Sitemap Contact Kalender Nieuw Home
POD Wetenschapsbeleid > Actualiteit
Link naar RSS feed

Actualiteiten

België en LaRa op weg naar Mars

De planetaire wetenschappers van de Koninklijke Sterrenwacht van België (KSB) verheugen zich. Het Europees Ruimtelijk Agentschap ESA / PRODEX (programma voor de ontwikkeling van wetenschappelijke experimenten) en Antwerp Space hebben zojuist een industrieel contract getekend voor LaRa (Lander Radioscience), een”martiaanse” instrument aan boord ExoMars 2020.
Deze overeenkomst is de laatste stap vóór het vervaardigen van het vluchtmodel. “Ik ben erg blij met deze handtekening, die een grote stap is na meer dan een decennium aan inspanningen van het onderzoeksteam dat betrokken is bij het ontwerp van het instrument”, zegt Véronique Dehant, hoofdonderzoeker van het instrument. LaRa wordt het allereerste Belgische instrument dat op het oppervlak van Mars zal landen. Dankzij de radiozender en ontvanger die Mars en de aarde met elkaar verbinden, zullen de wetenschappers van de Koninklijke Sterrenwacht van Belgiê de rotatie en de inwendige structuur van Mars bestuderen. LaRa zal deel uitmaken van het platform van ExoMars 2020, een gezamenlijke missie van het Russische Ruimtevaartagentschap Roscosmos en ESA.
“Antwerp Space is trots en vereerd te zijn verkozen om een wetenschappelijk hoogwaardig wetenschappelijk instrument voor het oppervlak van Mars te vervaardigen. Het is ook een erkenning van de hoge technische competentie van onze teams die betrokken zijn bij dit prachtige avontuur“, zegt Koen Puimège, Managing Director van Antwerp Space N.V.
Een team van de UCL (Université catholique de Louvain) is ook bij het project betrokken en werkt in het bijzonder aan het ontwerp van de antennes van het instrument.
België, en het Federale Wetenschapsbeleid (BELSPO) in het bijzonder, financiert de ontwikkeling en de productie van LaRa met behulp van het ESA PRODEX-programma.

Meer: http://www.astro.oma.be/nl/belgie-en-lara-op-weg-naar-mars/


Uitzonderlijke conferentie in Brussel: Frans de Waal

Frans de Waal, primatoloog en etholoog, presenteert eind mei in Bozar Brussel de sleutelideeën uit zijn meest recente boek: « Are We Smart Enough to Know How Smart Animals Are? »
Hij is wereldwijd bekend en behoort volgens het tijdschrift TIME tot de top 100 van meest invloedrijke personen. Van hem verschenen eerder Van nature goed, Chimpanseepolitiek, De aap en de sushimeester, De aap in ons, De aap en de filosoof en Een tijd voor empathie.
Hij is in Nederland en Vlaanderen ook bekend van zijn gastoptredens in De Wereld draait Door en Zomergasten.
In « Are We Smart Enough to Know How Smart Animals Are? » geeft Frans de Waal de reikwijdte en de diepgang van intelligentie bij dieren aan en vertelt heel wat anekdotes en verhalen van bv. het gebruik van werktuigen bij de octopus, olifanten die mensen volgens leeftijd klasseren en apen die uit hun dak gaan door een oneerlijk beloningssysteem.
De boeken van Frans de Waal (NL, ENG) worden op 29 mei ter plekke verkocht en na de conferentie is er tijd voor een signeersessie
Het evenement is georganiseerd door het Museum voor Natuurwetenschappen in het raam van zijn tijdelijke expo APENSTREKEN (tot 26 augustus 2018)
29 mei 2018 / 20.00 – 22.00 uur in de prestigieuze zaal Henry Le Bœuf in BOZAR

Meer: https://www.naturalsciences.be/nl/museum/visits-and-activities/activities-detailed-fiches/13376


Space Summer School

June 25 until July 6, 2018 at SCK•CEN, Mol, Belgium
This Summer School is a multidisciplinary and international learning event for highly-motivated PhD students, early-stage researchers and professionals from a diverse range of educational and professional backgrounds (biomedical scientists, physicists, (bio-)engineers, …).
The following topics will be included in the course:
- Space radiation, radiation dosimetry and radiation protection;
- Impact of the space environment on human health;
- Life support and habitation in space;
- Instrumentation, hardware and nuclear energy in space.
A number of EU CONCERT grants to cover the registration fee will be available for PhD students.
Deadline for PhD grant application is May 11, 2018.
Deadline for registration is June 4, 2018. Registration for specific days is also possible

Meer: http://academy.sckcen.be/en/Academic_courses/Calendar/Summer-school-in-space-20180626-20180706-6190bb48-b9ce-e711-80c7-ecf4bbc6e827?leftmainmenu=1


Vlaamse Sterrenkunde Olympiade bekroont finalisten

Op zaterdag 5 mei 2018 ging de finale van de Vlaamse Sterrenkunde Olympiade door in het planetarium op de Heizel te Brussel. Het werd een bijzonder spannende eindstrijd, waaruit Margot Winters uit Herent als winnaar naar voren is gekomen. Thomas Daniels (Edegem) en Tijs Buggenhout (Zele) werden respectievelijk tweede en derde.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/20180506_VVS.pdf


Summer School in Radiobiology, 13-24/8/2018, open for 16-20 years old students

Students, aged 16 to 20 years old, are invited to apply for the next edition of the 2 week Summer School in Radiobiology taking place at SCK•CEN from August 13 till 24 2018 to learn about the peaceful applications of radiation in the field of medicine, environment, space sciences & technologies.
If you know someone in this age range, in Belgium or abroad, with a very strong interest in these fields, and who has a good grasp of written and spoken English knowledge, please let them know about this course.
The course is given in English. The group of selected students will be restricted to 20.
Deadline for applications: May 18 2018.
This course has been run by SCK•CEN each summer for the last 10 years benefiting some years from the support of the European Commission because of its public utility for European citizens.

Meer: http://academy.sckcen.be/en/Academic_courses/Calendar/Summer-school-in-radiation-biology-20180813-20180825-addf704e-c8fc-e611-80c0-ecf4bbc6e827


De lancering van InSight: Belgische betrokkenheid in de laatste missie naar Mars

Op 5 mei 2018 zal een team van wetenschappers van de Koninklijke Sterrenwacht van België (KSB) de lancering van InSight, een NASA-missie naar de planeet Mars, bijwonen.
De missie InSight (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) gaat het inwendige van de rode planeet bestuderen. De InSight lander zal de aardbevingen van Mars, de inwendige temperatuur, en de rotatie van de planeet onderzoeken.
Het is voor de eerste keer dat men zal proberen om de “Marsbevingen” te detecteren. Dit zal gebeuren met de seismometer SEIS (Seismic Experiment for Interior Structure). Pr. Véronique Dehant van de KSB maakt deel uit van het SEIS-team. Een warmtesensor in een boorkop zal de temperatuur meten tot 5 meter onder de grond. Tot nu toe heeft nog geen enkel experiment deze diepte kunnen bereiken.
De Koninklijke Sterrenwacht van België zal ook de gegevens van het radio instrument RISE (Rotation and Interior Structure Experiment) analyseren. Het radio-signaal, dat tussen de Aarde en RISE wordt uitgewisseld, staat ons toe om de rotatieschommelingen van Mars te volgen. Hierdoor kan men zich ook een beeld vormen van de inwendige structuur van de planeet. Prof. Véronique Dehant is verantwoordelijk op de Sterrenwacht voor het verwerken van de gegevens van RISE. Samen met haar collega’s zullen zij de Vandenberg-vliegbasis in Californië bijstaan bij de lancering.
Als alles goed gaat, zal InSight op 5 mei gelanceerd worden. Indien nodig kan deze lancering worden uitgesteld tot 8 juni. De landing wordt voorzien op 26 november 2018. De missie zelf zal minstens twee jaar operationeel zijn. De instrumenten op de lander kunnen langer functioneren. Deze zullen parallel met de instrumenten van ExoMars 2020, een missie van ESA en het russiche ruimteagentschap Roscosmos, blijven werken. Het zal dus mogelijk zijn om de gegevens van InSight te combineren met deze van de LaRa-missie, die zal gelanceerd worden bij ExoMars 2020. Het uiteindelijke doel is om de wetenschappelijke data te optimaliseren. Op de Sterrenwacht begeleidt Prof. Véronique Dehant ook het team dat het ontwerp van LaRa voorbereidt.
De onderzoekers van dit radio-project van de Koninklijke Sterrenwacht van België worden gefinancierd door Belspo (Federaal Wetenschapsbeleid) en met de steun van het PRODEX-programma van ESA.

Meer: http://www.astro.oma.be/nl/de-lancering-van-insight-belgische-betrokkenheid-in-de-laatste-missie-naar-mars/


Belgische sterrenkundigen helpen bij het samenstellen van de meest gedetailleerde 3D-kaart van de Melkweg ooit gemaakt

Op 25 april 2018 geeft de European Space Agency (ESA) de grootste en meest nauwkeurige driedimensionale kaart van onze Melkweg vrij die ooit gemaakt werd. Met behulp van de satelliet Gaia werden de posities en bewegingen van meer dan een miljard sterren in kaart gebracht. Deze kaart, samengesteld door een consortium van Europese sterrenkundigen, met belangrijke bijdragen van wetenschappers van de Koninklijke Sterrenwacht van België, zal een schat aan nieuwe informatie opleveren, die zal toelaten om de structuur, de geschiedenis en de toekomst van ons melkwegstelsel nauwkeuriger te leren kennen.

Meer: http://www.astro.oma.be/nl/belgische-sterrenkundigen-helpen-bij-het-samenstellen-van-de-meest-gedetailleerde-3d-kaart-van-de-melkweg-ooit-gemaakt/


Hoe poets je een Rembrandt?

De Koninklijke Bibliotheek van België start een restauratieprogramma voor 10.000 prenten
In 2018 wordt er in de Koninklijke Bibliotheek echt monnikenwerk verricht. Het Prentenkabinet is namelijk begonnen aan een marathonproject: een team van medewerkers zal 10.000 prenten systematisch ontzuren, restaureren en opnieuw monteren.
De komende maanden werken de restaurateurs aan de Wierixverzameling en de hermontage van enkele honderden beroemde etsen van Rembrandt.

Meer: https://kbr.prezly.com/hoe-poets-je-een-rembrandt


XperiBird.be 2018: een succesverhaal!

In zijn tweede lente groeit XperiBIRD.be, het observatieprogramma voor mezen, met maar liefst 400 geïnstalleerde en verbonden nestkastjes in scholen. In totaal zijn ruim 10.000 lagereschoolkinderen betrokken bij dit experiment in burgerwetenschap.

In 2018 gaat het over:
200 nieuwe nestkastjes, wat het totaal op 400 brengt,
een uitgebreide en gehomogeniseerde geografische verdeling,
een groeiend aantal leerlingen die in contact komen met de STEM-richtingen: Sciences, Technology, Engineering en Mathematics,
en creatieve leerkrachten die nieuwe mogelijkheden bedenken voor de beschikbare tools.

XperiBIRD.be in het kort
Wat is het? Nestkastjes voor mezen, uitgerust met een camera en gratis verspreid onder deelnemende scholen over heel België
Waarom? Het observeren van mezen en deze gegevens delen met een platform onder toezicht van het Museum voor Natuurwetenschappen en Google.org.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/20180417_Xperibird_nl.pdf


Eerste slechtvalkje geboren in Sint-Jobkerk Ukkel,
eerste gepiep gehoord in Brusselse Kathedraal!

Sinds begin maart broeden de slechtvalken in 3 nesten (Brussel, Woluwe, Ukkel) op baksteenrode eieren (4 in Brussel en Woluwe, 3 in Ukkel). Het broeden duurt 32 dagen. Op 12 april, rond 7.15 uur, richtte het wijfje in de Sint-Jobkerk van Ukkel zich op en was een stuk eierschaal zichtbaar. Om 10.05 uur, toen het mannetje het wijfje kwam aflossen om te broeden, zagen we het eerste valkje van dit ‘Valken voor iedereen’-seizoen! Een uur later was het eerste gepiep te horen in het nest van de Brusselse Kathedraal. Toen het wijfje ging staan, zagen we een barst in een van de eieren. Volg de geboorte van de valkjes en het hele nestgebeuren live en in hoge definitie.

Meer: http://www.valkenvooriedereen.be


Nieuw atmosfeerinstrument op Internationaal Ruimtestation op zoek naar onweersstormen

Op vrijdag 13 april 2018 wordt het Deense ASIM-experiment aan de buitenkant van de Europese Columbus-module van het Internationaal Ruimtestation ISS geïnstalleerd. Het instrument moet ons inzicht geven in de lichtgevende fenomenen die boven hevige onweersstormen plaatsgrijpen. Het Belgische B.USOC staat in voor de infrastructuur en operaties van ASIM.

Meer: http://www.aeronomie.be/nl/nieuws-pers/2018-04-06-asim-ruimtestation.htm


Copernicus Masters 2018
Copernicus Programme Provides Valuable Economic Benefits

Copernicus is Europe’s most ambitious Earth observation programme and provides full free and open access to data for the development of applications in a wide variety of domains. It is estimated that investments in the programme will increase to EUR 7.5 billion by 2020, while the economic benefit is expected to double in value. Every euro invested in Copernicus activities by public authorities, results in a EUR 1.4 benefit to the whole economy.
The Copernicus Masters awards applications and ideas that are using Copernicus data to tackle important challenges faced by business and society, with 2018 submissions opening 1 April.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/20180406_Copernicus_en.pdf


Expeditie met onderzoeksschip Belgica naar de Brown Bank

Lost at sea! Mariene experten vergezellen archeologen op een expeditie naar de prehistorische nederzetting van de Brown Bank
Gedurende twee jaren zullen mariene expedities in de zuidelijke Noordzee zoeken naar prehistorische, ondergelopen nederzettingen in het gebied van de Brown Bank. De eerste expeditie gaat op 10 april van start. In deze expeditie bundelen teams van de universiteit van Bradford (Engeland), de universiteit van Gent en het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) de krachten om gedetailleerde geofysische karakteriseringen van het gebied uit te voeren, waarna sedimentstalen zullen worden verzameld om te worden onderzocht op de aanwezigheid van menselijke activiteit.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/20180406ExpeditieBrownBank_nl.pdf


Valken voor iedereen
Episode 2018 van 5 april tot 27 mei

Op donderdag 5 april 2018, start het dagelijkse observeren van 3 nesten van slechtvalken in Brussel. Beelden vanuit de nesten in Brussel, Sint-Pieters-Woluwe en Ukkel, komen de klok rond op je scherm met de nodige commentaar erbij (via de blog). Tot 27 mei live te volgen als je het broeden, het uitkomen van de eieren (voorzien rond 11 april) en het uitvliegen van de kuikens wil meemaken. Kom naar het voorplein van de kathedraal van Brussel of volg de livestream in HD van bij je thuis of vanop je werk!

Dit jaar in een notendop:
-NEW- “Neus aan bek met de kuikens”:
Dit voorjaar plaatsen we een derde camera IN het nest van de kathedraal. Om “neus aan bek”, van zeer kortbij dus, de 4 kuikens te kunnen volgen. Je komt als het ware binnen in het nest dankzij deze mini-camera in kikvorsperspectief. Grappig detail: er staan “ruitenwissertjes” op om optimaal het gezinsleven van de familie Valk te kunnen observeren.
Brussel, stad voor slechtvalken.
In Brussel hebben zich twaalf paartjes slechtvalken genesteld. Dit is ongelooflijk, want mensen in heel Europa hebben tientallen jaren lang op deze vogels gejaagd. Deze lente beginnen we met een observatienetwerk voor de Brusselse slechtvalken. Naast de camera’s waarmee we het bekende paar van de Sint-Michiels-en-Sint-Goedelekathedraal in de gaten houden, plaatsten we er ook bij de paren op de toren van het gemeentehuis van Sint-Pieters-Woluwe en in de Sint-Jobskerk van Ukkel.
Begin maart legden alle wijfjes vier eieren en nu zijn de paren aan het broeden. We verwachten dat de eieren uitkomen rond 11 april.
De slechtvalken van dichtbij.
De ornithologen van het Museum observeren de paren nauwkeurig en systematisch en ringen de jongen. Zo gaan ze na hoe de populatie slechtvalken in en rond België evolueert.

Meer: http://www.slechtvalken.be/?lang=nl


Plastic in de oceaan
Wat is het probleem en wat kunnen we doen?

Ocean Plastics Lab is een interactieve en leerrijke expo die een blik werpt op de bestaande onderzoeken en oplossingen tegen de vervuiling door plastics van onze oceaan. Deze internationale expo houdt na Parijs en Turijn, halt in Brussel van 9 tot 19 april 2018.
In vier scheepscontainers, ingericht als wetenschappelijk labo’s, kom je op een interactieve en ludieke manier meer te weten over de verschillende wetenschappelijke oplossingen tegen deze wereldwijde vorm van vervuiling. Beleef welke impact de vervuiling door plastics heeft op onze planeet en zoek actief mee naar oplossingen. Tijdens het parcours, kan je suggesties aanreiken om de vervuilingsproblematiek in te perken.
Van 9 tot en met 19 april 2018, worden er begeleide bezoeken georganiseerd specifiek voor scholen. Hiermee wil Ocean Plastics Lab ook de jongsten onder ons bewust maken van het bestaande probleem.
De expo is beschikbaar in het Engels, Frans, Nederlands, Duits en Italiaans.
Oceans Plastics Lab is een initiatief dat ondersteund wordt door de Europese Commissie, het Directoraat-Generaal van Onderzoek en innovatie en SEARICA (Intergroup of the European Parliament) en georganiseerd wordt door de Duitse federale minister van Educatie en Onderzoek (BMBF) in samenwerking met het Duits Marine Onderzoek Consortium (KDM).

> 11-04-2018 Plastic pollution in our ocean - Tackling a mammoth task
> 17-04-2018 Plastic in de oceaan - Wat is het probleem en wat kunnen we doen?
> 18-04-2018 Plastique dans l’océan - Quel est le problème et que pouvons-nous faire?

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/20180417_OPL_nl.pdf


D4D Digitalisering voor Ontwikkeling iChoose prijs – uw stem telt.

De D4D prijs bekroont initiatieven die digitalisering inzetten als hefboom voor ontwikkeling en het behalen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen. De prijs is een initiatief van het Koninklijk Museum van Midden-Afrika, met steun van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking. Voor de publieksprijs, iChoose, zijn zes projecten ingeschreven waarop het publiek een stem kan uitbrengen van 1 tot 5 (hoogste score): http://prized4d.africamuseum.be/nl/ichoose. De inzending met de hoogste score op mei 11 wordt laureaat van de iChoose prijs t.w.v. 5.000 €. Door te stemmen ondersteunt u uw project naar keuze en de ambitie om digitalisering voor ontwikkeling structureel op te nemen binnen de programma’s van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking. Wij voorzien u graag vrijblijvend van wat inspiratie voor uw stem door u het geo-observer netwerk voor te stellen:

Het Rwenzori gebergte is een afgelegen bergketen in centraal Afrika (Oeganda) die frequent getroffen wordt door aardverschuivingen, overstromingen en andere natuurgevaren. Het bestuderen van deze gevaren om hun risico’s beter te begrijpen speelt een centrale rol op weg naar het behalen van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen in deze regio. Het departement Geografie van de VUB, het departement Aard- en Omgevingswetenschappen aan de KU Leuven en de sectie Natuurgevaren van het Koninklijk Museum van Midden-Afrika hebben daarom samen met Mountains of the Moon University (Oeganda) en met de steun van VLIR-UOS, een netwerk van burgers opgezet om te rapporteren over nieuwe natuurgevaren en hun impact op mens en omgeving http://prized4d.africamuseum.be/nl/geo_observer_network. Meer dan 20 lokale burgers zijn getraind om een toepassing op een smartphone te gebruiken om op een structurele manier data te verzamelen via het mobiele netwerk. Deze data-verzameling laat toe om, in combinatie met sensibilisering en complementaire onderzoeksinitiatieven, gefundeerde omgevingsplannen en beleid te ontwikkelen voor het verminderen van de effecten van deze rampen. Dit project illustreert hoe technologie de sleutel kan zijn tot onderzoek met en door de lokale gemeenschap, zeker in afgelegen rampen-gevoelige gebieden. De video hier gepresenteerd werd ontwikkeld door onze Oegandese collega’s en illustreert het werk van de geo-observers op de Mountains of the Moon.
Hartelijk dank voor uw stem!
> http://prized4d.africamuseum.be/nl
> http://prized4d.africamuseum.be/nl/ichoose
> http://prized4d.africamuseum.be/nl/geo_observer_network

Meer: http://prized4d.africamuseum.be/en/geo_observer_network


Mysterie in het museum: een tipje van de sluier opgelicht

Vorige week lanceerde het Museum Kunst en Geschiedenis in Brussel een oproep om hulp in verband met een mysterieus zilveren doosje. De tips stroomden massaal binnen en we kunnen nu, een week later, alvast een tipje van de sluier oplichten.
Momenteel loopt in het Museum Kunst en Geschiedenis in het Jubelpark in Brussel een tentoonstelling over de juweliersfamilie Wolfers en art nouveau-architect Victor Horta. Vlak na de opening van deze tentoonstelling kreeg curator Werner Adriaenssens via een schenking een mysterieus zilveren doosje gemaakt door Wolfers in handen. Op dit doosje: zestien Duitse namen en een inscriptie die verwijst naar 1918, het einde van Wereldoorlog I. Wie deze mensen waren, waarom het doosje gemaakt werd en hoe het na 100 jaar opnieuw in Brussel terecht kwam: een raadsel. Het Museum lanceerde daarom via sociale media en de traditionele media een roep om hulp van het publiek, en die werd massaal beantwoord.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/20180330_KmkgMrah_nl.pdf


Museum Kunst & Geschiedenis:
paaseierenzoektocht... op het Paaseiland!

Families die tijdens de paasvakantie een bezoek brengen aan de tentoonstelling Oceania in het Museum Kunst & Geschiedenis kunnen op zoek gaan naar paaseieren in een -op z’n minst gezegd- origineel kader! In een doeboekje dat verkrijgbaar is aan de kassa (€ 1) krijgen ze drie tips die hen op het juiste spoor brengen naar de drie manden vol houten paaseieren die in de tentoonstelling verborgen zitten. In ruil voor drie eieren (een uit iedere mand), krijgen de gelukkige vinders een chocolade paasei aan het museumonthaal. Het Paaseiland doet zijn naam alle eer aan!

Meer: http://www.kmkg-mrah.be/nl/oceania-doe-boekje-voor-families


Tentoonstelling 'Little Life' in de Hallepoort

Op zoek naar een ideale familieactiviteit voor de Paasvakantie?
De Hallepoort in Brussel nodigt u graag uit voor de tentoonstelling ‘Little Life’!

Koken, poetsen, de tafel dekken, het bed opmaken, bezoek ontvangen, een huis inrichten: het dagelijkse leven in huis is een onuitputtelijke inspiratiebron voor het kinderspel. Met poppen, poppenhuizen, fornuisjes, meubeltjes en serviesjes verzinnen kinderen verhalen en bootsen ze de huiselijke bezigheden van volwassenen na. Meer dan 100 jaar geleden was dit soort speelgoed voorbehouden voor meisjes uit de rijkere klassen. In de tentoonstelling Little Life vertellen zes poppenhuizen, enkele poppenkamers en heel wat speelgoedmeubilair uit de periode 1850-1920 hoe een woning, het interieur en het dagelijks leven van een gegoede familie eruit zag.
Voor deze tentoonstelling putte het museum uit de speelgoedcollectie van de afdeling Europese Etnologie, aangevuld met bruiklenen van het Speelgoedmuseum in Brussel, het Speelgoedmuseum te Mechelen en het Musée de la Vie Wallonne te Luik.
Het is een tentoonstelling voor jong en oud, met een ludieke mise-en-scène met DIY-opdrachten voor kinderen en de geschiedenis van onze wooncultuur voor volwassenen.
De tentoonstelling vindt plaats op de derde verdieping van het Hallepoortmuseum. Na het bezoek kunnen families terecht op de speelzolder waar de kinderen zich kunnen uitleven met een mega -groot poppenhuis, kunnen wegdromen met een boek of creatief aan de slag gaan in de knutselhoek.

Meer: http://www.kmkg-mrah.be/nl/expositions/little-life


Jaar van de Noordzee 2018 gaat van start!

Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen partner in het Jaar van de Noordzee 2018
De zee is zeker bemind, maar is ze ook bekend? Wat leeft en beweegt er allemaal in, op en rond de Noordzee? Op zondag 25 maart geeft Staatssecretaris Philippe De Backer op de strandschoonmaak Eneco Clean Beach Cup in Blankenberge het startschot van het Jaar van de Noordzee. Doel is te sensibiliseren rond wat de zee allemaal doet voor ons en hoe haar beter te beschermen. De zee begint in elke keuken en badkamer.
Wereldwijd is er 86 tot 150 miljoen ton plastic afval in zee, en dit groeit jaarlijks aan met 4,8 tot 12,7 miljoen ton. Gemiddeld staat dit gelijk aan een vrachtwagen per minuut. Met hun jaarlijkse opruimactie geven Eneco en alle surfclubs van de Belgische kust het signaal dat het zo niet verder kan: voorkomen en beperken van afval aan de bron is dringend nodig.
Dat is ook de boodschap die verschillende Belgische overheden en ngo’s geven met het #JaarvandeNoordzee2018. Thema’s als de aanpak van zwerfvuil maar ook natuurbescherming, duurzame vis en hernieuwbare energie komen dit jaar extra in de aandacht. Want de zee verdient onze bescherming: ze biedt ons zuiver water, voedsel én een zalig zeegevoel. Daarnaast speelt ze een belangrijke rol in de klimaatverandering en herbergt ze een waaier aan bijzondere planten en dieren.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/20180323_KbinIrsnb_nl.pdf


Een ongeziene blik op de portretkunst door de eeuwen heen

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB) openen deze vrijdag 23 maart de tentoonstelling “Belofte van een gelaat. De portretkunst van Vlaamse primitieven tot selfie”. Aan de hand van schilderijen, tekeningen, beeldhouwwerken en foto’s uit de collecties van de KMSKB, aangevuld met bruiklenen, vertelt de tentoonstelling de geschiedenis van meer dan zes eeuwen portretkunst.
Memling, Rubens, Van Dyck, Gauguin, Ensor, Chagall, Delvaux, Bacon, Tuymans, Borremans, Fabre… Topstukken van oude meesters gaan in dialoog met hedendaagse creaties; de muzen van vroeger en nu worden origineel met elkaar verbonden.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/20180322_KmskbMrbab_nl.pdf


Mysterie in het Museum!

In het Museum Kunst & Geschiedenis in Brussel loopt momenteel een tijdelijke tentoonstelling over de bekende Brusselse juwelierszaak Wolfers Frères en Victor Horta. Net nu deze tentoonstelling loopt kreeg het museum via een schenking een mysterieus doosje gemaakt door Wolfers Frères in handen.
Op het doosje zijn in totaal zestien namen gegraveerd. Bovendien staat er in het Duits te lezen dat het een souvenir betreft aan ‘samenwerking in België’, gedateerd op 1 november 1918, vlak voor het einde van Wereldoorlog I. Werner Adriaenssens, curator van het departement Decoratieve Kunsten van de 20ste eeuw van het Art & History Museum, vermoedt dat het een geschenk was aan een groep ambtenaren die deel uitmaakten van een dienst in bezet België.
Het museum wil hierbij een warme oproep doen aan het publiek: herkent u een naam, het handschrift of een handtekening op dit doosje? Hebt u dit doosje ooit gezien? Kent u iemand die het in zijn bezit heeft of heeft gehad? Kent u de context? Elke tip is welkom en kan ons helpen om het mysterie rond dit zilveren doosje te ontwarren. Tips mag u sturen naar b.schouppe@kmkg.be.
Het doosje zelf is sinds kort ook te bezichtigen in de tentoonstelling rond Wolfers Frères en Victor Horta.

Meer: http://www.kmkg-mrah.be/nl/een-mysterieus-doosje


Belgisch atmosfeerinstrument in uitstekende gezondheid na baancorrecties rond Mars

Twee jaar na zijn lancering nestelt de ExoMars Trace Gas Orbiter (TGO) zich eindelijk in zijn definitieve baan rond Mars. De satelliet, die het instrument NOMAD van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA) met zich meedraagt, heeft net een jaar van atmosferische afremming achter de rug en draait nu elke 2 uur een rondje rond Mars, zo’n 400 km boven het Marsoppervlak.
Het Belgische instrument NOMAD, dat op zoek zal gaan naar methaan en andere belangrijke gassen in de Marsatmosfeer, blijkt deze periode uitstekend te hebben doorstaan en is klaar om binnen enkele weken de wetenschappelijke fase te starten.

Meer: http://www.aeronomie.be/nl/nieuws-pers/2018-03-21-marsinstrument-gezond.htm


Het Horta-Lambeauxpaviljoen is opnieuw toegankelijk vanaf 24 maart

Het Horta-Lambeauxpaviljoen, gelegen in het Brusselse Jubelpark, opent opnieuw de deuren, nu zaterdag 24 maart bij de overschakeling naar het zomeruur. Dit gebouwtje in neoklassieke stijl werd in 1889 ontworpen door de jonge Victor Horta. Het herbergt het beroemde witmarmeren reliëf van de “Menselijke Driften”, een werk van de beeldhouwer Jef Lambeaux dat al heel wat inkt deed vloeien. Het Paviljoen is toegankelijk van 24 maart tot 28 oktober 2018, telkens op woensdag van 14u tot 16u en op zaterdag en zondag van 14u tot 16u45.

Meer: http://www.kmkg-mrah.be/nl/horta-lambeauxpaviljoen-0


Inca Dress Code:
de eerstvolgende grote tentoonstelling van het Museum Kunst & Geschiedenis voert u naar het hart van Precolumbiaans Amerika

In de ogen van de Inca’s in het precolumbiaanse Amerika was textiel waardevoller dan goud. De Inca’s gebruikten textiel niet enkel om zich te kleden, maar zagen het ook als een machtssymbool en schonken het als offergave of als diplomatiek geschenk. Van 23 november 2018 tot 24 maart 2019 wordt het precolumbiaanse textiel alle eer aangedaan in de tentoonstelling Inca Dress Code. Een niet te missen primeur!

Meer dan 200 uitzonderlijke objecten uit het Linden-Museum in Stuttgart, het Musée du Quai Branly in Parijs, het MAS in Antwerpen, verscheidene privéverzamelingen, maar ook uit de wereldvermaarde collecties van het Museum Kunst & Geschiedenis in Brussel zelf, worden aan het publiek getoond in een aantrekkelijke moderne en interactieve scenografie. De bezoekers kunnen er naast de prachtige weefsels, ook het hoogstaande edelsmeedwerk en de weelderige pluimenkunst uit het precolumbiaanse verleden bewonderen. In de tentoonstelling ontdekken de bezoekers het meesterschap van de Inca’s en hun voorgangers in het weven van wol van de lama, alpaca of vicuña, in het ontwerpen van ingenieuze decoratiemotieven en in het creëren van kleuren, die hun intensiteit vaak tot op vandaag behielden. Er wordt ook een kinderparcours en educatieve animatie voorzien. Inca Dress Code wordt een leerrijk en visueel avontuur voor het grote publiek.

Meer: http://www.kmkg-mrah.be/nl/node/4471


Babies on the Beach: een dag in het teken van de allerkleinsten

In het kader van de tentoonstelling Oceania – Reizen in het onmetelijke organiseert het Museum Kunst & Geschiedenis in Brussel op zondag 18 maart van 10u tot 17u een gezinsdag voor de allerkleinsten onder ons, alle baby’s en peuters van 0 tot 3 jaar.
Er is die dag keuze te over aan kinderateliers op hun maat, met Oceanië als leidraad: op blote voeten wandelen over schelpen en door het water, met de billetjes zitten in het zand, luisteren naar muziek van de eilanden, wiegen in een hangmat, een eigen ritselhut bouwen of de blauwe zee schilderen … stuk voor stuk activiteiten die de kinderen doen voelen, proeven en ontdekken. Om even uit te blazen na al die avonturen is er de knuffelboekenhoek met exotische knuffels en leuke boekjes over zand en zee. Ook voor grote broer en zus zijn activiteiten voorzien en aan de mama’s en papa’s is gedacht met een buggy shuttle en parking en een oudercafé met verzorgingstafel, microgolfoven, fruit, frisse dranken, comfortabele zeteltjes en doeken voor mama’s die borstvoeding geven.
De tentoonstelling Oceania – Reizen door het onmetelijke kan nog tot 29 april bezocht worden in het Museum Kunst & Geschiedenis in het Jubelpark te Brussel. Het is een ontdekkingsreis van Papoea-Nieuw-Guinea over Tahiti, Hawaï en Nieuw-Zeeland tot het Paaseiland, waarbij men kennis maakt met de rijke beschavingen die ontstonden in dit onbekende deel van de wereld dat zich uitstrekt tussen de onmetelijke hemel en oceaan. Onder de tentoongestelde stukken herkent men ook Pou Hakanononga, de god van de tonijnvissers, een van de weinige beelden van het Paaseiland die hun herkomstplek verlieten.

Meer: http://www.kmkg-mrah.be/nl/node/4548


De Koninklijke Bibliotheek opent haar Krantenleeszaal na een volledige make-over

Ruimte voor onderzoek, studie, co-working en ontspanning.
Op maandag 12 maart om 9.00 uur opent de Koninklijke Bibliotheek de nieuwe leeszaal van de afdeling Kranten en hedendaagse media. Deze ruimte is gerenoveerd dankzij het eenmalig investeringskrediet dat de staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid aan de Bibliotheek heeft toegekend en biedt plaats voor werk en ontspanning in hartje Brussel.

Meer: https://kbr.prezly.com/de-koninklijke-bibliotheek-opent-haar-krantenleeszaal-na-een-volledige-make-over


Analyse van kunstwerken door het KIK

Het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) onderzoekt als federale wetenschappelijke instelling dagelijks kunstwerken in opdracht van openbare instellingen of privé-eigenaars. Een aantal jaren geleden voerde het KIK op verzoek van de heer Toporovski analyses uit op enkele pigmentstalen. De resultaten van dat onderzoek waren niet sluitend. Er kan evenmin worden aangetoond dat het ging om werken die deel uitmaakten van de recente tentoonstelling in het MSK.
Het KIK onderstreept dat onderzoek naar de authenticiteit van kunstwerken in het kader van een leententoonstelling de verantwoordelijkheid is van het organiserend museum. Op eenvoudige aanvraag kunnen wij hen bijstaan met wetenschappelijk materiaal-technisch onderzoek om mogelijke vervalsingen op te sporen.


Opmerkelijke vrouwen - het parcours

Ter gelegenheid van de Internationale dag van de rechten van de vrouw op 8 maart 2018 en in het kader van de politiek die de Federale Wetenschappelijke Instellingen voeren ter bevordering van de gelijkheid tussen vrouwen en mannen en het sensibiliseren van het publiek voor de genderproblematiek, hebben wij een parcours ontwikkeld met de titel ‘Opmerkelijke vrouwen’. Dit parcours richt de aandacht op verschillende werken van buitengewone vrouwelijke persoonlijkheden.
Door middel van een selectie van tien kunstwerken zal de bezoeker de unieke ervaring beleven om in een paar passen culturen uit de vier hoeken van de wereld te ontdekken en te begrijpen hoe, doorheen de eeuwen, de blik op vrouwen gelijk- of net uiteenliep.
Een rijk geïllustreerde brochure met meer informatie over de kunstwerken en het parcours is gratis ter beschikking van de bezoeker vanaf 8 maart aan de ingang van het museum tot uitputting van de voorraad. Deze kan ook gedownload worden op deze pagina.
Dit initiatief werd mogelijk gemaakt dankzij de steun van BELSPO en de groep Gender Mainstreaming van de Federale Wetenschappelijke Instellingen.

Meer: http://www.kmkg-mrah.be/nl/opmerkelijke-vrouwen-het-parcours


Onderzoeker KIK ontdekt herkomst Memlings ‘Christus met zingende en musicerende engelen’

‘Christus met zingende en musicerende engelen’ is de benaming van drie monumentale schilderijen van de Vlaamse primitief Hans Memling in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen (KMSKA). Dr. Bart Fransen, hoofd van het Studiecentrum Vlaamse Primitieven van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK), kon de herkomst van de schilderijen achterhalen. De resultaten van zijn onderzoek verschenen zopas in het prestigieuze Burlington Magazine.
Hans Memling schilderde ‘Christus met zingende en musicerende engelen’ in Brugge, waar hij de meeste jaren van zijn leven doorbracht. Het was een gigantische opdracht. De drie schilderijen zijn samen net geen twee meter hoog en 7,5 meter lang. Pas later ontdekte men dat ze oorspronkelijk een onderdeel vormden van een nog groter altaarstuk waarvan de andere beschilderde panelen verloren zijn gegaan. Het was bekend dat de losse panelen van dit altaarstuk zich aan het einde van de achttiende in het benedictijnerklooster in Nájera (Noord-Spanje) bevonden en waarschijnlijk voor deze plaats gemaakt werden. Dr. Bart Fransen (KIK) heeft dit nu kunnen bewijzen. Hij kon de opdrachtgever identificeren, de datering van de panelen exact bepalen en de kostprijs achterhalen.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/20180221_MemlingNajera_nl.pdf


La biodiversité en ... BD!
Venez rencontrer Hubert Reeves au Muséum des Sciences naturelles

Venez découvrir la biodiversité avec Hubert Reeves dans le cadre d’une rencontre suivie d’une séance de dédicace de la BD «Hubert Reeves nous explique: la biodiversité» (éd. Le Lombard) le samedi 24.02.2018, de 11 à 13h, au Muséum.
Après avoir porteì pendant des années son regard vers les étoiles, le célèbre astrophysicien Hubert Reeves a choisi de s’intéresser à l’environnement. Il est aujourd’hui un ambassadeur incontournable de la protection de la biodiversiteì et du vivant. Grâce à la bande dessinée, il s’adresse à toutes les générations et les sensibilise à la richesse des écosystèmes de notre planète, aussi fragiles qu’indispensables à notre survie.

Meer: https://www.naturalsciences.be/fr/museum/visits-and-activities/activities-detailed-fiches/9398


Nocturne APENSTREKEN
Lezing van Roseline Beudels-Jamar (in het Frans)

De nocturne vindt plaats op 22.02.2018: Roseline Beudels-Jamar geeft een lezing (in het Frans) getiteld Conserver les primates non-humains dans ce monde qui change: est-il déjà trop tard?

La biologiste Roseline C. Beudels-Jamar est responsable de l'unité «Biologie de la conservation» de l’IRSNB. Elle est actuellement la présidente du Conseil d’Administration du WWF Belgique. La conservation de la nature est autant sa profession que la passion de sa vie. Et elle a près de 40 ans d'expérience de terrain acquise dans de nombreux pays, notamment l'Indonésie, le Rwanda, la Thaïlande, l'Inde, le Népal et les pays du Bassin du Congo.

Meer: https://www.naturalsciences.be/nl/museum/visits-and-activities/activities-detailed-fiches/9199


Sterrenkijkdagen op 23 en 24 februari 2018

Op meer dan 30 plaatsen in Vlaanderen kan je op vrijdag 23 en zaterdag 24 februari door kleine en grote telescopen naar de hemel turen. Tijdens de jaarlijkse sterrenkijkdagen van de Vereniging Voor Sterrenkunde is iedereen welkom om naar de maan, de planeet Jupiter en de sterren te kijken. Volkssterrenwachten en lokale verenigingen staan klaar om bezoekers te gidsen langs de wonderen van de nachtelijke sterrenhemel.
Deze activiteit is uiteraard volledig gratis!

Meer: http://www.vvs.be/subsite/sterrenkijkdagen/start-0


Job Opportunity: DARIAH Is Seeking to Appoint a Part-Time Member of the Board of Directors

DARIAH, the Digital Research Infrastructure for the Arts and Humanities, is a pan-European organization, which aims to enhance and support digitally-enabled research and teaching across the humanities and arts. DARIAH is formally an ERIC, a European Research Infrastructure Consortium and is one of only 29 Landmarks on the Roadmap of the European Strategy Forum on Research Infrastructures. To date, 17 countries – Austria, Belgium, Croatia, Cyprus, Denmark, France, Germany, Greece, Ireland, Italy, Luxembourg, Malta, Poland, Portugal, The Netherlands, Serbia and Slovenia have become Members, while we also have a growing number of Cooperating Partners. DARIAH is therefore both an ambitious and still expanding organization, with six further candidate countries due to become members in 2020.
We are looking to appoint a part-time member of the Board of Directors from 01 September 2018, who will work closely with two other Board members, including the Chair of the Board. The Board of Directors is the executive body of DARIAH and its legal representative, also providing strategic leadership for our activities.

Meer: https://www.dariah.eu/2018/02/12/job-opportunity-dariah-is-seeking-to-appoint-a-part-time-member-of-the-board-of-directors/


Nocturne APENSTREKEN
Film en debat The Vervet Forest

De zesde nocturne vindt plaats op 08.02.2018 met The Vervet Forest, het verhaal van vijf jonge aapjes en de bescherming van hun ecosysteem (film in het Engels, debat in het Engels, Nederlands en Frans).
In aanwezigheid van Josie Du Toit, co-director en rehabilitator van de Vervet Monkey Foundation (Tzaneen, Zuid-Africa).

Meer: https://www.naturalsciences.be/nl/museum/visits-and-activities/activities-detailed-fiches/9197


Overheidsorganisatie van het Jaar® 2018

Welke overheidsorganisaties worden tot ‘Overheidsorganisatie van het Jaar®’ gekozen tijdens het prestigieuze event op 6 maart 2018?
Dit initiatief, georganiseerd door EY en haar partners DE TIJD/L’Echo en BNP Paribas Fortis, is reeds aan zijn vijfde editie toe en kon de voorbije edities op veel belangstelling rekenen uit zowel de publieke als de private sector.
Als trouwe organisatoren van de verkiezing ‘Onderneming van het Jaar®’ kiezen deze partners er ook dit jaar voor om hun erkenning te uiten voor de publieke sector. Met deze award willen we immers de onmisbare en ondersteunende kracht van overheidsorganisaties onder de aandacht brengen. Centrale boodschap is dat de overheid een moderne omgeving is waar talentvolle mensen graag werken en waar objectieven en meetbare resultaten richtinggevend zijn. Tegelijkertijd zullen de genomineerden dienen als een aanmoediging voor alle overheidsorganisaties die zich dagdagelijks inzetten voor een klantgerichte dienstverlening.
Naar analogie met de vorige edities zullen diverse overheidsorganisaties, instellingen, diensten en afdelingen op verschillende bestuursniveaus kunnen deelnemen aan deze wedstrijd. Een onafhankelijke jury voorgezeten door de heer Bernard Gilliot, voorzitter van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO), zal overheidsorganisaties op diverse niveaus huldigen die zich weten te onderscheiden. Er zullen opnieuw verschillende prijzen uitgereikt worden.

Meer: http://www.overheidsorganisatievanhetjaar.be


Narcisse TORDOIR, "Fake Barok"

Monumentale fotografische installatie tentoongesteld in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België
Op dinsdag 16 januari 2018 wordt, in de grote inkomhal van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, het magistrale werk "Fake Barok" van Narcisse Tordoir exclusief onthuld, in aanwezigheid van de kunstenaar.
De 28 meter lange installatie, die oogt als een index van Tordoirs recentere werk, stelt in de eerste plaats de huidige relatie tussen kunst, politiek en realiteit in vraag. Het werk werd ontworpen als een triptiek, een vorm die over het algemeen in verband gebracht wordt met christelijk kunst, en werpt een blik op de actuele wereldproblematiek. In een opeenvolging van fotografische taferelen en referenties, dient de wereld zich aan als een fries van oorlog, migratie, armoede, klimaatverschuivingen etc. Kortom, thema's die de mensheid permanent achtervolgen.

Meer: https://www.fine-arts-museum.be/uploads/releases/files/narcisse_tordoir_fake_barok.pdf


Het oeuvre van Jan van Eyck op één enkel adres

Het oeuvre van Jan Van Eyck is nu online op Closer to Van Eyck!
Het KIK en Musea Brugge/kenniscentrum vzw hebben op closertovaneyck.kikirpa.be de macrofoto’s en het wetenschappelijke beeldmateriaal gelanceerd van 20 werken van Jan Van Eyck uit 11 topmusea. Deze documentatie werd gemaakt met hoogwaardige apparatuur en volgens een gestandaardiseerde procedure. De vrije online toegang tot deze beeldschat vormt een enorme stap voorwaarts in de studie naar deze grondlegger van de internationaal geprezen Vlaamse schilderkunst.

Het VERONA-project wordt gefinancierd door het Federaal Wetenschapsbeleid (BELSPO) in het kader van het BRAIN-be programma (Belgian Research Action through Interdisciplinary Networks) en geniet de steun van de Musea Brugge en de medewerking van Closer to Van Eyck.

Meer: http://www.kikirpa.be/NL/32/0/news/1577/index.htm?' title='Het oeuvre van Jan van Eyck op één enkel adres


Nocturne "Virungapark" in het Museum

Het Museum voor Natuurwetenschappen houdt een of twee keer per maand nocturnebezoeken rond de expo Apenstreken, een nieuw initiatief om onze verre neven op een andere manier te bekijken…

Donderdag 18 januari staat de volgende nocturne op het programma, met een boekvoorstelling (NL, FR, ENG), een film en debat (in het Frans) met als thema Virunga.
Of gewoon een bezoekje aan de expo in de magische avondsfeer.

Vrij bezoek aan de expo APENSTREKEN van 17u30 tot 21u30 (doorlopend mogelijk, ook als je de film niet bijwoont).

Boekvoorstelling "Virunga, archieven en collecties van een uitzonderlijk park" door de auteurs. Presentatie aan de stand in de hall van het Museum van 17u30 tot 18u30. Boek (in NL, FR, ENG) ter plekke te koop, of achteraf in de museumwinkel aan 19,50 euro

Projectie van de film « Virunga, de l’espoir pour tout un peuple » (in het Frans, geen ondertiteling, vanaf 19u) en vraag-antwoordronde (in het Frans) in aanwezigheid van H.K.H. Prinses Esmeralda van België en Dhr. François-Xavier de Donnea – Minister van Staat, Trustee Virunga Foundation (UK), Voorzitter van het Belgisch Virungafonds vzw, Voorzitter van de Raad van het Garambapark (DRCongo) en bemiddelaar van het partnership voor de Bossen van het Congobekken - en regisseur Nicolas Delvaulx. De film is geschreven door H.K.H. Prinses Esmeralda van België en Nicolas Delvaulx.

Meer: https://www.naturalsciences.be/nl/museum/visits-and-activities/activities-detailed-fiches/9154


Vervanging van het oceanografisch onderzoeksschip Belgica

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Defensie Steven Vandeput en staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Zuhal Demir de gunning van de overheidsopdracht voor de vervanging van het oceanografisch onderzoeksschip Belgica goed.
Met de goedkeuring geeft de ministerraad groen licht voor de verwerving van het oceanografisch onderzoeksschip Belgica, waarvan de vervanging eerder dit jaar werd toegestaan. De ontwerp- en bouwfase van het schip worden opgevolgd door een 'on-site team' van drie personen, en zullen van start gaan in januari 2018. De oplevering van het schip is voorzien in het voorjaar van 2020.


Imagination: The evolution of human mind viewed from the study of chimpanzees.

Naar aanleiding van onze tentoonstelling APENSTREKEN stellen we u maar liefst 11 nocturnes voor! Bezoek de tentoonstelling van 17.30 tot 21.30 uur en volg vanaf 19.00 uur een lezing ofwel een documentaire gevolgd door een debat.
De vierde nocturne vindt plaats op 09.01.2018: Tetsuro Matsuzawa geeft een lezing (in het Engels) getiteld Imagination: The evolution of human mind viewed from the study of chimpanzees.
Matsuzawa has been studying chimpanzee both in the laboratory and in the wild. The laboratory work is known as "Ai-project" in the Primate Research Institute of Kyoto University since 1977: a female chimpanzee named Ai learned to use Arabic numerals to represent the number (Matsuzawa, 1985, NATURE). The field work has been carried out in Bossou-Nimba, Guinea, since 1986, focusing on the tool use in the wild. Matsuzawa tries to synthesize the field and the lab work to understand the mind of chimpanzees to know the evolutionary origins of human mind. He published the books such as "Primate origins of human cognition and behavior", "Cognitive development in chimpanzees", "The chimpanzees of Bossou and Nimba". He got several prizes including Jane Goodall Award in 2001, and The Medal with Purple Ribbon in 2004, The Person of Cultural Merit in 2013.

Meer: https://www.naturalsciences.be/nl/museum/visits-and-activities/activities-detailed-fiches/9122


Publicatie van een nieuw referentie-zonnespectrum: het spectrum SOLAR-ISS

De nauwkeurige registratie van het zonnespectrum van buiten de aardatmosfeer en zijn variabiliteit is van essentieel belang voor:
• de zonnefysica
• de fotochemie van de aardatmosfeer
• hun invloed op het klimaat op aarde.
De rol van de variabiliteit van de zon op ons klimaat blijft een onderwerp van groot wetenschappelijk en maatschappelijk belang.
Een internationaal wetenschappelijk team, waaronder het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA), heeft met grote nauwkeurigheid een nieuw referentie-zonnespectrum bepaald op basis van metingen door het SOLAR/SOLSPEC-instrument aan boord van het Internationaal Ruimtestation ISS.
Dit onderzoek werd in november 2017 gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Astronomy and Astrophysics.

Meer: http://www.aeronomie.be/nl/nieuws-pers/2017-12-19-solar-spectrum-iss.htm


Plateosaurus voor Brussel

135 jaar na de Iguanodons van Bernissart heeft het Museum voor Natuurwetenschappen nog eens een authentiek en volledig dinosaurusskelet in huis: plateosaurus Ben, uit Zwitserland.
Een 6,4 meter lange en 210 miljoen jaar oude Plateosaurus, uit een Zwitserse mergelgroeve, staat na anderhalf jaar van beitelen, lijmen en lassen te blinken in het Museum voor Natuurwetenschappen. Plateosaurus was een van de eerste grote dinosauriërs, en een voorloper van Diplodocus. Dit is het verhaal van 'Ben'.

Meer: https://www.naturalsciences.be/nl/news/item/9181/


Gestolen dinoskelet blijkt van nieuwe raptor die kon zwemmen!

Een internationaal team van wetenschappers, met Belgische paleontologen, heeft een nieuwe dinosaurus uit Mongolië beschreven die kon zwemmen. Die eigenschap is nooit eerder zo duidelijk bij dinosauriërs vastgesteld. Het 75 miljoen jaar oude, perfect bewaarde fossiel van Halszkaraptor was uit Mongolië weggeroofd en circuleerde in privécollecties.

Een team van wetenschappers heeft een nieuwe dinosaurussoort beschreven die zowel aan land liep als in water zwom. ‘Dinosauriërs waren landdieren, hebben we altijd geleerd, maar nu stellen we voor de eerste keer heel duidelijk vast dat er ook zwemmende dinosauriërs waren', zegt paleontoloog Pascal Godefroit van Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. Halszkaraptor escuilliei peddelde met zijn voorpoten door het water zoals een pinguïn. Zijn zwaanachtige nek en langwerpige 'viseter-tanden' hielpen hem prooien uit het water te pikken. De rover, van kop tot staarteinde een kleine 80 cm lang, is nauw verwant aan Velociraptor, bekend van de Jurassic Park-films. De nieuwe ‘waterraptor’ staat beschreven in het vaktijdschrift Nature.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2017_1206_KbinIrsnb_nl.pdf


Milieueffecten van windparken op zee in België
Nieuw rapport KBIN

Vanaf 2016 zijn 232 windturbines operationeel in het Belgisch deel van de Noordzee, met een gezamenlijke capaciteit van 870 Megawatt. Om de nationale doelstelling van de productie van 13% hernieuwbare elektriciteit tegen 2020 te bereiken, wordt een toename van het aantal windturbines in dit gebied tot circa 500 stuks gepland. Samen zullen deze een capaciteit hebben van 2200 Megawatt, wat tot 10% van de totale elektriciteitsbehoefte van België dekt. Met 238 km² gereserveerd voor offshore windparken in Belgische wateren, en 344 km² in het aangrenzende Nederlandse Borssele-gebied, zijn ecologische gevolgen onvermijdelijk. Daarom werd een uitgebreid programma voor de monitoring van milieueffecten opgezet, dat sinds 2008 volledig operationeel is. Een nieuw rapport dat de recentste resultaten beschrijft, is vanaf heden beschikbaar.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2017_1205_KbinIrsnb_nl.pdf


Onthulling van een meesterwerk van Gauguin na 11 maanden restauratie

Een jaar geleden lanceerden de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België een crowdfundingsactie om een schilderij van Paul Gauguin te restaureren. In slechts drie weken tijd werd het doel van 45.000 EUR bereikt dankzij de gulle bijdrage van het publiek en de belangrijke steun van het Baillet Latour Fonds. Na 11 maanden van zorgvuldige restauratie onthult het museum “Het portret van Suzanne Bambridge” in het Fin-de-Siècle Museum tijdens een exclusieve avond voor de grote schenkers op woensdag 29 november. De museumdirectie en de restaurateur belichten er de verschillende fasen van de restauratie en de nieuwe bevindingen rond het werk. Hieruit zal o.a. blijken dat Gauguin zelf restauraties op het schilderij uitvoerde, in Tahiti, en dat hij zelfs een vingerafdruk achterliet in de picturale laag.

“Het portret van Suzanne Bambridge” is een van Paul Gauguins meesterwerken. Hij schilderde het tijdens zijn eerste verblijf in Tahiti (1891). Het is bovendien één van zijn eerste (en zeldzame) frontale portretten. Het werk onderging heel wat beproevingen en schade door herhaalde verplaatsingen, opslag in slechte stockageruimtes en weinig professionele restauraties. In 1923 kopen de KMSKB het werk uiteindelijk aan. Vanaf donderdag 30 november 2017 kan het publiek het gerestaureerde werk in de permanente collectie van het Fin-de-Siècle Museum herontdekken, samen met twee andere werken van Gauguin: "Gesprek in de weide. Pont-Aven" (1888) en "Bretoense kruisweg" (1889).


Koninklijke Bibliotheek van België bewaart binnenkort alle digitale publicaties

Staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Zuhal Demir past de wet op het wettelijk depot aan. Uitgevers moesten hun publicaties al deponeren bij de Koninklijke Bibliotheek van België, maar in tegenstelling tot heel wat andere Europese landen moesten bij ons enkel publicaties ‘op een materiële drager’ worden gedeponeerd. Om een digitaal zwart gat te vermijden integreert de Staatssecretaris nu ook online publicaties in de wet.

Meer: https://kbr.prezly.com/koninklijke-bibliotheek-van-belgie-bewaart-binnenkort-alle-digitale-publicaties#


"Plateosaurus Ben" in LEGO® steentjes

Een ideaal eindejaarsgeschenk, in beperkte oplage...
en een leuk evenement voor alle fans van dino's en/of van de beroemde Deense blokjes!

In maart lanceerde het Museum voor Natuurwetenschappen, met succes, een crowdfundingscampagne om Plateosaurus Ben klaar te maken voor onze museumzaal.
Op initiatief van Amazings, gespecialiseerd in evenementen en kunst met LEGO®-blokjes, en in het kader van dezelfde campagne, organiseren we een laatste ludieke actie voor jonge dinofans: een wedstrijd ‘dino’s maken met LEGO®steentjes’ op 17 december, tijdens een feestelijke familiedag in het Museum.
Meer info over deze familiedag volgt later.
Voor deze gelegenheid ontwikkelde Amazings ook een set met LEGO® blokjes voor echte dinofans. Je vindt Ben in wat zijn "natuurlijke omgeving" was, met daarnaast een paleontoloog van vandaag.
De set telt bijna 300 stukjes (formaat 12x26x15cm) en kost 50€. Er zijn slechts 500 exemplaren te koop, enkel op 17 december in het Museum (tot uitputting van de voorraad).
Het gaat om een beperkte oplage. Reserveren is aangeraden: www.dinoben.be
De opbrengst van dit project vervolledigt de crowdfundingscampagne.


Launch your design with Cheops

ESA is offering graphic designers and artists a unique opportunity to feature their work on the rocket carrying the Cheops satellite.
The design will be placed on the Soyuz rocket’s fairing, the tough outer shell that protects the satellite during launch and as it passes through the atmosphere into space.
At an altitude of about 100 km the fairing will be jettisoned and fall back to Earth, while Cheops will continue into orbit.
Cheops, a partnership between ESA and Switzerland, will observe bright stars known to host planets.
Scientists will use high-precision monitoring of a star’s brightness to examine the transit of a planet as it passes briefly across the bright face.
The information will help to reveal the structure of planets circling other stars, especially those in the Earth-to-Neptune mass range. The mission will also contribute to our understanding of how planets change orbits during their formation and evolution.
Cheops is currently on track to be ready for launch by the end of 2018.
This competition is an exciting opportunity for students of graphic art or design, or early career graphic artists and designers to make one of their designs a part of ESA history.
For the winner, the design will be visible during launch preparations and liftoff, as well as on photographs and video footage taken at the spaceport in Kourou, French Guiana.
In addition, the winner will be invited to attend the main Cheops launch event in Europe as a guest of ESA and to watch as their design climbs skywards.
Designs selected as runners-up will be exhibited during the event, which will be broadcast through multiple media channels.
The deadline for submissions is 17:00 GMT (18:00 CET) on 31 January.

Meer: http://m.esa.int/Our_Activities/Space_Science/Launch_your_design_with_Cheops


EU Prize for Women Innovators 2018

The Women Innovators Prize Team would like to inform you that the EU Prize for Women Innovators 2018 will be open for application until 15 November 2017.
The fifth edition awards three of Europe's most innovative women entrepreneurs and one young innovator with prizes up to 100.000€. All finalists will also get the opportunity to obtain high level of visibility for their business to gain traction.

Meer: http://ec.europa.eu/research/prizes/women-innovators/index.cfm?pg=home


Call for Science observing proposals
(Telescope ARIES 3.6 m , Devasthal India)

ARIES invites members of the Indian and Belgian astronomy community to participate in the call for Science observing cycle 2018A for the observations with 3.6-m Devasthal Optical Telescope (DOT).
India has 93% share in the telescope time of which 33% is guaranteed to ARIES, and 7% to Belgian astronomers. The Principal Investigator of the proposals should have affiliations at Indian or Belgian academic institutions and/or universities.
The observing period: 01 February to 31 May, 2018 The proposal submission deadline: 30 November, 2017 23:59:59 IST
You can submit your observing proposals through online proposal submission system at www.aries.res.in/dopses
Two instruments are offered for observations namely Optical CCD Imager and Near Infrared Imager (TIRCAM-2). For more information on telescope and instruments, please visit www.aries.res.in/dot
Allocation of time on the telescope will be based on the assigned ranking of the proposals through a peer-review process by Indian and Belgian Time Allocation committees for Indian and Belgian proposals, respectively.
ARIES will provide telescope operators and site-staff to perform routine start-up & shut-down procedures, and safety checks at the telescope.

Questions regarding the operational policies with the DOT should be directed to Dr. Brijesh Kumer.
For specific questions related to 4Kx4K Imager and TIRCAM-2, contact Dr. S. B. Pandey and Prof. D. K. Ojha), respectively. For general assistance regarding the proposal submission process, contact Dr. Yogesh Joshi / Purushottam


Zal klimaatsverandering leiden tot meer tong in de Noordzee?

De tong (Solea solea) is een platvis met een hoge economische waarde (in recente jaren bv. goed voor tot 40% van de jaarlijkse winst van de Belgische visserij), die daardoor onderhevig is aan een sterke visserijdruk. Om de bestanden van deze soort duurzaam te beheren, is het niet enkel nodig de visserijdruk op te volgen, maar ook om de impact van klimaatsverandering op de talrijkheid en verspreiding van tong in rekening te nemen. Een nieuwe studie van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN, Operationele Directie Natuurlijk Milieu) en de Katholieke Universiteit Leuven (KU Leuven, Laboratory of Biodiversity and Evolutionary Genomics) levert de eerste inzichten: meer larven zullen zich succesvol kunnen vestigen, maar ze zullen geografisch anders verdeeld zijn binnen de Noordzee.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/20171030_SoleTong_nl.pdf


Paleontologen ontdekken ‘primitieve iguanodon’ met tanden als scharen

Een Belgisch-Frans team van paleontologen heeft een nieuwe dinosaurussoort beschreven die scharen van tanden had. De fossiele resten van Matheronodon provincialis – een primitieve verwant van iguanodon – werden in 2012 opgegraven in de Provence, tijdens een ‘paleotrip’ van het Museum voor Natuurwetenschappen.

Meer: https://www.naturalsciences.be/nl/news/item/9102/


Jordaens, Van Dyck, Rubens
Nieuwe inzichten, nieuwe ontdekkingen!

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB) onthullen exclusieve onderzoeksresultaten rond het werk van Jordaens, Van Dyck en Rubens.
Het “Jordaens Van Dyck Panel Paintings Project”, internationaal wetenschappelijk onderzoekproject onder leiding van de KMSKB, brengt enkele kunsthistorische verrassingen aan het licht. Het project vergelijkt niet alleen de paneelschilderkunst van de Vlaamse meesters Jacques Jordaens en Antoon Van Dyck, maar maakt ook de link met het atelier van Pieter Paul Rubens.

Meer: http://jordaensvandyck.org/


TERRASCOPE: Sentinel data nu vlot beschikbaar voor alle Belgische gebruikers

De Europese Commissie heeft het Copernicusprogramma opgezet om onze leefomgeving beter te begrijpen. Essentieel hiervoor zijn de Sentinel satellieten die de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA) ontwikkelt om de aarde gedetailleerd in kaart te brengen. De opgenomen basisbeelden van Sentinels zijn vrij beschikbaar voor iedereen: onderzoekers, overheid, industrie en de gewone burger.
Niet iedereen vindt echter zomaar zijn weg naar die beelden en de basisbeelden zijn niet altijd even gebruiksvriendelijk. Daarom kunnen individuele Europese lidstaten in samenspraak met ESA een zogenaamd “Collaborative Ground Segment” opzetten dat de toegang tot de satellietbeelden laagdrempeliger maakt en de satellietbeelden vertaalt in direct bruikbare informatie voor de geïnteresseerde gebruikers.

BELSPO (het Federale Wetenschapsbeleid) lanceert nu TERRASCOPE (https://www.terrascope.be), het Belgische Collaborative Ground Segment. Dit maakt gebruik van de bestaande infrastructuur die België uitgebouwd heeft voor de SPOT-VEGETATION en PROBA-V missies. TERRASCOPE wil de gebruikers vanaf nu de volgende producten en diensten aanbieden:
- Sentinelbeelden;
- Informatieproducten op basis van Sentinelbeelden;
- Rekencapaciteit die derde partijen kunnen benutten om eigen informatieproducten aan te maken.

TERRASCOPE is een dynamisch platform waarop nieuwe ontwikkelingen die voortvloeien uit samenwerking tussen Belgische partners in samenspraak met BELSPO een plaats moeten kunnen krijgen.
BELSPO is vast van plan om het gebruik van Sentinelgegevens aan te moedigen bij de Belgische gebruikers. Om beter te begrijpen welke producten ze nodig hebben en hoe ze TERRASCOPE zouden aanpassen nodigen we iedereen uit om de enquête op TERRASCOPE in te vullen (https://www.terrascope.be).

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/20171024_TERRASCOPE_WS_NL.pdf


Numerous PhD scholarships available in Melbourne

The Australian-German Climate and Energy College at the University of Melbourne has a number of PhD scholarships available. The scholarships are available to Australian and international candidates that are keen to research climate or energy transition issues from any discipline or perspective. For many topics, there is the opportunity to undertake joint PhDs with our German partner universities.
Applications close on 6 November 2017 and projects will commence early in 2018.

Meer: http://climatecollege.unimelb.edu.au/join-us


IPCC- nominaties- uiterlijk 26 oktober 2017

De inhoud van de bijdragen van de 3 werkgroepen aan de AR6 werd goedgekeurd in de plenaire vergadering op de 46e zitting van het IPCC (Montreal, Canada 6 - 10 september 2017). Ze zijn te vinden op de IPCC Website: http://bit.ly/2wg2QtT.
De bijdrage van Werkgroep I zal in april 2021, werkgroep II in oktober 2021, werkgroep III in juli 2021 en het syntheseverslag in september 2022 worden afgerond. De samenvatting van het synthese verslag zal in april 2019 worden gefinaliseerd.
Het IPCC nodigt ons uit om nominaties van deskundigen voor te stellen (ter overweging van de respectieve bureaus) "Coordinating Lead Authors", "Lead Authors", and "Review Editors" van het zesde assesment (AR6) van het IPCC. Merk op dat een nominatie niet noodzakelijkerwijs enige financiering door BELSPO of een ander financieringsbureau betekent, wanneer geselecteerd.
Indien u belangstelling hebt kan u contact opnemen met het IPCC Focal Point Martine.Vanderstraeten@belspo.be. De CIS-IPCC zal de voorstellen overwegen. Mag ik u vragen om deze oproep door te geven aan geïnteresseerde collega's, zodat ook het Belgisch onderzoek kan worden geëvalueerd en geïntegreerd in het nieuwe rapport en zo waardevolle beleidsrelevante (niet-prescriptieve) informatie voor beleidsmakers wordt.


MAGRITTE
Opening van een uitzonderlijke tentoonstelling

Op vrijdag 13 oktober openen de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB) de tentoonstelling “Magritte, Broodthaers & de hedendaagse kunst” als afsluiting van het Magritte jaar dat georganiseerd werd ter ere van het overlijden van de kunstenaar 50 jaar geleden.
De tentoonstelling creëert een dialoog tussen de originele werken van Magritte en hun interpretaties door moderne en hedendaagse kunstenaars, gaande van Marcel Broodthaers over Andy Warhol tot en met de meest hedendaagse kunstenaars. 50 jaar na zijn overlijden, boeit René Magritte nog steeds. Meer dan 150 werken, schilderijen, tekeningen, foto’s, films van Magritte en andere bekende kunstenaars, stellen onze kijk en denken in vraag. Onder de meesterwerken bevindt zich het iconische “Ceci n’est pas une pipe” (Het verraad der beelden), dat voor de eerste keer na 45 jaar terug in België is!
Marcel Broodthaers belichaamt de artistieke verwantschap met Magritte ongetwijfeld het best: hij bevraagt zowel het statuut van het object als dat van de taal. Andere kunstenaars zoals Andy Warhol, Jasper Johns, Robert Rauschenberg, Ed Ruscha, César, Sean Landers, David Altmejd, George Condo en Gavin Turk herdefiniëren onze verhouding tot Belgiës grootste surrealist.
Het parcours loopt verder in het Magritte Museum, waar enkele hedendaagse creaties interageren met de grootste Magritte collectie ter wereld.
Voor deze gelegenheid zullen tot en met 18 februari 2018 zowel de tentoonstelling als het Magritte Museum uitzonderlijk 7 dagen op 7 open zijn.

Meer: https://www.fine-arts-museum.be/nl/tentoonstellingen/magritte-de-hedendaagse-kunst


Marie Curie: 150th birthday celebration

Winning Nobel Prizes in both physics and chemistry, Marie Sklodowska-Curie paved the way for nuclear physics, chemistry as well as radiobiology and cancer therapy. To coincide with the 150th anniversary of Marie Sklodowska-Curie’s birth, SCK•CEN will explore the life, work and extraordinary legacy of one of science’s greatest pioneers. The day will also be devoted to 120 years of worldwide radiobiology research and pioneering radiobiological research in Belgium and at SCK•CEN. In particular, 7th of November will also be proposed as a National Day of Radiobiology. An exhibition entitled “Radiations: scenes of Marie Curie’s scientific life” will give the opportunity to learn more about Marie Curie’s life achievements.

Meer: http://science.sckcen.be/en/Events/Marie-Curie-150th-birthday-celebration-20171107-20171107-ad90d77a-8c9f-e711-80c4-ecf4bbc6e827?leftmainmenu=1


Nieuw satellietinstrument brengt vervuiling nog beter in kaart

TROPOMI: nieuw satellietinstrument gaat vervuiling nog beter in kaart brengen. Verschillende teams op het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie zijn betrokken.
Op 13 oktober 2017 zal vanaf de Russische Cosmodrome in Plesetsk de Europese Sentinel-5 Precursor-satelliet (Sentinel-5P) worden gelanceerd in opdracht van het Europese ruimtevaartagentschap ESA.
Aan boord van Sentinel-5P bevindt zich het instrument TROPOMI, een instrument dat wereldwijd gegevens zal verzamelen van de atmosferische samenstelling op vlak van luchtkwaliteit, ozon en klimaataspecten, dit met een niet eerder vertoonde horizontale resolutie, waarbij de kleinste grondpixels slechts 7x3,5 km2 meten. Het zijn thema’s waar verschillende teams op het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie onderzoek naar doen. Maar liefst om en bij de dertig wetenschappers uit vier verschillende teams zijn bij het TROPOMI-project betrokken.

Meer: http://www.aeronomie.be/nl/nieuws-pers/2017-10-11-tropomi-sentinel-5p.htm


APENSTREKEN
De nieuwe expo in het Museum voor Natuurwetenschappen
van 11/10/2017 tot 26/08/2018

Vanaf oktober dring je in het Museum voor Natuurwetenschappen diep door tot in de jungle. Je maakt er kennis met de leefwereld van een bonte bende primaten, die van liaan naar liaan slingeren, ondersteboven aan hun staart hangen en in de boomkruinen wandelen.
“We zijn allemaal primaten, maar wat weten we precies over deze fascinerende dieren? APENSTREKEN is een expo die je absoluut moet zien, wereldwijd is het de eerste in zijn genre. We geven de bezoekers de kans om de ruime diversiteit van primaten te ontdekken. We tonen welke impact de keuzes in onze maatschappij hebben op het leven van de primaten en ook wat we kunnen doen om hen te beschermen.” - Dr. Andrew Kitchener, commissaris van de originele expo (Edinburgh, Schotland) en bioloog gespecialiseerd in gewervelde dieren, van de National Museums Scotland.
Reuzengrote foto’s van de dichte plantengroei in de jungle, een sfeervolle belichting, natuurlijke decors, kreten, dompelen je helemaal onder in de leefwereld van de primaten.
De expo toont meer dan 60 exemplaren van opgezette apen waaronder chimpansees, halfapen, lori-achtigen en gorilla’s. Hoogstwaarschijnlijk een van de meest adembenemende collecties primaten ooit in een museum vertoond. The National Museums Scotland stelden deze collectie speciaal voor de expo samen. Het is de eerste keer dat primaten, in hun natuurlijke omgeving, in verschillende dynamische houdingen worden voorgesteld. Een unieke manier om hun gedrag weer te geven. Alle tentoongestelde dieren zijn een natuurlijke dood gestorven.
Welkom in het apenrijk!

Meer: https://www.naturalsciences.be/nl/museum/exhibitions-view/1388/6755/1221


De atoomtijd wordt 50 jaar op 13 oktober 2017

Op 13 oktober 2017 zal het exact 50 jaar geleden zijn dat onze maat voor de tijd niet meer gebaseerd is op de sterren maar op atomen.
De seconde, de eenheid van tijd, werd oorspronkelijk gedefinieerd als 1/86400ste van een “gemiddelde zonnedag”. Deze “gemiddelde zonnedag” werd bepaald door middel van astronomische observaties van de doortocht van sterren aan de hemel. Doordat de snelheid van de aardrotatie onregelmatigheden vertoont, was deze seconde variabel in duurtijd. In 1960 werd tijdens de 11de Algemene Conferentie voor Gewichten en Maten een nieuwe definitie goedgekeurd waarbij de seconde gedefinieerd werd als een fractie van de duur van het tropisch jaar 1900.
In tussentijd toonden experimentele onderzoeken aan dat het mogelijk was om een tijdseenheid te genereren die een veel betere precisie en stabiliteit had, door gebruik te maken van de transitie tussen 2 energieniveaus van een molecule of een atoom. Rekening houdend met het feit dat een definitie voor de tijdseenheid met een hoge precisie voor het Internationaal Stelsel van Eenheden onmisbaar was voor zowel wetenschap als technologie, werd tijdens de 13de Algemene Conferentie voor Gewichten en Maten op 13 oktober 1967 de oude definitie van de seconde vervangen door de volgende:
“De seconde is de duur van 9.192.631.770 periodes van de straling die overeenkomt met de overgang tussen 2 hyperfijn niveaus van de grondtoestand van het Cesium 133 atoom.”
Het aantal toepassingen dat hieruit is voortgevloeid, is ontelbaar, zowel op wetenschappelijk als op sociaal vlak. GPS en de synchronisatie van communicatienetwerken zijn hier voorbeelden van.
Tegenwoordig wordt de seconde gerealiseerd en verdeeld door de Koninklijke Sterrenwacht van België aan de hand van een combinatie van atoomklokken. Deze klokken worden ook gebruikt voor het goed functioneren van het Galileo systeem.

Meer: http://www.astro.oma.be/nl/de-atoomtijd-wordt-50-jaar-op-13-oktober-2017/


2de Editie Prijs Digitalisering voor Ontwikkeling
D4D - Digital for development

Na een succesvolle eerste editie van de Prijs Digitalisering voor Ontwikkeling (D4D) in 2016 kondigen het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika (KMMA) en de Belgische Directie-Generaal Ontwikkelingssamenwerking (DGD) met veel genoegen de tweede editie aan. De prijs D4D Editie 2018 is nu open voor inzendingen rond digitalisering voor ontwikkeling.
Deze tweejaarlijkse prijs kadert binnen de beleidsprioriteit van de Belgische ontwikkelingssamenwerking om in te zetten op digitale technologie als een hefboom voor ontwikkeling.
De prijs D4D richt zich tot iedereen met een overtuigend project of innovatief idee rond digitalisering voor ontwikkeling. Inzenders hebben de Belgische nationaliteit (m.i.v. EU-onderdanen of personen met recht op onbeperkt verblijf in België) of zijn afkomstig uit één van de partnerlanden. Ze kunnen een innovatief idee of startup-project indienen in de categorie ‘iStartUp’, hun succesverhaal inzenden in de categorie ‘iStandOut’ of meedingen naar de publieksprijs in de categorie ‘iChoose’.
In 2016 werd de eerste D4D-prijs uitgereikt aan Aksantimed (‘iStartUp’), Solarly (‘iChoose’) en BTC / Palestinian Ministry of Education and Higher Education (‘iStandOut’).
De 3 laureaten ontvangen hun prijs op de prijsuitreiking en de innovatiebeurs die zal plaatsvinden in het najaar van 2018 in het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika te Tervuren.

Meer: http://prized4d.africamuseum.be/nl


Measuring Cost and Impact of Cybercrime in Belgium (BCC)

Het voorbije jaar werd 66% van de bevraagde Belgische bedrijven het slachtoffer van minstens één vorm van cybercriminaliteit. Dat blijkt uit recent onderzoek (BCC Project) van het Leuvens Instituut voor Criminologie onder leiding van professor Letizia Paoli, in samenwerking met het Centre for IT & IP Law (professor Marie-Christine Janssens).

Meer: http://www.belspo.be/belspo/brain-be/themes_4_Strategic_nl.stm#BCC


Wereldrecord in het ondergronds laboratorium van Membach: 4 gram zware bol zweeft al 8081 dagen

Op 18 september 2017 werd een dubbel wereldrecord gevestigd op de Koninklijke Sterrenwacht van België. De supergeleidende zwaartekrachtmeter (gravimeter), die in het ondergronds laboratorium van Membach geïnstalleerd is, heeft het record gebroken van de cryogene gravimeter die het langst onafgebroken op één plaats heeft gewerkt: 22 jaar en 45 dagen, ofwel 8081 dagen.
Het is ook, voor zover bekend, de langste levitatie van een supergeleidend object in een magnetisch veld. Dit veld wordt geproduceerd door een continue elektrische stroom, die in 1995 in supergeleidende spoelen geïnjecteerd werd en sindsdien altijd is blijven circuleren. Hoewel dit record niet van fundamenteel belang is voor de vastestoffysica (het is niet strijdig met de bestaande kennis over continue elektrische stromen), vindt het zijn plaats in een “rariteitenkabinet”.

Meer: http://www.astro.oma.be/nl/wereldrecord-in-het-ondergronds-laboratorium-van-membach/


Een surrealistisch bier ter ere van Magritte

Het is wellicht een van de meest originele projecten van het Magrittejaar 2017. Precies 50 jaar na de dood van René Magritte, brengt het Magritte Museum een uniek bier uit ter ere van dé grote Belgische surrealist!
Het Magritte Museum sloeg de handen in elkaar met de Brasserie de la Senne om een 100% Belgisch en surrealistisch bier te ontwikkelen. Het is de eerste keer dat een kunstmuseum een bier brouwt waarvan het concept nauw aanleunt bij het oeuvre van René Magritte.
Het resultaat is surrealistisch: het is een witbier, maar dan donker van kleur! Het uniek recept vertoont het typische smakenpalet van een witbier (fris, licht, met aroma’s van citrusvruchten en tarwe), maar het ziet er uit als bruin bier.
Dit concept weerspiegelt perfect de fascinerende wereld van Magritte die – in zijn kunst – dag en nacht, schaduw en licht, zichtbaar en onzichtbaar steeds combineert (zoals in zijn bekende schilderijen Het rijk der lichten of De Terugkeer).
De kunstenaar had deze knipoog wellicht ook gewaardeerd. Zelf bezocht hij regelmatig met zijn vrienden het café Het Goudblommeke in Papier of versloeg ze bij het schaken in de Greenwich.
Vanaf 1 oktober 2017, zullen de flessen bier (33cl), in beperkte oplage, uitsluitend te verkrijgen zijn in het Museum Café of in de Magritte Shop van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België.


Magritte in a Sky with Stars

Op 8 september nemen de dichters Planetarium over en slaan ze aan het experimenteren in het kader van het festival “Brussels Poetry Fest”.
Programma:
- Trio Qotob: Entity: pré CD release.
- Un universe infini: Joy Slam (BE).
- Magritte: Kat Georges (NYC) & Peter Carlaftes (NYC).
- La terre tourne: Laurence Vielle (BE-CH) & Catherine Graindorge (BE)
Brussels Poetry Fest is een niche festival, volledig gewijd aan de hedendaagse avant-garde, dat de dialoog aangaat met de mainstream.
Tijdens het 4e Brussels Poetry Fest komt de crème de la crème van de internationale poëziescene vier dagen lang experimenteren op nieuwe en ongewone plaatsen. Inspiratie voor deze editie is het werk van René Magritte en zijn La Trahison des Images.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/20170906_Planetarium_nl.pdf


Voortaan hebben jongeren gratis toegang tot de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis!

Jongeren in contact brengen met kunst, cultuur en wetenschap is cruciaal voor hun ontwikkeling tot mondige burgers. Tegelijk is het voor scholen financieel niet altijd haalbaar culturele uitstappen voor de leerlingen te organiseren. Daarom hebben de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis, met het akkoord van hun beheercommissie en van de staatssecretaris van Wetenschapsbeleid Zuhal Demir, beslist om vanaf dinsdag 5 september gratis toegang te verlenen tot de vaste collecties aan alle personen jonger dan 19 jaar, zowel bij een individueel bezoek als bij een bezoek in groepsverband. Dit geldt dus tevens voor schoolgroepen. Ook aan personen met een handicap en hun eventuele begeleider wordt (op vertoon van een kaart) gratis toegang verleend.
Daarnaast zijn de toegangsprijzen tot de vaste museumcollecties opgetrokken tot de meer marktconforme internationale standaarden (10 € i.p.v. 8 € voor volwassen bezoekers in het Jubelparkmuseum en het Muziekinstrumentenmuseum, 7 € i.p.v. 5 € in de Hallepoort). Ook de tarieven voor een rondleiding werden licht verhoogd. De Koninklijke Musea proberen voortdurend de best mogelijke dienstverlening aan hun bezoekers te verzekeren.
De Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis bestaan uit het Jubelparkmuseum, het Muziekinstrumentenmuseum, de Hallepoort en de Musea van het Verre Oosten in Laken (die momenteel gesloten zijn voor renovatiewerken).


Pre-announcement ESS Call for Round 10 Question Module Design Teams

The European Social Suvrey ERIC is pleased to pre-announce the ‘Call for multi-national teams of researchers to submit applications for modules of questions to be fielded as part of Round 10 of the European Social Survey (ESS)’. Applications for both new and repeat modules will be invited.
The call for Round 10 QDTs will formally open by mid-October 2017. Provisional details and timings are available from our website http://www.europeansocialsurvey.org/about/singlenew.html?a=/about/news/essnews0032.html


Koninklijke Bibliotheek van België koopt zeldzame postkaart van James Ensor met bijzonder verhaal

Enkele weken geleden kocht de Koninklijke Bibliotheek van België op een kleine Brusselse veiling werken van James Ensor (1860-1949), Pol Bury (1922-2005) en Panamarenko (°1940). Het verhaal van een nieuw aangekochte Ensorprent lijkt nu tot de verbeelding te spreken. Het stukje blijkt uitzonderlijker dan aanvankelijk gedacht: het gaat om een zeldzame ‘eerste staat’, een vroege druk, van een zelfportret. Een restauratrice legde de waarheid letterlijk bloot.

Meer: https://kbr.prezly.com/koninklijke-bibliotheek-van-belgie-koopt-zeldzame-postkaart-van-james-ensor-met-bijzonder-verhaal#


Opening van een herdenkingstentoonstelling

Tot 15 augustus 2017 loopt in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB) de tentoonstelling “14-18: hulde van Australische en Nieuw-Zeelandse kunstenaars”. In het kader van de WO I herdenkingen, bood de Australische regering een reeks van 10 gravures aan de KMSKB die als enige Belgische instelling deze kostbare gift heeft ontvangen.
Deze gravures gemaakt door Australische en Nieuw-Zeelandse kunstenaars vormen een eerbetoon aan de soldaten die tijdens de Slag om Passendale vielen, tussen 31 juli en 6 november 1917.
De tentoonstelling – die de steun kreeg van de Kanselarij van de Eerste Minister – werd dinsdag 25 juli plechtig geopend door Dr Brendan Nelson, Directeur van de Australian War Memorial, Z.Exc. Dr Mark Higgie, Australische ambassadeur in België en Mevrouw Colette Janssen van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België.

Meer: https://www.fine-arts-museum.be/nl/tentoonstellingen/14-18-hulde-van-australische-en-nieuw-ze


UNESCO MAB Young Scientists Awards
Application 2018
Submission of proposals 15/12/2017

Since 1989 MAB has been providing 10 young researchers each year with awards of up to US$ 5,000 in support of their research on ecosystems, natural resources and biodiversity. Through the MAB Young Scientists Awards, MAB is investing in a new generation of scientists worldwide because we think well-trained and committed young people are key to addressing ecological and sustainability issues.
The deadline for submission of application forms for the 2018 MAB Young Scientists Awards is 15 December 2017.

  • Priority is given to interdisciplinary projects carried out in biosphere reserves designated under the Man and the Biosphere Programme or potential biosphere reserves, and which contribute to the implementation of the Lima Action Plan (LAP) for Biosphere Reserves and the Sustainable Development Goals (SDGs).
  • Applicants from developed countries are eligible for Awards only in exceptional cases or if working in joint partnership with developing countries.
  • Applicants can not be not older than 35 years of age (at the closing date of the application).
  • Awards are set at a maximum of US $5,000 each and the research supported by an Award should be completed within 2 years.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2018 MAB-YSA_EN.pdf


IPCC : Special Report Global Warming of 1.5 °C

De expert review van het eerste ontwerp van het "IPCC Special Report Global Warming of 1.5°C" loopt van 31 juli tot 24 september.
Om deel te nemen als 'expert reviewer' dient u zich te registreren.
De registratie is mogelijk tot 17 september 2017.


25 years of Belgians in space

2017 is a very special year for Belgium. The entire country celebrates its two famous Belgian astronauts, Dirk Frimout and Frank de Winne, who flew to space 25, 15 and 10 years ago. The 25th anniversary fits in the World Space Week that is held from 4 till 10 October all over the world. This year’s theme is “ Exploring New World in Space”.
SCK•CEN would like to invite you on 6 October 2017 to celebrate this anniversary in presence of astronaut Frank de Winne. This day will be dedicated to the Belgian contribution to human spaceflights in view of future human space exploration. This is an unique opportunity for scientists, professionals and students to share experiences.

Meer: http://science.sckcen.be/en/Events/Belgians-in-space-20171006-20171006-4fd4ce96-3f66-e711-80c4-ecf4bbc6e827?leftmainmenu=1


INDIA Astronomy call "2017B-Early-Science" is open

ARIES invites members of the Indian and Belgian astronomy community to participate in the call for observing proposals (2017B-Early Science) for the 3.6m Devasthal Optical Telescope (DOT). India has 93% share in the telescope time of which 33% is guaranteed to ARIES, and the Belgian share is 7%. The Principal Investigator of the proposals should have affiliations at Indian or Belgian academic institutions and/or universities.
> The observing period: 1st of October, 2017 to 31st of January, 2018
> The proposal submission deadline: 1st of August, 2017 23:59:59 IST

Meer: http://www.aries.res.in/dot/


Nacht van de sterren 2017
Woensdag 9 augustus van 22 u. tot 24 u.

Kom de sterren observeren vanop de uitzonderlijke site van de Koninklijke Sterrenwacht van België in het gezelschap van astronomen en amateurastronomen!
Voor de derde keer nodigen we het publiek uit om de sterrenhemel te observeren tussen de prestigieuze koepels van de Sterrenwacht te Brussel. Omdat de historische telescopen van de Sterrenwacht niet geschikt zijn voor dit soort observatie, brengen de amateurastronomen hun telescopen mee en worden deze in het midden van de site opgesteld om een zo groot mogelijk aantal mensen de pracht van de nachtelijke sterrenhemel te laten ontdekken. En er is veel kans om vallende sterren te zien, omdat de meteorenzwerm van de Perseïden zijn maximum bereikt tijdens deze nachten!

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/doc/Agenda/20170809_NightStars2017_nl.pdf


74.000 bezoekers voor de Rik Wouters tentoonstelling!

De voorbije Wouters retrospectieve van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België heeft een totaal van 74.421 bezoekers mogen ontvangen over een periode van minder dan 4 maanden.
Deze tentoonstelling bracht, voor de eerste keer, de belangrijkste verzameling van zijn werken samen. 200 schilderijen, tekeningen en beeldhouwwerken hebben de bezoekers ondergedompeld in de sprankelende en spontane wereld van Wouters, tussen fauvisme en avant-garde. Meer dan 30 musea, instellingen en kunstverzamelaars uit binnen- en buitenland hadden prachtige werken uitgeleend – waaronder nog nooit eerder getoonde exemplaren. Als orgelmoment, sloot deze exclusieve overzichtstentoonstelling de reeks herdenkingsinitiatieven rond het 100e overlijdensjaar van de kunstenaar af.
Na Ensor, Khnopff, Spilliaert, Magritte, Delvaux en Alechinsky zetten de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België zo hun monografische verkenning van de lichtende voorbeelden van de Belgische moderne en hedendaagse kunst voort. Met succes.

Meer: https://www.fine-arts-museum.be/nl/pers/persberichten/74-000-bezoekers-voor-de-rik-wouters-ten


Algenbloei langs Belgische kust gedetecteerd vanuit de ruimte

In mei 2016 stelden wetenschappers een intense algenbloei vast vlak voor de Belgische kust. Ze deden dat met behulp van de Europese satelliet Sentinel-2. De satelliet kan gebieden helpen monitoren die onbereikbaar zijn voor een onderzoeksschip. In 2017 werd hetzelfde verschijnsel op satellietbeelden bevestigd.

Meer: https://www.naturalsciences.be/nl/news/item/6753/


België pionier in de strijd tegen zwaveluitstoot door schepen

In 2016 gebruikten onderzoekers van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen voor het eerst de sniffer-sensor aan boord van het controlevliegtuig dat wordt gebruikt boven het Belgisch deel van de Noordzee. Deze innovatieve sensor meet de zwaveluitstoot van schepen op zee. België is één van de eerste landen die hiermee van start ging in het kader van een Europees pilootproject, en stelde meteen verdachte zwavelwaarden vast bij ongeveer 10% van de gecontroleerde schepen. Na voorstelling van deze nieuwe methode en de bekomen resultaten aan zowel politiediensten, gerechtelijke instanties als andere wetenschappers, kon dit pilootinitiatief op heel wat internationale belangstelling rekenen. Mogelijk wordt de werkwijze in de toekomst zelfs een standaardprocedure binnen het hele Noordzeegebied.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/20170706_KbinIrsnb_nl.pdf


Ontdek onze Zon op 2 juli 2017

Op zondag 2 juli 2017 kan je in Vlaanderen op meer dan 20 kijkposten terecht om naar de Zon te kijken. Met speciale filters en bijzondere telescopen kan je de Zon ontdekken op een veilige manier. Bekijk het zonneoppervlak en alle details van dichtbij en ontdek zelf hoe actief de Zon wel is!

Meer: http://www.vvs.be/subsite/zonnekijkdag/ontdek-onze-zon-op-2-juli-2017


Belgium joins European cooperation on high-performance computing

Belgium is the 8th EU country to sign the European declaration on high-performance computing. Belgium will participate in the joint efforts to build the next generation of computing and data infrastructures.

Meer: https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/news/belgium-joins-european-cooperation-high-performance-computing


Once upon a time: het Jubelparkmuseum zet zijn verzameling geëmailleerde uurwerken in de kijker

Of het nu gaat om zak- of halshorloges, “knollen” of kuiphorloges, de geëmailleerde uurwerken uit de jaren 1650-1850 zijn stuk voor stuk meesterwerkjes in miniatuur. Hun decors werden met groot vakmanschap gerealiseerd door getalenteerde ambachtslieden en dompelen de toeschouwer onder in de modes en smaak van toen. In de tentoonstelling Once upon a time (17 mei – 17 september) neemt het Jubelparkmuseum u mee op een reis in de tijd.
Na het succes van de tentoonstellingen Sarcophagi en Ukiyo-e zet het Jubelparkmuseum opnieuw een van zijn uitzonderlijke collecties in de schijnwerpers. Vanaf 17 mei wordt in de expositie Once upon a time ingezoomd op enkele van de meest charmante kleinoden uit de rijke verzameling van oude horloges, met name de geëmailleerde uurwerken (1650-1850). De aandacht gaat uit naar de vakbekwaamheid van de emailleurs, de meesten onder hen Frans-Zwitsers, die met hun emailleerwerk eenvoudige uurwerken tot kostbare juweeltjes omvormden.

Meer: http://www.kmkg-mrah.be/nl/expositions/once-upon-time


Valken voor Iedereen - editie 2017: ze vliegen nu elk moment uit!

Mis het indrukwekkende spektakel niet! De eerste vlucht van de valkjes van de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal in Brussel en die van de jongen van de Sint-Jobkerk in Ukkel wordt verwacht in de komende uren en dagen... Het wijfje van de kathedraal heeft al 45 valkjes grootgebracht, weldra nog 3 meer, een record!? Het wijfje van Ukkel kreeg ook dit jaar 4 valkjes, al voor het derde jaar op rij komen er uit alle 4 eieren telkens jongen die ook uitvliegen.
De jonge valkjes zullen weldra geen hulpeloze tweepotigen meer zijn! De drie valkjes in de kathedraal en de vier in Ukkel zijn ongeveer zes weken oud. Binnen enkele dagen, of zelfs uren, verlaten ze het nest voorgoed! In zes weken tijd zijn ze gegroeid van amper 35 gram naar 1 kilogram (voor de wijfjes, die zijn zwaarder dan de mannetjes). Hun schattige witte dons is een heus verenkleed geworden, dat hen toelaat snelheden tot 400 km/u te bereiken!
Ze oefenen fanatiek hun vleugels. Ze verlaten regelmatig het nest en brengen veel tijd door tussen de pijlers en op het balkon. Balancerend op dakranden en leuningen, observeren ze de hemel.
Sinds enkele dagen krijgen de jongen minder en minder eten van hun ouders. Dat is waarschijnlijk om hen te stimuleren om zelf te gaan vliegen, maar ook om wat gewicht te verliezen. Een goede verhouding tussen gewicht en vleugellengte is essentieel voor een geslaagde vlucht.
Observeer dit geweldig fenomeen. Plezier gegarandeerd bij het bekijken van de filmpjes en foto's en het lezen van de blog http://www.slechtvalken.be/blog?lang=nl.
Ontmoet onze ornithologen nog tot en met 25 mei in de observatiepost tegenover de kathedraal (Wildewoudstraat, 1000 Brussel) van 12u tot 18u. We beantwoorden er al je vragen en tonen met een krachtige telescoop de eerste vliegpogingen van de valkjes.

Meer: http://www.slechtvalken.be/?lang=nl


Rodin komt tot leven in het Fin-de-Siècle Museum!

Het Fin-de-Siècle Museum en Cinéart eren Rodin, die 100 jaar geleden overleed. Op 24 mei, gelijktijdig met de filmprojectie van "Rodin" op het Festival van Cannes, zal de Belgische première plaatsvinden in het hartje van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België. De VIPs zullen eveneens de bekendste werken van Rodin in het echt kunnen bewonderen tijdens een exclusief bezoek aan het Fin-de-Siècle Museum.
Parijs, 1880. Op zijn veertigste krijgt Auguste Rodin eindelijk zijn eerste opdracht van de Staat. Het resultaat zal de La Porte de L’Enfer worden, samengesteld door beeldjes waaronder Le Baiser (De Kus) & Le Penseur (De Denker) waarmee hij wereldwijde faam zal vergaren. Hij deelt zijn leven sinds jaar en dag met Rose wanneer hij de jonge Camille Claudel ontdekt: zijn meest toegewijde leerlinge die eerst zijn assistente wordt, vervolgens zijn maîtresse. Tien jaar van passie volgen, maar eveneens tien jaar van wederzijdse bewondering en verbondenheid. Na hun breuk volhardt Rodin koppig in zijn werk. Met de sensualiteit die zijn sculpturen uitlokken oogt hij afwijzing en enthousiasme en met zijn Balzac, miskend tijdens zijn leven, signeert hij de onbetwiste start van de moderne sculptuur.
http://www.cineart.be/nl/movie/rodin.aspx.

Meer: https://www.fine-arts-museum.be/nl/nieuws/rodin-komt-tot-leven-in-het-fin-de-siecl


Groot Insectenfeest in het Leopoldpark
op zaterdag 27 mei 2017

Kom op zaterdag 27 mei 2017 naar de kick-off van de Insectenweek (27/05-04/06).
Op het programma: rondleidingen, een parade van reuzeninsecten, insecten proeven, initiatie street-art, grime… en je kunt insectenexperts al je vragen stellen! Insectenweek wil tonen hoe belangrijk insecten zijn.
Wanneer? zaterdag 27 mei van 10 tot 18u
Waar? Rond de vijver van het Leopoldpark (het park ligt achter het Museum voor Natuurwetenschappen)
Het evenement is gratis en bedoeld voor jong én oud.

Meer: https://www.naturalsciences.be/nl/news/item/6731


Dromedaris uit Romeinse tijd gevonden in Tongeren

Archeologen hebben in Tongeren botresten gevonden van een dromedaris uit de vierde eeuw. De schedelfragmenten en bovenkaken van het dier zaten in een volgestorte greppel. Het is pas de tweede keer dat dromedarisbotten zijn opgegraven in ons land.
De opgravingen in de Vermeulenstraat in Tongeren, uitgevoerd door het bedrijf ARON, dateren al van 2014 en 2015. Op het ogenblik van de vondst was niet duidelijk van welk dier de schedelfragmenten afkomstig waren. Toen onze collega en archeozoöloog Bea De Cupere de botresten onderzocht, werd duidelijk dat het om een dromedaris ging.

Meer: https://www.naturalsciences.be/nl/news/item/6734/


Voornaamste conclusie van de inspiratiedag over bijen (15 mei): meer actie en samenwerking vooropgesteld

Bijen spelen een sleutelrol in biodiversiteit en voedselvoorziening, maar zijn sterk bedreigd, wat onlangs nog onderstreept werd met een internationale studie. Ook België pakt dit probleem aan door tal van initiatieven om de verdere achteruitgang van zowel de honingbij als van wilde bijen tegen te gaan. Om alle acties, projecten en campagnes beter op elkaar af te stemmen en om van elkaar te leren werd op 15 mei een inspiratiedag georganiseerd in het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/20170517_KbinIrsnb_nl.pdf


Zomerschool Sterrenkunde 2017

Dit jaar organiseert de Vereniging voor Sterrenkunde (VVS) opnieuw een Zomerschool Sterrenkunde. In vier dagen maken de deelnemers kennis met vele verschillende aspecten van de sterrenkunde. Dat gebeurt via lessen maar ook met veel praktisch labowerk, waarin men zelf aan de slag gaat om sterrenkundige ontdekkingen te doen.

Meer: http://www.vvs.be/de-vereniging/zomerschool-sterrenkunde


Oudste voorouder walvis zoog prooi naar binnen

Een Belgische paleontoloog heeft in Peru de oudste voorouder van baleinwalvissen opgegraven. Het fossiel is 36,4 miljoen jaar oud en heeft nog duidelijk tanden. Slijtsporen op de tanden suggereren dat walvissen hun voedsel naar binnen zogen voordat ze baleinen ontwikkelden. Het fossiel doet ook vermoeden dat walvissen hun achterpoten later verloren dan voorheen gedacht.
Belgisch paleontoloog Olivier Lambert heeft in het zuiden van Peru, samen met buitenlandse collega’s, de oudste voorouder van baleinwalvissen opgegraven. De vondst, beschreven in Current Biology, vult een grote leemte in de evolutie van deze zeezoogdieren. De onderzoekers doopten het 36,4 miljoen jaar oude fossiel Mystacodon selenensis. Het is maar 3,75 à 4 meter lang, kleiner dan eender welke baleinwalvis vandaag – denk maar aan de bultrug of de blauwe vinvis.

Meer: https://www.naturalsciences.be/nl/news/item/6728/


Vlaamse Sterrenkunde Olympiade bekroont finalisten

Op zaterdag 6 mei 2017 ging de finale van de Vlaamse Sterrenkunde Olympiade door in UGent Volkssterrenwacht Armand Pien te Gent. Het werd een bijzonder spannende eindstrijd, waaruit Junyao Zhou uit Nieuwpoort als winnaar naar voren is gekomen. Thibeau Wouters (Onze-Lieve-Vrouw-Waver) en Pieter Luyten (Waasmunster) werden respectievelijk tweede en derde.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/20170507_VVS.pdf


Drie nieuwe soorten voor België in herstelde Brugse heide

Biologen en vrijwilligers hebben een duizendpoot, een spin en een kever ontdekt die nooit eerder in België gezien zijn. De waarnemingen gebeurden in enkele stukken heidegebied rond Brugge die recent hersteld werden. ‘Eeuwenoude heide herstellen is een goede zaak voor insecten’, zegt entomoloog Wouter Dekoninck van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN).
Het noorden van West-Vlaanderen had rond 1775 zo'n 9.000 hectare heide, ruim twee keer meer dan de bekende Kalmthoutse heide vandaag. Maar bij een inventarisatie in 2002 bleek er tussen Jabbeke en Aalter maar 38 hectare meer van over. Vandaag wordt de heide rond Brugge hersteld: de rode dophei, gewone dophei en struikhei breiden er weer uit. En daar profiteren ook de insecten van die typisch zijn voor dat leefgebied, stelden biologen van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen vast.

Meer: https://www.naturalsciences.be/nl/news/item/6716/


XperiBIRD.be: Een nieuw citizen science project is geboren!

In meer dan 35 Belgische scholen observeren de leerlingen wat er gebeurt in en om hun mezennestkastje. Volg mee via een interactieve kaart.
200 uitgedeelde nestkastjes voor mezen,
waarvan voorlopig 77 geregistreerd op het platform en meer dan 35 bewoond,
meer dan 1000 leerlingen die gegevens over het nestgebeuren verzamelen en delen,
honderden foto's, video's, vragen en antwoorden die op het gedeeld netwerk komen.
Je vindt op www.xperibird.be een interactieve kaart van de bewoonde nestkastjes met de belangrijkste gebeurtenissen bij het nestelen en broeden, met een blog waar verhalen, foto's en video's van de verschillende deelnemers mekaar kruisen. Volg dit citizen-scienceproject van lagere en middelbare scholen, en ook verenigingen.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/20170504_KbinIrsnb_nl.pdf


Summer school in radiobiology

The “summer school in radiobiology” will be run at the Belgian Nuclear Research Centre (SCK-CEN), Mol, Belgium from August 16th till August 25th 2017.
The link for registration
This course is targeted at 16 to 20 year-olds, i.e. students who, in September 2017, will enter their last year of Secondary school up to those entering the final year of a bachelor degree course.
Deadline for application is May 15 2017.
The course is free of charge and will be run in English. The number of selected students will be limited to 20. Dormitories will be available if needed.
The course is financially supported by the European Commission (EU Horizon2020 CONCERT grant).


Een kleurrijk koninklijk bezoek in de tentoonstelling Rik Wouters in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Op donderdag 27 april bezochten Hunne Majesteiten Koning Filip en Koningin Mathilde de retrospectieve tentoonstelling Rik Wouters, onder de begeleiding van Michel Draguet (Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België) en Herwig Todts (Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen). Het koningspaar werd ook vergezeld door Zuhal Demir, Staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid, die haar eerste officiële bezoek aan de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België bracht. Alvorens de schilderijen, beeldhouwwerken en tekeningen van de vermaarde Belgische kunstenaar te ontdekken, hebben de vorsten lang aandacht geschonken aan de kinderen uit het IRSA (Koninklijk Instituut voor doven en blinden), die in de atelierruimte hun creativiteit botvierden

Meer: https://www.fine-arts-museum.be/nl/tentoonstellingen/rik-wouters


Inspiratiedag “Wie doet wat voor bijen?”

Op 15 mei 2017 zoemt het alom in het Museum voor Natuurwetenschappen! Terreinorganisaties, wetenschappers, overheden en andere actoren doen hun acties, projecten en campagnes voor bijen uit de doeken en delen hun ervaringen. Zowel initiatieven voor de wilde bijen als voor de honingbij komen aan bod. Informatie en inspiratie opdoen en delen, samenwerking bevorderen, netwerken en dergelijke meer zijn de hoofddoelen van de dag. Inschrijven is gratis.

Meer: http://www.levedebijen.be/Bijen/nl/colloquium_695.aspx


Eerste Belgische ruimtemissie om de aardatmosfeer te bestuderen: ALTIUS

België start met de bouw van een nieuwe ruimtemissie, ALTIUS, en komt zo tegemoet aan het dreigend tekort aan satellieten die de verdeling van de belangrijkste bestanddelen in onze atmosfeer kunnen opmeten.
Deze metingen zijn immers onontbeerlijk voor atmosfeermodellen die de gevolgen berekenen van de toenemende uitstoot van broeikasgassen of van het verbannen van chemische producten die de ozonlaag aantasten.
ALTIUS is ook een technologische doorbraak door zijn flexibele kijkrichting en zijn vernieuwend concept voor atmosferische metingen. Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie is de drijvende kracht achter de missie, die sinds kort officieel deel uitmaakt van het Earth Watch programma van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA.

Meer: http://www.aeronomie.be/nl/nieuws-pers/2017-04-25-altius-aardatmosfeer.htm


FOD Buitenlandse Zaken draagt bijzondere bibliotheekcollectie over aan de Koninklijke Bibliotheek van België

Primeur in de samenwerking tussen federale instellingen.
De Federale Overheidsdienst (FOD) Buitenlandse Zaken heeft officieel zijn bibliotheekpatrimonium overgedragen aan de Koninklijke Bibliotheek van België. Dirk Achten, voorzitter van het directiecomité van de FOD Buitenlandse Zaken en Patrick Lefèvre, algemeen directeur van de Koninklijke Bibliotheek, ondertekenden deze ochtend de overdracht.
De Koninklijke Bibliotheek kan de beste bewaaromstandigheden garanderen voor de oudste ministeriebibliotheek van België (1831). Verder wordt ook de dienstverlening aan de lezer verbeterd, aangezien alle werken in één catalogus en in één leeszaal zullen te vinden zijn.

Meer: https://kbr.prezly.com/fod-buitenlandse-zaken-draagt-bijzondere-bibliotheekcollectie-over-aan-de-koninklijke-bibliotheek-van-belgie#


Hunne Majesteiten de Koning en de Koningin bezoeken de tentoonstelling Rik Wouters in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België.

Op donderdag 27 april 2017 bezoeken Hunne Majesteiten de Koning en de Koningin de tentoonstelling Rik Wouters in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB) te Brussel. Deze retrospectieve – ontstaan door een unieke samenwerking tussen de KMSKB en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) – brengt, voor de eerste keer, de belangrijkste verzameling werken van Rik Wouters (1882-1916) samen en sluit de reeks herdenkingsinitiatieven af rond het 100e overlijdensjaar. Het koninklijke koppel zal er meer dan 200 schilderijen, beeldhouwwerken en tekeningen van de vermaarde Belgische kunstenaar kunnen ontdekken.

Meer: https://www.fine-arts-museum.be/nl/tentoonstellingen/rik-wouters


Een feest voor Ben: PlateoNIGHT

Vrijdag 21 april houden we een feest voor Ben: PlateoNIGHT! Ontmoet in de Galerij van de Dinosauriërs het team dat al bijna een jaar aan de plateosaurus werkt, profiteer van de rondleidingen en de kinderanimatie, doe een bod tijdens een speciale veiling (onder meer een afgietsel van Bens schedel gaat onder de hamer), en geniet van optredens van onder meer BJ Scott, Axel Hirsoux en Qotob Trio.
De opbrengsten gaan integraal naar ons crowdfundingsproject!

Het programma:
19u > 20u30:
Ontmoeting met het team dat al een jaar lang Ben prepareert (de plateosaurus zelf blijft braaf in het lab!). Geleide bezoeken aan de dinogalerij, animatie rond paleontologie voor klein en groot (door de Belgische Vereniging voor Paleontologie).
19u > 21u:
artistieke happening door het collectief Propaganza
20u30:
concert en verkoop per opbod van de objecten en kunstwerken

Meer: https://www.naturalsciences.be/nl/news/item/6700


Valkje geboren in het nest van de kathedraal van Brussel

Op dit moment in de kathedraal van Brussel: eerste valkje geboren en tweede komt uit! Sinds begin maart broeden de valken in 3 nesten (Brussel, Woluwe, Ukkel) elk op 4 baksteenrode eieren. Op 10 april hebben we het eerste gepiep gehoord... En deze ochtend om 8.41u richtte het wijfje zich op en onthulde een prachtig valkje. Hij weegt amper 30g, is bedekt met een wit donsje en opent amper zijn oogjes. Een tweede ei is nu aan het uitkomen.

Meer: http://www.valkenvooriedereen.be


Draag bij aan een opwindende wetenschappelijke expeditie in een vulkaan

Komende juni coördineert het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika een breed opgezette wetenschappelijke expeditie op een van Afrika’s actiefste en gevaarlijkste vulkanen: Mount Nyiragongo. De expeditie wordt georganiseerd in samenwerking met de BBC, de Britse publieke omroep, die in parallel twee documentaires zal maken over de vulkanen van Virunga. Verschillende Belgische, Luxemburgse en Amerikaanse wetenschappelijke instituten zijn betrokken bij dit avontuur, waarbij wetenschappers zullen slapen in de Nyiragongokrater, vlakbij het grootste actieve lavameer ter wereld. In het kader van deze expeditie zullen ook bepaalde taken uitgevoerd worden die bijdragen aan de specifieke noden van het RESIST-project (Belspo STEREO-III-programma; http://resist.africamuseum.be/). Voor meer informatie over deze expeditie, de grootste op de Nyiragongo sinds Haroun Tazieff’s expedities in de jaren 1950 en 1960, aarzel niet en bezoek de volgende websites. En help de wetenschappers door deel te nemen aan hun crowdfundingcampagne!
- https://bsmets.net/research/nyiragongo-2017-expedition/
- https://www.ulule.com/nyiragongo-expedition/


IPCC

Tijdens de IPCC plenaire vergadering van 27 tot 31 maart werd het ontwerp van 2 speciale rapporten goedgekeurd: “Special Report on Climate Change and Land: An IPCC special report on climate change, desertification, land degradation, sustainable land management, food security, and greenhouse gas fluxes in terrestrial ecosystems” en het “Special Report on Oceans and the cryosphere”. De ontwerpen kan men raadplegen op http://www.ipcc.ch/.
Geinteresseerden om genomineerd te worden om mee te werken aan deze rapporten als “Coordinating Lead Author”, “Lead author” of “Review Editors” kunnen contact opnemen met het IPCC Focal Point (Martine Vanderstraeten met copie naar Aurore Delis) om de nodige formulieren te bekomen om tegen 8 mei, samen met een CV ingevuld terug te bezorgen. De CIS-IPCC (een overlegorgaan met vertegenwoordiging van de Gemeenschappen en Gewesten) zal een eerste selectie doen.
Een nominatie betekent niet noodzakelijk een financiering door BELSPO bij selectie door het IPCC.


Valken voor iedereen, episode 2017

Het programma Valken voor iedereen heeft succes: steeds meer slechtvalken vestigen zich in onze streken. Daarom pakken we het groter aan en werken we aan een echt observatienetwerk.
Van 5 april tot 25 mei vertelt onze blog www.valkenvooriedereen.be je 7 weken lang alles over het leven van de slechtvalken: hoe de ouders broeden en voor de jongen zorgen, hoe de jongen uitkomen en uitvliegen... Mis dit boeiende schouwspel niet!
Dit jaar in een notendop:
- Brussel, stad voor slechtvalken. In Brussel hebben zich twaalf paartjes slechtvalken genesteld. Dit is ongelooflijk, want mensen in heel Europa hebben tientallen jaren lang op deze vogels gejaagd. Deze lente beginnen we met een observatienetwerk voor de Brusselse slechtvalken. Naast de camera’s waarmee we het bekende paar van de Sint-Michiels-en-Sint-Goedelekathedraal in de gaten houden, plaatsten we er ook bij de paren op de toren van het gemeentehuis van Sint-Pieters-Woluwe en in de Sint-Jobskerk van Ukkel. Begin maart legden alle wijfjes vier eieren en nu zijn de paren aan het broeden. Binnen enkele dagen zullen de valkjes uitkomen.
- De slechtvalken van dichtbij. De ornithologen van het Museum observeren de paren nauwkeurig en systematisch en ringen de jongen. Zo gaan ze na hoe de populatie slechtvalken in en rond België evolueert.
- Op 5 april begonnen we de nesten te observeren. Onze nieuwe website streamt dan dag en nacht hd-beelden en we openen onze observatiepost op het plein voor de Sint-Michiels-en-Sint-Goedelekathedraal.
Je blijft steeds op de hoogte op www.valkenvooriedereen.be (lifestreaming van de 3 nesten, blog over de slechtvalken van Brussel en daarbuiten).

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/20170406_ KbinIrsnb_Valken voor iedereen_nl.pdf


How to deal with Data Management Plan & Ethics in Horizon 2020 ?

The Belgian NCPs (FWO, F.R.S.-FNRS, BELSPO and Impulse Brussels) are organising an info session on two H2020 cross cutting issues: data management plan and ethics. The aim is to support researchers to deal with these issues during the preparation of their applications for Horizon 2020 calls. All the projects submitted to H2020 calls after January 2017 are by default part of the Open Data Pilot and have to produce a DMP in the first 6 month as a deliverable.
The meeting will take place at BELSPO on April 21st.
More information, programme and registration on our website: http://www.h2020-info-session-on-dmp-ethics.be/


Rascar Capac gaat onder de scanner!
Onderzoek van de precolumbiaanse mummies van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis

De precolumbiaanse mummies van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis gaan onder de scanner in de Cliniques universitaires Saint-Luc. De beroemdste onder hen werd kort geleden onderzocht. Deze mummie inspireerde Hergé voor zijn personage Rascar Capac in albums De zeven kristallen bollen en De Zonnetempel. In het kader van een wetenschappelijk project (Interdisciplinary Research on Andean mummies – IRAM) geleid door onderzoekster Caroline Tilleux en Serge Lemaitre, conservator van de verzamelingen “Amerika”, worden een aantal mummies onderworpen aan een medisch onderzoek. Het initiatief, dat wordt ondersteund door het Fonds Jean-Jacques Comhaire (Koning Boudewijnstichting), streeft naar een betere kennis van de individuen die inmiddels 175 jaar geleden in onze Belgische collecties terechtkwamen! De onderzoekers van de KMKG hopen informatie te kunnen achterhalen over hun leeftijd, geslacht, de periode en de cultuur waarin ze leefden, hun mogelijke doodsoorzaak, letsels en ziektes waaraan ze leden, hun dieet en geografische afkomst.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/20170323_KmkgMrah_nl.pdf


Eerste crowdfundingcampagne van
het Museum voor Natuurwetenschappen

Ontmoet Ben, de nieuwe dino van het Belgisch Museum voor Natuurwetenschappen, een Plateosaurus van 210 miljoen jaar oud
Blijft hij in de bewaarplaatsen of kunnen we hem tonen?
Dat hangt van jullie af...

Sinds mei 2016 heeft het Museum, met de steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, en onder de vorm van een permanente bruikleen, het authentieke fossiele skelet van Ben verkregen, een Plateosaurus van 210 miljoen jaar oud. Hij is vernoemd naar Ben Pabst, de ontdekker van het fossiel, in de Zwitserse stad Frick.
Toen Ben hier arriveerde, zaten zijn botten nog ingekapseld in de gipsen bescherming, samen met de afzettingslaag van de vindplaats. Momenteel is de plateosaurus voor 80% gereinigd en geprepareerd.
Vanaf juni kan hij opnieuw samengesteld worden en het volledige museumteam hoopt dat hij tegen december zijn soortgenoten kan vervoegen in de Galerij van Dinosauriërs.
Pascal Godefroit, paleontoloog en verantwoordelijke van het Operationeel Departement Aarde van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) leidt het werk achter de schermen samen met een team van drie technici.
Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen en zijn Museum heeft al het mogelijke gedaan, met het team en de middelen waarover we beschikken, maar we hebben nog 25 000 euro nodig om Ben aan het publiek te kunnen voorstellen: montage van de botten op een op maat gemaakt metalen frame, bouw van een podium, verlichting, ontwikkeling van educatief materiaal… Daarom lanceren we onze eerste crowdfundingcampagne. Vanaf vandaag doen we een beroep op iedereen, klein en groot, dinofan of cultuurliefhebber, om Ben in te schrijven in de Belgische geschiedenis. Hij is dan meteen ook de oudste Brusselaar. Het is een zeldzame gelegenheid om deel te nemen aan een uniek wetenschappelijk project en aan de uitbreiding van onze collectie.
Je kan al bijdragen vanaf 10 euro. Alle deelnemers ontvangen een gepaste beloning. Het is een gelegenheid om een kind een geanimeerde dinodag met vriendjes cadeau te doen, of om een privérondleiding te krijgen achter de schermen in het paleontologisch lab, of om Ben in vol ornaat te komen bekijken tijdens een VIP-avant-première..
Spread the word, en doe jezelf of iemand anders een plezier...
Kom bij het Plateoteam! Doe mee met onze crowdfunding… tot eind mei

[Mochten we het einddoel van 25000 euro niet halen, word je bijdrage volledig terugbetaald, maar dan blijft Ben in de bewaarplaatsen!]

Meer: https://www.growfunding.be/nl/bxl/plateoteam


Call for Entries – Logo Competition Global Monitoring for Environment and Security, and Africa (GMES & Africa)

The Global Monitoring for Environment and Security, and Africa (GMES & Africa), is an African Union-European Union joint initiative launched in November 2016 in the Congolese capital, Brazaville. The programm is designed to address the growing needs of African countries to access and use Earth Observation (EO) data for the implementation of sustainable development policies on the continent through the integration and deployment of African requirements and needs in Copernicus Services. This will, in the long run, enable the two continents to jointly solve and address global challenges and contribute to the attainment of their overaching development goals, including the AU Agenda 2063 and the Africa Space Policy and Strategy.
A key component of the implementation of GMES & Africa is visibility and awareness raising, as well as the creation of an effective brand that will enable and drive the programme’s outreach and advocacy.
The African Union Commission hereby launches a logo competition for GMES and Africa. The Call for entries is for African youth on the continent and in the diaspora to submit original artwork and concepts to the Science and Technology Division, under the Department of Human Resources, Science and Technology. Designs may come in any format, whether they are hand-drawn illustrations or well-polished graphic files.
The winning design by an African youth will receive a US$1000 prize and letter of recognition by the Chairperson of the African Union Commission.

Meer: https://au.int/web/en/announcements/20170307/call-entries-%E2%80%93-logo-competition-global-monitoring-environment-and-security


Tandsteen onthult menu neanderthalers

Neanderthalers uit het Belgische Spy aten vooral vlees, waaronder wolharige neushoorn. Maar soortgenoten in Noord-Spanje waren ‘veggie’. Dat verschillend eetpatroon konden wetenschappers afleiden uit het DNA dat nog in het tandsteen zit.
Australische onderzoekers hebben het DNA geanalyseerd dat opgesloten zit in het geelbruine laagje tandsteen (verhard tandplak) van vier neanderthalerfossielen. Twee ervan, uit de grot van Spy (bij Namen), behoren tot de collecties van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. Uit de genetische analyse konden de wetenschappers afleiden wat onze 'neven' neanderthalers meer dan 40.000 jaar geleden hadden gegeten en welke soorten bacteriën in hun mond huisden.

Meer: https://www.naturalsciences.be/nl/news/item/6679/


RIK WOUTERS
Opening van een langverwachte retrospectieve

Van 10 maart tot 2 juli 2017 organiseren de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB), in samenwerking met het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA), een uitzonderlijke retrospectieve gewijd aan Rik Wouters. Hij is zowel een meester in het schilderen, beeldhouwen en tekenen als een onmiskenbare vertegenwoordiger van de Moderne Kunst in België. Rik Wouters heeft een levendig en kleurrijk oeuvre nagelaten, in scherp contrast met de drama’s die zijn bestaan teisteren tot aan zijn vroegtijdige dood in 1916, op 33-jarige leeftijd. Deze tentoonstelling brengt, voor de eerste keer, de belangrijkste verzameling van zijn werken samen. 200 schilderijen, tekeningen en beeldhouwwerken dompelen de bezoeker onder in de sprankelende en spontane wereld van Wouters, tussen fauvisme en avant-garde. Meer dan 30 musea, instellingen en kunstverzamelaars uit binnen- en buitenland hebben prachtige werken uitgeleend – waaronder nog nooit eerder getoonde exemplaren. Deze exclusieve overzichtstentoonstelling sluit de reeks herdenkingsinitiatieven af rond het 100e overlijdensjaar van de kunstenaar.

Meer: https://www.fine-arts-museum.be/nl/tentoonstellingen/rik-wouters


Museum Night Fever (Animal Rebel Culture) in het Museum voor Natuurwetenschappen

Zaterdag 11 maart, van 19 uur tot 1 uur ‘s nachts, vieren we de 10de editie van Museum Night Fever. 23 Brusselse musea uit hun comfort zone! Het thema in ons Museum is ‘Animal Rebel Culture’, met graffiti, bewegingstheater, de fabels van La Fontaine (zelfs in het ‘Brusseleir’), en de hele avond dj’s!

Meer: https://www.naturalsciences.be/nl/museum/visits-and-activities/activities-detailed-fiches/6675


Marie Skłodowska-Curie Actions: support for 100 000 excellent researchers, with a strong focus on boosting women's careers in science

Commissioner for Education, Culture, Youth and Sport, Tibor Navracsics, said: "On the eve of International Women's Day, I am especially proud that the Marie Skłodowska-Curie Actions pay particular attention to gender balance, with more than 40% of fellowships awarded to female scientists.”
Today the European Union is celebrating the one hundred thousandth fellow benefiting from the Marie Skłodowska-Curie Actions. To mark this milestone in the history of the Marie Skłodowska-Curie Actions, 30 highly promising researchers have been selected to showcase the EU's actions dedicated to excellence and worldwide mobility in research. Since the launch of the programme 20 years ago, the share of female participants has been exceptionally high and 18 of the selected researchers are women.
Tibor Navracsics, Commissioner for Education, Culture, Youth and Sport, said: "Celebrating the award of the 100 000th Marie Skłodowska-Curie fellowship is a great moment to recall the importance of this programme, which supports our brightest and best researchers in tackling the big societal challenges facing Europe. Marie Skłodowska-Curie paved the way for future generations of female researchers. On the eve of International Women's Day, I am especially proud that the Marie Skłodowska-Curie Actions pay particular attention to gender balance, and with more than 40% of fellowships awarded to female scientists, are the best performing part of Horizon 2020 with respect to gender."

Meer: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-17-426_en.htm


Sterrenkundige Michaël GILLON van de Universiteit van Luik

Ontdekking van drie met onze aarde vergelijkbare exoplaneten door een team van sterrenkundigen van de Universiteit van Luik, waaronder Michaël GILLON, begunstigde van een terugkeermandaat van BELSPO (selectie 2008).
https://www.nasa.gov/press-release/nasa-telescope-reveals-largest-batch-of-earth-size-habitable-zone-planets-around
https://www.rtbf.be/auvio/detail_michael-gillon-ulg-une-planete-en-zone-habitable?id=2188623


Bruno Overlaet ontvangt de 8ste Farabi International Award in Teheran

Tijdens een ceremonie met president Rouhani aan de Universiteit te Teheran op 12 februari ontving Bruno Overlaet (Conservator van de verzamelingen Nabije Oosten – Iran – Islam) de 8ste Farabi International Award. Deze prijs werd hem toegekend voor zijn studie van de Ijzertijd in Luristan: B. Overlaet: The Early Iron Age in the Pusht-i Kuh, Luristan (= Luristan Excavation Documents IV), Acta Iranica 40, Leuven, 2003, X + 668 pag. (ISBN 90-1243-X).
Het boek behandelt de Belgische opgravingen in Luristan. Tussen 1965 en 1979 werd onder leiding van wijlen Prof. Dr. Louis Vanden Berghe intensief veldwerk verricht in Luristan. Er werden necropolen opgegraven van het Chalcoliticum (4e millennium voor Chr.) tot de Sassaniedische periode (224-642 A.D.). Dit onderzoek heeft de wetenschappelijke basis verschaft om de typische Luristan 'bronscultuur' te kunnen dateren in de IJzertijd (1300-700/650 v. Chr.). De vondsten van deze opgravingen - waarvan verschillende in onze permanente zaal zijn tentoongesteld - zijn verdeeld tussen het Iran Bastan Museum te Teheran en de KMKG. De archieven van deze opgravingen worden bewaard in de KMKG en zijn gevaloriseerd door het BArEO project.


23 musea slaan de handen in elkaar voor de 10e editie van Museum Night Fever

Zaterdag 11 maart, 19u > 1u, in 23 Brusselse musea + afterparty
Musea duf, oubollig, en ronduit vervelend? Geen denken aan! Museum Night Fever, de jaarlijkse nacht van de Brusselse musea gaat de uitdaging dit jaar voor de 10e keer aan: bezoekers overtuigen van de hedendaagse relevantie van musea en de vlam bij een soms terughoudend publiek nieuw leven inblazen. Klaar? De musea in elk geval wel!

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/20170223_MNF17_nl.pdf


Applications to ESA Teacher Workshops now open

This year ESA is organising two teacher workshops dedicated to European primary and secondary school teachers. The summer edition will take place from 11 to 14 July 2017; the autumn edition from 5 to 8 October 2017. Both will take place in Leiden, the Netherlands.
The deadline to apply for both workshops is 17 April 2017, 09:00 CEST
Built around space themes such as Earth Observation, Satellites and Rockets, and Space Exploration, the workshop, identical in both editions, will provide teachers with an inspirational professional development opportunity, and, through training sessions, will demonstrate how space can be used to teach STEM curricular subjects in school.
The workshop also features keynote lectures from top-level space experts.

More...


Zuid-Afrika en België gaan samenwerken op het gebied van wetenschap en technologie

Zuid-Afrika en België hebben een vijfjarenovereenkomst gesloten met als doel samenwerkingsinitiatieven op te zetten voor onderzoek en innovatie.
Die overeenkomst, die ondertekend werd door de Zuid-Afrikaanse Minister van Onderzoek en Technologie, mevr. Naledi Pandor, en de Belgische Staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid, mevr. Elke Sleurs, zal worden uitgevoerd door de Belgische federale overheidsdienst Wetenschapsbeleid (BELSPO) en door het Zuid-Afrikaanse Departement voor Wetenschap en Technologie.
BELSPO beheert tien federale wetenschappelijke instellingen, waaronder het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika (dat door onderzoek op het gebied van zoölogie, geologie, antropologie, geschiedenis en bos- en landbouw kennis opbouwt die gericht is op duurzame ontwikkeling in Afrika), het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (dat de biodiversiteit, de ontwikkeling en het natuurlijk milieu bestudeert) en het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-aeronomie (dat een centrale rol speelt in de studie van de klimaatverandering wereldwijd).
Het MoU (memorandum of understanding) stimuleert de uitwisseling van wetenschappelijke kennis en expertise tussen de beide landen en maakt het mogelijk samen seminaries en opleidingen te organiseren over thema's waarvoor wederzijdse belangstelling bestaat zoals klimaatverandering, mariene wetenschappen en Antarctica, biodiversiteit en ruimtewetenschappen.
Er wordt een gezamenlijke samenwerkingscommissie opgericht die erop toekijkt dat de doelstellingen van het MoU worden behaald.
De bilaterale relaties tussen Zuid-Afrika en België werden in 2004 geformaliseerd. België is een belangrijke Zuid-Afrikaanse handelspartner, met import- en exportcijfers die miljoenen euro's bedragen. België investeert ook fors in Zuid-Afrika, in het bijzonder op het gebied van mijnbouw, groene energie, havens, logistiek en landbouw.
In 1996 heeft Zuid-Afrika al een handelsovereenkomst ondertekend met Vlaanderen. In het kader van die overeenkomst wordt samengewerkt op het gebied van natuurwetenschappen, gezondheid, levenswetenschappen, bouw, technologie en sociale en humane wetenschappen.
Bericht van het Belgische Federaal Wetenschapsbeleid (BELSPO) en het Zuid-Afrikaans Departement voor Onderzoek en Technologie.


Verstedelijking leidt tot eenheidsworst bij insecten

Steden verdringen insectensoorten die weinig mobiel zijn en bevoordelen soorten die van warmte houden. Dat is de conclusie van veldonderzoek op tachtig plaatsen in België. ‘We zien voor het eerst hoe verstedelijking de biodiversiteit op grote schaal verarmt’, zegt onderzoeker Frederik Hendrickx van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. 
België is met 300 inwoners per vierkante kilometer een van de meest verstedelijkte landen van Europa. En wereldwijd is er nog geen betonstop in zicht: verstedelijking zal volgens schattingen verdriedubbelen tegen 2030. Biologen van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen zochten aan de hand van loopkevers uit hoe verstedelijking de fauna verandert.

Meer: https://www.naturalsciences.be/nl/news/item/6646/


Overheidsorganisatie van het Jaar® 2017

Als trouwe organisatoren van ‘Onderneming van het Jaar®’ kiezen EY, BNP Paribas Fortis en De Tijd/L’Echo er ook dit jaar voor om hun erkenning te uiten voor de publieke sector. Zij organiseren voor het vierde jaar op rij de verkiezing van ‘Overheidsorganisatie van het Jaar®’.
Met deze awards willen de initiatiefnemers de onmisbare en ondersteunende kracht van overheidsorganisaties onder de aandacht brengen. Tevens willen zij met dit initiatief alle overheidsorganisaties aanmoedigen die zich dagdagelijks inzetten voor een performante dienstverlening.

Meer: http://www.ey.com/be/en/about-us/entrepreneurship/overheidsorganisatie-van-het-jaar


Rêves d'étoiles

Projection de films rapportés de l’espace accompagnés à l’orgue
Pionnier de la conquête spatiale, Jean-Loup Chrétien a effectué trois séjours dans l’espace. Il en a ramené plusieurs films. Sur terre, le premier spationaute d’Europe de l’Ouest est un amoureux des orgues, il a été à deux doigts d’embrasser une carrière d’organiste. Il a imaginé un concert qui combine ses deux passions, les étoiles et l’orgue. Tandis qu’il commente ses films, Jean-Pierre Rolland accompagne ce voyage intersidéral à travers les grandes pages de la littérature organistique.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/20170125_JeanLoupChretien.pdf


De tentoonstelling “Ukiyo-e” wordt verlengd met drie extra weekends.

Sinds de opening in oktober kreeg de tentoonstelling Ukiyo-e – De mooiste Japanse prenten in het Jubelparkmuseum al meer dan 36.000 bezoekers over de vloer. Wegens dit grote succes werd beslist de tentoonstelling te verlengen met drie bijkomende weekends (18 & 19/02, 25 & 26/02 et 04 & 05/03). Geïnteresseerden hebben dus zes dagen meer de gelegenheid om een van de belangrijkste evenementen van het culturele seizoen 2016-2017 te ontdekken of herontdekken. De prenten die getoond worden, zijn van een uitzonderlijke kwaliteit en behoren tot de eigen -wereldbefaamde- collectie van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis. Het is geleden van 1989 dat een tentoonstelling van zulke omvang aan deze collectie werd gewijd. Van Harunobu, over Utamaro en Hokusai, tot Hiroshige … alle grote namen uit de Japanse prentkunst zijn vertegenwoordigd in de tentoonstelling. Reserveer uw online-ticket voor het te laat is.

Meer: http://www.kmkg-mrah.be/nl/expositions/ukiyo-e


Een nieuw fonds voor Toots Thielemans

Tijdens de maand december van het afgelopen jaar heeft de Muziekafdeling van de Koninklijke Bibliotheek van België een nieuwe uitzonderlijke verzameling verworven. Het gaat om het Fonds Toots Thielemans, genoemd naar deze Belgische musicus die op 22 augustus 2016, op 94-jarige leeftijd, is overleden.

Meer: https://www.kbr.be/nl/nieuws/een-nieuw-fonds-voor-toots-thielemans


Meersedimenten in Oost-Afrika ontsluieren klimaatverandering en landschapsdynamiek over de voorbije 250.000 jaar

Internationaal aardwetenschappelijk project onder coördinatie van Universiteit Gent verzamelt een 215-meter lange boorkern van het sedimentarchief in een kratermeer nabij Mount Kilimanjaro
Sedimenten op de bodem van het Challa-meer, een 90-meter diep kratermeer op de grens van Kenia en Tanzania nabij Mount Kilimanjaro, vormen een uniek lang en gedetailleerd natuurlijk archief van de klimaat- en ecologische geschiedenis van Oost-Afrika. Analyse van de laatste 1000 jaar van dit archief alsook regionale klimaatsimulaties in het kader van BRAIN-be project ‘Patterns and mechanisms of extreme weather in East Africa’ (PAMEXEA) bevestigen de uitzonderlijke wetenschappelijke waarde van dit archief, dat toelaat om de oorzaken van tropische klimaatvariatie te onderzoeken over zowel korte als lange tijdschalen, van individuele seizoenen tot tienduizenden jaren. Tegelijk kan dit sedimentarchief een reconstructie opleveren van de temporele dynamiek van het Oost-Afrikaanse landschap waarin de moderne mens (onze soort, Homo sapiens) is ontstaan en nog steeds leeft.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/20161223_DeepCHALLA_nl.pdf


Bruegeljaar 2019: Beleef de fascinerende beeldwereld van Bruegel in zwart en wit

Unieke prenten en tekeningen van Pieter Bruegel worden in 2019 voor het eerst in België tentoongesteld door de Koninklijke Bibliotheek van België
Groot nieuws voor alle Bruegelfans! 450 jaar na het overlijden van Pieter Bruegel de Oude zal diens volledige grafische werk te zien zijn in Brussel. In het voorjaar van 2019 vindt in het Paleis van Karel van Lotharingen namelijk de tentoonstelling The World of Bruegel in Black and White plaats.
Deze tentoonstelling is een unieke kans: ze toont het volledige grafische werk (prenten en tekeningen) van Bruegel, met als insteek zijn imaginaire wereld en zijn meesterschap. U zult er nooit eerder tentoongestelde documenten kunnen bekijken uit de collectie van de Koninklijke Bibliotheek van België.

Meer: https://kbr.prezly.com/bruegeljaar-2019-beleef-de-fascinerende-beeldwereld-van-bruegel-in-zwart-en-wit#


Een positieve schrikkelseconde wordt ingevoerd op 31 december 2016

De International Earth Rotation and Reference Systems Service (IERS) laat weten dat er een positieve schrikkelseconde wordt ingevoerd op 31 december 2016.
Rond die schrikkelseconde ziet het tijdsverloop in UTC er als volgt uit:
• 31 december 2016, 23u 59m 59s UTC
• 31 december 2016, 23h 59m 60s UTC
• 1 januari 2017, 00h 00m 00s UTC
Hou er rekening mee dat voor België de schrikkelseconde wordt ingevoerd op 1 januari 2017 om 1u ‘s nachts lokale tijd, wat overeenstemt met middernacht in UTC.

Meer: http://www.astro.oma.be/nl/een-positieve-schrikkelseconde-wordt-ingevoerd-op-31-december-2016/


Hoogbejaarde scholekster in natuurgebied IJzermonding

Een team ornithologen van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) heeft in natuurgebied de IJzermonding in Nieuwpoort een scholekster van 35 jaar oud aangetroffen. Dat is een recordleeftijd voor deze soort in België. Het dier werd gemeten, gewogen en onmiddellijk weer vrijgelaten.
Een team van ornithologen was begin december scholeksters aan het ringen die overwinteren in natuurgebied de IJzermonding in Nieuwpoort. Scholeksters met hun zwart-witte verenkleed en oranje-rode snavel en poten zijn typische kustvogels en wegen zo’n 400 à 500 gram. Een van de gevangen scholeksters droeg een ring uit... 1982! Het dier had toen nog ‘een jeugdig verenkleed’ dus is het in datzelfde jaar geboren. Met zijn 35 jaar is dit de oudste geringde wilde vogel van België, en waarschijnlijk een van de vijf oudste scholeksters ter wereld.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/20161220_KbinIrsnb_nl.pdf


Groene oevers voor de vijver van het Leopoldpark

Door het aanleggen van een natuurlijke oever wil het KBIN groen en biodiversiteit doen weerkeren in de vijver van het naburige Leopoldpark.

Meer: https://www.naturalsciences.be/nl/news/item/6406


Nationa(a)l Talent Hole

opening van een pop-up kunstatelier in het hartje van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

De context
Nationa(a)l won de oproep van "Make-Brussel” (Atrium) die de creatieve en culturele gemeenschap uit Brussel aanspoorde het imago van de stad en haar wijken te herstellen via boeiende projecten.
Hoewel sommigen Brussel een “hellhole” durfden noemen, wou Nationa(a)l aantonen dat Brussel een creatieve wedergeboorte beleeft en een waardevolle bron van kunstzinnige talenten vormt. De “Talent Hole”, een pop-up kunstatelier dat op het Museumplein (aan de Kunstberg) werd opgesteld, kan Belgen en toeristen een voorproevertje bieden van het “talentvolle hol” dat Brussel werkelijk is. De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België – die net hun 215de verjaardag vierden – zijn partner van dit boeiende project. Ze zijn fier om de bruisende Belgische artistieke creatie extra in de kijker te plaatsen, zowel binnen het museum als buiten!
De kunstenaars
Tot 15 maart 2017 zal de Nationa(a)l Talent Hole elke maand twee Belgische kunstenaars in residentie ontvangen. De kunstenaars komen uit verschillende disciplines: mode, design, dans, muziek, film, animatie en beeldende kunst. De bezoekers krijgen de mogelijkheid om optredens, vernissages en ateliers bij te wonen, maar ook om rechtstreeks de kunstenaars en hun werkplek te ontdekken.
Praktisch:
- vernissage: 15.12.2016, van 17:00 tot 22:00
- data: 15.12.2016 > 15.03.2017
- openingsuren: van woensdag tot zondag van 12:00 tot 20:00
- plaats: Museumstraat 6 - 1000 Brussel
- programma: www.nationalstore.be


The mummy returns

De Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis leiden een wetenschappelijk project rond een Egyptische mummie die na 46 jaar afwezigheid teruggevonden werd.
Een mummie uit de collecties van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis, gedateerd in de Romeinse periode, werd in 1970 voor analyses toevertrouwd aan de dokters P.A. Janssens en F. Duquenne. De resultaten van hun onderzoek werden gepubliceerd in twee belangrijke artikels die verschenen in 1973. Na deze studie werd de mummie weliswaar niet terug opgenomen in de museumcollectie.
Dhr. Dirk Janssens, zoon van een van beide geneesheren, hielp bij de preparatie en de conservatie. Dankzij deze kon eind 2015 de mummie worden gelokaliseerd en vandaag, na 46 jaar afwezigheid, naar het museum terugkeren. De indrukwekkende mummie zal het onderwerp uitmaken van een ambitieus wetenschappelijk onderzoeksprogramma. Met behulp van geavanceerde technologieën zullen de belangrijke bevindingen van dokters Janssens en Duquenne vervolledigd kunnen worden.
Al in 2015 werd een uitgebreid pluridisciplinair studieproject opgestart over de verzameling Egyptische mummies van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis. Dit project, gecoördineerd door Caroline Tilleux, onderzoekster bij de KMKG, berust op een zeer nauwe samenwerking met de Dienst Medische Beeldvorming van de Cliniques Universitaires Saint-Luc, onder leiding van dokter Emmanuel Coche.
De teruggekeerde mummie, met inventarisnummer E.10171, vormt omwille van zijn uitzonderlijke staat van bewaring een cruciale aanwinst voor dit lopende onderzoek. De mummie zal, samen met de resultaten van het onderzoek, voorgesteld worden in de permanente tentoonstellingszaal over de “Funeraire wereld in het oude Egypte” die binnenkort ingehuldigd wordt in het Jubelparkmuseum.

Meer: http://www.kmkg-mrah.be/nl/mummy-returns


Belgische bevraging over het lopende Europese kaderprogramma voor Onderzoek en Innovatie, Horizon 2020

BELSPO lanceert in samenwerking met de deelstaten een bevraging om het lopende Europese kaderprogramma voor Onderzoek en Innovatie, Horizon 2020 (H2020), te evalueren.
Twee belangrijke gebeurtenissen maken dat het opportuun is om een evaluatie uit te voeren van de aanwezigheid en de ervaringen van Belgische actoren in H2020:
- de tussentijdse evaluatie van H2020 door de Europese Commissie, die aan de gang is. Het lijkt ons belangrijk om aan de oefening van de Europese Commissie bij te dragen door de "stand van zaken" van de federale deelname aan dit kaderprogramma te kennen en te analyseren;
- de voorbereiding van het volgende kaderprogramma (KP9) en een eventuele inbreng van België aan deze voorbereiding.
Uw antwoorden zullen opgenomen worden in de Belgische bijdrage aan de evaluatie die naar de Europese Commissie gestuurd zal worden, idealiter tegen begin 2017.
De bevraging is anoniem en toegankelijk via de link:
https://www.belspo.be/stat/h2020/loginnl.asp
Indien u de bevraging in meerdere stappen wenst in te vullen, dan kan dit perfect. U moet zich eerst op de homepagina aanmelden en vervolgens krijgt u via een nieuw scherm een username en een paswoord. Beiden moet u noteren en zullen u toelaten om u opnieuw aan te melden in uw bevraging. Vergeet dus zeker niet deze twee codes goed te noteren.
Wij danken u alvast om ons uw antwoorden te bezorgen tegen 02/01/2017. We waarderen uw mening.


NOMAD: eerste blik op de Marsatmosfeer

“Ik ben opgetogen dat het harde werk van het NOMAD-team nu met succes tot de eerste wetenschappelijke metingen van de Marsatmosfeer leidt! Dit is het resultaat van een nauwe internationale samenwerking, geleid en hoofdzakelijk gefinancierd door België,” zegt Ann Carine Vandaele, hoofdonderzoeker van het NOMAD-instrument aan boord van ExoMars 2016 en wetenschapper op het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie.
“De detectiegevoeligheid van ons instrument is verscheidene ordes van grootte beter vergeleken met eerdere missies. Daarom verwachten we dat zowel de hoofdbestanddelen als de spoorgassen (zoals methaan) in de atmosfeer van Mars veel beter begrepen zullen worden.”

Meer: http://www.aeronomie.be/nl/nieuws-pers/2016-11-29-nomad-eerste-resultaten.htm


Sinterklaas in de Hallepoort

Op 4 december 2016 zal Sinterklaas de kinderen verwelkomen onder een prachtige schouw omringd door oud speelgoed uit de reserves van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis. Die dag zal voor de kinderen ook het spelboekje beschikbaar zijn bij het onthaal. Hiermee kunnen ze het gebouw en de verzamelingen spelenderwijs ontdekken!
De Hallepoort blijft een sprookjesachtig monument, de meest opmerkelijke getuige van het middeleeuwse verleden van onze hoofdstad. Ze heeft alles in huis voor kinderen: een middeleeuwse tekentafel, een wapenrusting om zelf aan te trekken of een multimediaspel over de geschiedenis van het versterkte Brussel. De Hallepoort tovert uw kinderen regelrecht naar de tijd van ridders ...

Meer: http://www.kmkg-mrah.be/nl/sinterklaas-de-hallepoort-0


9 topstukken van de Bibliotheek tentoongesteld in Leuven

Eerste uitgave van Utopia centraal in de tentoonstelling “Op zoek naar Utopia”
Op 20 oktober ll. opende de tentoonstelling “Op zoek naar Utopia” haar deuren in het Museum M in Leuven. Verschillende stukken uit de verzamelingen van de Koninklijke Bibliotheek – met onder andere het centrale stuk van de tentoonstelling, i.e. de eerste uitgave van “Utopia” van Thomas More – worden er uitzonderlijk tentoongesteld.

Meer: https://kbr.prezly.com/9-topstukken-van-de-bibliotheek-tentoongesteld-in-leuven#


Feest in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België
op zondag 27 november 2016!

De 215de verjaardag van de belangrijkste culturele instelling van het land, dat dient gevierd te worden! Op zondag 27 november zijn de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten gratis open en vinden een reeks verrassende activiteiten plaats om dit jubileum te vieren. Naast de permanente collecties en de tijdelijke tentoonstellingen, zal de bezoeker kunnen genieten van originele rondleidingen en kunnen deelnemen aan activiteiten in de museumgangen (concerten, improvisatiematchen, archieffilms…) en achter de schermen (reserves en restauratieateliers).
In 1801, 215 jaar geleden, tekende Napoleon Bonaparte het Chaptal decreet. Hiermee creëerde hij 15 departementale musea, waaronder een in Brussel. De toekomstige Koninklijke Musea voor Schone Kunsten zagen zo het levenslicht. De collectie, gevormd op basis van een beperkt aantal werken uit Parijs, groeide uit tot een kunstverzameling van meer dan 20.000 stuks. Zij illustreert onze kunstgeschiedenis van de 15de tot de 21ste eeuw rijkelijk. Meer dan twee eeuwen na hun creatie, bevinden de KMSKB zich in de top 100 van de meest bezochte kunstmusea ter wereld, en zetten de vernieuwingstrend door.

Op zondag 27 november voorzien de KMSKB een reeks evenementen en festiviteiten plaatsvinden om dit jubileum te vieren.

Meer: https://www.fine-arts-museum.be/nl/agenda/2016/11/27/verjaardag-van-de-musea


Wikimedia prijsuitreikingen

'Wiki Loves Monuments' is de grootste fotografiewedstrijd ter wereld en 'Wiki Loves Art BE' was een fotografiewedstrijd die afgelopen zomer in Belgische musea, bibliotheken en archieven plaatsvond, met het doel om het dragvlak voor open access te vergroten met cultureel erfgoed.
Wikimedia België organiseert beide initiatieven en nodigt u uit voor de uitreikingsceremonie in het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) te Brussel.
Programma:
18-19u: prijsuitreiking
19-20u: receptie

Meer: https://be.wikimedia.org/wiki/Uitnodiging_voor_de_prijsuitreiking_van_Wiki_Loves_Art_%26_Wiki_Loves_Monuments_2016


Research and Innovation Staff Exchange (RISE) call will be open on the 1st December 2016

The deadline for submitting proposals is the 5 April 2017. This Marie Skłodowska-Curie scheme aims at promoting international and inter- sector collaboration through research and innovation staff exchanges. It also encourages knowledge sharing and bringing ideas from research to market.
This call for proposals has an available budget of €80 million and is open until 5 April 2017. The Research and Innovation Staff Exchange (RISE) is a scheme under the Marie Skłodowska-Curie actions. It fosters a shared culture of research and innovation, supports creativity and entrepreneurship, and helps to turn creative ideas into innovative products, services or processes. RISE involves organisations from the academic and non-academic sectors (in particular SMEs), based in and outside Europe. Support is provided for the development of partnerships in the form of joint research and innovation activities between the participants.
Participating organisations contribute directly to the implementation of the joint research and innovation activities by seconding and/or hosting eligible staff members.
Activities are expected to build new - or enhance existing – networks of international and inter-sectoral cooperation. They should significantly strengthen the interaction between organisations in the academic and non-academic sectors, as well as between Europe and third countries. They are also expected to better align different cultures and expectations with a view to ensuring more effective contribution of research and innovation to Europe's knowledge-based economy and society.
Evaluation is scheduled to start in April and the applicants should be informed by the results around mid of September. All grant agreements should be signed the latest by the end of next year.


Societal challenge 6 - Inclusive, innovative and reflective societies: 33 topics open

Under four different calls for proposals related to the Horizon 2020 Societal Challenge 6 “Europe in a changing world – inclusive, innovative and reflective societies” 33 topics are open, out of which, 23 are directly managed by REA. The budget of these 23 calls is €108.05 million.
The calls managed by the REA cover many different topics:

The complete list of open calls for this Societal challenge include: a total of 7 topics for Co-Creation, 5 of which managed by the REA; 13 in Cultural Cooperation, 10 of which of REA; 9 in Engaging Together Globally, with 7 managed by REA; and 4 Reversing Inequalities and Promoting Fairness topics, out of which 1 is managed by REA.
This Societal Challenge 6 ‘Europe in a changing world - Inclusive, innovative and reflective societies’ addresses social exclusion, migration, radicalisation as well as integration, understanding and reflection on the past.
Research in this area will explore new forms of education, integration and innovation in EU policy making. It will strengthen the position of Europe in the global context and promote strategic cooperation with third countries. Additionally, it will address the issues of mutual understanding of European history, religion, democracy and cultural heritage in view also of promoting access and participation to public and cultural space. Understanding and preparing the transformation of public administrations as well as supporting the integration of migrants are also covered by this challenge.

The deadline for these calls is 2 February 2017 at 17:00.


Dertiende "Europese Week van het Ruimteweer", 14-18 november 2016

De "Europese Week van het Ruimteweer" (ESWW: European Space Weather Week) is de internationale conferentie bij uitstek inzake ruimteweer. De organisatie is reeds voor de elfde keer in handen van het Solar-Terrestrial Centre of Excellence (STCE). Eens te meer zullen meer dan 400 wetenschappers, ingenieurs, satelliet operatoren, technici uit de elektriciteitssector, communicatie specialisten,... van over de hele wereld naar Oostende komen om er de laatste ontwikkelingen te bespreken in het domein van de zonneactiviteit en hoe deze de omgeving van de Aarde en onze technologieën beïnvloedt.
Recente richtlijnen vanuit de USA en de EU benadrukken het belang dat het ruimteweer kan hebben op ruimteactiviteiten en de daaraan verbonden infrastructuur. De ESWW biedt een uitgelezen mogelijkheid om kennis en ideeën uit te wisselen zodat de ruimteweerdiensten verbeterd kunnen worden en we ons beter kunnen voorbereiden op de gevolgen van een extreme zonnestorm. Dagelijkse ruimteweerbulletins zullen live gepresenteerd worden door meerdere voorspellingscentra: een Belgisch, een Spaans, twee Britse en een Amerikaans.
Sinds 2013 worden drie prestigieuze ruimteweermedailles uitgereikt tijdens de jaarlijkse ESWW. De eerste medaille beloont een jonge onderzoeker of onderzoekster voor belangrijke bijdragen in het domein van ruimteweeronderzoek en/of diensten, een andere is voor het behalen van opmerkelijke wetenschappelijke of technologische resultaten, en een derde wordt uitgereikt voor bijzondere inspanningen in de structurering van de ruimteweergemeenschap op een internationaal niveau. De 4de ceremonie voor de uitreiking van de ESWW medailles zal plaatsvinden op maandag 14 november 2016.

Meer: http://www.stce.be/esww13/index.php


Twaalf monumentale werken van Thierry De Cordier tentoongesteld in de KMSKB

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België verwelkomen vanaf 8 november 12 monumentale werken van Thierry De Cordier. In deze eerste tentoonstelling van de kunstenaar sinds de Biënnale in Venetië in 2013, ontdekt de bezoeker een reeks nieuwe werken, “Iconotextures” genaamd. Deze gigantische werken op papier tonen duizenden definities van God, in blauwe inkt door de kunstenaar zelf neergepend. Deze reeks is het resultaat van vijf jaar werk (2011-2016) en is te bezichtigen in de KMSKB tot en met 22 januari 2017.

Meer: https://www.fine-arts-museum.be/uploads/releases/files/expo_de_cordier_pb.pdf


Een meesterwerk van Gauguin gerestaureerd dankzij crowdfunding

De crowdfundingsactie van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB) voor de restauratie van een meesterwerk van Paul Gauguin is een waar succes! De gulheid van de het publiek heeft ervoor gezorgd dat het doel van 22.500 euro in minder dan drie weken en lang voor de deadline is bereikt. Een record in België!
“We zijn opgetogen dat het publiek zo positief heeft gereageerd op de oproep van de Musea. Buiten de financiële steun, zijn we vooral geraakt door de steunbetuigingen van een publiek dat duidelijk zijn cultureel erfgoed waardeert en wil blijven koesteren.” (Michel Draguet, Algemeen directeur KMKSB) De talrijke schenkers die bijgedragen hebben tot dit succes zullen stap per stap op de hoogte gehouden worden van de restauratie. Deze begint aan het einde van november en zal 6 maanden in beslag nemen.

Meer: https://www.fine-arts-museum.be/uploads/rooms/files/crowdfunding_gauguin_pm_2.pdf


Vervanging van het oceanografisch onderzoeksschip RV Belgica

Op voorstel van staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Elke Sleurs en staatssecretaris voor Noordzee Philippe De Backer, ging de ministerraad op 28 oktober 2016 akkoord met de vervanging van het onderzoeksschip RV Belgica.
De RV Belgica heeft bijgedragen tot de ontwikkeling en de internationale uitstraling van het Belgische zeewetenschappelijk onderzoek en is nog steeds een onmisbare infrastructuur voor de Belgische onderzoeksgemeenschap. Doordat het schip de maximale levensduur heeft bereikt (het werd gebouwd in 1984), is er een structurele oplossing nodig voor de vervanging van het schip.

Meer: https://www.naturalsciences.be/nl/news/item/6368


Ontdek 50 jaar Belgische publicaties op de Boekenbeurs in Antwerpen

Wist u dat alles wat wordt gepubliceerd in België ook wordt bewaard?
Maak via een mobiele en interactieve minitentoonstelling kennis met het wettelijk depot en ontdek er het literaire erfgoed van dit land. Het ‘minidepot’ van de Koninklijke Bibliotheek van België reist het hele land door: u vindt het van 31 oktober tot en met 11 november op de boekenbeurs in Antwerpen.

Meer: https://kbr.prezly.com/ontdek-50-jaar-belgische-publicaties-op-de-boekenbeurs-in-antwerpen#


€430 million available for Innovative Training Networks

The fourth Horizon 2020 call for proposals, offering the EU-funded Innovative Training Networks (ITN) a total of €430 million, is currently open. This scheme aims to train a new generation of creative, entrepreneurial and innovative early-stage researchers.
The Innovative Training Networks is an action under the Horizon 2020 activity, Marie Skłodowska-Curie actions. This scheme will extend the traditional academic research training setting and will provide researchers with a combination of research-related and transferable competences. It will offer enhanced career perspectives in both the academic and non-academic sectors through international, interdisciplinary and inter-sector mobility, combined with an innovation-oriented mind-set.
Support will be given to competitive selected joint research training and/or doctoral programmes, implemented by partnerships of universities, research institutions, research infrastructures, businesses, SMEs, and other socioeconomic actors from different countries across Europe and beyond. Partnerships take the form of collaborative European Training Networks (ETN), European Industrial Doctorates (EID) or European Joint Doctorates (EJD). Each project should have a clearly identified supervisory board coordinating networkwide training and establishing active and continuous communication and exchange of best practices among the partners.
The call H2020-MSCA-ITN-2017 is open until 10 January 2017, 17.00 Brussels time. Applicants must submit their proposal electronically, following the link on the Participant Portal.
- Participant portal
- Work Programme
- Official Journal


Middeleeuws afval toont hoe Gentenaars waardevolle bossen kapten

Archeologisch onderzoek van middeleeuws afval uit Gent heeft aangetoond dat de streek heel snel werd ontbost.
Koen Deforce, onderzoeker van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN), leidde uit de resten van hout en houtskool in het afval af dat Gentenaars in 200 jaar tijd zowat alle bruikbare bomen hadden gekapt als constructiemateriaal en als brandstof.

Meer: https://www.naturalsciences.be/nl/news/item/6366/


Een belangrijke bron van atmosferisch methanol is geïdentificeerd

Al 20 jaar lang zijn de hoge concentraties aan methanol in afgelegen oceanische gebieden onverklaard. Onderzoekers van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA) zijn er nu samen met een team van de KU Leuven in geslaagd de ontbrekende bron te identificeren. Het gaat om een tot op heden nog niet bestudeerde reactie (CH3O2 + OH) waarvan sinds kort geweten is dat deze heel snel verloopt.
De modelberekeningen uitgevoerd op het BIRA en gebaseerd op theoretische resultaten bekomen aan de KU Leuven, tonen aan dat dankzij deze reactie de modellen en waarnemingen wereldwijd beter met elkaar overeenstemmen. Op wereldschaal produceert deze reactie evenveel methanol als alle gekende bronnen op landoppervlak.
Deze ontdekking verandert ons inzicht in de cyclus van methaan, een broeikasgas van aanzienlijk belang. Deze resultaten werden online gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications op 17 oktober 2016.

Meer: http://www.aeronomie.be/nl/nieuws-pers/2016-10-17-methanol.htm


Opening van de tentoonstelling “Moderniteit à la belge”

Op vrijdag 14 oktober 2016 opent de tentoonstelling “Moderniteit à la belge” in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België. De tentoonstelling “Moderniteit à la belge” illustreert meer dan een eeuw Belgische kunst aan de hand van schilderijen, tekeningen en beeldhouwwerken uit de collectie Moderne Kunst van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België en enkele uitgenodigde sleutelwerken.

Meer: https://www.fine-arts-museum.be/nl/tentoonstellingen/moderniteit-a-la-belge


Een schilderij van Gauguin wordt door crowdfunding gerestaureerd

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB) lanceren op woensdag 12 oktober een crowdfundingsactie om een meesterwerk van Paul Gauguin te restaureren. Het is de eerste keer dat de KMSKB beroep doen op een dergelijke manier van participatieve financiering om een kunstwerk te restaureren.
Het doek, “Het portret van Suzanne Bambridge” is het eerste (en zeldzame) frontale portret dat de kunstenaar tijdens zijn eerste verblijf in Tahiti in 1891 schilderde. Het online platform www.gingo.community verwelkomt donaties vanaf 1 euro. Het doel is om 22.500 euro te bereiken, een bedrag dat het Baillet Latour Fonds zal verdubbelen om zo aan de totaalsom van 45.000 euro te komen, nodig voor een volledige restauratie van het schilderij.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/20161012_KmskbMrbab_nl.pdf


5 miljoen voor gloednieuwe galerij op de Kunstberg

Met ‘De Librije van de Hertogen van Bourgondië’ komt er een gloednieuwe galerij in de Koninklijke Bibliotheek in Brussel. De unieke handschriftencollectie van de Bibliotheek wordt uitgespeeld in een multimediale galerij die een van de 10 topbezienswaardigheden in Brussel moet worden, met elk jaar 100.000 betalende bezoekers. Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts, de Regie der Gebouwen, de Koninklijke Bibliotheek en het Fonds Baillet Latour investeren samen zo’n 5 miljoen euro in De Librije, die open gaat in 2019.

Meer: https://kbr.prezly.com/5-miljoen-voor-gloednieuwe-galerij-op-de-kunstberg#


UNESCO - Man and the Biosphere Programme (MAB): Michel Batisse Award for Biosphere Reserve Management - Call for 2017

This prize is awarded every two years in memory of Dr Michel Batisse for excellence in the management of the biosphere reserves in line with the recommendations of the Seville Strategy. All case studies must be submitted through, and have the endorsement of, the respective MAB National Committees, and/or the UNESCO National Commissions of the country concerned. The application form for the Michel Batisse Award (see link below), sent by mail, should reach Federal Science Policy no later than 30 November 2016.

Application Form 2017


GIF - met levende dieren -
Nieuwe tijdelijke tentoonstelling van het Museum voor Natuurwetenschappen
van 7 oktober 2016 tot en met 3 september 2017

Gif maakt deel uit van de geschiedenis. Denk maar aan Shakespeare, de Borgia's, Cleopatra en gifpijlen of glazen met arsenicum...
De sterkste giffen vind je echter niet bij de mens, maar in de natuur.
Adders, cobra's, vogelspinnen, roepen vaak angst op bij mensen, maar ze intrigeren ook.
Er zijn bijna 100 000 dieren op aarde die gif produceren.
Wat is een gif, hoe en waarom is het gevormd, wat kan je ermee doen?
Medicijnen om een hoge bloeddruk of diabetes te verzorgen of stollingsmiddelen zijn afgeleid van of geïnspireerd door gif in de natuur
Gif doodt maar kan ook levens redden. Durf je deze expo aan?


GIF is uniek omdat het op dezelfde plek bijna 100 levende dieren samenbrengt en je hun verzorger aan het werk kan zien. Guillem komt uit Barcelona. Hij begeleidt de dieren gedurende de hele expo (11 maanden lang): hij verzorgt en voedt ze en ontwikkelt een kweekprogramma. Met een beetje geluk kan je hem van dinsdag tot zaterdagvoormiddag volgen in zijn lab in het midden van de tentoonstelling, achter beveiligd glas.
Het Museum voor Natuurwetenschappen presenteert een ongewone tentoonstelling met 24 terraria, een lab-achter-glas, en een verzorger van giftige dieren. Tekstpanelen, videobeelden en collectiestukken ondersteunen en vervolledigen met wetenschappelijke uitleg de vier belangrijkste thema’s van de tentoonstelling GIF.
- Wat is gif?
- Een kostbaar goedje
- Elk dier zijn methode
- Hoe gebruiken wij mensen gif?
GIF, een expo die je nieuwsgierigheid zal prikke(le)n
GIF is een expo die je in gezinsverband kan bezoeken, en die kinderen vanaf 8 jaar zal boeien. Het hele gezin zal de terrariums kunnen bewonderen. Voor kleine broers en zussen zijn er opstapjes voorzien om goed in de terrariums te kunnen kijken.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2016_1006_KbinIrsnb_nl.pdf


Ukiyo-e. De mooiste Japanse prenten

Op 21 oktober opent in het Jubelparkmuseum de expositie Ukiyo-e, de eerste grote overzichtstentoonstelling over Japanse prentkunst sinds Europalia Japan (1989). Op dit lang verwachte event ontdekt het publiek de wereldvermaarde verzameling van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis. De expo doorloopt de Japanse prentkunst vanaf de eerste stappen in zwart-wit tot de relance begin 20ste eeuw maar schenkt daarnaast ook aandacht aan enkele bijzondere thema’s zoals de erotische prenten of de hoogstaande productie van Osaka. Oosterse schoonheden, samurai, de berg Fuji... De bezoeker ontdekt de iconen uit de Japanse cultuur die de kunstenaars van het Land van de Rijzende Zon inspireerden en vertoeft in het gezelschap van grote namen zoals Hokusai, ontwerper van 's werelds bekendste Golf. Een reeks werken van Dimitri Piot sluit de tentoonstelling af. Deze Belgische tekenaar creëert hedendaagse interpretaties van de ukiyo-e prenten. Japanse prenten zijn extreem lichtgevoelig. Omwille van de conservatie worden zij halverwege de tentoonstelling gewisseld (nieuwe reeks vanaf 20/12). Na de expositie verdwijnen de prenten weer voor vele jaren naar de reserves. Mis deze unieke gelegenheid niet!
Ukiyo-e loopt parallel met de tentoonstelling 'A Feverish Era In Japanese Art' in BOZAR, 'Made in Japan' in CC Strombeek en 'In Praise of Waves' in workspacebrussels.

Meer: http://www.kmkg-mrah.be/nl/expositions/ukiyo-e


Verschillend gedrag leidt tot nieuwe soorten

Twee populaties van één soort kunnen door een natuurlijke hindernis van elkaar gescheiden raken en op den duur tot twee verschillende soorten evolueren. Dat wisten we al. Maar kunnen soorten zich ook vormen zonder zo’n barrière? Biologen van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen tonen in een studie met kevers aan dat verschillend gedrag – dat is aangeleerd in het larvale stadium – ertoe leidt dat populaties van elkaar afgezonderd raken. ‘Aangeleerd gedrag kan zo een belangrijke eerste stap zijn in de vorming van nieuwe soorten’, zegt bioloog Frederik Hendrickx (KBIN), ‘nog vóór er genetische wijzigingen aan te pas komen.’

Meer: https://www.naturalsciences.be/nl/news/item/6309/


Saturnusmaan Dione verbergt een oceaan onder het ijs

Volgens nieuwe gegevens van de ruimtesonde Cassini heeft de Saturnusmaan Dione onder haar ijsoppervlak een oceaan van vloeibaar water. Bij twee andere manen van Saturnus, Titan en Enceladus, was men al vrij zeker dat er onder hun ijskorst grote oceanen waren, maar nu is er dus nog een ‘oceaanwereld’.

Onderzoekers van de Koninklijke Sterrenwacht van België (KSB) toonden aan dat de metingen van de graviteit door de ruimtesonde Cassini verklaard kunnen worden, indien de korst van de Saturnusmaan drijft op een oceaan 100 km onder het oppervlak.
De oceaan is enkele tientallen kilometer diep en omsluit een grote harde kern. Zo gelijkt Dione erg op buur Enceladus, die ook bekend is omwille van de reusachtige stralen van waterdamp (‘jets’) die bij de zuidpool worden uitgestoten. Dione lijkt nu wel rustig, maar de littekens op haar oppervlak, in de vorm van grote ijskliffen, wijzen op een tumultueus verleden. Die studie verschijnt deze week in Geophysical Research Letters.

Meer: http://www.astro.oma.be/nl/saturnusmaan-dione-verbergt-een-oceaan-onder-het-ijs/


Belgisch biodiversiteitsexpert verkozen voor mondiale natuurraad

Hilde Eggermont, coordinator van het Belgisch Biodiversiteitsplatform is verkozen tot lid van de mondiale raad van de ‘International Union for Conservation of Nature (IUCN)’, en dit voor de komende vier jaar.
Hilde Eggermont is Doctor in de Biologie en met haar huidige activiteiten voor het Belgisch Biodiversiteitsplatform wil ze een brug slaan tussen wetenschap en beleid. Dr. Eggermont is zeer vereerd verkozen te zijn als lid van de IUCN raad, dit zowel door overheden als niet-gouvernementele organisaties. Ze hoopt op die manier een sterkere stem te geven aan wetenschappelijk onderzoek alsook een bredere waaier aan stakeholders te betrekken in natuurbehoud, inclusief de jongere generatie.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/20160922_Biodiv_nl.pdf


XperiBIRD.be: leerlingen observeren nestkastjes met camera en helpen zo wetenschappers

XperiBIRD.be is uitgevlogen, een uniek educatief citizen science project van ons Instituut en Google.org. Leerlingen van 10 tot 14 jaar krijgen gratis een vogelkastje mét kleine computer en camera. Daarmee verzamelen ze wetenschappelijke gegevens over mezen en delen ze de informatie op de interactieve website XperiBIRD.be. Het project moet jongeren warm maken voor computerwetenschappen en STEM-onderwijs (Science, Technology, Engineering & Mathematics).

Meer: https://www.naturalsciences.be/nl/news/item/6253


Koninklijke Sterrenwacht van België
Seismologie en Gravimetrie

Een Belgisch-Franse studie heeft voor het allereerst aangetoond dat de lokale zwaartekracht in een bosrijk gebied significant verandert wanneer het bos water verliest door verdamping.
Tijdens zonnige zomerdagen, verdampen de bodem en de bomen in het bos een aanzienlijke hoeveelheid water. Deze verdamping is tijdsafhankelijk. De verdamping is inactief tijdens de nacht, verhoogt fors bij zonsopgang, bereikt een maximum op de middag en vermindert opnieuw bij zonsondergang. Door zwaartekrachtmetingen kon die dynamiek gemeten worden.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2016_0915_KsbOrb_nl.pdf


Hebben we de verkeerde steursoort uitgezet?

Onderzoekers van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen hebben aan de hand van botmateriaal uit archeologische opgravingen de aanwezigheid van steur in de Noordzee gereconstrueerd voor de voorbije 7.000 jaar. Zo blijkt dat in onze wateren een onvermoede soort dominant was. Is dát de meest geschikte kandidaat om hier opnieuw te introduceren en de steur van uitroeiing te redden?
We kennen steur vooral van hun eitjes: kaviaar, ook wel ‘zwart goud’ genoemd. Maar ook de vissen zelf zijn bijzonder. Zo zijn er 20 steursoorten waarvan sommige liefst 6 meter lang worden en 400 kilogram wegen. Steuren worden ook oud: gemiddeld zo'n 50 jaar, maar eeuwlingen zijn geen uitzondering. De schubloze vissen met donkere bovenlijf en witte buik voeden zich doorgaans met onder meer kleine vissen en garnalen. De meeste soorten leven jaren in zee voor ze geslachtsrijp zijn en de rivier opzwemmen om te paaien. Ze zijn trouwens al zo’n 200 miljoen jaar op aarde, en worden wel eens ‘levende fossielen’ genoemd.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2016_0916_KbinIrsnb_nl.pdf


Satellietwaarnemingen onthullen een belangrijke bron van vervuiling in Noord-China

Wetenschappers van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA) hebben in samenwerking met wetenschappers van de ULB, het KNMI (Nederland) en de Universiteit van Peking (China) een belangrijke bron van vervuiling in het Chinees Laagland onderzocht: het verbranden van gewasresten.
Ze maakten hiervoor gebruik van 8 jaar aan waarnemingen afkomstig van de satellietinstrumenten OMI en GOME-2 (die in het UV en zichtbaar meten) en IASI (die in het infrarood meet). De onderzoekers identificeerden akkerbranden als de belangrijkste oorzaak van de zeer slechte luchtkwaliteit in juni in Noord-China. Deze resultaten zijn online gepubliceerd in het tijdschrift Nature Scientific Reports op 31 augustus 2016.

Meer: http://www.aeronomie.be/nl/nieuws-pers/2016-09-15-china-vervuiling.htm


Wandel online door het Museum voor Natuurwetenschappen
en ontdek zijn fascinerende schatten

Google en natuurhistorische musea slaan handen in elkaar voor digitale beleving natuurwetenschappen
Vandaag lanceert Google samen met het Museum voor Natuurwetenschappen en enkele van de grootste natuurwetenschappelijke musea ter wereld een nieuwe online belevenis die mensen toelaat oog in oog te komen te staan met fascinerende wezens. Bovendien kan je voortaan bladeren doorheen de meest spectaculaire verzameling van natuurlijke historie op één plek. Beleef in een klik een interactieve en immersieve ontdekkingstocht op het Google Arts & Culture platform door onze natuurwonderen.

Meer: https://www.naturalsciences.be/nl/news/item/6229/


De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België vieren hun 215de verjaardag.

Op 1 september 1801, exact 215 jaar geleden, tekende Napoleon Bonaparte het Chaptal decreet. Hiermee creëerde hij 15 departementale musea, waaronder een in Brussel. De toekomstige Koninklijke Musea voor Schone Kunsten zagen zo het levenslicht. De collectie, gevormd op basis van een beperkt aantal werken uit Parijs, groeide uit tot een kunstverzameling van meer dan 20.000 stuks. Zij illustreert onze kunstgeschiedenis van de 15de tot de 21ste eeuw rijkelijk.
Meer dan twee eeuwen na hun creatie, bevinden de KMSKB zich in de top 100 van de meest bezochte kunstmusea ter wereld, en zetten de vernieuwingstrend door. Op 27 november zal een reeks evenementen en festiviteiten plaatsvinden om dit jubileum te vieren. Naast de permanente collecties en de tijdelijke tentoonstellingen, zal de bezoeker kunnen genieten van rondleidingen en kunnen deelnemen aan activiteiten in de museumgangen (concerten, recitals, improvisatiematchen, …) en achter de schermen (reserves, ateliers, lopende restauraties).

Meer: http://www.fine-arts-museum.be/nl/de-instelling/geschiedenis


Overlijden van Philippe Roberts-Jones

Met veel droefheid vernemen we het overlijden van Philippe Roberts-Jones (1924-2016). Het personeel van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België wenst zijn innige deelneming te betuigen bij het verlies van deze visionaire man die onze instelling grondig heeft veranderd.
Philippe Roberts-Jones, hoofdconservator van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België gedurende 24 jaar, heeft een stempel gedrukt op de culturele instelling. Door zijn visie en hardnekkigheid kon hij de eeuwenoude gebouwen omvormen. Hij startte een ambitieus vernieuwingsprogramma en heeft de uitbreidingen van onze gebouwen op poten gezet. Zijn acties blijven vandaag nog hun vruchten afwerpen.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/20160810_KmskbMrbab_nl.pdf


Radio Meteor Zoo: help ons de Perseïden waar te nemen!

Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA) nodigt iedereen uit om via de «Radio Meteor Zoo» te helpen bij het waarnemen van de meteorenzwerm genaamd Perseïden.
De website www.radiometeorzoo.be geeft uitleg over meteoren en de detectie ervan met het Belgische BRAMS-netwerk. Vanaf 12 augustus 2016 kunnen geïnteresseerden zelf meewerken aan het waarnemen en tellen van de Perseïden, een meteorenzwerm die gevormd werd door de komeet Swift-Tuttle.
Een komeet wordt vaak voorgesteld als een vuile sneeuwbal die een groot aantal stofdeeltjes bevat. Wanneer hij in de buurt van de zon komt, warmt deze bal op en komt een deel van die stofdeeltjes vrij in het spoor van de komeet. Telkens de aarde in haar baan rond de zon zo een wolk van stofdeeltjes doorkruist, warmen deze stofdeeltjes zeer sterk op bij het binnenkomen in onze atmosfeer. Ze verdampen op een hoogte van 90-100 km en produceren daarbij een lichtflits die we een meteoor noemen, ook bekend als “vallende ster”.
Aangezien het gaat om een hele stofwolk die de atmosfeer binnenkomt en verdampt, spreken we in feite van een meteorenzwerm. Zo komt de aarde elk jaar rond het midden van augustus stofdeeltjes tegen die afkomstig zijn van de komeet Swift-Tuttle en die aan de oorsprong van de Perseïdenzwerm liggen.
Die meteoren kunnen met het blote oog waargenomen worden, maar ook met radiotechnieken. Deze laatste hebben het voordeel dat ze overdag en/of wanneer het bewolkt is, ingezet kunnen worden. Het BIRA voert dan ook al enkele jaren dergelijke waarnemingen uit met het observatienetwerk BRAMS dat bestaat uit een zender en ongeveer 30 ontvangststations die opgesteld staan over heel België. Op die manier nemen we duizenden meteoren per dag waar.
De resultaten die de wetenschappers op deze manier verkrijgen, worden onder andere gebruikt om de activiteit van meteorenzwermen in kaart te brengen, om de piek(en) van die activiteit te detecteren, om te vergelijken met voorspellingen van andere wetenschappers,…
De wetenschappers van het BRAMS-netwerk kunnen automatisch meteoren detecteren, maar het menselijk oog is veel beter voor de herkenning van Perseïden. Daarom heeft het BIRA deze website ontworpen waar iedereen met enkele muisklikken meteoren kan aanduiden. Uw bijdrage aan dit project is dan ook van onschatbare waarde!

Meer: http://www.aeronomie.be/nl/nieuws-pers/2016-08-08-radio-meteor-zoo.htm


Internationale Biologie Olympiade (IBO): 2 bronzen medailles

Vier Belgische laureaten namen deel aan de 27ste Internationale Biologie Olympiade die dit jaar doorging van 17 tot 24 juli aan de National University of Education in Hanoï, Vietnam.
Twee vlamingen behaalden een bronzen medaille, een schitterend resultaat.
Deze Olympiade bracht 250 jongeren bijeen, uit 70 landen van over de gehele wereld, die net hun secundair onderwijs achter de rug hebben. Elk land mag vier deelnemers sturen die laureaat zijn van de selectieproeven in hun land: voor België betekent dit twee Nederlandstaligen en twee Franstaligen. Aan de selectieproeven voor de Vlaamse Biologie Olympiade namen 2710 leerlingen deel uit 238 scholen.
Op de Internationale Olympiade in Hanoï kregen de deelnemers voor de twee theoretische testen van elk drie uur telkens 50 vragen te beantwoorden. De praktische proeven omvatten 4 laboratoriumexperimenten. De moeilijkheidsgraad van de examens ligt ver boven het niveau van het Belgisch algemeen secundair onderwijs. Niettemin gaven onze laureaten het beste van zichzelf om zich te meten, zelfs met laureaten uit wetenschapsscholen.
Mevr. Jehanne Roccas, Belgisch ambassadeur in Hanoï, hield er aan om de Belgische delegatie te verwelkomen. Ze vaardigde Dr. Ir. Geert Vansintjan, hoofd ontwikkelingssamenwerking, af om de studenten bij de openingsceremonie moed in te spreken en bij de medailleuitreilking te feliciteren.
De resultaten in een notendop:
- 26 gouden medailles
- 51 zilveren medailles
- 74 bronzen medailles
De rangschikking voor de Belgische laureaten ziet er als volgt uit:
- 134e : Brent Van Hul, N, bronzen medaille
- 136e : Lucas De Vrieze, N, bronzen medaille
- 163e : Christophe Ortmans, F, certificaat van verdienste
- 222e : Olivier Chabot, F,
Voor het eerst leeftijdsgenoten ontmoeten van alle culturen en uit alle continenten die dezelfde passie voor biologie delen is voor jongeren een beklijvende, waardevolle ervaring. Zo’n olympiade opent dan ook horizonten en verruimt hun wereldbeeld meer dan om het even welke cursus.
Wat sociale vaardigheden en openheid voor andere culturen betreft hebben onze laureaten zich als echte kampioenen gedragen.

Meer: http://ibo2016.org/


Wetenschap en Cultuur op het Koninklijk Paleis 2016
"CARTOGRAPHIAE"
22-07-2016 > 04-09-2016

Zoals ieder jaar opent het Koninklijk Paleis te Brussel zijn deuren voor het publiek op vrijdag 22 juli 2016, onder het thema "Wetenschap en cultuur op het Paleis".
Het Koninklijk Paleis, de Kanselarij van de Eerste Minister en het Federaal Wetenschapsbeleid hebben een beroep gedaan op de Federale Wetenschappelijke Instellingen voor het organiseren van de tentoonstelling “CARTOGRAPHIAE” met de steun van het Nationaal Geografisch Instituut. Zij wensen hiermee de bezoeker attent te maken op het belang van de wetenschap en van het wetenschappelijk onderzoek en ze grijpen de gelegenheid aan om minder bekende collecties van het federaal erfgoed aan het grote publiek te tonen.
Naar goede gewoonte zal Technopolis®, het Vlaamse doe-centrum voor wetenschap en technologie ook dit jaar aanwezig zijn. Zij presenteren dit jaar een interactieve tentoonstelling over sport en beweging in het kader van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.
Tot slot organiseert de Koninklijke Vereniging Dynastie en Cultureel Erfgoed een originele tentoonstelling met als titel Elisabeth. Passie voor de kunst met de steun van de Koning Boudewijnstichting.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/doc/Press/20160602_PersberichtBELSPO_nl.pdf


De “Groote Oorlog” in beeld:
Het Rijksarchief zet meer dan 6.000 -vaak onuitgegeven- foto’s online!

De zeer rijke en diverse fotocollectie over de Eerste Wereldoorlog die wordt bewaard in het Algemeen Rijksarchief werd gevormd door een grootschalige inzamelingsactie onmiddellijk na de oorlog. De collectie bestrijkt alle aspecten van W.O. I: de invasie, het bloedbad onder de burgers en andere wreedheden, de strijd voor het behoud van het patrimonium, militaire operaties aan het IJzerfront, het dagelijks bestaan van de soldaten, de propaganda en de Belgische regering te Sainte-Adresse, het burgerleven in België onder het juk van de bezetter, de opvang van Belgische en buitenlandse vluchtelingen, de vernielingen aan het industrieel weefsel, de collaboratie en de weerstandsnetwerken, de bevrijding van het grondgebied, de overwinningsceremonies en de eerbetuigingen aan de oorlogsmartelaren,…
Vandaag kan iedereen deze buitengewone collectie online bekijken, dankzij het inventariserings- en digitaliseringswerk dat eind 2014 werd ingezet. Het digitaliseren van afdrukken op papier stelde weinig problemen. Voor negatieven op glasplaat echter – waarvan geen afdrukken bestonden – was het een heel ander, maar boeiend en leerzaam verhaal.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2016_1407_ARA_nl.pdf


Een kunsthistoricus van het KIK bekroond

De Académie française bekroonde zopas de monografie die KIK-kunsthistoricus Pierre-Yves Kairis in 2015 publiceerde, uitgegeven bij het Parijse Arthena, over de 17de-eeuwse Luikse schilder en architect Bertholet Flémal, de 'Rafaël van de Lage Landen'. Dit prachtige volume, bijzonder rijk aan illustraties, biedt een compleet overzicht van het werk van de man die in zijn tijd de grootste schilder was in Luik, een stad waar zich een artistiek brandpunt ontvouwde dat in de Europese context heel origineel was. Naast Flémal laat de auteur zijn licht ook schijnen over de hele Luikse 17de-eeuwse schilderkunst.
De Académie française bekroont hiermee een wetenschappelijk werk van lange adem, waarin ondoordacht herhaalde pseudo-zekerheden vaak op losse schroeven worden gezet. Ze huldigt ook het KIK met een erkenning van zijn uitgebreide kunsthistorische onderzoek. Pierre-Yves Kairis wordt op 1 december tijdens de jaarlijkse prijsuitreiking opgenomen als lid van de Académie française.

Meer: http://www.arthena.org/bertholet-flmal1614-1675


Elisabeth. Passie voor de kunst
Onbekend werk te horen in Koninklijk Paleis

Marie Cornaz, conservatrice van de Muziekafdeling in de Koninklijke Bibliotheek van België, ontdekte vorig jaar in de archieven van het Koninklijk Paleis in Brussel een onuitgegeven stuk van Camille Saint-Saëns, speciaal geschreven voor koningin Elisabeth.
Studenten van de Muziekkapel Koningin Elisabeth speelden het voor de allereerste keer op 5 juni 2016. De opnames zullen te horen zijn op de tentoonstelling.
Marie Cornaz kreeg de opdracht meerdere uitzonderlijke muziekdocumenten te selecteren voor de tentoonstelling “Elisabeth. Passie voor de kunst” die op 22 juli a.s. de deuren opent in het Koninklijk Paleis in Brussel.
Elisabeth, een koningin die van muziek hield
Op de tentoonstelling worden meerdere muzikale instellingen en eminente figuren uit de wereld van de muziek voorgesteld: de Muziekkapel Koningin Elisabeth, de Koningin Elisabethwedstrijd en ook Eugène Ysaÿe en Camille Saint-Saëns. Van deze laatste worden twee onuitgegeven autografische handschriften, die in het Archief van het Koninklijk Paleis worden bewaard, tentoongesteld. Tegelijk zijn deze stukken voor het eerst te beluisteren.
Deze documenten getuigen van het feit dat Elisabeth inderdaad, zoals James Ensor het verwoordde, “de grootste koningin van de koninginnen van de muziek” was. Op de tentoonstelling krijgt de bezoeker een koningin Elisabeth te zien die niet alleen een passie koestert voor muziek, maar ook voor beeldhouwkunst, schilderkunst en fotografie.

Meer: https://kbr.prezly.com/elisabeth-passie-voor-de-kunst-onbekend-werk-te-horen-in-koninklijk-paleis#


Belgische neanderthalers waren kannibalen

Neanderthalers die bij de Belgische grotten van Goyet leefden, waren kannibalen. Verschillende botten vertonen snijsporen. Het is het eerste bewijs van kannibalisme bij neanderthalers in het noorden van Europa.
Wetenschappers, waaronder twee onderzoekers van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, hebben sporen van kannibalisme gevonden op neanderthalerbeenderen uit de grotten van Goyet, bij Namen. Op hogeresolutiebeelden is te zien dat de botten stevig bewerkt zijn: ze vertonen snijsporen, inkepingen en ronde inslagen, wat erop wijst dat de menselijke resten gevild en gefileerd zijn en de botten gekraakt werden om er het beenmerg uit te zuigen.
Op vier neanderthalervindplaatsen in Frankrijk en Spanje waren al duidelijke sporen van kannibalisme gevonden, de Goyet-fossielen zijn het eerste bewijs in het noorden van Europa. Of de neanderthalers in Goyet de resten van soortgenoten 'ontvleesden' tijdens een ritueel, of het als voedselbron zagen, daar hebben de onderzoekers het raden naar.
De botten kregen nog een tweede leven, zo blijkt. Vier ervan werden gebruikt om stenen werktuigen (van silex) mee aan te scherpen. Zulke snijsporen zijn vaak te zien op dierlijke botten, maar zelden op neanderthalerbeenderen.

Meer: https://www.naturalsciences.be/nl/news/item/5986


10 september 2016:
Publiek debat over Europese ruimtevaart in 22 ESA-lidstaten

Het Publieke debat over Europese ruimtevaart is een uniek - en het allereerste - overleg dat in elke lidstaat van de Europese Ruimtevaartorganisatie wordt georganiseerd. Een selectie van meer dan 2000 burgers, die een weergave zijn van de sociodemografische diversiteit van hun land, zullen een hele dag debatteren over ruimte(vaart)kwesties. Om de 22 nationale resultatenrapporten te bundelen in één Europees rapport, zullen alle debatten volgens dezelfde instructies verlopen en zullen dezelfde vragen worden besproken.
Deze consultatie op ongekende schaal is georganiseerd door Missions Publiques, een bedrijf gespecialiseerd in burgerparticipatie, met 20 partners, in opdracht van ESA. Voor de Organisatie is het van cruciaal belang dat ze nieuwe stakeholders mensen, in het bijzonder burgers, betrekt bij keuzes die inspelen op maatschappelijke uitdagingen, ruimtevaart ten dienste stelt van de burgers en een impact creëert voor de volgende generaties via innovatie, onderzoek en internationale samenwerking op gebied van ruimtevaart.

Meer: http://www.citizensdebate.space/nl_BE/home


Een nieuwe visie over het ontstaan van de manen van Mars

De planeet Mars heeft twee kleine maantjes: Phobos en Deimos. Men heeft steeds gedacht dat deze maantjes asteroïden waren die door Mars zijn ingevangen. De vorm en de oriëntatie van hun baan zijn echter niet in overeenstemming met deze hypothese.
Een team van Belgische, Franse en Japanse wetenschappers onder leiding van dr. Pascal Rosenblatt van de Koninklijke Sterrenwacht van België suggereert nu dat Phobos en Deimos zijn gevormd uit het puin dat werd opgeworpen na een gigantische botsing van Mars met een protoplaneet, drie keer kleiner dan de planeet zelf. De botsing zou heel het oppervlak van de noordelijke hemisfeer van Mars vernield hebben. Door deze botsing zou Mars ook zijn gaan roteren en kreeg de planeet een dag-nachtritme zoals de Aarde. Dit scenario vereist dat Mars in het verleden meer manen had, die nu verdwenen zijn, maar ervoor zorgden dat het puin aangroeide tot de huidige maantjes Phobos en Deimos. Zo wordt ook verklaard waarom Mars twee manen heeft, en niet één, zoals de Aarde.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2016_0705_KsbOrb_nl.pdf


India was een ‘Ark van Noach’

Een internationaal team van paleontologen en geologen (ook enkele van ons Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen) heeft 54 miljoen jaar oude fossielen opgegraven op een nieuwe site in India. Het zijn fossielen van zoogdieren, vogels en reptielen, waaronder een nieuwe reuzenslang. Sommige zijn verwant aan Europese fauna, andere aan primitievere dieren van het supercontinent Gondwana. Die opmerkelijke mix doet vermoeden dat er verschillende landbruggen zijn geweest naar India, dat toen nog een eiland was en als een ‘Ark van Noach’ richting het huidige Azië dreef.

Meer: https://www.naturalsciences.be/nl/news/item/5984


Space App Camp

For the fifth time, ESA will be inviting 20 developers to its ESRIN location in Frascati (including travel expenses and accommodation). The Space App Camp is an opportunity to spend a week with like-minded people, gaining insight into the European Space Programmes, and learning how to enrich mobile applications with satellite data. Especially with the recently launched radar and high-res image satellites from the Sentinel fleet, of the Copernicus programme doors will be open to countless potential mobile applications. The winning team will be rewarded with a cash prize worth EUR 2,500.
For your network of students, researchers or developers and/or publish information on your website. All information is also available at the website

Meer: http://www.app-camp.eu


Een Plateosaurus in het Belgisch Museum voor Natuurwetenschappen

Actueel "in voorbereiding" in het lab - voor nog zeker één jaar - om hem te kunnen presenteren aan het publiek in 2017.
Een nieuw en authentiek dinosaurusskelet van meer dan 5 meter lang.
Een uniek exemplaar van 210 miljoen jaar oud.
Patriarch van de «grote» dinosauriërs.
Van onschatbare waarde!

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2016_0620_KbinIrsnb_nl.pdf


Zonnekijkdag
zondag 3 juli van 13 u. tot 17 u. in het Planetarium van Brussel

Op zondag 3 juli wordt er in heel Vlaanderen de Zonnekijkdag georganiseerd. Op meer dan 20 kijkposten kan je terecht om naar de Zon te kijken.
Ook in het Planetarium van Brussel, met speciale filters en bijzondere telescopen kan je bij ons de Zon ontdekken op een veilige manier.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/doc/Agenda/20160703_Planetarium_nl.pdf


Ridderfeest

De Hallepoort heet jong en oud welkom op een fantastisch Ridderfeest. In de enige Brusselse poort die nog overblijft uit de middeleeuwen kun je deze zondag luisteren naar verhalen over prinsessen en heksen en lachen met een komisch ridderduo. Ben je vier of ouder? Dan krijg je de kans om te leren boogschieten op de zolder van de Hallepoort, onder het indrukwekkende dakgebinte. De jongsten hebben zeker ook zin in een ritje op de ridder- en jonkvrouwendraaimolen of duiken met plezier de verkleedkoffer in. En hoe werken die middeleeuwse wapens nu precies? Geharnaste ridders laten het zien! Afspraak tussen 11:00 en 17:00

Meer: http://www.kmkg-mrah.be/nl/node/3877


Nieuwe vliegensoort ontdekt in Brussel

Biologen hebben een nieuwe vliegensoort ontdekt in de Brusselse botanische tuin Jean Massart. Het vliegje werd Drapetis bruscellensis gedoopt. ‘In België wordt niet elke dag een nieuwe soort voor de wetenschap ontdekt, en zeker niet in Brussel’, zegt entomoloog Patrick Grootaert van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN).

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2016_0607_KbinIrsnb_nl.pdf


Magritte Museum: 7 jaar internationale prestige

Precies 7 jaar geleden, in juni 2009, opende het Magritte Museum haar deuren voor het publiek. Tot op heden hebben reeds meer dan 2 miljoen bezoekers de grootste Magritte collectie ter wereld bewonderd in een museum dat blijft verrassen.
Het Museum nam deel aan 19 internationale tentoonstellingen, onder andere in New York, Tokyo en binnenkort in Parijs en Frankfurt. Nieuwe bruikleengevers – die bekoord werden door het prestige van het Museum – vertrouwen hun waardevolle Magritte werken aan de instelling toe (meer dan 31 nieuwe werken in één jaar tijd!). In 2017, 50 jaar na zijn dood, voorzien de KMSKB een aantal nieuwe projecten

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2016_KmskbMrabab_magritte_nl.pdf


InnovationData.be

De nieuwe site Innovationdata.be bevat alle relevante indicatoren voor een analyse van het innovatiesysteem van ons land.
De bezoeker vind er een 100-tal tabellen waaronder sociaal-economische (aantal diploma's), technologische (aanvragen van octrooien) of bibliometrische.
De meeste tabellen zijn regionaal opgesplitst en recentelijke geactualiseerd; verschillende tabellen bevatten originele data.
Bovendien wordt via "spider"-diagrammen een synthetische weergave gebracht van de belangrijkste componenten in een bepaald domein met regelmatig een vergelijking van België (en zijn gewesten) met het buitenland.
Deze site werd gerealiseerd in samenwerking met het Planbureau.

Meer: http://www.innovationdata.be/


Constructies in Zuid-Franse grot maken neanderthaler moderner

Mysterieuze bouwsels van afgebroken stalagmieten in een Zuid-Franse grot blijken volgens een nieuwe datering liefst 176.500 jaar oud. Daarmee zijn ze een van de oudste menselijke constructies. Ze werden gemaakt door neanderthalers en bevatten sporen van vuur. De vondst bewijst dat neanderthalers het vuur al uitstekend beheersten, zich goed konden organiseren en al goed thuis waren in de diepe ondergrond. De studie van Belgische en Franse onderzoekers staat deze week in Nature.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2016_0525_KbinIrsnb_nl.pdf


Myria stelt uitzonderlijk boek voor met publieksdebat op 31 mei 2016 in de Senaat

Sinds 1984 is onze nationaliteit geregeld in het Wetboek van de Belgische nationaliteit. Maar in de 150 jaren die daaraan voorafgingen, was de wetgeving niet altijd even duidelijk. Nu eens veranderde ze in het belang van de bewindvoerders, dan weer kregen economische of emancipatorische motieven de bovenhand.
Op dinsdag 31 mei verschijnt ‘Belg worden’, een ambitieus boek van Myria, het Federaal Migratiecentrum, en Wolters Kluwer. Vier auteurs bundelden de krachten: Frank Caestecker (UGent) en Bernadette Renauld (UCL) behandelen het onderwerp vanuit historisch-juridisch perspectief, Thierry Eggerickx (UCL) en Nicolas Perrin (statisticus) focussen op de demografische evoluties. Het boek biedt een uniek overzicht van de geschiedenis van de nationaliteitsverwerving in België en de totstandkoming en recentste evoluties van de huidige wetgeving.
Myria nodigt u graag uit op de voorstelling van het boek in de Belgische Senaat, het uitgelezen kader om aansluitend ook een debat bij te wonen over nationaliteit.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2016_0531_myria_nl.pdf


De regionale en federale ministers spreken zich uit voor de biodiversiteit

Ter gelegenheid van de 20e verjaardag van de ratificatie door België van het Verdrag inzake biologische diversiteit herbevestigen alle bevoegde Belgische ministers het belang van de strijd tegen het verlies van de biodiversiteit.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2016_0520_KbinIrsnb_nl.pdf


Verovert Iggy jouw ❤ tijdens #100masters?

Van 18 mei tot 27 augustus zetten de Brusselse musea de topstukken uit hun permanente collecties in de kijker. Ontdek in 100 dagen de 100 topstukken via www.100masters.brussels, schattenjachten, parcours, rondleidingen en tal van andere activiteiten ... En ook wij doen mee!
De 5 topstukken die de top-100 haalden, zijn de Iguanodons van Bernissart (ah, natuurlijk!), het mysterieuze maansteentje, de prachtige zeelelies van Holzmaden, de uitgestorven Tasmaanse buidelwolf en tot slot onze ‘Sea-rex’, Hainosaurus bernardi, een van de grootste tot nu gekende mosasauriërs.
Je kunt zelfs nog een zesde topstuk komen bewonderen, een 'POPstuk' zowaar: de spleettrom van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren. Het Afrikamuseum wordt volledig gerenoveerd en houdt in andere musea pop-uptentoonstellingen. De trom is meer dan 100 jaar oud en heeft een unieke vorm: een gestileerde antilope.

Meer: https://www.naturalsciences.be/nl/news/item/5859/


#100masters: 7 topstukken op 1 locatie, de Koninklijke Bibliotheek

Met Rops, Rembrandt, Ferraris en Mercator stelt de Koninklijke Bibliotheek van België u het beste van het beste voor in het kader van de topstukkencampagne die op woensdag 18 mei, van start gaat.
- 7 van de 100 Brusselse topstukken te zien in de Koninklijke Bibliotheek
- Librarium is 100 dagen lang 7 dagen per week open
- Een waaier aan activiteiten om de topstukken te ontdekken

Meer: https://kbr.prezly.com/100masters-7-topstukken-op-1-locatie-de-koninklijke-bibliotheek#


Topstukken moderne kunst te herontdekken

Op woensdag 18 mei opent de thematische tentoonstelling “Five Modern Masterpieces in dialogue with the collections” in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB). In een originele en innovatieve voorstelling wordt het verhaal verteld van vijf topstukken uit de collectie moderne en hedendaagse kunst. Salvador Dalí, Marcel Broodthaers, Francis Bacon, Paul Delvaux en Victor Servranckx gaan in dialoog met een selectie schilderijen, tekeningen en beeldhouwwerken van andere kunstenaars vertegenwoordigd in de KMSKB. Om deze ervaring te verrijken, biedt een multimediale tool (“digital experience”) extra inhoud aan: video’s, digitale kunst, touchscreen, projecties in hoge resolutie,… De vijf topstukken van de moderne en hedendaagse kunst worden getoond ter gelegenheid van het project “100 Masters” (100 topstukken van Brusselse musea) van de Brusselse Museumraad, dat ook op 18 mei van start gaat. In totaal zijn er 22 werken van de KMSKB geselecteerd voor het project 100 Masters.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2016_KmskbMrabab_masterpieces_nl.pdf


ActInSpace Belgique: un challenge de 24h

Tu souhaites relever un nouveau défi? Tu veux faire du spatial un élément incontournable sur Terre? Tu veux t'immerger dans le monde de la création d’entreprise durant 24h?
UN DEFI POUR LES ENTREPRENEURS ET LES ETUDIANTS,
ActInSpace® est un évènement organisé par le CNES (Centre National d’Etudes Spatiales), l’ESA (Agence Spatiale Européenne), et l’ESA BIC Sud France autour des Sciences, du Spatial et du Transfert de technologie, dans tous les pays du monde.
Cet évènement rassemble, pendant 24h, partout en Europe, créateurs d’entreprise, étudiants, entrepreneurs, développeurs, usagers, créatifs.
Le prix régional pour l’équipe lauréate est un baptême «Skydive» chez Fly-in. Les gagnants de chaque région/ville Européenne se rassembleront au Toulouse Space Show en Juin 2016 pour tenter de remporter le premier prix, un vol en zéro-G.
DETAILS
ActInSpace est organisé en Wallonie par GoToro asbl et WSLlux, l’antenne de WSL en province de Luxembourg qui gère l’ESA BIC Wallonie Redu.
ActInSpace Belgique aura lieu les vendredi 20 et samedi 21 Mai 2016 à l’Euro Space Center, Transinne.
Informations sur www.facebook.com/AISLiege
Inscriptions sur www.actinspace.be
Contact: actinspace@gotoro.be


UNESCO MAB Young Scientists Awards:
helping young people help the planet

Since 1989 MAB has been providing 10 young researchers each year with awards of up to US$ 5,000 in support of their research on ecosystems, natural resources and biodiversity. Through the MAB Young Scientists Awards, MAB is investing in a new generation of scientists worldwide because we think well-trained and committed young people are key to addressing ecological and sustainability issues.
The deadline for submission of application forms for the 2017 MAB Young Scientists Awards is 31 October 2016.
Read more...


Mercuriusovergang op maandag 9 mei 2016

Op maandag 9 mei 2016, tussen 13.12 en 20.41 uur, vindt een overgang van de planeet Mercurius over de Zon plaats, die we hier in België perfect kunnen observeren (bij heldere weersomstandigheden). Daarom organiseren wij in het Planetarium van Brussel een observatienamiddag en kan u bij ons komen kijken naar dit fenomeen via onze 2 zonnetelescopen. Wetenschappers van de Koninklijke Sterrenwacht uit Ukkel en onze educatieve medewerkers zijn aanwezig om tekst en uitleg bij dit unieke fenomeen te geven.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2016_0504_Planetarium_nl.pdf


Narwal in Schelde wellicht gestorven door verhongering

De narwal die op 27 april dood werd aangetroffen in de Schelde, aan de sluis van Wintam (Bornem), is wellicht gestorven door verhongering. Dat heeft de autopsie uitgewezen. Het is de allereerste keer dat dit Arctische zeezoogdier in België gerapporteerd is.

Meer: https://www.naturalsciences.be/nl/news/item/5853/


Belgisch fossiel is van vroegste Europese voorouders

Grote genetische studie legt vroegste geschiedenis Europeanen bloot
Een nieuwe genoomstudie van tientallen fossielen uit de ijstijd heeft de vroege voorouders van de huidige Europese bevolking geïdentificeerd. Een 35.000 jaar oud opperarmbeen uit de grotten van Goyet, bij Namen, behoort tot de vroegste voorouders van de Europeanen. De genetische analyses onthullen ook dat groepen uit het Nabije Oosten zich vanaf 14.000 jaar geleden onder de Europeanen hebben gemengd, en dat neanderthalergenen de voorbije millennia steeds meer uit ons DNA verdwenen.

Meer: https://www.naturalsciences.be/nl/news/item/5850/


Uitzonderlijk: narwal aangetroffen in Schelde

Gisterenavond 27 april is in de Schelde, aan de sluis van Wintam (bij Bornem), een narwal gevonden. Het is de eerste keer voor België. Het zeezoogdier met slagtand leeft normaal in het Noordpoolgebied.
In België is er nog nooit een narwal gerapporteerd, in Nederland is er één geval bekend uit 1912, in de Zuiderzee. Doorgaans blijven narwallen boven 70° noorderbreedte, in de Arctische wateren van Rusland, Groenland en Canada. De gestrande narwal is een jong mannetje van twee meter en met een slagtand van een halve meter. De slagtand van mannetjes kan tot drie meter lang worden.
Het dier werd door twee wandelaars gevonden en is waarschijnlijk een paar weken geleden gestorven. Het kadaver is in staat van ontbinding en wordt naar de Universiteit Gent overgebracht voor autopsie. Biologen van de universiteiten van Gent en Luik en onze specialist Jan Haelters zullen het dier onderzoeken. Daarna gaat het skelet naar onze collecties.
‘Het is opmerkelijk dat eergisteren ook een tuimelaar is aangespoeld in Oostende. Dat was al van 1990 geleden. Mogelijk hebben de aanhoudende noordelijke winden de zeezoogdieren naar hier geblazen’, zegt Haelters.

Meer: https://www.naturalsciences.be/nl/news/item/5847/


Programma voor ruimtevaartstages voor jonge Belgische ingenieurs en wetenschappers bij ESA gelanceerd

Belgian National Trainee Programme bij het Europees Ruimtevaartagentschap (ESA)
Een passie voor ruimtevaart, een master-diploma, nieuwsgierigheid, creativiteit, team spirit en interesse om te werken in een multiculturele omgeving horen allemaal in de bagage te zitten van jonge Belgische ingenieurs en wetenschappers die willen deelnemen aan het Belgian National Trainee Programme van de Programmatorische Federale Overheidsdienst Wetenschapsbeleid (BELSPO) en ESA.
De vierde oproep voor kandidaturen voor het Belgian National Trainee Programme is zopas gelanceerd. Het programma biedt pas afgestudeerde Belgische ingenieurs en wetenschappers de kans om stage te lopen in een operationele afdeling van ESA, onder begeleiding van ervaren ESA-experts. Zo wil BELSPO jongeren warm maken voor een carrière in de ruimtevaartsector en een bijdrage leveren aan het beantwoorden van de groeiende vraag naar ingenieurs en wetenschappers in de Belgische ruimtevaartindustrie en -onderzoekscentra.
Meer informatie over de stages voor 2016 en de selectieprocedure (deadline 15/08/2016) vindt u op de website van BELSPO:

Meer: http://www.belspo.be/belspo/space/Training_ESA_nl.stm


Twee visit.brussels awards!

Op dinsdag 19 april vond op de site van Tour & Taxis de jaarlijkse prijsuitreiking van de visit.brussels awards plaats. Het Brusselse bureau voor toerisme bekroonde de toeristische initiatieven die het afgelopen jaar het meeste hebben bijgedragen aan de uitstraling van de hoofdstad. Bert Cruysmans presenteerde het event. Het Jubelparkmuseum wist maar liefst twee prijzen in de wacht te slepen!
Lascaux. De Sixtijnse kapel van de prehistorie was winnaar in de categorie ‘Most noted exhibition 2015’. Daarnaast ging de hoofdprijs in de categorie ‘New concept 2015’ naar het restauratielaboratorium van de tentoonstelling Sarcophagi. Onder de sterren van Noet.
U stemde ons naar de winst. Hartelijk dank voor uw steun!

Meer: http://visitbrussels.be/bitc/BE_nl/minisite_visitbrusselsawards.do


Leeuwenpoten en koningshoofden
tentoongesteld in de Koninklijke Bibliotheek van België

Koninklijke Munt draagt verzameling werktuigen uit muntateliers over aan Penningkabinet.
De Koninklijke Munt draagt haar imposante verzameling van meer dan 6.000 stukken over aan de Koninklijke Bibliotheek van België. Een deel ervan is vanaf 22 april te zien in de algemene leeszaal van de Bibliotheek. Van munten tot ministempels. U ontdekt er de munt- en penningproductie in België, van de 17de eeuw tot nu.


Koningin Mathilde op bezoek bij Rubens en Bruegel

Vandaag, 14 april 2016, bezoekt Hare Majesteit de Koningin Mathilde de tentoonstelling “Van Floris tot Rubens. Meestertekeningen uit een Belgische privéverzameling” in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België. Ze zal eveneens de interactieve installatie “Bruegel, Unseen Masterpieces” - ontworpen in samenwerking met het Google Cultural Institute - ontdekken.


België registreert zijn 4de satelliet OUFTI-1
(Universiteit Luik)

België heeft de nanosatelliet (cubesat) OUFTI-1 geregistreerd. De satelliet werd ontwikkeld door Universiteit Luik in samenwerking met het Europees Ruimte-Agentschap (ESA). Deze kleine demonstratiesatelliet zal een radiorelais D-STAR dragen voor radioamateurs. De missie OUFTI-1 werd ook toegelaten door de Staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid in het kader van de wet van 17 september 2005. Het lanceren van OUFTI-1 is voorzien op 22 april 2016, vanaf Kourou (Franse Guyana).

Meer: http://events.ulg.ac.be/oufti-1/en/oufti-1/


De KMSKB in de top 100 kunstmusea

Met 767.355 bezoekers in 2015, bevinden de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB) zich in de top 100 van de meest bezochte kunstmusea ter wereld. In het net gepubliceerde rapport van The Art Newspaper zorgt dit recordaantal bezoekers ervoor dat de KMSKB wereldwijd op de 82e plaats staan. De KMSKB staan ook in de top 50 meest bezochte kunstmusea in Europa. In België blijven ze de eerste culturele instelling.


Valken voor iedereen, editie 2016

Vanaf donderdag 31 maart volgen we gedurende 7 weken het leven van twee valkenparen. De broedperiode, het uitkomen van de eieren en het uitvliegen van de valkjes zal allemaal te volgen zijn op de blog www.slechtvalken.be.
Niet te missen!
Dit jaar liggen er 5 eieren in het nest van de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal in Brussel. Dat is uitzonderlijk, want normaal gezien legt het wijfje 3 of 4 eieren. En bovendien is ze al 14 jaar oud…. We volgen het nest al 12 jaar lang. De vrouwtjesvalk is geboren in een 80 meter hoog schoorsteennest in Duitsland, op 230 km van Brussel, en komt al 11 jaar naar de kathedraal. Het mannetje is haar trouw sinds 2011. Hij werd geboren in de kathedraal in Brussel en … vormt dus samen met zijn moeder een paar. We verwachten het uitkomen van de eitjes rond 5 april. Het nestgebeuren is dag en nacht live te volgen op de blog via HD streaming. Je kan ook meer uitleg vinden over de nestcyclus en de Brusselse en andere slechtvalken. Aan de voet van de kathedraal vind je een observatiepunt met twee ornithologen van dinsdag tot zondag, van 12u tot 18u, die uitleg geven voor jong en oud. Je kan live observeren door de telescoop.
Nieuw dit jaar: we filmen ook het nest op de toren van het gemeentehuis in Sint-Pieters-Woluwe. Volg de laatste nieuwtjes en live beelden van dit valkenpaar via streaming op dezelfde blog en laat je inspireren voor nog meer valkenverhalen.


Prijs Digitalisering voor Ontwikkeling
D4D - Digital for Development

De 'Prijs Digitalisering voor Ontwikkeling’ (D4D – Digital for Development) is een initiatief van het Kabinet De Croo en de Directie-Generaal Ontwikkelingssamenwerking (DGD). Minister De Croo heeft namelijk 'Ontwikkelingssamenwerking' én 'Digitale Agenda' in zijn portefeuille. De organisatie van de Prijs wordt toevertrouwd aan het Koninklijk Museum van Midden-Afrika (KMMA).
De prijs bekroont initiatieven die digitalisering inzetten als een hefboom voor ontwikkeling en (nieuwe) technologieën op een innovatieve manier benutten in functie van de duurzame ontwikkelingsdoelen. Deelnemers kunnen hun innovatief idee of startup indienen in de categorie 'iStartUp' of hun succesverhaal laten voordragen in de categorie 'iStandOut' en meedingen naar de jury- of publieksprijs.
De uiterste inzenddatum is maandag 20 juni 2016.
De inzendingen worden beoordeeld door thematische experten en een lijst van genomineerden wordt opgesteld. De drie laureaten, verkozen door de jury, worden in het najaar van 2016 aangekondigd op de innovatiebeurs en prijsuitreiking in het KMMA waar ze de prijs zullen ontvangen uit handen van Minister Alexander De Croo.

Meer: http://prized4d.africamuseum.be/nl


"Public Humanities" is the DARIAH Theme for 2016:
Consortium Calls for Applications

DARIAH-EU funds initiatives exploring the topic "Public Humanities“, which is its thematic priority for this year. The consortium invites proposals to organise events related to this topic.
"Our Public Humanities call builds on last year's call (open humanities), because it does not only promote better access to data and other digital resources but also to arts and humanities knowledge as a whole", DARIAH-EU's director Tobias Blanke describes the motivation for choosing "Public Humanities" as DARIAH Theme this year. Mike Mertens, CEO of DARIAH, says, "We think it is of great importance to engage the public, to offer opportunities for new skills and understanding based on digital arts and humanities research".
Read more...


Opening van de tentoonstelling “Andres Serrano. Uncensored Photographs”

Op vrijdag 18 maart openden de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België de tentoonstelling “Andres Serrano. Uncensored Photographs”. doorheen zijn fotografie toont de Amerikaanse kunstenaar Andres Serrano een vaak storende realiteit. Geloof, dood, seks en geweld zijn alomtegenwoordig in deze retrospectieve – de grootste aan hem gewijde tentoonstelling ooit. Maar naast deze krachtige thema’s en de “Piss Christ” controverse voorbij, onthult de tentoonstelling Serrano als een aandachtige getuige van de wereld en de mens.

Meer: http://www.fine-arts-museum.be/nl/tentoonstellingen/andres-serrano


Op het kruispunt van kunst en technologie:
een unieke kijk op de werken van Bruegel

Op 15 maart 2016 lanceren de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België en het Google Cultural Institute het project Bruegel / Unseen Masterpieces. Voor de eerste keer verenigen acht prestigieuze internationale musea zich rond de figuur van Bruegel de Oude. Dit unieke initiatief biedt iedereen de kans om zich onder te dompelen in de meesterwerken van Bruegel via een breed spectrum van virtuele en onsite ervaringen.

Meer: http://www.google.com/culturalinstitute/bruegel/


Een stukje België aan boord van de ESA-missie ExoMars

Op 14 maart 2016 vertrekt de sonde ExoMars Trace Gas Orbiter naar de rode planeet met aan boord een nieuw meetinstrument, dat het werk is van een internationaal consortium onder leiding van België. Het instrument zal de atmosfeer van Mars onderzoeken, op zoek naar aanwijzingen voor de aanwezigheid van leven.
Belgische instrumenten aan boord!
Aan boord van de sonde die een reis van 7 maanden voor de boeg heeft, bevinden zich vier wetenschappelijke instrumenten voor de studie van de atmosfeer en het oppervlak van Mars. Eén van deze instrumenten is NOMAD (Nadir and Occultation for MArs Discovery). Het werd ontworpen, vervaardigd en getest door het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA) en OIP, de voornaamste industriële partner, met de financiële steun van het Federaal Wetenschapsbeleid (BELSPO). Om de samenstelling van de atmosfeer van Mars volledig in kaart te kunnen brengen zal NOMAD op zoek gaan naar gassen als methaan.

Meer: http://www.aeronomie.be/nl/nieuws-pers/2016-03-03-mars-nomad.htm


Dit gebeurt er écht achter de deuren van onze Boekentoren

Museum Night Fever 2016 in de Koninklijke Bibliotheek: de boeken nemen het woord
- Een geluidsparcours brengt de boeken tot leven tijdens Museum Night Fever
- Ontdek de installatie van het kunstenaarscollectief Inoutput voor de 50ste verjaardag van het wettelijk depot
- Meer dan 100 fragmenten uit boeken, tientallen stemmen, te midden van miljoenen boeken
Waar vind je 'Ons kookboek', je oude wiskundeboek, alle jaargangen van Dag Allemaal en een Tibetaanse vertaling van Kuifje bij elkaar? Welke boeken bewaart de Koninklijke Bibliotheek allemaal en wat hebben ze te vertellen?
Ontdek het tijdens Museum Night Fever 2016

Meer: http://kbr.prezly.com/dit-gebeurt-er-echt-achter-de-deuren-van-onze-boekentoren#


Work/Life and Time

Het koppelen van gegevens van de AD Statistieken van de FOD Economie afkomstig uit de enquête in verband met het tijdsgebruik (Time Use Survey), de enquête over de arbeidskracht (Labour Force Survey) en werktijdtabellen (Working grids) laten toe een verfijnde - en op wereldschaal unieke - blik te werpen op de manier waarop de Belgen hun professionele met hun familiale en sociale leven combineren.
Deze BELSPO-studie (POD Wetenschapsbeleid), getiteld LFS&Time, en uitgevoerd door onderzoekers van de VUB en de UCL, wordt aan het grote publiek voorgesteld in het kader van een colloquium dat op 3 maart doorgaat aan de Université catholique de Louvain. Bovenop de resultaten van de drie case-studies die de rijkdom van de verzamelde gegevens illustreren (1. hulp van ouders bij schoolwerk, 2. verschillen man-vrouw bij het ervaren van tijdsdruk en 3. gedwongen flexibiliteit op het werk), hebben de onderzoekers een platform gecreeërd dat op eenvoudige en gebruiksvriendelijke wijze toegang verschaft tot de gegevens en zo studiecentra, journalisten en universitaire onderzoekers toelaat de gegevens naar eigen belangstelling te combineren.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua_agenda_nl.stm


PROBA-V community assembles in Ghent for its 2016 Symposium!

From January 26-28, 2016 ESA (European Space Agency) and BELSPO (Belgian Science Policy Office) hosted the PROBA-V Symposium 2016 in Ghent, Belgium! With support of VITO’s (Flemish Institute for technological Research) Remote Sensing Unit the 3 day international conference united PROBA-V partners, users, scientist, … from all over the world to discuss the scientific and operational exploitation of the PROBA-V mission.

Scientific community looks with confidence at PROBA-V’s future
PROBA-V, the small satellite for Global Vegetation Monitoring, is just over 2 years in operation. During the PROBA-V symposium the PROBA-V community reported on and discussed the status of the mission, the data quality, and various application developments related to vegetation, agriculture, land use, water, … The overall conclusion was that the mission is in perfect shape and the scientific community looks with confidence at PROBA-V’s future.

PROBA-V Mission Exploitation Platform released
During the symposium the PROBA-V Mission Exploitation Platform was officially released. PROBA-V MEP is an operational processing platform, complementary to the PROBA-V user segment, which facilitates the access and uptake of PROBA-V data beyond standard products.
It provides tools to visualize, analyse and process large amounts of data on-demand.
The MEP will evolve into a Virtual Research Platform allowing users to develop applications on a private cloud infrastructure at VITO with access to the complete data archive.
The PROBA-V MEP platform is accessible via http://proba-v-mep.esa.int

More information on the PROBA-V Symposium can be found at http://congrexprojects.com/2016-events/16c01 or follow us on Twitter.


Een klik voor de biodiversiteit: deelnemen is kinderspel…

Zet je in voor het leven op aarde en promoot "1001 voor biodiversiteit"
Biodiversiteit is broodnodig voor het leven op onze planeet en cruciaal voor ons overleven en welzijn. Net als het klimaat verdient ze aandacht en bescherming... van iedereen!
In 1992 lanceerde de internationale gemeenschap het Biodiversiteitsverdrag voor de bescherming van alle levende rijkdommen op aarde. Vier jaar later schaarde België zich bij de intussen 195 deelnemende landen.
Dit jaar vieren we de 20ste verjaardag van deze bekrachtiging aan de hand van meerdere acties.
En iedereen kan helpen!

Enkele muisklikken volstaan:
- volg ons op twitter (@1001biodiv) en facebook
- kom meer te weten over onze grote wedstrijd 1001 ideeën voor de biodiversiteit
- 1001 acties voor de biodiversiteit.


Strip in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten

De uitgeverij Dargaud en de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België stellen originele platen tentoon van de Belgische stripauteur Ben Gijsemans. De auteur heeft het fantastisch kader van de KMSKB gekozen als actieplaats voor zijn strip « Hubert ».

Meer: http://mrbabkmskb.fb.emailing.belgium.be/c347/e1239388/h34e95/l14803/document.pdf


Exclusief: een onbekend werk van Delville teruggevonden!

Uitzonderlijk nieuws voor de Koninklijke Bibliotheek (KBR) en het Fin-de-Siècle Museum: een tot nu onbekend kunstwerk van Jean Delville werd (her)ontdekt in de collectie van het Prentenkabinet van de KBR. De Bibliotheek, bevoorrecht partner van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB) stelt de zeldzame ontdekking nu tentoon in het Fin-de-Siècle Museum.

Meer: http://mrbabkmskb.fb.emailing.belgium.be/c343/e1237873/hef522/l14747/document.pdf


Europese bevolking flink dooreengeschud tijdens laatste ijstijd

De Europese bevolking veranderde drastisch aan het einde van de laatste ijstijd. Dat stelden wetenschappers vast na een DNA-studie van meer dan dertig fossielen uit zes landen. Het genetisch materiaal van Belgische fossielen bewijst bovendien dat moderne mensen rechtstreeks van Afrika naar Europa trokken en geen ommetje maakten via Azië, zoals altijd gedacht.
Een internationaal team van wetenschappers heeft het DNA geanalyseerd van 35 jager-verzamelaars van 35.000 tot 7.000 jaar oud, die in Italië, Duitsland, Frankrijk, Tsjechië, Roemenië en België leefden. Zo kregen ze meer inzicht in hoe de Europese populatie veranderde tijdens de laatste ijstijd. De onderzochte Belgische resten - van acht individuen - komen uit de grotten van Goyet bij Namen en zijn tussen 35.000 en 15.000 jaar oud. Ze behoren tot de collecties van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN)

Meer: https://www.naturalsciences.be/nl/news/item/5583


Facebookfans helpen wetenschappers bij studie insecten

Leden van de Facebookgroep ‘Natural Cambodia’ hebben wetenschappers geholpen bij het documenteren van zeventien soorten lantaarndragers. Dat zijn kleurrijke tropische cicaden met een opmerkelijk langgerekte ‘snuit’. Twaalf soorten werden voor het eerst in Cambodja gespot.
Onze collega Jérôme Constant heeft samen met Sophany Phauk (Koninklijke Universiteit van Phnom Penh, Cambodja) en Thierry Bourgoin (Muséum national d’Histoire naturelle, Parijs) onderzoek gedaan naar de biodiversiteit van Cambodjaanse lantaarndragers (Fulgoridae). Veel soorten van deze kleurrijke groep cicadeachtigen dragen op hun kop een lang uitsteeksel waarvan de functie tot nu toe niet bekend is. Behalve veldwerk en onderzoek van de bestaande insectencollecties, deden de entomologen in het bijzonder een beroep op burgerwetenschappers, melden ze in Belgian Journal of Entomology.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2016_0121_KbinIrsnb_nl.pdf


Opening van de tentoonstelling “VAN FLORIS TOT RUBENS”

Op woensdag 20 januari opent de tentoonstelling “Van Floris tot Rubens. Meestertekeningen uit een Belgische privéverzameling” in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België. Deze selectie toont zevenentachtig tekeningen van Hollandse en Vlaamse meesters uit de 16de en het begin van de 17de eeuw. Deze bladen uit een privéverzameling zijn nooit eerder aan het publiek voorgesteld. Ze behoren tot een van de meest boeiende en vruchtbare episodes uit de geschiedenis van de tekenkunst.

Meer: http://www.fine-arts-museum.be/nl/tentoonstellingen/van-floris-tot-rubens


Hotspot insecten in Brussel

Biologen hebben in minder dan een jaar tijd 1000 insecten- en spinnensoorten geteld in de botanische tuin ‘Jean Massart’ in Brussel. ‘De tuin is een biodiversiteitshotspot’, zegt entomoloog Patrick Grootaert van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN).

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2016_0112_KbinIrsnb_nl.pdf


ERANet-LAC 2nd joint call is online

32 funding organizations from 26 member countries in the European Union (EU) and the Community of Latin-American and Caribbean States (CELAC) are participating in the 2nd ERANet-LAC multilateral call for proposals. The objective of the joint call is to develop cooperative research and innovation activities in the thematic fields of Biodiversity/Climate, Bioeconomy, Energy, Health and Information- and Communication Technologies (ICT).
The following countries are supporting the 2nd ERANet-LAC joint call: Belgium, Finland, France, Germany, Italy, Latvia, Norway, Poland, Portugal, Romania, Spain and Turkey, and in Latin-America / Caribbean: Argentina, Barbados, Bolivia, Brazil, Chile, Colombia, Dominican Republic, Ecuador, Guatemala, Mexico, Panama, Peru, Trinidad and Tobago and Uruguay.

Meer: http://eranet-lac.eu/Joint_Calls.php


300 jaar wachten op ‘Le Retour des plaisirs’

Mons 2015: wereldheruitvoering van de gelegenheidsopera van André Vaillant in Brussel
Middagconcert – 11.12.2015 – Paleis van Karel van Lotharingen
Zang (vier solisten), koor, orkest en basso continuo door de studenten van ARTS², onder leiding van Guy Van Waas
De partituur werd volledig getranscribeerd voor het concert

Meer: http://kbr.prezly.com/300-jaar-wachten-op-le-retour-des-plaisirs#


Ruimteweer - Belg valt in de prijzen

Sinds 2013 worden jaarlijks ruimteweerprijzen uitgereikt. Dit jaar viel een Belg in de prijzen: Dr. David Berghmans, wetenschapper aan de Koninklijke Sterrenwacht van België, kreeg de zogenaamde Marcel Nicolet medaille opgespeld voor zijn bijdrage aan de opbouw en structurering van de ruimteweergemeenschap.
De studie van het ruimteweer is een jonge wetenschappelijke discipline met toenemend belang vanwege de impact van zonnestormen op onze hoog-technologische maatschappij.
David Berghmans stond mee aan de wieg van het ruimteweerprogramma in België en Europa. De studie van het ruimteweer kende een boost in de jaren ’90 dankzij de ESA/NASA ruimtemissie SOlar and Heliospheric Observatory (SOHO) waarin België via de EIT-telescoop een belangrijke bijdrage leverde. In het jaar 2000 richtte David Berghmans een Belgisch ruimteweercentrum op waar fundamenteel en toegepast onderzoek werden gebundeld zodat voorspellingen van het ruimteweer tot enkele dagen in de toekomst mogelijk werden gemaakt. Dit centrum is één van de hoekstenen van een wereldwijd netwerk. Het succesverhaal werd verdergezet door deelname in een groot aantal ruimteweerprojecten van de 21ste eeuw.
België heeft, mede dankzij de inspanningen van David Berghmans en zijn team, een plaats veroverd in het ruimteweerlandschap.

Meer: http://www.stce.be/press/04/welcome.html


Heropening van de grote federale musea

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2015_FSI_nl.pdf


Het Belgische instrument LaRa (Lander Radioscience) is geselecteerd voor het ExoMars Platform 2018

De Europese Ruimtevaartorganisatie ESA heeft samen met het Russische Federale Ruimte-agentschap Roscosmos de instrumenten gekozen voor het ExoMars platform 2018. Dit platform behoort tot de Marsmissie die in 2019 een door ESA gebouwde verkenningswagen (rover) naar het oppervlak van Mars zal brengen. Eén van de geselecteerde instrumenten is de Belgische transponder LaRa (Lander Radioscience).

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2015_PresReleaseLaRa_nl.pdf


Behoud niveau 4: Sluiting van de grote federale musea

Ten gevolge van een behoud van het terreurdreigingsniveau 4 in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, beslist door het Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging (OCAD) en de maatregelen opgelegd door de nationale Veiligheidsraad die deze maandag samenkwam, hebben de directies van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis, de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België en het Museum voor Natuurwetenschappen besloten al hun musea gesloten te houden voor het publiek.
De Musea behouden zich het recht om deze uitzonderlijke situatie van dag tot dag te evalueren en zo vlug mogelijk hun deuren opnieuw te openen voor het publiek.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2015_1123_niveau4_sluiting federale musea_nl.pdf


12th European Space Weather Week

Hoe groot is de kans op een zonnestorm? - Kan de zon de zonnepanelen van een geostationaire satelliet beschadigen? - Kan de zon een radar blackout veroorzaken en zo de luchtvaart verstoren?
Elk jaar zakken mensen van over de hele wereld af naar België om tijdens de European Space Weather Week (ESWW) de nieuwste inzichten in ruimteweer te bespreken en gepaste antwoorden te zoeken op de uitdagingen en bedreigingen waarmee ruimteweer ons confronteert. Meer dan 400 deelnemers namen deel aan de 11de editie van de ESWW in 2014. Industrie gebaseerd op satellietnavigatie, ingenieurs, ruimteweervoorspellingscentra, ruimtevaartagentschappen, ruimtetoerisme, energiebedrijven, etc. zijn betrokken in ruimteweer. ESWW biedt het platform om ideeën en kennis uit te wisselen.
Betrouwbare ruimteweersdiensten en ruimteweerresistente software en hardware maken deel uit van een veerkrachtige oplossing. Dagelijks zenden voorspellingscentra ruimteweersrapporten uit. Het Belgische, 2 Britse en het Amerikaanse ruimteweercentrum zullen live een dagelijkse update van het ruimteweer geven tijdens de ESWW12.

Meer: http://www.stce.be/esww12/index.php


Europa lanceert een nieuw onderzoeksnetwerk voor het meten van broeikasgassen over het Europese continent

De Europese Commissie heeft vrijdag 20 november officieel het Integrated Carbon Observation System (ICOS ERIC) opgericht.
ICOS ERIC is een nieuwe pan-Europese onderzoeksinfrastructuur die lange termijn metingen van CO2 en andere broeikasgassen levert. Met de oprichting van ICOS wordt een einde gemaakt aan jarenlange versnipperde metingen over Europa.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2015_ICOS ERIC_nl.pdf


Belgische Staat doet afstand van nazi-roofkunst uit collectie van de Koninklijke Bibliotheek

De Koninklijke Bibliotheek van België geeft een tekening uit de 17de eeuw terug aan nabestaanden van slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog.
Originele tekening: Gezicht op het Kattenberghof in Antwerpen met ruiters op de voorgrond door Gillis Neyts (ca. 1618 - 1687).
De teruggave kadert binnen internationale afspraken die zijn gesloten op de zogeheten Conferentie van Washington uit 1998.

Meer: http://kbr.prezly.com/belgische-staat-doet-afstand-van-nazi-roofkunst-uit-collectie-van-de-koninklijke-bibliotheek#


Met een kano naar Parijs ... voor het klimaat!

Bioloog Henri Robert van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen vaart op 19 november met een kano van Brussel naar Parijs om er deel te nemen aan de grote klimaatmars op 29 november, aan de vooravond van de klimaatconferentie COP 21.
Duizenden deelnemers zullen hun stem laten horen tijdens een klimaatmars door de straten van Parijs op 29 november, de dag voor de klimaatconferentie. Ze willen een bindend, ambitieus en evenwichtig akkoord om de stijging van de temperatuur op Aarde onder de 2 graden Celsius te houden. Deelnemers aan de klimaatmars komen uit alle hoeken van de wereld, per trein, boot of bus en sommigen per fiets, al wandelend of lopend.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2015_1116_KbinIrsnb_nl.pdf


Neem gratis deel aan het BBC-debat over Europa - 17.11.2015

Hoe moet Europa reageren op de migratiecrisis? Heeft de euro nog een toekomst? Moeten de Europeanen zelf een president voor de EU kunnen kiezen?
Nu Europa enkele van de grootste crisissen van de moderne tijd beleeft, geeft de BBC World Service u de kans om uw vragen rechtstreeks aan de machthebbers te stellen. BBC-presentator Jonathan Dimbleby nodigt u uit om deel te nemen aan het debat tijdens een speciale avond in de Koninklijke Bibliotheek van België.

Meer: http://www.kbr.be/actualites/colloque/bbc/nl.php


International Hydrology Prize - Call for nominations before 31st December

The International Hydrology Prize is awarded annually by IAHS, with UNESCO and WMO, to two people who have made an outstanding contribution to hydrological science and nominations are now open.
Nominations for the Prize are made by National Committees to IAHS, National Committees to the UNESCO-IHP or National Hydrological Advisors to the WMO, and forwarded to the Secretary General of IAHS for consideration by the Nomination Committee. The Committee consists of the President and a Vice-President of IAHS and representatives of UNESCO and WMO.
Two medals are awarded under the International Hydrology Prize: the Dooge medal and the Volker medal. Both medals are intended to distinguish outstanding achievements by hydrological scientists but with a different focus. The Dooge medal is aimed at fundamental contributions to the science of hydrology, whereas the Volker medal is aimed at outstanding applications of hydrological science for the benefit of society at large.

Meer: http://iahs.info/News.do?news_id=153#.VjsExSZwaUl


Ontdekking van zuurstofgas in een komeetatmosfeer door Rosetta

Het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Nature publiceert op donderdag 29 oktober een verbazingwekkende ontdekking: het ruimtetuig Rosetta van het Europese Ruimtevaartagentschap ESA heeft – voor het eerst – de aanwezigheid ontdekt van zuurstofgas (O2) in de atmosfeer van komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko.
Meer nog, zuurstofgas blijkt één van de belangrijkste bestanddelen te zijn en tot 10% van de komeetatmosfeer uit te maken.
Volledig artikel: Ontdekking van zuurstofgas in een komeetatmosfeer door Rosetta.


Poëzie palmt de Koninklijke Bibliotheek in

Librarium in het teken van de poëzie, de poëziewedstrijd ‘Kom maar dichter’, de catalogus ‘Verlaine en Belgique’
De tentoonstelling ‘Verlaine, cel nr. 252’, gaat van start in Bergen en de Koninklijke Bibliotheek van België grijpt deze gelegenheid aan om zich te laten inpalmen door de dichtkunst en dichters van allerlei slag.
• LIBRARIUM stelt een honderdtal poëtische documenten tentoon
• ‘Kom maar dichter’, een poëziewedstrijd per post
• 'Verlaine en Belgique’, een echt heldendicht, catalogus van de tentoonstelling ‘Verlaine, cel nr. 252’

Meer: http://kbr.prezly.com/poezie-palmt-de-koninklijke-bibliotheek-in#


Happy BEarthday STEREO!

2015 markeert de dertigste verjaardag van het Belgische onderzoeksprogramma voor aardobservatie.
Een lange geschiedenis die voor u in 5 minuten werd samengevat in de vorm van dit animatiefilmpje.

Satellietbeelden geven een andere kijk op onze planeet. Maar wat kunnen dergelijke beelden ons leren? Welke informatie zit erin verscholen? Om hierop een antwoord te vinden, lanceerde België 30 jaar geleden zijn eerste nationale onderzoeksprogramma voor aardobservatie met als naam "TELSAT". Een paar wetenschappelijke pioniers ging aan de slag met satellietbeelden en onderzocht hoe ze gebruikt konden worden voor toepassingen zoals landbouw, bosbouw en stadskartering.
Tegenwoordig is aardobservatie een onmisbare tool geworden voor een heleboel toepassingen in alle domeinen van de maatschappij. België heeft een levendige teledetectiegemeenschap ontwikkeld, met een internationaal erkende expertise op het gebied van satellietaardobservatie. TELSAT werd hernoemd naar STEREO (Support to the Exploitation and Research in Earth Observation), dat intussen in zijn derde fase is.
Belgische onderzoekers en STEREO-programmabeheerders staan samen klaar om de uitdagingen van de toekomst aan te pakken.
Het STEREO-programma wordt beheerd door de directie ‘Space Research and Applications’ van het Federaal Wetenschapsbeleid. Als je meer wil weten over de STEREO-programma's, bezoek dan onze website Belgian Earth Observation Platform en/of neem eens een kijkje op onze STEREO II-eindpublicatie.

Meer: https://vimeo.com/belspo/stereo30nl


RE-ORG: een revolutie in het depot

Geen geld, geen tijd, geen personeel en toch een museumdepot opruimen?
Valt er ooit iets positiefs te melden over de museumdepots? De euvels van deze opslagplaatsen zijn al lang bekend: meestal steken ze overvol, ontbreekt de inventaris, zijn de bewaaromstandigheden verre van optimaal en – toegegeven, een weinig hoopvol perspectief – zijn er ook nauwelijks of geen middelen om hieraan te verhelpen.
De RE-ORG methodiek, ontwikkeld door het International Centre for the Study of the Preservation and Restoration of Cultural Property (kortweg ICCROM, een intergouvernementele organisatie die onder de vleugels van UNESCO opereert), is niets meer of minder dan een revolutie in het depot!

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2015_1022_KikIrpa_nl.pdf


Eerste ontdekking van een magneetveld in een delta Scuti ster

Coralie Neiner, astronome bij het Observatoire de Paris (LESIA/CNRS/UPMC/Université Paris Diderot) en Patricia Lampens, astronome bij de Koninklijke Sterrenwacht van België ontdekten de allereerste magnetische delta Scuti ster, dankzij spectropolarimetrische metingen bekomen met de telescoop CHFT op Hawaii. De delta Scuti sterren zijn trillende sterren waarvan sommige variaties vertonen die wijzen op een andere soort van trillingen. Deze ontdekking toont aan dat die variaties veroorzaakt kunnen worden door de aanwezigheid van een magnetisch veld en heeft belangrijke gevolgen voor een beter begrip van het inwendige van dergelijke sterren.

Meer: http://www.astro.oma.be/nl/eerste-ontdekking-van-een-magneetveld-in-een-delta-scuti-ster/


Sarcophagi
Onder de sterren van Noet

Het Jubelparkmuseum herbergt een fantastische verzameling van bijna 15.000 Egyptische oudheden (op zaal en in de reserves). Van het mastabagraf van Neferirtenef, over het verfijnde reliëf van koningin Teje tot de intrigerende mummie van het borduurstertje: het publiek krijgt er niet genoeg van. Vooral de funeraire gebruiken uit het land van de farao’s spreken tot de verbeelding. Recent kwamen bovendien buitengewoon interessante samenwerkingsprojecten tot stand met het Istituto Europeo del Restauro in Ischia (restauratie van de lijkkisten uit de 2de Cachette van Deir el-Bahari) en met het departement medische beeldvorming van de Cliniques universitaires Saint Luc (scanning van de mummies). Stof genoeg dus voor een fascinerende tentoonstelling!
Van 15 oktober 2015 tot 20 april 2016 pakt het Jubelparkmuseum uit met een grote expositie over Egyptische sarcofagen. U krijgt een exclusieve inkijk in het restauratieproces en een beeld van de evolutie van de funeraire rituelen in het Oude Egypte.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2015_KmkgMrah_sarcophagi_nl.pdf


WoW- Wonders of Wildlife

Rennen, springen, jagen... de kracht van de beweging bij dieren is indrukwekkend en tegelijkertijd lijkt het zo natuurlijk.
Dieren gaan van het ene graasland naar het andere, blijven op hun hoede, maken zich bij het minste teken van gevaar uit de voeten …
Zoals we vaak in natuurdocumentaires zien, kunnen dieren, als prooi of als roofdier, alleen of in groep, tomeloos energiek uit de hoek komen.
Het museum stelt je een andere blik op de natuur voor: ’stilgelegde’ actiebeelden in spectaculaire panorama's. Dierenlichamen in het echt en van dichtbij, gespannen door inspanning, in beweging en toch harmonisch, in evenwicht...Voor deze scènes gebruikte de taxidermist zijn intuïtie en gevoel: hij toont zich hier een waar kunstenaar. Een kudde steenbokken springt op, een wolf kijkt argwanend, een tijger raast vooruit: je staat er middenin. Deze expo zal je met verstomming slaan!

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2015_1015_KbinIrsnb_nl.pdf


Van pen tot pers. De Emblemata Evangelica van Hans Bol
15.10.2015 > 23.01.2016

Hoe werden prenten in de 16de eeuw ontworpen, gesneden, gedrukt en verkocht? Hoe hebben kunstenaars als Hans Bol bijgedragen aan de ontwikkeling van de prentenkunst als eerste visuele massamedium? Ontdek het aan de hand van originele documenten uit de collecties van de Koninklijke Bibliotheek van België.
Vertrekkend vanuit de 'Emblemata Evangelica' belicht deze tentoonstelling de grafische industrie die in Antwerpen in de tweede helft van de 16de eeuw opbloeit. We leren Hans Bol kennen als een bedreven tekenaar, etser en miniaturist. Zijn werk vindt aansluiting bij dat van zijn beroemde tijdgenoot Bruegel: de prachtige landschappen die aan zijn fantasie ontspruiten, wemelen van de raak geobserveerde details.

Meer: http://www.kbr.be/actualites/expos/dossiers/hansbol/nl.html


Science4Refugees initiative under EURAXESS

On October 5 a new EURAXESS initiative was launched by Commissioner Moedas. This measure will enable a match-making process between refugees and asylum seekers with a scientific background and the scientific institutions that voluntarily declare themselves as "refugee-welcoming organisations". ‘science4refugees’ is accessible to refugees and institutions through EURAXESS - Researchers in Motion portal.

How does it work?
For scientific and academic institutions:
As such the functionalities of the EURAXESS Jobs portal remained unchanged. However, interested institutions can now flag their offers – be it positions, internships or training courses – with the ‘science4refugees’ emblem to indicate their interest in hiring also asylum seekers. It is a simple click on the jobs publication page.
In addition to this, scientific and academic institutions in favour of the initiative will be awarded the ‘science4refugees’ emblem, declaring they are open to employing refugees and asylum seekers. They only need to register on a dedicated entry on the portal; our back-office will send the emblem to them.

For refugees:
Refugees and asylum seekers can upload their CVs on a dedicated EURAXESS page and express their interest for an internship, a job or training. Registration is on a free and voluntary basis. In addition, the portal provides access to a complete range of information on working conditions in Europe for refugees and asylum seekers.
Our contractor works now on a very basic "app" to facilitate the entry to the registration page.

How can you come into play?
- Follow actively the facebook and twitter pages (science4refugees)
- Promote the initiative within your institution so that many of them sign up for the S4R flag
- Inform refugees about the opportunities and invite them to upload the CV


EU Prize for Women Innovators

The European Commission runs the third edition of the EU Prize for Women Innovators to reward three women who have achieved outstanding innovations and brought them to market. The prize aims to raise awareness of the need for more female entrepreneurs and to inspire other women to follow in their footsteps.
The first prize is worth €100 000, the second prize €50 000 and third prize €30 000. The contest is open to all women residing in the EU or associated countries who have founded or co-founded a company across all sectors and who have at some point of their careers benefitted from EU's research and innovation funding.
Be careful, the deadline for submitting an application is approaching (20 October 2015). Don't hesitate disseminate this information to potential contestants. A high-level jury will evaluate and select the three winners who will be announced in 2016.
Please read the leaflet for more information and visit our website www.ec.europa.eu/women-innovators.

Meer: http://ec.europa.eu/research/innovation-union/pdf/women-innovators/wi_prize-2016-factsheet.pdf#view=fit&pagemode=none


Wedstrijd "1001 ideeën – Red de biodiversiteit"

Onze manier van leven en consumeren heeft een enorme impact op de biodiversiteit overal ter wereld. Het Museum voor Natuurwetenschappen daagt daarom iedereen uit originele ideeën te bedenken om de biodiversiteit te beschermen. Insturen kan tot en met 10 april 2016. De beste worden gepubliceerd en er zijn leuke prijzen te winnen: een ecologische smartphone, een fiets van bamboe, een dagje op het oceanographisch onderzoeksschip RV Belgica...

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2015_0928_KbinIrsnb_nl.pdf


Klik voor het klimaat

In de aanloop naar de klimaattop in Parijs eind 2015 lanceerden de federale en gewestelijke milieuministers op zondag 20 september 2015 de online campagne ‘Klik voor het klimaat’. Ze nodigen de burgers uit om hen digitaal te steunen op de weg naar een nieuw klimaatakkoord. U kunt uw steun uitdrukken door te klikken op www.klimaat.be. U kunt ook een gepersonaliseerde postkaart maken en die vervolgens delen op sociale media.
De ministers stellen deze eisen aan een nieuw klimaatakkoord:
- Wereldwijd: alle landen moeten het akkoord onderschrijven en inspanningen leveren.
- Ambitieus: het moet het mogelijk maken om de opwarming te beperken tot max. 2°C.
- Billijk: de verdeling van de inspanningen moet rekening houden met de context van elk land en vooral ook met de specifieke noden van de meer kwetsbare landen en bevolkingen.
- Juridisch bindend: enkel dat is de garantie dat de aangegane engagementen worden nageleefd.
Doe mee op www.klimaat.be.


De Egyptische mummies van het Jubelparkmuseum gaan onder de scanner in de Cliniques universitaires Saint-Luc

De Egyptische verzameling van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis herbergt een groot aantal mummies van mensen en dieren. Zowel de Belgische als de buitenlandse bezoekers van het Jubelparkmuseum houden gefascineerd halte bij hun vitrines. Spannend gegeven: nog tal van geheimen wachten om te worden ontsluierd!
Tijdens de jaren ’90 werd al een aantal mummies doorgelicht met röntgenstralen. Nu kan de studie nog worden verfijnd dankzij de vooruitgang in de medische beeldvorming. Naar aanleiding van een doctoraatsthesis ontstond het idee om de mummies te onderwerpen aan een nieuwe medische analyse met behulp van CT-scans.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2015_KmkgMrah_CTscans_nl.pdf


Nieuwe commandant op RV Belgica

Op vrijdag 11 september 2015 gaf Korvetkapitein Luc Van Tricht het bevel over het oceanografisch onderzoeksschip RV Belgica, over aan Luitenant-ter-zee Bernard Tabureau. De militaire plechtigheid vond plaats in de gemeente Temse, de peterstad van RV Belgica die het schip een warm hart toedraagt.

Meer: https://www.naturalsciences.be/nl/news/item/2904


New Call for proposals
King Baudouin Foundation (Belgium)
European Foundations Award for Responsible Research and Innovation

Have you successfully incorporated innovative methods to align your research with the needs of society? Do you contribute responsibly to the development of a smart, inclusive and sustainable society?
The European Foundations Award for Responsible Research & Innovation invites you to share your responsible research project and receive €20.000!
The award is a joint initiative of the King Baudouin Foundation (Belgium), “la Caixa” Foundation (Spain), Fondazione Cariplo (Italy), Lundbeck Foundation (Denmark), the Robert Bosch Stiftung (Germany) and the European Foundation Centre Research Forum.

Meer: http://www.efc.be/news/call-for-proposals-for-the-european-foundations-award-for-responsible-research-and-innovation/?hq_e=el&hq_m=3936409&hq_l=7&hq_v=3a9a48531c


UNESCO - Man and the Biosphere Programme (MAB): Michel Batisse Award for Biosphere Reserve Management

This prize is awarded each year in memory of Dr Michel Batisse for excellence in the management of the biosphere reserves in line with the recommendations of the Seville Strategy.
The 2015 Michel Batisse Award for a case study concerning the management of a biosphere reserve was attributed to Bandi Namkhai, Director of the Khustain Nuruu Biosphere Reserve in Mongolia, for his study of Khustain Nuruu.
The deadline for submission of application forms for 2016 Michel Batisse Award is 30 November 2015.
Contactperson MAB focal point BEL:
Brigitte Decadt (BELSPO)

Meer: http://www.unesco.org/new/en/natural-sciences/environment/ecological-sciences/man-and-biosphere-programme/awards-and-prizes/michel-batisse-award/


UNESCO - Man and the Biosphere Programme (MAB): Young Scientists Awards Scheme

Since 1989 MAB has been providing 10 young researchers each year with awards of up to US$ 5,000 in support of their research on ecosystems, natural resources and biodiversity. Through the MAB Young Scientists Awards, MAB is investing in a new generation of scientists worldwide because we think well-trained and committed young people are key to addressing ecological and sustainability issues.
The deadline for submission of application forms for the 2016 MAB Young Scientists Awards is 31 October 2015.
Contactperson MAB focal point BEL:
Brigitte Decadt (BELSPO)

Meer: http://www.unesco.org/new/en/natural-sciences/environment/ecological-sciences/man-and-biosphere-programme/awards-and-prizes/mab-young-scientists-awards/


Fossiele maaltijd illustreert evolutie spitssnuitdolfijnen

Olivier Lambert, Belgisch paleontoloog verbonden aan het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, heeft in Peru een negen miljoen jaar oud fossiel ontdekt van een spitssnuitdolfijn én zijn laatste maaltijd. De uiterst zeldzame vondst suggereert dat sommige soorten van deze familie toen dichtbij het wateroppervlak leefden en geen dieptedieren waren zoals vandaag.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2015_0909_KbinIrsnb_nl.pdf


Opening van de tentoonstelling
“2050. Een korte geschiedenis van de toekomst”

Op vrijdag 11 september 2015 opent de tentoonstelling “2050. Een korte geschiedenis van de toekomst” in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België. In samenwerking met het Louvre stelt dit uitzonderlijk tentoonstellingsconcept onze toekomst in vraag, tot aan de horizon van 2050. Schilderijen, sculpturen, foto’s, video’s, installaties en digitale kunst: meer dan 70 hedendaagse kunstwerken verruimen onze blik over huidige en toekomstige maatschappelijke thema’s.

Meer: http://www.fine-arts-museum.be/uploads/releases/files/expo_2050_pb_def.pdf


METERON-rover op Aarde bestuurd door astronaut op ISS

In de vroege ochtend van 2 september vertrekt de Deense ESA-astronaut Andreas Mogensen met een Soyuz ruimtetuig richting het Internationaal Ruimtestation (ISS) voor een korte missie van 8 dagen. Eens aan boord zal hij binnen de ESA Columbus module, een reeks Europese experimenten uitvoeren om nieuwe technologieën en operationele technieken uit te testen met het oog op toekomstige ruimtemissies. België biedt operationele ondersteuning voor twee van deze experimenten.

Meer: http://www.aeronomie.be/nl/nieuws-pers/2015-08-31-astronaut-rover.html


Poetry Under the Stars

Poëzie-performance door de dichters a.rawlings (Can en Iceland), Maja Jantar (Be), Vincent Tholomé (Be) & Philip Meersman (Be).
Ontdek de wereld van klankpoëzie en visuele poëzie in deze wereldcreatie die zich ontplooit onder de koepel van het Planetarium en interactief begeleid wordt door beelden uit ons universum zodat tijd en ruimte samenvloeien.
Naast de crème de la crème van de experimentele poëziescene uit het Belgische taalgebied ontdekt u ook een internationale artieste.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2015_Poetry under the stars_Planetarium_nl.pdf


Rock Art colloquium

Op 17, 18 en 19 september 2015 organiseert de Koninklijke Academie voor Overzeese Wetenschappen (KOAW) te Brussel, in samenwerking met de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (KMKG), de internationale wetenschappelijke conferentie “What Ever Happened to the People? Humans and Anthropomorphs in the Rock Art of Northern Africa”. Deze conferentie richt zich op afbeeldingen van menselijke en mensachtige figuren in Noord-Afrikaanse rotskunst, zonder enige chronologische beperking, van meer dan 15.000 jaar oude paleolithische afbeeldingen van ‘hoofdloze vrouwen’ tot figuren van krijgers en kameelrijders uit de meer recente historische tijd. Alle aspecten van deze menselijke afbeeldingen zullen aan bod komen: chronologie, stilistische variatie, etnografische details, enz. De bedoeling van de conferentie is de relevantie van zulke afbeeldingen voor het rotskunstonderzoek in Noord-Afrika te bespreken en te definiëren.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2015_0901_ArsomKmkgMrah_nl.pdf


Kaftsessie in het Jubelparkmuseum!
Terug naar school met de topstukken van het Jubelparkmuseum!

Op zoek naar kaftpapier dat net iets anders is? Kom op zaterdag 5 of zondag 6 september in het Jubelparkmuseum je boeken kaften met origineel papier dat je meeneemt naar het verleden! Er is voor ieder wat wils: een uitstap naar de mummies van het Oude Egypte of een wereldtrip met o.a. een halte in Peru bij Kuifjes ‘Gebroken oor’.
Afspraak tussen 14:00 en 16:45. Uiteraard krijg je hulp bij het kaften en bovendien is het papier gratis. Meteen een leuke gelegenheid om met het gezin rond te neuzen in het gigantische Jubelparkmuseum!
Tip - Maak een selfie met je schriften bij je favoriete museumstuk, post hem op de facebookpagina van het museum en win een van de 10 tickets voor de tentoonstelling Sarcophagi dit najaar!

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2015_08031_KmkgMrah_nl.pdf


België investeert samen met negen Europese landen €7.5 miljoen voor onderzoek naar microplastic in de oceaan

Vier onderzoeksprojecten met een focus op de impact van plastic op de oceanen worden gefinancierd door 10 lidstaten van het gezamenlijk programmeringsinitiatief voor de zee, JPI Oceans

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2015_JPIOceans_nl.pdf


Waarom underdogs blijven bestaan

Onopvallende mannetjes van de bultdwergspin hebben evenveel succes bij de vrouwtjes als hun pronkerige rivalen. Dat gaat in tegen Darwins principe van seksuele selectie, waarbij macho’s de muurbloempjes op den duur wegconcurreren. Een bioloog van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) vond een verklaring voor het succes van de underdog.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2015_bultdwergspin_nl.pdf


Het zonnevlekkengetal, het "langstlopende wetenschappelijk experiment" herbekeken

Vorige week, tijdens de algemene samenkomst van de Internationale Unie voor Astronomie (IAU) in Honolulu (Hawaii), werd de standaardisatie van het zonnevlekkengetal publiek gemaakt. Deze data-reeks over een tijdspanne van meer dan 3 eeuwen is een sleutel om de evolutie van de Zon in kaart te brengen en wordt gebruikt in het onderzoek naar andere sterren en de impact van onze Zon op het leven op Aarde.

Meer: http://www.stce.be/press/03/welcome.html#NL


ARTBox

Het project ARTBox, een initiatief van het Federaal Wetenschapsbeleid (BELSPO) in samenwerking met het Centre d’Études Supérieures de la Renaissance (CESR) van de Université François Rabelais-CNRS in Tours, koestert de ambitie om de kunstwerken die onze federale musea bewaren vanuit een andere invalshoek voor te stellen, in een ongewone ruimte en uitgaand van muzikale composities die op esthetisch vlak overeenkomsten met die kunstwerken bezitten.
ARTBox is ontstaan uit de overtuiging dat verschillende benaderingen van kunst elkaar aanvullen. Het project nodigt u uit voor een zintuiglijke beleving die u wil sensibiliseren voor kunst in een mobiel museum dat tijdelijk wordt opgesteld op publieke plaatsen.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2015_ARTBOX_nl.pdf


Prehistorisch zoogdier uit Transsylvanië had bloedrode tanden!

Een van onze paleontologen, Thierry Smith (Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN)), heeft in Transsylvanië (Roemenië) een 70 miljoen jaar oud zoogdier ontdekt dat rode tanden had. Barbatodon transylvanicus is het oudste fossiele zoogdier met ijzer in het gebit. IJzer gaf de snijtanden en kiezen behalve de rode kleur wellicht ook extra stevigheid. De schedel met bijna volledige boven-, onderkaak en tanden is het meest complete zoogdierenfossiel uit het laat-krijt in Europa.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2015_KbinIrsnb_Transsylvani_nl.pdf


Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen: "Peer review"

In 2014 was de wetenschappelijke pool van het Instituut (zonder Museum) onderwerp van een "Peer Review".
Je vindt een samenvatting van deze evaluatie in de Management Summary, en vele citaten uit het eindrapport, in het Jaarrapport 2014 van het Instituut.


Een gigantisch potlood hangt in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België stellen vanaf donderdag 9 juli een potlood van meer dan 5 meter voor, zwevend in de inkomhal. De installatie, ontworpen door een jonge Belgische kunstenaar – Nicolas de Meeûs – illustreert hoe een artistieke creatie nauw verbonden is met haar context en de actualiteit. Het Potlood werd in 2009 begonnen en afgewerkt in januari 2015 en, mede door de Charlie Hebdo feiten, heeft het project een heel andere betekenis gekregen.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2015_0807_MrbabKmskb_nl.pdf


Het Paviljoen der Menselijke Driften zoals niemand het ooit zag!

Het opnieuw hagelwitte reliëf van De menselijke driften oogt zonder vervuiling en donkere voegen zo mogelijk nog monumentaler, als het ware één blok vers bekapt Carrara-marmer van 6m30 op 11m15. De bezoekers kunnen zich tijdens de periode van het zomeruur op woensdag-, zaterdag- en zondagnamiddag laten beroeren door gebeeldhouwde menselijke passies als een bacchanaal, het moederschap, strijdende naakte mannen, de dood…

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2015_0707KMKGMRAH_nl.pdf


150.840 bezoekers voor de Chagall tentoonstelling!

De voorbije Chagall retrospectieve van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België heeft een totaal van 150.840 bezoekers mogen ontvangen over een periode van slechts 4 maanden. Dit record kondigt voor de Musea een uitzonderlijk jaar aan.
> Lees het persbericht
> Ontdek alle cijfers van de tentoonstelling
> Wat zei het publiek? Herlees hier de beste tweets
> Wat verheugde het publiek? Bekijk hier de foto's uit Instagram


Zonnekijkdag
op zondag 5 juli van 10u. tot 17u. in het Planetarium van Brussel

Op zondag 5 juli wordt er in heel Vlaanderen de Zonnekijkdag georganiseerd.
Op meer dan 20 kijkposten kan je terecht om naar de Zon te kijken. Ook in het Planetarium van Brussel, met speciale filters en bijzondere telescopen kan je bij ons de Zon ontdekken op een veilige manier. Bekijk het zonneoppervlak en alle details van dichtbij en ontdek zelf hoe actief de Zon wel is!
Meer informatie en het volledige programma vind je terug op onze website: www.planetarium.be

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2015_Zonnekijkdag%20Planetarium_nl.pdf


Staatssecretaris Sleurs voorziet extra budget voor RV Belgica

Staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Elke Sleurs zorgt voor een extra onderhoudsbudget voor ons oceanografisch onderzoeksschip RV Belgica. Ze voorziet € 1.019.000 bovenop de reeds verkregen recurrente jaarlijkse verhoging (€ 550.000) van het werkingsbudget RV Belgica. Het belang van ons onderzoeksschip wordt hiermee duidelijk aangetoond!

Meer: https://www.naturalsciences.be/nl/news/item/2823


Belgium puts spotlight on remote sensing in support of agriculture at the Milan world expo

On June 11th 2015, during a workshop in the Belgian Pavilion entitled Space4Food, the contribution of remote sensing to food security and sustainable agriculture took centre stage.
The workshop was jointly organised by BELSPO, EWI and WBI
For more information:
- Communication
- Programme
- Presentations


Sarcofagen: Onder de sterren van Noet
Het Jubelparkmuseum maakt zijn grote najaarstentoonstelling bekend

Van 15 oktober 2015 tot 20 april 2016 pakt het Jubelparkmuseum uit met een grote tentoonstelling over Egyptische sarcofagen. U krijgt een exclusieve inkijk in het restauratieproces en een beeld van de evolutie van de funeraire rituelen in het Oude Egypte.

Meer: http://www.kmkg-mrah.be/nl/expositions/sarcofagen


The MELiSSA PhD program (POMP) is officially open.

The MELiSSA Foundation has the pleasure to announce that the MELiSSA PhD program (POMP) is officially open. The POMP program is financed by the European Space Agency and is organized to (co-)finance a number of PhD students with the objective to carry out research in the MELiSSA technology domain. Our webpage is designed as a platform for students to prepare their applications and can be found here: www.melissafoundation.org.


Zomer in het Museum voor Natuurwetenschappen!

"Vet cool". Weer of geen weer.
Altijd welkom deze zomer in het Museum voor Natuurwetenschappen!

Wat voor weer het ook is, een bezoek aan onze zalen is altijd een spannend avontuur vol ontdekkingen. Kom onze nieuwe Galerij van de Mens bezoeken, en neem een selfie met één van je voorlopers! Misschien maakte je nog geen kennis met de mosasauriërs, reusachtige zeereptielen uit het tijdperk van de dinosauriërs. Ook de bultrugwalvis in de inkomhall, de mammoet of de Tyrannosaurus rex, dieren uit de vaste collectie, zijn nog steeds van de partij, en zullen je blijven verbazen.
Op zoek naar iets actiefs? Schrijf je dan in voor een zomerstage, of leef je uit in het paleoLAB.
Of kom je hersenen nog even breken op onze tentoonstelling Hersenkronkels (nog tot eind augustus).

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2015_summerNaturalSciences_nl.pdf


Elke Sleurs en Marie-Christine Marghem zetten zich in voor de bijen

Op 3 juni 2015 hebben Elke Sleurs, Staatssecretaris voor wetenschapsbeleid, en Marie-Christine Marghem, Minister belast met leefmilieu, het BZZZZZ-bijenparcours van het Museum voor Natuurwetenschappen ingehuldigd, in aanwezigheid van leerlingen uit het basisonderwijs.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2015_Belbees_nl.pdf


De Chagall tentoonstelling verwelkomt 100.000ste bezoeker!

De Chagall tentoonstelling van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België verwelkomde zonet haar honderdduizendste bezoeker. De Marc Chagall retrospectieve die op 28 februari 2015 opende, kent groeiend succes. Om de wens van het publiek in te willigen, organiseren de Musea eind juni extra nocturnes.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2015_mrbabkmskb_chagall100_000_nl.pdf


Week van het Insect met Midas Dekkers

Het Museum voor Natuurwetenschappen trapt op zaterdag 30 mei 2015 de allereerste Week van het Insect af. Bioloog en schrijver Midas Dekkers komt spreken over het belang van insecten, je kunt geroosterde insecten proeven, een insectenquiz spelen, een bijenparcours afleggen in het Museum, … Tv-presentator Lieven Scheire is peter van het project. Week van het Insect, met 40 activiteiten overal in Vlaanderen en Brussel, sluit af op 7 juni in het insectenmuseum Entomopolis in Zutendaal.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2015_WeekVanHetInsect_nl.pdf


DOCSAFE: Een universitair diploma in digitaal informatiemanagement

Bent u op zoek naar een opleiding in digitaal informatiemanagement, die zowel de organisatorische, de juridische als de technische aspecten behandelt? DocSafe is het antwoord! Het programma is het resultaat van een partnerschap tussen het Algemeen Rijksarchief, de Universiteit van Namen en de HEC-Management School of the University of Liège. Deze multidisciplinaire opleiding zal u toelaten de volledige keten van digitale informatie te beheren, vanaf het ontstaan van de informatie tot de beveiligde bewaring ervan, rekening houdend met de technologische evolutie, de wetgeving en de praktijk inzake documentbeheer.
DocSafe richt zich zowel tot pas afgestudeerden als tot professionals uit de private en de openbare sector. U bent informatiebeheerder, kennismanager, kwaliteitsbeheerder, records manager, archivaris, bibliothecaris, IT-manager, jurist of executive...? DocSafe beantwoordt aan uw verwachtingen!
Voor meer informatie over het programma en de inschrijvingsmodaliteiten, consulteer de website www.docsafe.info.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2015Brochure_DocSafe.pdf


Wereld Oceaan Dag op 7 juni 2015
in het Museum voor Natuurwetenschappen

Vier met de hele familie Wereld Oceaan Dag in het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel op zondag 7 juni 2015, van 10.00 tot 18.00 uur.
Gratis inkom!
Duik ter gelegenheid van de Wereld Oceaan Dag kopje onder in ons Museum, en beleef een dag vol workshops, lezingen, films, science cafés en zoveel meer.
Ontdek het 'blauw' van onze blauwe planeet!

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2015_CPOceans_nl.pdf


Wandtapijten uit de tijd van Keizer Karel
vri 22-05-2015 - zon 30-08-2015

Het Jubelparkmuseum organiseert van 22 mei tot 30 augustus 2015 een kleine, maar bijzondere tentoonstelling rond de reeks O.L. Vrouw van de Zavel en andere Brusselse wandtapijten uit de eerste helft van de 16de eeuw.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2015_kmkgmrah_press_nl.pdf


Opendeurdagen in het Rijksarchief te Luik
tijdens het Pinksterweekend

Het Rijksarchief te Luik houdt in het Pinksterweekend van zaterdag 23, zondag 24 en maandag 25 mei opendeurdagen van 13u tot 18u. Een unieke gelegenheid om een kijkje te nemen achter de schermen! Staan op het programma: initiaties in de heraldiek en de genealogie, een lezing over de Eerste Wereldoorlog, rondleidingen,...

Meer: http://arch.arch.be/index.php?l=nl&m=nieuws&e=opendeurdagen-in-het-rijksarchief-te-luik


Internationale Dag van de Biodiversiteit – 22 mei 2015
Biodiversiteit voor een duurzame toekomst

De term biodiversiteit verwijst naar de verscheidenheid van het leven op aarde: planten, dieren, zwammen en micro-organismen, hun genetische rijkdom en hun samenlevingsvormen. Talrijke voorbeelden bewijzen dat biodiversiteit essentieel is voor duurzame ontwikkeling en menselijk welzijn.
Het duurzaam omspringen met elementen van biodiversiteit, zoals het hout uit de bossen en de vispopulaties in zee, is dus een must voor het overleven en welzijn van onze kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen.
Talrijke organisaties zetten biodiversiteit in de kijker rond 22 mei, internationale dag van de biodiversiteit.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/20150522BiodiversitydayAgenda_nl.pdf


JPI Oceans publishes its first Strategic Research and Innovation Agenda

The first copies of the Strategic Research and Innovation Agenda were handed over to Norwegian State Secretary Dilek Ayhan, Belgian State Secretary Bart Tommelein and, Director General of DG Research and Innovation, European Commission Robert-Jan Smits.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2015 JPI Oceans.pdf


Vaste tentoonstelling "Galerij van de Mens – Onze evolutie, ons lichaam" | Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen

Van Sahelanthropus tot Homo sapiens en van embryo tot volwassene: verken de evolutie van de mens en zijn lichaam in een gloednieuwe galerij van het Museum voor Natuurwetenschappen.
Fossielen en 3D-reconstructies leiden je langs het grillige pad van 7 miljoen jaar evolutie. Ontdek vervolgens op een interactieve manier de aanpassingen die ons onderscheiden van onze voorlopers (een groter brein, kleinere tanden...). Buig je dan over de wonderlijke werking van het menselijk lichaam, onze complexe machine. Kom te weten hoe je lichaam steeds verandert, hoe het werkt, wat het nodig heeft om te overleven en om zich voort te planten.

Meer: https://www.naturalsciences.be/nl/museum/exhibitions-view/771/2762/377


Opgravingsteam van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis ontdekt in Egypte een uniek beeld van farao Sahoere

Elkab - tussen Luxor en Aswan - is al 75 jaar lang het werkterrein van de KMKG. Van oudsher is de site bekend om zijn fraaie grafkapellen uit het Nieuwe Rijk, maar de Belgische wetenschappers spitten verder, helemaal tot het Oude Rijk en zelfs nog verder terug in de tijd. Dr. Dirk Huyge van de KMKG leidt sinds verscheidene jaren de opgravingscampagnes.
In maart 2015 deden de Belgische archeologen een spectaculaire vondst op de site. Tussen de dubbele stadswal uit het late Oude Rijk ontdekten zij een fragment van een zittend koningsbeeld (basis en onderbenen – 21,7 cm hoog, origineel geschat op 70 cm). Aan de hand van de bewaarde inscripties konden zowel prof. John Coleman Darnell (Yale University, New Haven) als dr. Luc Delvaux (KMKG, Brussel) bevestigen dat de koning op de troon farao Sahoere uit de 5de dynastie (ca. 2458-2446 v.Chr.) voorstelt. Hoe het beeld op die plaats in Elkab terecht kwam, is onduidelijk, maar de aanwezigheid van Sahoere in Elkab is op zich niet onlogisch. Hij zond immers expedities naar de oostelijke woestijn en naar het diepe zuiden, zoals Beneden-Nubië en het mythische land Poent. De farao is vooral bekend om zijn piramide, en zijn doden- en valleitempel in de koninklijke necropool van Aboesir (iets ten noorden van Sakkara).

Meer: http://www.kmkg-mrah.be/sites/default/files/files/persbericht_sahoere.pdf


Intergovernmental Panel on Climate change: Nominations

Nominations for the position of the IPCC Chair, as well as members of the IPCC Bureau and any Task Force Bureau (TFB). A new Bureau of the IPCC and the Task Force on National Greenhouse Gas Inventories is to be elected at the 42nd Session of the Panel. The 42nd Session is scheduled to take place in Dubrovnik, Croatia from 5 to 8 October 2015. Your application should be submitted to a member of the IPCC.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/IPCC_Nominations2015_en.pdf


UNESCO Sultan Qaboos Prize for Environmental Preservation 2015

The purpose of the UNESCO Sultan Qaboos Prize for Environment Preservation , is to afford recognition to outstanding contributions by individuals, groups of individuals, institutes or organizations in the management or preservation of the environment, consistent with the policies, aims and objectives of UNESCO, and in relation to the Organization’s programmes in this field. Deadline for submitting nominations for the 2015 Prize is 15 June 2015.

Meer: http://www.unesco.org/new/en/natural-sciences/environment/ecological-sciences/man-and-biosphere-programme/awards-and-prizes/sultan-qaboos/about-sultan-qaboos/


10de editie van Belgische Energie- en Milieuprijs

Sinds 2006 heeft deze wedstrijd hulde gebracht aan meer dan 1.800 Belgen die alleen of via hun organisaties op een uitzonderlijke manier hebben bijgedragen aan het uitwerken van een duurzame toekomst op lokaal, regionaal en nationaal niveau. Iedereen kan zich inschrijven: burgers, ondernemingen, steden/gemeenten, instellingen, scholen, jeugdcentrum… Schrijf U meteen in via www.eeaward.be, dien uw dossier uiterlijk 01 april 2015 in en maak kans op een van de 8 trofeeën die worden overhandigd tijdens de prestigieuze huldiging die plaatsvindt in Brussel op 03 juni 2015. Neem deel en we bieden u de kans om te handelen voor een duurzame toekomst !

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/Energie_Environ_2015_nl.pdf


Facebookfans helpen wetenschappers bij studie insecten

Leden van de Facebookgroep ‘Natural Cambodia’ hebben wetenschappers geholpen bij het documenteren van zeventien soorten lantaarndragers. Dat zijn kleurrijke tropische cicaden met een opmerkelijk langgerekte ‘snuit’. Twaalf soorten werden voor het eerst in Cambodja gespot.
Onze collega Jérôme Constant heeft samen met Sophany Phauk (Koninklijke Universiteit van Phnom Penh, Cambodja) en Thierry Bourgoin (Muséum Nationale d’Histoire Naturelle, Parijs) een onderzoek gevoerd naar de biodiversiteit van Cambodjaanse lantaarndragers (Fulgoridae). Veel soorten van deze kleurrijke lantaarndragers hebben op hun kop een lang en hol uitsteeksel, waarmee ze sap uit boomschors zuigen. Behalve veldwerk en onderzoek van de bestaande insectencollecties, deden de entomologen in het bijzonder een beroep op burgerwetenschappers melden ze in Belgian Journal of Entomology.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2016_0121_KbinIrsnb_nl.pdf


Opdracht 'Belgische' ruimtecargo Georges Lemaître weldra afgelopen

De opdracht van het vijfde en laatste vrachtruimteschip van ESA voor het internationaal ruimtestation ISS zit er volgende maand op. Dan zal de naar de Belgische wetenschapper Georges Lemaître genoemde ruimtecargo in de atmosfeer van de aarde duiken en verbranden, maar niet zonder eerst belangrijke metingen te verrichten.


UNESCO - Man and the Biosphere Programme (MAB): Michel Batisse Award for Biosphere Reserve Management

This prize is awarded each year in memory of Dr Michel Batisse for excellence in the management of the biosphere reserves in line with the recommendations of the Seville Strategy.
The 2015 Michel Batisse Award for a case study concerning the management of a biosphere reserve was attributed to Bandi Namkhai, Director of the Khustain Nuruu Biosphere Reserve in Mongolia, for his study of Khustain Nuruu.
The deadline for submission of application forms for 2016 Michel Batisse Award is 30 November 2015.
Contactperson MAB focal point BEL:
Brigitte Decadt (BELSPO)

Meer: http://www.unesco.org/new/en/natural-sciences/environment/ecological-sciences/man-and-biosphere-programme/awards-and-prizes/michel-batisse-award/


Zie ook : Archief

Over deze website

Uw privacy

© 2018 POD Wetenschapsbeleid