Onderzoeksproject DR/82 (Onderzoeksactie DR)
Beschrijving van het project
Het interdisciplinaire CRYPTODRUG-team brengt de Belgische betrokkenheid bij de handel in illegale drugs op marktplaatsen op een anoniem deel van het internet in kaart. Deze 'cryptomarkten' kunnen in hun modaliteiten worden vergeleken met eBay of Amazon, behalve dat deze markten ook handel in illegale goederen toestaan. De belangrijkste categorie van deze goederen bestaat uit illegale drugs.
Het CRYPTODRUG-onderzoeksproject wordt gefinancierd door het Federaal Wetenschapsbeleid. Het project wordt uitgevoerd onder coördinatie van prof. dr. Colman van de Universiteit Gent, UCLouvain, en ondersteund door University College Ghent, en het bestaat uit drie fasen.
Allereerst worden de verkopers op deze anonieme markten op het darknet onderzocht. Het team heeft maandelijkse 'momentopnamen' gemaakt van twee van de grootste markten gedurende een periode van vijf maanden, specifiek kijkend naar diegenen die hun producten vanuit België versturen. Dit gebeurde via een proces van 'scraping' en 'parsing', waarbij een deel van de inhoud van een webpagina wordt gedownload en in databases wordt geplaatst. Met deze gegevens is het mogelijk om een longitudinale analyse uit te voeren van de inhoud van deze platforms.
Dit betekent dat de veranderingen in de loop van de tijd in het Belgische aanbod zullen worden gemeten – dit zal worden vergeleken met bestaande kennis over het aanbod in de regio en ook wereldwijd. Het team zal onderzoeken welke Belgische producten op deze markten de overhand hebben, wat de omvang en het succes is van de verkopers die gelinkt zijn aan België, en welke groeipatronen er zijn in de Belgische darknet-drugshandel. Naast de kwantitatieve meting zal het team ook een kwalitatieve beoordeling maken van de profielen van de Belgische verkopers om eventuele gemeenschappelijke typologieën of ongewone elementen te onderscheiden.
De tweede fase, die begin juni 2019 van start gaat, heeft Belgische kopers op deze platforms als onderzoeksobject. Momenteel is er een kenniskloof wat betreft de rol die deze markten spelen in de drugscarrière van gebruikers, en dit is wat het team zal proberen te verduidelijken. Gebruiken kopers meer, minder of verschillende drugs vanwege de toegang tot deze markten? Hoe beïnvloedt het kopen van drugs op het darknet hun kennis over stoffen die ze nemen? Wat betekent de mogelijkheid van het aankopen via deze markten voor risicogerelateerd gedrag?
Kopers worden benaderd via online fora die zich bezighouden met drugsgebruik, en via andere relevante online groepen. Ze worden gevraagd om een anonieme enquête in te vullen over hun drugsgebruik in de loop van de tijd, en over het mechaniek van de markten waarop ze hun goederen online kopen. Specifieke aandacht zal worden besteed aan variabelen in de drugscarrière, zoals frequentie, intensiteit, escalatie, overschakeling, uitbreiding, vervanging en herstel van drugsgebruik. Daarna zullen ze worden uitgenodigd voor anonieme semi-gestructureerde interviews. De interviews zullen worden gebruikt om het CRYPTODRUG-team te helpen bij het verhelderen van anomalieën die uit de enquêtes naar voren komen, en om meer inzicht te krijgen in de motivaties en ervaringen van deze individuen die kopen op het darknet. Er zal een vergelijking worden gemaakt met hun eerdere betrokkenheid bij offline drugsmarkten, indien aanwezig.
Sinds de opkomst van deze markten is er een gestage groei van verkocht volume en activiteit. Het ecosysteem van de cryptomarkten is veerkrachtig gebleken, ondanks politie-interventies en ook sabotagedaden vanuit de online darknetgemeenschap zelf. De derde fase van het project bestaat daarom uit een reeks acties om de resultaten te verspreiden onder de relevante actoren. Het bewijs dat het project biedt zal worden gebruikt om discussies tussen beleidsmakers en praktijkmensen te informeren. Daarnaast is er een website in de maak voor een bredere publieke toegang tot de bevindingen. Tot slot, zowel door het presenteren op conferenties als door het publiceren van papers in wetenschappelijke tijdschriften, zullen academici kunnen voortbouwen op de conclusies van het CRYPTODRUG-project.
From the alley to the web. The rise of illicit drug trade on cryptomarkets and the involvement of Belgian buyers and vendors (CRYPTODRUG): final Report
Colman, Charlotte - Devresse, Marie-Sophie - Bronselaer, Antoon Brussels : Belgian Science Policy, 2020 (SP2876)
[Om te downloaden]
From the alley to the web. The rise of illicit drug trade on cryptomarkets and the involvement of Belgian buyers and vendors (CRYPTODRUG): summary
Colman, Charlotte - Devresse, Marie-Sophie - Bronselaer, Antoon Brussels : Belgian Science Policy, 2020 (SP2877)
[Om te downloaden]
VAN HET STEEGJE NAAR HET WEB. Belgische kopers en verkopers op drugs cryptomarkten (CRYPTODRUG): samenvatting.
Colman, Charlotte - Devresse, Marie-Sophie - Bronselaer, Antoon Brussel : Federaal Wetenschapsbeleid, 2020 (SP2878)
[Om te downloaden]
DE LA RUELLE AU WEB. Les acheteurs et vendeurs belges sur les cryptomarchés de la drogue (CRYPTODRUG): résumé
Colman, Charlotte - Devresse, Marie-Sophie - Bronselaer, Antoon Bruxelles : Politique scientifique fédérale, 2020 (SP2879)
[Om te downloaden]