NL FR EN
www.belgium.be

Koninklijke Sterrenwacht van België (KSB) en het Planetarium

De Koninklijke Sterrenwacht van België is een instelling met sterke internationale uitstraling waarin hoogstaand wetenschappelijk onderzoek wordt gecombineerd met wetenschappelijke dienstverlening en wetenschapsverspreiding.

De wetenschappers van de Sterrenwacht bestuderen bestuderen zowel de planeet aarde, de zon als de andere objecten uit het nabije en verre heelal. Bij de wetenschappelijke disciplines van de KSB vinden we sterrenkunde, planetologie, geofysica, seismologie, ruimtegeodesie en zonnefysica. De KSB werkt hiervoor samen met talrijke internationale centra.

Bij de dienstverlenende activiteiten van de KSB horen de tijddienst, het beheer van het Belgische seismologische netwerk, integratie van het Belgische GNSS-netwerk (Global Navigation Satellite Systems, zoals GPS) in internationale referentiesystemen, het uitvoeren van gravimetrische metingen, het continu observeren van de zonneactiviteit, het voorspellen van het ruimteweer en het verspreiden van informatie over astronomische fenomenen.

De Koninklijke Sterrenwacht beschikt over een rijke bibliotheek en beheert ook het Planetarium op de Heizel.

Het Planetarium

Hoe grandioos is het schouwspel van duizenden fonkelende sterren in het diepst van een heldere nacht. Kan u de Grote Beer terugvinden? Kan u zich oriënteren op de Poolster, en herkent u Orion? Kent u het verschil tussen de planeet Venus en een ster. Weet u waar de kometen vandaan komen?

Het Planetarium, een magische plek, is beroemd om zijn grote koepel (een van de grootste van Europa, met een diameter van meer dan 23 meter). Het hemelgewelf wordt natuurgetrouw op een koepelvormig scherm geprojecteerd.

De zaal beschikt over een state of the art projectiesysteem dat is opgebouwd uit 8 videoprojectoren met de nieuwste technologie die een spectaculair videobeeld creëeren. De toeschouwer wordt op deze manier ondergedompeld in een indrukwekkende beeldervaring. Meer nog, dankzij de databank die meer dan 100.000 sterren en andere hemellichamen bevat, is het vanaf nu mogelijk om tussen de planeten te reizen, ze te overvliegen maar ook om de blik naar de Aarde te richten en onze eigen planeet te observeren vanuit de ruimte.

Dat prachtig staaltje van techniek is meer dan een bezoek waard.

contactgegevens

Koninklijke Sterrenwacht van België
Ringlaan 3
B-1180 Brussel
  +32 (0)2 373 02 11
  rob_info@oma.be

lees meer

Agenda: conferenties, colloquia en tentoonstellingen
Vacatures

In 2017 was het Instituut onderwerp van een ‘Peer Review’. U vindt een samenvatting van deze evaluatie in de ‘Management Summary‘.

In 2017 was het Planetarium onderwerp van een ‘Peer Review’. U vindt een samenvatting van deze evaluatie in de ‘Management Summary‘.