s en illustreert het werk van de geo-observers op de Mountains of the Moon.
Hartelijk dank voor uw stem!
> http://prized4d.africamuseum.be/nl
> http://prized4d.africamuseum.be/nl/ichoose
> http://prized4d.africamuseum.be/nl/geo_observer_network

Meer: http://prized4d.africamuseum.be/en/geo_observer_network


Mysterie in het museum: een tipje van de sluier opgelicht

Vorige week lanceerde het Museum Kunst en Geschiedenis in Brussel een oproep om hulp in verband met een mysterieus zilveren doosje. De tips stroomden massaal binnen en we kunnen nu, een week later, alvast een tipje van de sluier oplichten.
Momenteel loopt in het Museum Kunst en Geschiedenis in het Jubelpark in Brussel een tentoonstelling over de juweliersfamilie Wolfers en art nouveau-architect Victor Horta. Vlak na de opening van deze tentoonstelling kreeg curator Werner Adriaenssens via een schenking een mysterieus zilveren doosje gemaakt door Wolfers in handen. Op dit doosje: zestien Duitse namen en een inscriptie die verwijst naar 1918, het einde van Wereldoorlog I. Wie deze mensen waren, waarom het doosje gemaakt werd en hoe het na 100 jaar opnieuw in Brussel terecht kwam: een raadsel. Het Museum lanceerde daarom via sociale media en de traditionele media een roep om hulp van het publiek, en die werd massaal beantwoord.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/20180330_KmkgMrah_nl.pdf


Museum Kunst & Geschiedenis:
paaseierenzoektocht... op het Paaseiland!

Families die tijdens de paasvakantie een bezoek brengen aan de tentoonstelling Oceania in het Museum Kunst & Geschiedenis kunnen op zoek gaan naar paaseieren in een -op z’n minst gezegd- origineel kader! In een doeboekje dat verkrijgbaar is aan de kassa (€ 1) krijgen ze drie tips die hen op het juiste spoor brengen naar de drie manden vol houten paaseieren die in de tentoonstelling verborgen zitten. In ruil voor drie eieren (een uit iedere mand), krijgen de gelukkige vinders een chocolade paasei aan het museumonthaal. Het Paaseiland doet zijn naam alle eer aan!

Meer: http://www.kmkg-mrah.be/nl/oceania-doe-boekje-voor-families


Tentoonstelling 'Little Life' in de Hallepoort

Op zoek naar een ideale familieactiviteit voor de Paasvakantie?
De Hallepoort in Brussel nodigt u graag uit voor de tentoonstelling ‘Little Life’!

Koken, poetsen, de tafel dekken, het bed opmaken, bezoek ontvangen, een huis inrichten: het dagelijkse leven in huis is een onuitputtelijke inspiratiebron voor het kinderspel. Met poppen, poppenhuizen, fornuisjes, meubeltjes en serviesjes verzinnen kinderen verhalen en bootsen ze de huiselijke bezigheden van volwassenen na. Meer dan 100 jaar geleden was dit soort speelgoed voorbehouden voor meisjes uit de rijkere klassen. In de tentoonstelling Little Life vertellen zes poppenhuizen, enkele poppenkamers en heel wat speelgoedmeubilair uit de periode 1850-1920 hoe een woning, het interieur en het dagelijks leven van een gegoede familie eruit zag.
Voor deze tentoonstelling putte het museum uit de speelgoedcollectie van de afdeling Europese Etnologie, aangevuld met bruiklenen van het Speelgoedmuseum in Brussel, het Speelgoedmuseum te Mechelen en het Musée de la Vie Wallonne te Luik.
Het is een tentoonstelling voor jong en oud, met een ludieke mise-en-scène met DIY-opdrachten voor kinderen en de geschiedenis van onze wooncultuur voor volwassenen.
De tentoonstelling vindt plaats op de derde verdieping van het Hallepoortmuseum. Na het bezoek kunnen families terecht op de speelzolder waar de kinderen zich kunnen uitleven met een mega -groot poppenhuis, kunnen wegdromen met een boek of creatief aan de slag gaan in de knutselhoek.

Meer: http://www.kmkg-mrah.be/nl/expositions/little-life


Jaar van de Noordzee 2018 gaat van start!

Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen partner in het Jaar van de Noordzee 2018
De zee is zeker bemind, maar is ze ook bekend? Wat leeft en beweegt er allemaal in, op en rond de Noordzee? Op zondag 25 maart geeft Staatssecretaris Philippe De Backer op de strandschoonmaak Eneco Clean Beach Cup in Blankenberge het startschot van het Jaar van de Noordzee. Doel is te sensibiliseren rond wat de zee allemaal doet voor ons en hoe haar beter te beschermen. De zee begint in elke keuken en badkamer.
Wereldwijd is er 86 tot 150 miljoen ton plastic afval in zee, en dit groeit jaarlijks aan met 4,8 tot 12,7 miljoen ton. Gemiddeld staat dit gelijk aan een vrachtwagen per minuut. Met hun jaarlijkse opruimactie geven Eneco en alle surfclubs van de Belgische kust het signaal dat het zo niet verder kan: voorkomen en beperken van afval aan de bron is dringend nodig.
Dat is ook de boodschap die verschillende Belgische overheden en ngo’s geven met het #JaarvandeNoordzee2018. Thema’s als de aanpak van zwerfvuil maar ook natuurbescherming, duurzame vis en hernieuwbare energie komen dit jaar extra in de aandacht. Want de zee verdient onze bescherming: ze biedt ons zuiver water, voedsel én een zalig zeegevoel. Daarnaast speelt ze een belangrijke rol in de klimaatverandering en herbergt ze een waaier aan bijzondere planten en dieren.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/20180323_KbinIrsnb_nl.pdf


Een ongeziene blik op de portretkunst door de eeuwen heen

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB) openen deze vrijdag 23 maart de tentoonstelling “Belofte van een gelaat. De portretkunst van Vlaamse primitieven tot selfie”. Aan de hand van schilderijen, tekeningen, beeldhouwwerken en foto’s uit de collecties van de KMSKB, aangevuld met bruiklenen, vertelt de tentoonstelling de geschiedenis van meer dan zes eeuwen portretkunst.
Memling, Rubens, Van Dyck, Gauguin, Ensor, Chagall, Delvaux, Bacon, Tuymans, Borremans, Fabre… Topstukken van oude meesters gaan in dialoog met hedendaagse creaties; de muzen van vroeger en nu worden origineel met elkaar verbonden.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/20180322_KmskbMrbab_nl.pdf


Mysterie in het Museum!

In het Museum Kunst & Geschiedenis in Brussel loopt momenteel een tijdelijke tentoonstelling over de bekende Brusselse juwelierszaak Wolfers Frères en Victor Horta. Net nu deze tentoonstelling loopt kreeg het museum via een schenking een mysterieus doosje gemaakt door Wolfers Frères in handen.
Op het doosje zijn in totaal zestien namen gegraveerd. Bovendien staat er in het Duits te lezen dat het een souvenir betreft aan ‘samenwerking in België’, gedateerd op 1 november 1918, vlak voor het einde van Wereldoorlog I. Werner Adriaenssens, curator van het departement Decoratieve Kunsten van de 20ste eeuw van het Art & History Museum, vermoedt dat het een geschenk was aan een groep ambtenaren die deel uitmaakten van een dienst in bezet België.
Het museum wil hierbij een warme oproep doen aan het publiek: herkent u een naam, het handschrift of een handtekening op dit doosje? Hebt u dit doosje ooit gezien? Kent u iemand die het in zijn bezit heeft of heeft gehad? Kent u de context? Elke tip is welkom en kan ons helpen om het mysterie rond dit zilveren doosje te ontwarren. Tips mag u sturen naar b.schouppe@kmkg.be.
Het doosje zelf is sinds kort ook te bezichtigen in de tentoonstelling rond Wolfers Frères en Victor Horta.

Meer: http://www.kmkg-mrah.be/nl/een-mysterieus-doosje


Belgisch atmosfeerinstrument in uitstekende gezondheid na baancorrecties rond Mars

Twee jaar na zijn lancering nestelt de ExoMars Trace Gas Orbiter (TGO) zich eindelijk in zijn definitieve baan rond Mars. De satelliet, die het instrument NOMAD van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA) met zich meedraagt, heeft net een jaar van atmosferische afremming achter de rug en draait nu elke 2 uur een rondje rond Mars, zo’n 400 km boven het Marsoppervlak.
Het Belgische instrument NOMAD, dat op zoek zal gaan naar methaan en andere belangrijke gassen in de Marsatmosfeer, blijkt deze periode uitstekend te hebben doorstaan en is klaar om binnen enkele weken de wetenschappelijke fase te starten.

Meer: http://www.aeronomie.be/nl/nieuws-pers/2018-03-21-marsinstrument-gezond.htm


Het Horta-Lambeauxpaviljoen is opnieuw toegankelijk vanaf 24 maart

Het Horta-Lambeauxpaviljoen, gelegen in het Brusselse Jubelpark, opent opnieuw de deuren, nu zaterdag 24 maart bij de overschakeling naar het zomeruur. Dit gebouwtje in neoklassieke stijl werd in 1889 ontworpen door de jonge Victor Horta. Het herbergt het beroemde witmarmeren reliëf van de “Menselijke Driften”, een werk van de beeldhouwer Jef Lambeaux dat al heel wat inkt deed vloeien. Het Paviljoen is toegankelijk van 24 maart tot 28 oktober 2018, telkens op woensdag van 14u tot 16u en op zaterdag en zondag van 14u tot 16u45.

Meer: http://www.kmkg-mrah.be/nl/horta-lambeauxpaviljoen-0


Inca Dress Code:
de eerstvolgende grote tentoonstelling van het Museum Kunst & Geschiedenis voert u naar het hart van Precolumbiaans Amerika

In de ogen van de Inca’s in het precolumbiaanse Amerika was textiel waardevoller dan goud. De Inca’s gebruikten textiel niet enkel om zich te kleden, maar zagen het ook als een machtssymbool en schonken het als offergave of als diplomatiek geschenk. Van 23 november 2018 tot 24 maart 2019 wordt het precolumbiaanse textiel alle eer aangedaan in de tentoonstelling Inca Dress Code. Een niet te missen primeur!

Meer dan 200 uitzonderlijke objecten uit het Linden-Museum in Stuttgart, het Musée du Quai Branly in Parijs, het MAS in Antwerpen, verscheidene privéverzamelingen, maar ook uit de wereldvermaarde collecties van het Museum Kunst & Geschiedenis in Brussel zelf, worden aan het publiek getoond in een aantrekkelijke moderne en interactieve scenografie. De bezoekers kunnen er naast de prachtige weefsels, ook het hoogstaande edelsmeedwerk en de weelderige pluimenkunst uit het precolumbiaanse verleden bewonderen. In de tentoonstelling ontdekken de bezoekers het meesterschap van de Inca’s en hun voorgangers in het weven van wol van de lama, alpaca of vicuña, in het ontwerpen van ingenieuze decoratiemotieven en in het creëren van kleuren, die hun intensiteit vaak tot op vandaag behielden. Er wordt ook een kinderparcours en educatieve animatie voorzien. Inca Dress Code wordt een leerrijk en visueel avontuur voor het grote publiek.

Meer: http://www.kmkg-mrah.be/nl/node/4471


Babies on the Beach: een dag in het teken van de allerkleinsten

In het kader van de tentoonstelling Oceania – Reizen in het onmetelijke organiseert het Museum Kunst & Geschiedenis in Brussel op zondag 18 maart van 10u tot 17u een gezinsdag voor de allerkleinsten onder ons, alle baby’s en peuters van 0 tot 3 jaar.
Er is die dag keuze te over aan kinderateliers op hun maat, met Oceanië als leidraad: op blote voeten wandelen over schelpen en door het water, met de billetjes zitten in het zand, luisteren naar muziek van de eilanden, wiegen in een hangmat, een eigen ritselhut bouwen of de blauwe zee schilderen … stuk voor stuk activiteiten die de kinderen doen voelen, proeven en ontdekken. Om even uit te blazen na al die avonturen is er de knuffelboekenhoek met exotische knuffels en leuke boekjes over zand en zee. Ook voor grote broer en zus zijn activiteiten voorzien en aan de mama’s en papa’s is gedacht met een buggy shuttle en parking en een oudercafé met verzorgingstafel, microgolfoven, fruit, frisse dranken, comfortabele zeteltjes en doeken voor mama’s die borstvoeding geven.
De tentoonstelling Oceania – Reizen door het onmetelijke kan nog tot 29 april bezocht worden in het Museum Kunst & Geschiedenis in het Jubelpark te Brussel. Het is een ontdekkingsreis van Papoea-Nieuw-Guinea over Tahiti, Hawaï en Nieuw-Zeeland tot het Paaseiland, waarbij men kennis maakt met de rijke beschavingen die ontstonden in dit onbekende deel van de wereld dat zich uitstrekt tussen de onmetelijke hemel en oceaan. Onder de tentoongestelde stukken herkent men ook Pou Hakanononga, de god van de tonijnvissers, een van de weinige beelden van het Paaseiland die hun herkomstplek verlieten.

Meer: http://www.kmkg-mrah.be/nl/node/4548


De Koninklijke Bibliotheek opent haar Krantenleeszaal na een volledige make-over

Ruimte voor onderzoek, studie, co-working en ontspanning.
Op maandag 12 maart om 9.00 uur opent de Koninklijke Bibliotheek de nieuwe leeszaal van de afdeling Kranten en hedendaagse media. Deze ruimte is gerenoveerd dankzij het eenmalig investeringskrediet dat de staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid aan de Bibliotheek heeft toegekend en biedt plaats voor werk en ontspanning in hartje Brussel.

Meer: https://kbr.prezly.com/de-koninklijke-bibliotheek-opent-haar-krantenleeszaal-na-een-volledige-make-over


Analyse van kunstwerken door het KIK

Het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) onderzoekt als federale wetenschappelijke instelling dagelijks kunstwerken in opdracht van openbare instellingen of privé-eigenaars. Een aantal jaren geleden voerde het KIK op verzoek van de heer Toporovski analyses uit op enkele pigmentstalen. De resultaten van dat onderzoek waren niet sluitend. Er kan evenmin worden aangetoond dat het ging om werken die deel uitmaakten van de recente tentoonstelling in het MSK.
Het KIK onderstreept dat onderzoek naar de authenticiteit van kunstwerken in het kader van een leententoonstelling de verantwoordelijkheid is van het organiserend museum. Op eenvoudige aanvraag kunnen wij hen bijstaan met wetenschappelijk materiaal-technisch onderzoek om mogelijke vervalsingen op te sporen.


Opmerkelijke vrouwen - het parcours

Ter gelegenheid van de Internationale dag van de rechten van de vrouw op 8 maart 2018 en in het kader van de politiek die de Federale Wetenschappelijke Instellingen voeren ter bevordering van de gelijkheid tussen vrouwen en mannen en het sensibiliseren van het publiek voor de genderproblematiek, hebben wij een parcours ontwikkeld met de titel ‘Opmerkelijke vrouwen’. Dit parcours richt de aandacht op verschillende werken van buitengewone vrouwelijke persoonlijkheden.
Door middel van een selectie van tien kunstwerken zal de bezoeker de unieke ervaring beleven om in een paar passen culturen uit de vier hoeken van de wereld te ontdekken en te begrijpen hoe, doorheen de eeuwen, de blik op vrouwen gelijk- of net uiteenliep.
Een rijk geïllustreerde brochure met meer informatie over de kunstwerken en het parcours is gratis ter beschikking van de bezoeker vanaf 8 maart aan de ingang van het museum tot uitputting van de voorraad. Deze kan ook gedownload worden op deze pagina.
Dit initiatief werd mogelijk gemaakt dankzij de steun van BELSPO en de groep Gender Mainstreaming van de Federale Wetenschappelijke Instellingen.

Meer: http://www.kmkg-mrah.be/nl/opmerkelijke-vrouwen-het-parcours


Onderzoeker KIK ontdekt herkomst Memlings ‘Christus met zingende en musicerende engelen’

‘Christus met zingende en musicerende engelen’ is de benaming van drie monumentale schilderijen van de Vlaamse primitief Hans Memling in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen (KMSKA). Dr. Bart Fransen, hoofd van het Studiecentrum Vlaamse Primitieven van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK), kon de herkomst van de schilderijen achterhalen. De resultaten van zijn onderzoek verschenen zopas in het prestigieuze Burlington Magazine.
Hans Memling schilderde ‘Christus met zingende en musicerende engelen’ in Brugge, waar hij de meeste jaren van zijn leven doorbracht. Het was een gigantische opdracht. De drie schilderijen zijn samen net geen twee meter hoog en 7,5 meter lang. Pas later ontdekte men dat ze oorspronkelijk een onderdeel vormden van een nog groter altaarstuk waarvan de andere beschilderde panelen verloren zijn gegaan. Het was bekend dat de losse panelen van dit altaarstuk zich aan het einde van de achttiende in het benedictijnerklooster in Nájera (Noord-Spanje) bevonden en waarschijnlijk voor deze plaats gemaakt werden. Dr. Bart Fransen (KIK) heeft dit nu kunnen bewijzen. Hij kon de opdrachtgever identificeren, de datering van de panelen exact bepalen en de kostprijs achterhalen.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/20180221_MemlingNajera_nl.pdf


La biodiversité en ... BD!
Venez rencontrer Hubert Reeves au Muséum des Sciences naturelles

Venez découvrir la biodiversité avec Hubert Reeves dans le cadre d’une rencontre suivie d’une séance de dédicace de la BD «Hubert Reeves nous explique: la biodiversité» (éd. Le Lombard) le samedi 24.02.2018, de 11 à 13h, au Muséum.
Après avoir porteì pendant des années son regard vers les étoiles, le célèbre astrophysicien Hubert Reeves a choisi de s’intéresser à l’environnement. Il est aujourd’hui un ambassadeur incontournable de la protection de la biodiversiteì et du vivant. Grâce à la bande dessinée, il s’adresse à toutes les générations et les sensibilise à la richesse des écosystèmes de notre planète, aussi fragiles qu’indispensables à notre survie.

Meer: https://www.naturalsciences.be/fr/museum/visits-and-activities/activities-detailed-fiches/9398


Nocturne APENSTREKEN
Lezing van Roseline Beudels-Jamar (in het Frans)

De nocturne vindt plaats op 22.02.2018: Roseline Beudels-Jamar geeft een lezing (in het Frans) getiteld Conserver les primates non-humains dans ce monde qui change: est-il déjà trop tard?

La biologiste Roseline C. Beudels-Jamar est responsable de l'unité «Biologie de la conservation» de l’IRSNB. Elle est actuellement la présidente du Conseil d’Administration du WWF Belgique. La conservation de la nature est autant sa profession que la passion de sa vie. Et elle a près de 40 ans d'expérience de terrain acquise dans de nombreux pays, notamment l'Indonésie, le Rwanda, la Thaïlande, l'Inde, le Népal et les pays du Bassin du Congo.

Meer: https://www.naturalsciences.be/nl/museum/visits-and-activities/activities-detailed-fiches/9199


Sterrenkijkdagen op 23 en 24 februari 2018

Op meer dan 30 plaatsen in Vlaanderen kan je op vrijdag 23 en zaterdag 24 februari door kleine en grote telescopen naar de hemel turen. Tijdens de jaarlijkse sterrenkijkdagen van de Vereniging Voor Sterrenkunde is iedereen welkom om naar de maan, de planeet Jupiter en de sterren te kijken. Volkssterrenwachten en lokale verenigingen staan klaar om bezoekers te gidsen langs de wonderen van de nachtelijke sterrenhemel.
Deze activiteit is uiteraard volledig gratis!

Meer: http://www.vvs.be/subsite/sterrenkijkdagen/start-0


Job Opportunity: DARIAH Is Seeking to Appoint a Part-Time Member of the Board of Directors

DARIAH, the Digital Research Infrastructure for the Arts and Humanities, is a pan-European organization, which aims to enhance and support digitally-enabled research and teaching across the humanities and arts. DARIAH is formally an ERIC, a European Research Infrastructure Consortium and is one of only 29 Landmarks on the Roadmap of the European Strategy Forum on Research Infrastructures. To date, 17 countries – Austria, Belgium, Croatia, Cyprus, Denmark, France, Germany, Greece, Ireland, Italy, Luxembourg, Malta, Poland, Portugal, The Netherlands, Serbia and Slovenia have become Members, while we also have a growing number of Cooperating Partners. DARIAH is therefore both an ambitious and still expanding organization, with six further candidate countries due to become members in 2020.
We are looking to appoint a part-time member of the Board of Directors from 01 September 2018, who will work closely with two other Board members, including the Chair of the Board. The Board of Directors is the executive body of DARIAH and its legal representative, also providing strategic leadership for our activities.

Meer: https://www.dariah.eu/2018/02/12/job-opportunity-dariah-is-seeking-to-appoint-a-part-time-member-of-the-board-of-directors/


Nocturne APENSTREKEN
Film en debat The Vervet Forest

De zesde nocturne vindt plaats op 08.02.2018 met The Vervet Forest, het verhaal van vijf jonge aapjes en de bescherming van hun ecosysteem (film in het Engels, debat in het Engels, Nederlands en Frans).
In aanwezigheid van Josie Du Toit, co-director en rehabilitator van de Vervet Monkey Foundation (Tzaneen, Zuid-Africa).

Meer: https://www.naturalsciences.be/nl/museum/visits-and-activities/activities-detailed-fiches/9197


Overheidsorganisatie van het Jaar® 2018

Welke overheidsorganisaties worden tot ‘Overheidsorganisatie van het Jaar®’ gekozen tijdens het prestigieuze event op 6 maart 2018?
Dit initiatief, georganiseerd door EY en haar partners DE TIJD/L’Echo en BNP Paribas Fortis, is reeds aan zijn vijfde editie toe en kon de voorbije edities op veel belangstelling rekenen uit zowel de publieke als de private sector.
Als trouwe organisatoren van de verkiezing ‘Onderneming van het Jaar®’ kiezen deze partners er ook dit jaar voor om hun erkenning te uiten voor de publieke sector. Met deze award willen we immers de onmisbare en ondersteunende kracht van overheidsorganisaties onder de aandacht brengen. Centrale boodschap is dat de overheid een moderne omgeving is waar talentvolle mensen graag werken en waar objectieven en meetbare resultaten richtinggevend zijn. Tegelijkertijd zullen de genomineerden dienen als een aanmoediging voor alle overheidsorganisaties die zich dagdagelijks inzetten voor een klantgerichte dienstverlening.
Naar analogie met de vorige edities zullen diverse overheidsorganisaties, instellingen, diensten en afdelingen op verschillende bestuursniveaus kunnen deelnemen aan deze wedstrijd. Een onafhankelijke jury voorgezeten door de heer Bernard Gilliot, voorzitter van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO), zal overheidsorganisaties op diverse niveaus huldigen die zich weten te onderscheiden. Er zullen opnieuw verschillende prijzen uitgereikt worden.

Meer: http://www.overheidsorganisatievanhetjaar.be


Narcisse TORDOIR, "Fake Barok"

Monumentale fotografische installatie tentoongesteld in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België
Op dinsdag 16 januari 2018 wordt, in de grote inkomhal van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, het magistrale werk "Fake Barok" van Narcisse Tordoir exclusief onthuld, in aanwezigheid van de kunstenaar.
De 28 meter lange installatie, die oogt als een index van Tordoirs recentere werk, stelt in de eerste plaats de huidige relatie tussen kunst, politiek en realiteit in vraag. Het werk werd ontworpen als een triptiek, een vorm die over het algemeen in verband gebracht wordt met christelijk kunst, en werpt een blik op de actuele wereldproblematiek. In een opeenvolging van fotografische taferelen en referenties, dient de wereld zich aan als een fries van oorlog, migratie, armoede, klimaatverschuivingen etc. Kortom, thema's die de mensheid permanent achtervolgen.

Meer: https://www.fine-arts-museum.be/uploads/releases/files/narcisse_tordoir_fake_barok.pdf


Het oeuvre van Jan van Eyck op één enkel adres

Het oeuvre van Jan Van Eyck is nu online op Closer to Van Eyck!
Het KIK en Musea Brugge/kenniscentrum vzw hebben op closertovaneyck.kikirpa.be de macrofoto’s en het wetenschappelijke beeldmateriaal gelanceerd van 20 werken van Jan Van Eyck uit 11 topmusea. Deze documentatie werd gemaakt met hoogwaardige apparatuur en volgens een gestandaardiseerde procedure. De vrije online toegang tot deze beeldschat vormt een enorme stap voorwaarts in de studie naar deze grondlegger van de internationaal geprezen Vlaamse schilderkunst.

Het VERONA-project wordt gefinancierd door het Federaal Wetenschapsbeleid (BELSPO) in het kader van het BRAIN-be programma (Belgian Research Action through Interdisciplinary Networks) en geniet de steun van de Musea Brugge en de medewerking van Closer to Van Eyck.

Meer: http://www.kikirpa.be/NL/32/0/news/1577/index.htm?' title='Het oeuvre van Jan van Eyck op één enkel adres


Nocturne "Virungapark" in het Museum

Het Museum voor Natuurwetenschappen houdt een of twee keer per maand nocturnebezoeken rond de expo Apenstreken, een nieuw initiatief om onze verre neven op een andere manier te bekijken…

Donderdag 18 januari staat de volgende nocturne op het programma, met een boekvoorstelling (NL, FR, ENG), een film en debat (in het Frans) met als thema Virunga.
Of gewoon een bezoekje aan de expo in de magische avondsfeer.

Vrij bezoek aan de expo APENSTREKEN van 17u30 tot 21u30 (doorlopend mogelijk, ook als je de film niet bijwoont).

Boekvoorstelling "Virunga, archieven en collecties van een uitzonderlijk park" door de auteurs. Presentatie aan de stand in de hall van het Museum van 17u30 tot 18u30. Boek (in NL, FR, ENG) ter plekke te koop, of achteraf in de museumwinkel aan 19,50 euro

Projectie van de film « Virunga, de l’espoir pour tout un peuple » (in het Frans, geen ondertiteling, vanaf 19u) en vraag-antwoordronde (in het Frans) in aanwezigheid van H.K.H. Prinses Esmeralda van België en Dhr. François-Xavier de Donnea – Minister van Staat, Trustee Virunga Foundation (UK), Voorzitter van het Belgisch Virungafonds vzw, Voorzitter van de Raad van het Garambapark (DRCongo) en bemiddelaar van het partnership voor de Bossen van het Congobekken - en regisseur Nicolas Delvaulx. De film is geschreven door H.K.H. Prinses Esmeralda van België en Nicolas Delvaulx.

Meer: https://www.naturalsciences.be/nl/museum/visits-and-activities/activities-detailed-fiches/9154


Zie ook : Archief

Over deze website

Persoonsgegevens

© 2018 POD Wetenschapsbeleid