NL FR EN
www.belgium.be

18-12-2021 | evenemenT

Rendez-vous met de sterren in het Planetarium

Kijk je graag naar de nachtelijke sterrenhemel maar loop je een beetje verloren tussen al die sterren? Dan zit je goed op onze rendez-vous avond. Met behulp van de oneindige mogelijkheden van de digitale sterrenprojectie, zullen we je wegwijs maken in ons prachtige universum. Droom je ervan om de diepten van de kosmos op te zoeken of wil je simpelweg wegdromen bij de mythologische verhalen van de sterrenbeelden?
Onze “Sterrengids” van de avond zal trachten ieders nieuwsgierigheid te beantwoorden.
Duur: ± 2u
Info en registratie

03-03-2022 | Opendeurdag

Opendeurdag KIK
Gefascineerd door kunst, cultuur en wetenschap?

Op de opendeurdag van het KIK ontdek je alle finesses van de erfgoedzorg: Hoe verloopt een restauratie? Wat is dendrochronologie? Hebben jullie historische foto’s uit mijn gemeente? Hoe maak je een radiografie van een schilderij? Hoe bepaal je de samenstelling van middeleeuwse verf? En hoe zie je het verschil tussen een origineel kunstwerk en een vervalsing?
Onze gepassioneerde restaurateurs, kunsthistorici, scheikundigen en fotografen laten geen vraag onbeantwoord. Geef je ogen de kost in de restauratieateliers met een ruime waaier aan kunstwerken, ontdek hoe radioactieve deeltjes de ouderdom van een object onthullen, of hoe je met ultraviolet- of infraroodlicht het onzichtbare in beeld brengt.
Info

Tentoonstellingen

Maatregelen COVID-19
Bezoek onze musea tijdens corona

TOT 31-12-2021 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Origami for Life
Installatie van Charles Kaisin

Met “Origami for Life”, een project van de Belgische ontwerper Charles Kaisin, palmen meer dan 20.000 papieren kraanvogels de grote hall van de KMSKB in. De gigantische installatie - 5m hoog en 16m lang - is een participatief kunstwerk dat het daglicht zag tijdens de eerste lockdown in maart 2020. Charles Kaisin nodigde het publiek uit om zelf origami te vouwen en naar hem op te sturen. Voor elke ingezamelde origami, boden mecenassen financiële steun aan het wetenschappelijk onderzoek in de strijd tegen Covid-19.
Lees meer

TOT 13-02-2022 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

EUROPALIA
Sporen van moderniteit

In 2021 worden een heleboel verjaardagen rond treinen gevierd: een mooie aanleiding voor EUROPALIA om een festival te wijden aan een uitvinding die de wereld danig veranderde. EUROPALIA Trains & Tracks start vanuit de impact van de trein op de maatschappij - zowel gisteren als vandaag - en werkt in verschillende artistieke disciplines rond hedendaagse thema’s als mobiliteit, duurzaamheid, technologie en tijd. De hoofdtentoonstelling van EUROPALIA 2021, die in de KMSKB wordt gepresenteerd, is gewijd aan het thema van de trein en de invloed ervan op de moderne artistieke creatie, van impressionisme tot surrealisme.
Lees meer

TOT 13-02-2022 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Fabrice Samyn
To see with ellipse

De kunst van Fabrice Samyn, doordrenkt van een duizelingwekkende poëtische kracht, slaagt erin om onze realiteit in perspectief te plaatsen en doet onze vaste waarden wankelen. Zijn oeuvre nodigt ons uit om onze verhouding tot de tijd, het heilige en het gesprokene in vraag te stellen en ons te loodsen doorheen een zintuigelijke ervaring, die zowel intiem als spiritueel is. 
Lees meer

TOT 13-02-2022 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Rachel Labastie
Remedies

De hedendaagse beeldhouwster Rachel Labastie werpt een kritische blik op de moderne maatschappij en hoe deze onze lichamen, zowel lichamelijk als geestelijk controleert en vervreemdt. Ze is een meesteres in paradoxen, voortdurend spelend met de ambivalente betekenis van vormen. Centraal in haar werk staat het gebruikte materiaal, geladen met persoonlijke en collectieve herinneringen, wat bijdraagt bij tot de sensualiteit van haar kunst.
Lees meer

13-02-2022 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Aimé Mpane
Remedies

Aimé Mpane, één van de belangrijkste kunstenaars van Afrikaanse origine van vandaag, heeft zijn blik resoluut op de toekomst gericht. Hij combineert de ruwe aspecten van de zogenaamde ‘primitieve kunsten’ – door het bewerken van hout met een bijl op een traditionele manier – waarbij hij het verleden deconstrueert om daarna de stukken terug op te bouwen, aangepast aan de hedendaagse realiteit.
Lees meer

06-03-2022 | AfricaMuseum

Mensentuin. Koloniale tentoonstellingen wereldwijd

De tentoonstelling focust op het fenomeen van mensen als ‘levende tentoonstellingsobjecten’. De expositie bevat uitzonderlijke beelden en documenten die soms nooit eerder werden tentoongesteld. Het museum nodigt de bezoekers uit om na te denken over de impact van mensentuinen. De aandacht gaat uit naar de Congolese ‘namaakdorpen’ die te zien waren in Tervuren, alsook in Antwerpen (1885 en 1894) en Brussel (1958), maar ook naar andere mensentuinen die wereldwijd werden georganiseerd om personen uit alle werelddelen tentoon te stellen. Sommigen overleefden hun aanwezigheid in het westen niet.
Lees meer

TOT 29-05-2022 | Museum Kunst & Geschiedenis

Before Time Began
Aboriginal kunst uit Australië

De Aboriginal wereld is wonderlijk en boeiend, vol geheimen voor niet-ingewijden. De eerste inwoners van Australië zijn de erfgenamen van de oudste ononderbroken cultuur ter wereld, die tot 65.000 jaar terug zou gaan. Hoe rijk ook, deze cultuur vond geen uiting in bouwwerken, geschreven teksten of verplaatsbare kunstwerken. Eeuwenoude kennis van het land werd en wordt tot vandaag van generatie op generatie, uitsluitend via mondelinge overlevering, tijdens rituelen en ceremonies doorgegeven. In deze kennis staat het concept van de Droom centraal.
Lees meer

TOT 07-08-2022 | Museum voor Natuurwetenschappen

T. rex
Alles wat je altijd al wou weten over Tyrannosaurus rex.

Vergeet beelden, films en mythes! Deze tentoonstelling laat je live kennismaken met dit fascinerende dier. Zodra je binnenkomt, sta je oog in oog met een vrouwelijke T. rex van 67 miljoen jaar oud. Haar naam is Trix en ze verwelkomt je... in aanvalspositie! Haar skelet (een 3D-print van hoge wetenschappelijke kwaliteit) is absoluut verbluffend. Paleontologen groeven haar op in Montana (VS) en onderzochten haar gefossiliseerde botten en de gesteenten waarin ze is gevonden. Ontdek al spelend en al luisterend in welk tijdperk Trix leefde, wat ze at, hoe ze aan haar verwondingen kwam en hoe oud ze was toen ze stierf.
Lees meer

Tot 04-12-2022 | Hallepoort

Magical Theatres

Papiertheater, miniatuurtheater, tafeltheater, … ooit was het een bron van vermaak voor jong en oud. Nu is het amper nog gekend. De tentoonstelling « Magical Theatres » laat de magische wereld van deze kleine theaters met hun kleurrijke decors en papieren acteurs herleven. De Hallepoort opent de deuren naar een wereld vol verhalen: van de drama’s van Shakespeare tot de sprookjes van de gebroeders Grimm.
Lees meer...

Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Bruegel. The Originals
De meesterwerken van Pieter Bruegel de Oude in de KMSKB

Ter gelegenheid van de 450e sterfdag van Pieter Bruegel de Oude, vieren de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten de grote renaissance meester met verschillende projecten.
In het Old Masters Museum, bewonder je de originele schilderijen van deze briljante kunstenaar en sta je oog in oog met een veelheid aan personages – soms eigenaardig, soms herkenbaar, maar stuk voor stuk meesterwerkjes.
Ontdek ook Bruegels genie aan de hand van een twaalftal werken van zijn zonen en navolgers.
Lees meer

- Toekomstige tentoonstelling -
Van 22-05-2022 TOT 31-08-2022 | KBR & MIM

Toots 100. The Sound of a Belgian Legend

Op 29 april 2022 zou Toots Thielemans 100 jaar zijn geworden. Dit ketje uit de Marollen was een uitmuntend gitarist en een van de beste mondharmonicaspelers ter wereld. Hij speelde op podia over de hele wereld. Internationale sterren als Quincy Jones, Peggy Lee en Sting stonden in de rij om met hem samen te werken. Maar hoe ver zijn internationale faam ook reikte, Toots bleef een Belg in hart en nieren. ‘Toots 100. The Sound of a Belgian Legend’ is een eerbetoon aan Toots, in zijn thuisstad Brussel.
Lees meer...

Virtuele tentoonstellingen

Belspo

Geboorte, de virtuele tentoonstelling van Belspo
Wetenschap en Cultuur in het Koninklijk Paleis

De editie 2020 van de tentoonstelling Wetenschap en Cultuur in het Koninklijk Paleis kan jammer genoeg niet plaatsvinden in situ. Belspo bedacht evenwel een alternatief maar origineel parcours, én aangepast aan de omstandigheden, doorheen een virtuele tentoonstelling.
En waarom ook niet? De Federale Wetenschappelijke Instellingen bieden een parcours aan doorheen een selectie van kunstwerken, voorwerpen of films met als thema "Geboorte". Ze worden daarin gevolgd door Sciensano, CINEMATEK, het Nationaal Geografisch Instituut (NGI) en twee departementen van Belspo.

Via de virtuele tentoonstelling Geboorte bieden de Federale Wetenschappelijke Instellingen (FWI) het grote publiek de mogelijkheid een ruim themakader te verkennen, waaronder kunstwerken, natuurspecimens en -fenomenen, wetenschappelijke onderzoeksonderwerpen en archiefdocumenten of -foto's.
Het thema geboorte en oorsprong in ruime zin is een terugkerend thema bij heel wat onderzoekers werkzaam op soms sterk uiteenlopende vakgebieden, onder andere bij astrofysici, historici, archeologen, biologen, artsen, geologen en paleontologen. Vanop hun respectieve vakgebied bekijken zij het thema geboorte vanuit hun eigen specifieke gezichtshoek. Hoe zijn het heelal, de hemel en de aarde ontstaan? Hoe komt een levend wezen tot leven? Hoe ontstaan natuurfenomenen? Welke culturele praktijken zijn geassocieerd aan de geboorte en hoe ze begrijpen? Waarom worden documenten als geboortebewijzen bewaard?
Lees meer

Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

De KMSKB nodigen zichzelf uit bij u thuis en helpen u de isolatie een beetje te ontsnappen! Ontdek hier, alleen of met heel de familie, alles wat u nodig heeft voor een virtuele reis doorheen de kunstgeschiedenis.
> Fine Arts at Home

Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium

Het KIK biedt u de mogelijkheid om alle werken van Jan Van Eyck in hoge resolutie te ontdekken, evenals een collectie van meer dan 700.000 foto's van het Belgische culturele erfgoed met vrije toegang.
BALaT, onze online databank
Ontdek het œuvre van Jan Van Eyck online

Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis

Het KMKG nodigt u uit om de collectiestukken te verkennen.
Meesterwerken online

Muziekinstrumentenmuseum (MIM)
Neem alvast een kijkje en ontdek van achter uw scherm de rijkdom die we graag met u delen
> Een virtueel bezoekje aan het MIM

Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen

Als jij niet naar ons Museum kunt komen, dan brengen zij het museum toch gewoon naar jou!
NaturalsciencesAtHome

AfricaMuseum

Dat museumcollecties digitaliseren van groot belang is, is alleen nog maar duidelijker geworden tijdens de sluiting van musea door de COVID-19-pandemie.
Museumcollecties in 2D+ en 3D
Bekijk een reeks van 27 collecties rond uiteenlopende geschiedkundige en cultureel antropologische thema's.
De collectie in de kijker
Dwaal mee rond in de labo’s, bureaus en archieven van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika om de wetenschappers die hier werken te ontmoeten.
AfricaMuseum Podcast

Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie

In plaats van onze omgeving aan te passen, zijn we vandaag verplicht om onszelf aan te passen. Voor de duur van de lockdown past het koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie haar slogan aan van "Science between Heaven and Earth" (wetenschap tussen hemel en aarde) naar "Science between Heaven and Home" (wetenschap tussen hemel en thuis). We delen met u de kleine dingen die onze dagen opfleuren in onze nieuwe leven- en werkroutines.
Science between heaven and home (wetenschap tussen hemel en thuis)

KBR

Alle e-bronnen en gedigitaliseerde collecties van KBR nu van thuis uit raadpleegbaar
- Alle gedigitaliseerde kranten en tijdschriften zijn nu volledig te doorzoeken op afstand.
- Ook de elektronische bronnen kunt u voortaan overal raadplegen.
- Meer dan 70.000 gedigitaliseerde erfgoeddocumenten online beschikbaar in Belgica.
- Mogelijkheid tot digitaliseren op aanvraag en uitgebreide scancapaciteit.
Lijst met alle beschikbare e-bronnen

DIGIT Digitaliseringsprogramma van het Federaal Wetenschapsbeleid

Het is van het grootste belang het rijke cultureel en wetenschappelijk erfgoed van België te bewaren en die kostbare troeven te onthullen voor onderzoekers en het grote publiek.
De collecties verkennen