Sitemap Contact Kalender Nieuw Home
POD Wetenschapsbeleid > Actualiteit
Link naar RSS feed

Archief

Vervanging van het oceanografisch onderzoeksschip Belgica

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Defensie Steven Vandeput en staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Zuhal Demir de gunning van de overheidsopdracht voor de vervanging van het oceanografisch onderzoeksschip Belgica goed.
Met de goedkeuring geeft de ministerraad groen licht voor de verwerving van het oceanografisch onderzoeksschip Belgica, waarvan de vervanging eerder dit jaar werd toegestaan. De ontwerp- en bouwfase van het schip worden opgevolgd door een 'on-site team' van drie personen, en zullen van start gaan in januari 2018. De oplevering van het schip is voorzien in het voorjaar van 2020.


Imagination: The evolution of human mind viewed from the study of chimpanzees.

Naar aanleiding van onze tentoonstelling APENSTREKEN stellen we u maar liefst 11 nocturnes voor! Bezoek de tentoonstelling van 17.30 tot 21.30 uur en volg vanaf 19.00 uur een lezing ofwel een documentaire gevolgd door een debat.
De vierde nocturne vindt plaats op 09.01.2018: Tetsuro Matsuzawa geeft een lezing (in het Engels) getiteld Imagination: The evolution of human mind viewed from the study of chimpanzees.
Matsuzawa has been studying chimpanzee both in the laboratory and in the wild. The laboratory work is known as "Ai-project" in the Primate Research Institute of Kyoto University since 1977: a female chimpanzee named Ai learned to use Arabic numerals to represent the number (Matsuzawa, 1985, NATURE). The field work has been carried out in Bossou-Nimba, Guinea, since 1986, focusing on the tool use in the wild. Matsuzawa tries to synthesize the field and the lab work to understand the mind of chimpanzees to know the evolutionary origins of human mind. He published the books such as "Primate origins of human cognition and behavior", "Cognitive development in chimpanzees", "The chimpanzees of Bossou and Nimba". He got several prizes including Jane Goodall Award in 2001, and The Medal with Purple Ribbon in 2004, The Person of Cultural Merit in 2013.

Meer: https://www.naturalsciences.be/nl/museum/visits-and-activities/activities-detailed-fiches/9122


Publicatie van een nieuw referentie-zonnespectrum: het spectrum SOLAR-ISS

De nauwkeurige registratie van het zonnespectrum van buiten de aardatmosfeer en zijn variabiliteit is van essentieel belang voor:
• de zonnefysica
• de fotochemie van de aardatmosfeer
• hun invloed op het klimaat op aarde.
De rol van de variabiliteit van de zon op ons klimaat blijft een onderwerp van groot wetenschappelijk en maatschappelijk belang.
Een internationaal wetenschappelijk team, waaronder het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA), heeft met grote nauwkeurigheid een nieuw referentie-zonnespectrum bepaald op basis van metingen door het SOLAR/SOLSPEC-instrument aan boord van het Internationaal Ruimtestation ISS.
Dit onderzoek werd in november 2017 gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Astronomy and Astrophysics.

Meer: http://www.aeronomie.be/nl/nieuws-pers/2017-12-19-solar-spectrum-iss.htm


Plateosaurus voor Brussel

135 jaar na de Iguanodons van Bernissart heeft het Museum voor Natuurwetenschappen nog eens een authentiek en volledig dinosaurusskelet in huis: plateosaurus Ben, uit Zwitserland.
Een 6,4 meter lange en 210 miljoen jaar oude Plateosaurus, uit een Zwitserse mergelgroeve, staat na anderhalf jaar van beitelen, lijmen en lassen te blinken in het Museum voor Natuurwetenschappen. Plateosaurus was een van de eerste grote dinosauriërs, en een voorloper van Diplodocus. Dit is het verhaal van 'Ben'.

Meer: https://www.naturalsciences.be/nl/news/item/9181/


Gestolen dinoskelet blijkt van nieuwe raptor die kon zwemmen!

Een internationaal team van wetenschappers, met Belgische paleontologen, heeft een nieuwe dinosaurus uit Mongolië beschreven die kon zwemmen. Die eigenschap is nooit eerder zo duidelijk bij dinosauriërs vastgesteld. Het 75 miljoen jaar oude, perfect bewaarde fossiel van Halszkaraptor was uit Mongolië weggeroofd en circuleerde in privécollecties.

Een team van wetenschappers heeft een nieuwe dinosaurussoort beschreven die zowel aan land liep als in water zwom. ‘Dinosauriërs waren landdieren, hebben we altijd geleerd, maar nu stellen we voor de eerste keer heel duidelijk vast dat er ook zwemmende dinosauriërs waren', zegt paleontoloog Pascal Godefroit van Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. Halszkaraptor escuilliei peddelde met zijn voorpoten door het water zoals een pinguïn. Zijn zwaanachtige nek en langwerpige 'viseter-tanden' hielpen hem prooien uit het water te pikken. De rover, van kop tot staarteinde een kleine 80 cm lang, is nauw verwant aan Velociraptor, bekend van de Jurassic Park-films. De nieuwe ‘waterraptor’ staat beschreven in het vaktijdschrift Nature.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2017_1206_KbinIrsnb_nl.pdf


Milieueffecten van windparken op zee in België
Nieuw rapport KBIN

Vanaf 2016 zijn 232 windturbines operationeel in het Belgisch deel van de Noordzee, met een gezamenlijke capaciteit van 870 Megawatt. Om de nationale doelstelling van de productie van 13% hernieuwbare elektriciteit tegen 2020 te bereiken, wordt een toename van het aantal windturbines in dit gebied tot circa 500 stuks gepland. Samen zullen deze een capaciteit hebben van 2200 Megawatt, wat tot 10% van de totale elektriciteitsbehoefte van België dekt. Met 238 km² gereserveerd voor offshore windparken in Belgische wateren, en 344 km² in het aangrenzende Nederlandse Borssele-gebied, zijn ecologische gevolgen onvermijdelijk. Daarom werd een uitgebreid programma voor de monitoring van milieueffecten opgezet, dat sinds 2008 volledig operationeel is. Een nieuw rapport dat de recentste resultaten beschrijft, is vanaf heden beschikbaar.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2017_1205_KbinIrsnb_nl.pdf


Onthulling van een meesterwerk van Gauguin na 11 maanden restauratie

Een jaar geleden lanceerden de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België een crowdfundingsactie om een schilderij van Paul Gauguin te restaureren. In slechts drie weken tijd werd het doel van 45.000 EUR bereikt dankzij de gulle bijdrage van het publiek en de belangrijke steun van het Baillet Latour Fonds. Na 11 maanden van zorgvuldige restauratie onthult het museum “Het portret van Suzanne Bambridge” in het Fin-de-Siècle Museum tijdens een exclusieve avond voor de grote schenkers op woensdag 29 november. De museumdirectie en de restaurateur belichten er de verschillende fasen van de restauratie en de nieuwe bevindingen rond het werk. Hieruit zal o.a. blijken dat Gauguin zelf restauraties op het schilderij uitvoerde, in Tahiti, en dat hij zelfs een vingerafdruk achterliet in de picturale laag.

“Het portret van Suzanne Bambridge” is een van Paul Gauguins meesterwerken. Hij schilderde het tijdens zijn eerste verblijf in Tahiti (1891). Het is bovendien één van zijn eerste (en zeldzame) frontale portretten. Het werk onderging heel wat beproevingen en schade door herhaalde verplaatsingen, opslag in slechte stockageruimtes en weinig professionele restauraties. In 1923 kopen de KMSKB het werk uiteindelijk aan. Vanaf donderdag 30 november 2017 kan het publiek het gerestaureerde werk in de permanente collectie van het Fin-de-Siècle Museum herontdekken, samen met twee andere werken van Gauguin: "Gesprek in de weide. Pont-Aven" (1888) en "Bretoense kruisweg" (1889).


Koninklijke Bibliotheek van België bewaart binnenkort alle digitale publicaties

Staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Zuhal Demir past de wet op het wettelijk depot aan. Uitgevers moesten hun publicaties al deponeren bij de Koninklijke Bibliotheek van België, maar in tegenstelling tot heel wat andere Europese landen moesten bij ons enkel publicaties ‘op een materiële drager’ worden gedeponeerd. Om een digitaal zwart gat te vermijden integreert de Staatssecretaris nu ook online publicaties in de wet.

Meer: https://kbr.prezly.com/koninklijke-bibliotheek-van-belgie-bewaart-binnenkort-alle-digitale-publicaties#


"Plateosaurus Ben" in LEGO® steentjes

Een ideaal eindejaarsgeschenk, in beperkte oplage...
en een leuk evenement voor alle fans van dino's en/of van de beroemde Deense blokjes!

In maart lanceerde het Museum voor Natuurwetenschappen, met succes, een crowdfundingscampagne om Plateosaurus Ben klaar te maken voor onze museumzaal.
Op initiatief van Amazings, gespecialiseerd in evenementen en kunst met LEGO®-blokjes, en in het kader van dezelfde campagne, organiseren we een laatste ludieke actie voor jonge dinofans: een wedstrijd ‘dino’s maken met LEGO®steentjes’ op 17 december, tijdens een feestelijke familiedag in het Museum.
Meer info over deze familiedag volgt later.
Voor deze gelegenheid ontwikkelde Amazings ook een set met LEGO® blokjes voor echte dinofans. Je vindt Ben in wat zijn "natuurlijke omgeving" was, met daarnaast een paleontoloog van vandaag.
De set telt bijna 300 stukjes (formaat 12x26x15cm) en kost 50€. Er zijn slechts 500 exemplaren te koop, enkel op 17 december in het Museum (tot uitputting van de voorraad).
Het gaat om een beperkte oplage. Reserveren is aangeraden: www.dinoben.be
De opbrengst van dit project vervolledigt de crowdfundingscampagne.


Le mystère de "La pose enchantée" enfin résolu!

Le mystère dévoilé: la dernière pièce manquante de «La pose enchantée», oeuvre de première importance de Magritte, découverte par des chercheurs de l’ULiège sous son tableau «Dieu n’est pas un saint», au Musée Magritte.
La 4e et dernière partie de «La pose enchantée», une oeuvre de René Magritte répertoriée mais dont avait perdu la trace depuis 1932, a été découverte par les chercheurs de l’Université de Liège sous une autre peinture du maître exposée au Musée Magritte de Bruxelles, «Dieu n’est pas un saint». Cette découverte met fin à une énigme de plus de 80 ans et permet de restituer complètement mais virtuellement une oeuvre de première importance du maître du surréalisme belge.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/20171114_KmskbMrsnb_magritte_fr.pdf


Launch your design with Cheops

ESA is offering graphic designers and artists a unique opportunity to feature their work on the rocket carrying the Cheops satellite.
The design will be placed on the Soyuz rocket’s fairing, the tough outer shell that protects the satellite during launch and as it passes through the atmosphere into space.
At an altitude of about 100 km the fairing will be jettisoned and fall back to Earth, while Cheops will continue into orbit.
Cheops, a partnership between ESA and Switzerland, will observe bright stars known to host planets.
Scientists will use high-precision monitoring of a star’s brightness to examine the transit of a planet as it passes briefly across the bright face.
The information will help to reveal the structure of planets circling other stars, especially those in the Earth-to-Neptune mass range. The mission will also contribute to our understanding of how planets change orbits during their formation and evolution.
Cheops is currently on track to be ready for launch by the end of 2018.
This competition is an exciting opportunity for students of graphic art or design, or early career graphic artists and designers to make one of their designs a part of ESA history.
For the winner, the design will be visible during launch preparations and liftoff, as well as on photographs and video footage taken at the spaceport in Kourou, French Guiana.
In addition, the winner will be invited to attend the main Cheops launch event in Europe as a guest of ESA and to watch as their design climbs skywards.
Designs selected as runners-up will be exhibited during the event, which will be broadcast through multiple media channels.
The deadline for submissions is 17:00 GMT (18:00 CET) on 31 January.

Meer: http://m.esa.int/Our_Activities/Space_Science/Launch_your_design_with_Cheops


EU Prize for Women Innovators 2018

The Women Innovators Prize Team would like to inform you that the EU Prize for Women Innovators 2018 will be open for application until 15 November 2017.
The fifth edition awards three of Europe's most innovative women entrepreneurs and one young innovator with prizes up to 100.000€. All finalists will also get the opportunity to obtain high level of visibility for their business to gain traction.

Meer: http://ec.europa.eu/research/prizes/women-innovators/index.cfm?pg=home


Call for Science observing proposals
(Telescope ARIES 3.6 m , Devasthal India)

ARIES invites members of the Indian and Belgian astronomy community to participate in the call for Science observing cycle 2018A for the observations with 3.6-m Devasthal Optical Telescope (DOT).
India has 93% share in the telescope time of which 33% is guaranteed to ARIES, and 7% to Belgian astronomers. The Principal Investigator of the proposals should have affiliations at Indian or Belgian academic institutions and/or universities.
The observing period: 01 February to 31 May, 2018 The proposal submission deadline: 30 November, 2017 23:59:59 IST
You can submit your observing proposals through online proposal submission system at www.aries.res.in/dopses
Two instruments are offered for observations namely Optical CCD Imager and Near Infrared Imager (TIRCAM-2). For more information on telescope and instruments, please visit www.aries.res.in/dot
Allocation of time on the telescope will be based on the assigned ranking of the proposals through a peer-review process by Indian and Belgian Time Allocation committees for Indian and Belgian proposals, respectively.
ARIES will provide telescope operators and site-staff to perform routine start-up & shut-down procedures, and safety checks at the telescope.

Questions regarding the operational policies with the DOT should be directed to Dr. Brijesh Kumer.
For specific questions related to 4Kx4K Imager and TIRCAM-2, contact Dr. S. B. Pandey and Prof. D. K. Ojha), respectively. For general assistance regarding the proposal submission process, contact Dr. Yogesh Joshi / Purushottam


Zal klimaatsverandering leiden tot meer tong in de Noordzee?

De tong (Solea solea) is een platvis met een hoge economische waarde (in recente jaren bv. goed voor tot 40% van de jaarlijkse winst van de Belgische visserij), die daardoor onderhevig is aan een sterke visserijdruk. Om de bestanden van deze soort duurzaam te beheren, is het niet enkel nodig de visserijdruk op te volgen, maar ook om de impact van klimaatsverandering op de talrijkheid en verspreiding van tong in rekening te nemen. Een nieuwe studie van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN, Operationele Directie Natuurlijk Milieu) en de Katholieke Universiteit Leuven (KU Leuven, Laboratory of Biodiversity and Evolutionary Genomics) levert de eerste inzichten: meer larven zullen zich succesvol kunnen vestigen, maar ze zullen geografisch anders verdeeld zijn binnen de Noordzee.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/20171030_SoleTong_nl.pdf


Paleontologen ontdekken ‘primitieve iguanodon’ met tanden als scharen

Een Belgisch-Frans team van paleontologen heeft een nieuwe dinosaurussoort beschreven die scharen van tanden had. De fossiele resten van Matheronodon provincialis – een primitieve verwant van iguanodon – werden in 2012 opgegraven in de Provence, tijdens een ‘paleotrip’ van het Museum voor Natuurwetenschappen.

Meer: https://www.naturalsciences.be/nl/news/item/9102/


Jordaens, Van Dyck, Rubens
Nieuwe inzichten, nieuwe ontdekkingen!

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB) onthullen exclusieve onderzoeksresultaten rond het werk van Jordaens, Van Dyck en Rubens.
Het “Jordaens Van Dyck Panel Paintings Project”, internationaal wetenschappelijk onderzoekproject onder leiding van de KMSKB, brengt enkele kunsthistorische verrassingen aan het licht. Het project vergelijkt niet alleen de paneelschilderkunst van de Vlaamse meesters Jacques Jordaens en Antoon Van Dyck, maar maakt ook de link met het atelier van Pieter Paul Rubens.

Meer: http://jordaensvandyck.org/


TERRASCOPE: Sentinel data nu vlot beschikbaar voor alle Belgische gebruikers

De Europese Commissie heeft het Copernicusprogramma opgezet om onze leefomgeving beter te begrijpen. Essentieel hiervoor zijn de Sentinel satellieten die de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA) ontwikkelt om de aarde gedetailleerd in kaart te brengen. De opgenomen basisbeelden van Sentinels zijn vrij beschikbaar voor iedereen: onderzoekers, overheid, industrie en de gewone burger.
Niet iedereen vindt echter zomaar zijn weg naar die beelden en de basisbeelden zijn niet altijd even gebruiksvriendelijk. Daarom kunnen individuele Europese lidstaten in samenspraak met ESA een zogenaamd “Collaborative Ground Segment” opzetten dat de toegang tot de satellietbeelden laagdrempeliger maakt en de satellietbeelden vertaalt in direct bruikbare informatie voor de geïnteresseerde gebruikers.

BELSPO (het Federale Wetenschapsbeleid) lanceert nu TERRASCOPE (https://www.terrascope.be), het Belgische Collaborative Ground Segment. Dit maakt gebruik van de bestaande infrastructuur die België uitgebouwd heeft voor de SPOT-VEGETATION en PROBA-V missies. TERRASCOPE wil de gebruikers vanaf nu de volgende producten en diensten aanbieden:
- Sentinelbeelden;
- Informatieproducten op basis van Sentinelbeelden;
- Rekencapaciteit die derde partijen kunnen benutten om eigen informatieproducten aan te maken.

TERRASCOPE is een dynamisch platform waarop nieuwe ontwikkelingen die voortvloeien uit samenwerking tussen Belgische partners in samenspraak met BELSPO een plaats moeten kunnen krijgen.
BELSPO is vast van plan om het gebruik van Sentinelgegevens aan te moedigen bij de Belgische gebruikers. Om beter te begrijpen welke producten ze nodig hebben en hoe ze TERRASCOPE zouden aanpassen nodigen we iedereen uit om de enquête op TERRASCOPE in te vullen (https://www.terrascope.be).

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/20171024_TERRASCOPE_WS_NL.pdf


Numerous PhD scholarships available in Melbourne

The Australian-German Climate and Energy College at the University of Melbourne has a number of PhD scholarships available. The scholarships are available to Australian and international candidates that are keen to research climate or energy transition issues from any discipline or perspective. For many topics, there is the opportunity to undertake joint PhDs with our German partner universities.
Applications close on 6 November 2017 and projects will commence early in 2018.

Meer: http://climatecollege.unimelb.edu.au/join-us


IPCC- nominaties- uiterlijk 26 oktober 2017

De inhoud van de bijdragen van de 3 werkgroepen aan de AR6 werd goedgekeurd in de plenaire vergadering op de 46e zitting van het IPCC (Montreal, Canada 6 - 10 september 2017). Ze zijn te vinden op de IPCC Website: http://bit.ly/2wg2QtT.
De bijdrage van Werkgroep I zal in april 2021, werkgroep II in oktober 2021, werkgroep III in juli 2021 en het syntheseverslag in september 2022 worden afgerond. De samenvatting van het synthese verslag zal in april 2019 worden gefinaliseerd.
Het IPCC nodigt ons uit om nominaties van deskundigen voor te stellen (ter overweging van de respectieve bureaus) "Coordinating Lead Authors", "Lead Authors", and "Review Editors" van het zesde assesment (AR6) van het IPCC. Merk op dat een nominatie niet noodzakelijkerwijs enige financiering door BELSPO of een ander financieringsbureau betekent, wanneer geselecteerd.
Indien u belangstelling hebt kan u contact opnemen met het IPCC Focal Point Martine.Vanderstraeten@belspo.be. De CIS-IPCC zal de voorstellen overwegen. Mag ik u vragen om deze oproep door te geven aan geïnteresseerde collega's, zodat ook het Belgisch onderzoek kan worden geëvalueerd en geïntegreerd in het nieuwe rapport en zo waardevolle beleidsrelevante (niet-prescriptieve) informatie voor beleidsmakers wordt.


MAGRITTE
Opening van een uitzonderlijke tentoonstelling

Op vrijdag 13 oktober openen de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB) de tentoonstelling “Magritte, Broodthaers & de hedendaagse kunst” als afsluiting van het Magritte jaar dat georganiseerd werd ter ere van het overlijden van de kunstenaar 50 jaar geleden.
De tentoonstelling creëert een dialoog tussen de originele werken van Magritte en hun interpretaties door moderne en hedendaagse kunstenaars, gaande van Marcel Broodthaers over Andy Warhol tot en met de meest hedendaagse kunstenaars. 50 jaar na zijn overlijden, boeit René Magritte nog steeds. Meer dan 150 werken, schilderijen, tekeningen, foto’s, films van Magritte en andere bekende kunstenaars, stellen onze kijk en denken in vraag. Onder de meesterwerken bevindt zich het iconische “Ceci n’est pas une pipe” (Het verraad der beelden), dat voor de eerste keer na 45 jaar terug in België is!
Marcel Broodthaers belichaamt de artistieke verwantschap met Magritte ongetwijfeld het best: hij bevraagt zowel het statuut van het object als dat van de taal. Andere kunstenaars zoals Andy Warhol, Jasper Johns, Robert Rauschenberg, Ed Ruscha, César, Sean Landers, David Altmejd, George Condo en Gavin Turk herdefiniëren onze verhouding tot Belgiës grootste surrealist.
Het parcours loopt verder in het Magritte Museum, waar enkele hedendaagse creaties interageren met de grootste Magritte collectie ter wereld.
Voor deze gelegenheid zullen tot en met 18 februari 2018 zowel de tentoonstelling als het Magritte Museum uitzonderlijk 7 dagen op 7 open zijn.

Meer: https://www.fine-arts-museum.be/nl/tentoonstellingen/magritte-de-hedendaagse-kunst


Marie Curie: 150th birthday celebration

Winning Nobel Prizes in both physics and chemistry, Marie Sklodowska-Curie paved the way for nuclear physics, chemistry as well as radiobiology and cancer therapy. To coincide with the 150th anniversary of Marie Sklodowska-Curie’s birth, SCK•CEN will explore the life, work and extraordinary legacy of one of science’s greatest pioneers. The day will also be devoted to 120 years of worldwide radiobiology research and pioneering radiobiological research in Belgium and at SCK•CEN. In particular, 7th of November will also be proposed as a National Day of Radiobiology. An exhibition entitled “Radiations: scenes of Marie Curie’s scientific life” will give the opportunity to learn more about Marie Curie’s life achievements.

Meer: http://science.sckcen.be/en/Events/Marie-Curie-150th-birthday-celebration-20171107-20171107-ad90d77a-8c9f-e711-80c4-ecf4bbc6e827?leftmainmenu=1


APENSTREKEN
De nieuwe expo in het Museum voor Natuurwetenschappen
van 11/10/2017 tot 26/08/2018

Vanaf oktober dring je in het Museum voor Natuurwetenschappen diep door tot in de jungle. Je maakt er kennis met de leefwereld van een bonte bende primaten, die van liaan naar liaan slingeren, ondersteboven aan hun staart hangen en in de boomkruinen wandelen.
“We zijn allemaal primaten, maar wat weten we precies over deze fascinerende dieren? APENSTREKEN is een expo die je absoluut moet zien, wereldwijd is het de eerste in zijn genre. We geven de bezoekers de kans om de ruime diversiteit van primaten te ontdekken. We tonen welke impact de keuzes in onze maatschappij hebben op het leven van de primaten en ook wat we kunnen doen om hen te beschermen.” - Dr. Andrew Kitchener, commissaris van de originele expo (Edinburgh, Schotland) en bioloog gespecialiseerd in gewervelde dieren, van de National Museums Scotland.
Reuzengrote foto’s van de dichte plantengroei in de jungle, een sfeervolle belichting, natuurlijke decors, kreten, dompelen je helemaal onder in de leefwereld van de primaten.
De expo toont meer dan 60 exemplaren van opgezette apen waaronder chimpansees, halfapen, lori-achtigen en gorilla’s. Hoogstwaarschijnlijk een van de meest adembenemende collecties primaten ooit in een museum vertoond. The National Museums Scotland stelden deze collectie speciaal voor de expo samen. Het is de eerste keer dat primaten, in hun natuurlijke omgeving, in verschillende dynamische houdingen worden voorgesteld. Een unieke manier om hun gedrag weer te geven. Alle tentoongestelde dieren zijn een natuurlijke dood gestorven.
Welkom in het apenrijk!

Meer: https://www.naturalsciences.be/nl/museum/exhibitions-view/1388/6755/1221


Nieuw satellietinstrument brengt vervuiling nog beter in kaart

TROPOMI: nieuw satellietinstrument gaat vervuiling nog beter in kaart brengen. Verschillende teams op het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie zijn betrokken.
Op 13 oktober 2017 zal vanaf de Russische Cosmodrome in Plesetsk de Europese Sentinel-5 Precursor-satelliet (Sentinel-5P) worden gelanceerd in opdracht van het Europese ruimtevaartagentschap ESA.
Aan boord van Sentinel-5P bevindt zich het instrument TROPOMI, een instrument dat wereldwijd gegevens zal verzamelen van de atmosferische samenstelling op vlak van luchtkwaliteit, ozon en klimaataspecten, dit met een niet eerder vertoonde horizontale resolutie, waarbij de kleinste grondpixels slechts 7x3,5 km2 meten. Het zijn thema’s waar verschillende teams op het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie onderzoek naar doen. Maar liefst om en bij de dertig wetenschappers uit vier verschillende teams zijn bij het TROPOMI-project betrokken.

Meer: http://www.aeronomie.be/nl/nieuws-pers/2017-10-11-tropomi-sentinel-5p.htm


De atoomtijd wordt 50 jaar op 13 oktober 2017

Op 13 oktober 2017 zal het exact 50 jaar geleden zijn dat onze maat voor de tijd niet meer gebaseerd is op de sterren maar op atomen.
De seconde, de eenheid van tijd, werd oorspronkelijk gedefinieerd als 1/86400ste van een “gemiddelde zonnedag”. Deze “gemiddelde zonnedag” werd bepaald door middel van astronomische observaties van de doortocht van sterren aan de hemel. Doordat de snelheid van de aardrotatie onregelmatigheden vertoont, was deze seconde variabel in duurtijd. In 1960 werd tijdens de 11de Algemene Conferentie voor Gewichten en Maten een nieuwe definitie goedgekeurd waarbij de seconde gedefinieerd werd als een fractie van de duur van het tropisch jaar 1900.
In tussentijd toonden experimentele onderzoeken aan dat het mogelijk was om een tijdseenheid te genereren die een veel betere precisie en stabiliteit had, door gebruik te maken van de transitie tussen 2 energieniveaus van een molecule of een atoom. Rekening houdend met het feit dat een definitie voor de tijdseenheid met een hoge precisie voor het Internationaal Stelsel van Eenheden onmisbaar was voor zowel wetenschap als technologie, werd tijdens de 13de Algemene Conferentie voor Gewichten en Maten op 13 oktober 1967 de oude definitie van de seconde vervangen door de volgende:
“De seconde is de duur van 9.192.631.770 periodes van de straling die overeenkomt met de overgang tussen 2 hyperfijn niveaus van de grondtoestand van het Cesium 133 atoom.”
Het aantal toepassingen dat hieruit is voortgevloeid, is ontelbaar, zowel op wetenschappelijk als op sociaal vlak. GPS en de synchronisatie van communicatienetwerken zijn hier voorbeelden van.
Tegenwoordig wordt de seconde gerealiseerd en verdeeld door de Koninklijke Sterrenwacht van België aan de hand van een combinatie van atoomklokken. Deze klokken worden ook gebruikt voor het goed functioneren van het Galileo systeem.

Meer: http://www.astro.oma.be/nl/de-atoomtijd-wordt-50-jaar-op-13-oktober-2017/


2de Editie Prijs Digitalisering voor Ontwikkeling
D4D - Digital for development

Na een succesvolle eerste editie van de Prijs Digitalisering voor Ontwikkeling (D4D) in 2016 kondigen het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika (KMMA) en de Belgische Directie-Generaal Ontwikkelingssamenwerking (DGD) met veel genoegen de tweede editie aan. De prijs D4D Editie 2018 is nu open voor inzendingen rond digitalisering voor ontwikkeling.
Deze tweejaarlijkse prijs kadert binnen de beleidsprioriteit van de Belgische ontwikkelingssamenwerking om in te zetten op digitale technologie als een hefboom voor ontwikkeling.
De prijs D4D richt zich tot iedereen met een overtuigend project of innovatief idee rond digitalisering voor ontwikkeling. Inzenders hebben de Belgische nationaliteit (m.i.v. EU-onderdanen of personen met recht op onbeperkt verblijf in België) of zijn afkomstig uit één van de partnerlanden. Ze kunnen een innovatief idee of startup-project indienen in de categorie ‘iStartUp’, hun succesverhaal inzenden in de categorie ‘iStandOut’ of meedingen naar de publieksprijs in de categorie ‘iChoose’.
In 2016 werd de eerste D4D-prijs uitgereikt aan Aksantimed (‘iStartUp’), Solarly (‘iChoose’) en BTC / Palestinian Ministry of Education and Higher Education (‘iStandOut’).
De 3 laureaten ontvangen hun prijs op de prijsuitreiking en de innovatiebeurs die zal plaatsvinden in het najaar van 2018 in het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika te Tervuren.

Meer: http://prized4d.africamuseum.be/nl


Measuring Cost and Impact of Cybercrime in Belgium (BCC)

Het voorbije jaar werd 66% van de bevraagde Belgische bedrijven het slachtoffer van minstens één vorm van cybercriminaliteit. Dat blijkt uit recent onderzoek (BCC Project) van het Leuvens Instituut voor Criminologie onder leiding van professor Letizia Paoli, in samenwerking met het Centre for IT & IP Law (professor Marie-Christine Janssens).

Meer: http://www.belspo.be/belspo/brain-be/themes_4_Strategic_nl.stm#BCC


Wereldrecord in het ondergronds laboratorium van Membach: 4 gram zware bol zweeft al 8081 dagen

Op 18 september 2017 werd een dubbel wereldrecord gevestigd op de Koninklijke Sterrenwacht van België. De supergeleidende zwaartekrachtmeter (gravimeter), die in het ondergronds laboratorium van Membach geïnstalleerd is, heeft het record gebroken van de cryogene gravimeter die het langst onafgebroken op één plaats heeft gewerkt: 22 jaar en 45 dagen, ofwel 8081 dagen.
Het is ook, voor zover bekend, de langste levitatie van een supergeleidend object in een magnetisch veld. Dit veld wordt geproduceerd door een continue elektrische stroom, die in 1995 in supergeleidende spoelen geïnjecteerd werd en sindsdien altijd is blijven circuleren. Hoewel dit record niet van fundamenteel belang is voor de vastestoffysica (het is niet strijdig met de bestaande kennis over continue elektrische stromen), vindt het zijn plaats in een “rariteitenkabinet”.

Meer: http://www.astro.oma.be/nl/wereldrecord-in-het-ondergronds-laboratorium-van-membach/


Een surrealistisch bier ter ere van Magritte

Het is wellicht een van de meest originele projecten van het Magrittejaar 2017. Precies 50 jaar na de dood van René Magritte, brengt het Magritte Museum een uniek bier uit ter ere van dé grote Belgische surrealist!
Het Magritte Museum sloeg de handen in elkaar met de Brasserie de la Senne om een 100% Belgisch en surrealistisch bier te ontwikkelen. Het is de eerste keer dat een kunstmuseum een bier brouwt waarvan het concept nauw aanleunt bij het oeuvre van René Magritte.
Het resultaat is surrealistisch: het is een witbier, maar dan donker van kleur! Het uniek recept vertoont het typische smakenpalet van een witbier (fris, licht, met aroma’s van citrusvruchten en tarwe), maar het ziet er uit als bruin bier.
Dit concept weerspiegelt perfect de fascinerende wereld van Magritte die – in zijn kunst – dag en nacht, schaduw en licht, zichtbaar en onzichtbaar steeds combineert (zoals in zijn bekende schilderijen Het rijk der lichten of De Terugkeer).
De kunstenaar had deze knipoog wellicht ook gewaardeerd. Zelf bezocht hij regelmatig met zijn vrienden het café Het Goudblommeke in Papier of versloeg ze bij het schaken in de Greenwich.
Vanaf 1 oktober 2017, zullen de flessen bier (33cl), in beperkte oplage, uitsluitend te verkrijgen zijn in het Museum Café of in de Magritte Shop van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België.


Magritte in a Sky with Stars

Op 8 september nemen de dichters Planetarium over en slaan ze aan het experimenteren in het kader van het festival “Brussels Poetry Fest”.
Programma:
- Trio Qotob: Entity: pré CD release.
- Un universe infini: Joy Slam (BE).
- Magritte: Kat Georges (NYC) & Peter Carlaftes (NYC).
- La terre tourne: Laurence Vielle (BE-CH) & Catherine Graindorge (BE)
Brussels Poetry Fest is een niche festival, volledig gewijd aan de hedendaagse avant-garde, dat de dialoog aangaat met de mainstream.
Tijdens het 4e Brussels Poetry Fest komt de crème de la crème van de internationale poëziescene vier dagen lang experimenteren op nieuwe en ongewone plaatsen. Inspiratie voor deze editie is het werk van René Magritte en zijn La Trahison des Images.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/20170906_Planetarium_nl.pdf


Voortaan hebben jongeren gratis toegang tot de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis!

Jongeren in contact brengen met kunst, cultuur en wetenschap is cruciaal voor hun ontwikkeling tot mondige burgers. Tegelijk is het voor scholen financieel niet altijd haalbaar culturele uitstappen voor de leerlingen te organiseren. Daarom hebben de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis, met het akkoord van hun beheercommissie en van de staatssecretaris van Wetenschapsbeleid Zuhal Demir, beslist om vanaf dinsdag 5 september gratis toegang te verlenen tot de vaste collecties aan alle personen jonger dan 19 jaar, zowel bij een individueel bezoek als bij een bezoek in groepsverband. Dit geldt dus tevens voor schoolgroepen. Ook aan personen met een handicap en hun eventuele begeleider wordt (op vertoon van een kaart) gratis toegang verleend.
Daarnaast zijn de toegangsprijzen tot de vaste museumcollecties opgetrokken tot de meer marktconforme internationale standaarden (10 € i.p.v. 8 € voor volwassen bezoekers in het Jubelparkmuseum en het Muziekinstrumentenmuseum, 7 € i.p.v. 5 € in de Hallepoort). Ook de tarieven voor een rondleiding werden licht verhoogd. De Koninklijke Musea proberen voortdurend de best mogelijke dienstverlening aan hun bezoekers te verzekeren.
De Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis bestaan uit het Jubelparkmuseum, het Muziekinstrumentenmuseum, de Hallepoort en de Musea van het Verre Oosten in Laken (die momenteel gesloten zijn voor renovatiewerken).


Pre-announcement ESS Call for Round 10 Question Module Design Teams

The European Social Suvrey ERIC is pleased to pre-announce the ‘Call for multi-national teams of researchers to submit applications for modules of questions to be fielded as part of Round 10 of the European Social Survey (ESS)’. Applications for both new and repeat modules will be invited.
The call for Round 10 QDTs will formally open by mid-October 2017. Provisional details and timings are available from our website http://www.europeansocialsurvey.org/about/singlenew.html?a=/about/news/essnews0032.html


Over deze website

Persoonsgegevens

© 2018 POD Wetenschapsbeleid