NL FR EN
www.belgium.be

Kalender van de Belspo vergaderingen

Voor meer informatie over de officiële kalender van de vergaderingen van het Belgische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie die door BELSPO en eventuele partners worden geleid.
Meer informatie...

11-04-24 | Brain-be 2.0

Webinar
Inleiding tot Belgische Index van Meervoudige Deprivatie (BIMD)
 

Met veel plezier nodigen we u uit op Sciensano’s nieuwe webinar over de Belgische Index van Meervoudige Deprivatie (BIMD), een nieuwe tool die een overzicht geeft van sociale kwetsbaarheid in België. De BIMD integreert zes domeinen — onderwijs, werkgelegenheid, inkomen, huisvesting, criminaliteit en gezondheid — om een genuanceerd inzicht te krijgen in de maatschappelijke uitdagingen. Deze webinar wordt georganiseerd in het Engels.
Meer informatie...

06-05-24 | Brain-be 2.0

SEAD concluding symposium
Sustainable employment in the age of digitalisation 

On Monday the 6th of May 2024 in the afternoon, the SEAD consortium organises a concluding symposium as the culmination of four years of research on digitalisation in the Belgian labour market and the associated opportunities and threats for sustainable work.
The main findings of the project will be presented and the research team will engage in a debate with stakeholders and the audience on topics such as changing occupations, work intensification and the platform economy. A detailed programme will be communicated in the coming weeks.
Make sure not to miss this event and register.
When? 6th of May 2024 (12h until 16h30, including lunch)
Where? U-Residence, VUB campus, Brussels
Who? Everyone interested in the effects of digitalisation on employment, job quality and labour market (outcomes)
What? Presentation of key findings from the SEAD project + a panel discussion on related policy-relevant topics
Meer informatie...

Tentoonstellingen

tot 14-04-24 | KONINKLIJKE MUSEA VOOR KUNST EN GESCHIEDENIS

Josef Hoffmann
In de ban van schoonheid

Deze retrospectieve tentoonstelling beoogt een dieper inzicht te bieden in de idealen van Hoffmann en de evolutie hiervan.
Weense architect en ontwerper Josef Hoffmann (1870-1956) reisde in oktober 1955 naar Brussel ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van het Stoclet Huis, een ontwerp dat bekend raakte als ‘paleis’ en dat zijn leven en carrière een nieuwe wending gaf. De hardnekkige mythe rond dit gebouw, maar ook de uitzonderlijke productcultuur die voortvloeide uit het vakmanschap van de Wiener Werkstätte (Weense ateliers), beheersen tot op vandaag de studie van zijn werk. De tentoonstelling tracht een breder perspectief te bieden door het kunstenaarschap van Hoffmann te belichten en, voor het allereerst in België, de ontwikkeling hiervan in de loop van zestig jaar productie.
Lees meer...

tot 02-06-24 | KBR

James Ensor. Inspired by Brussels

Ensor en Oostende. Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar wist u dat ook Brussel een cruciale rol speelde in hoe Ensor zich als kunstenaar ontwikkelde? In de tentoonstelling ‘James Ensor. Inspired by Brussels’ ontdekt u hoe de stad Ensors eigenzinnige en kenmerkende beeldtaal mee heeft gevormd. Duik van 22 februari tot en met 2 juni 2024 in de imaginaire wereld van een van de grootste Belgische kunstenaars. Ontdek schilderijen en grafisch werk op een plek waar Ensor tijdens zijn Brusselse jaren vaak vertoefde: het Paleis van Karel van Lotharingen. Deze expo is een samenwerking met de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België.
Lees meer...

tot 21-07-24 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten

IMAGINE!
100 Years of International Surrealism

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België openen IMAGINE!, een uitzonderlijke reizende tentoonstelling die in nauwe samenwerking met het Centre Pompidou (Parijs) ontstond.
Van Max Ernst tot Giorgio de Chirico, Salvador Dalí, Joan Miró, Jane Graverol, Dorothea Tanning, Man Ray, Leonor Fini: ontdek de poëzie van ‘s werelds beroemdste surrealistische kunstenaars aan de hand van thema's als de droom, het labyrint, de metamorfose, het onbekende en het onderbewuste.
Lees meer...

tot 25-08-24 | MUSEUM voor Natuurwetenschappen

GIANTS een reuzenkans om je klein te voelen

Smilodon, Paraceratherium, Megatherium … Ze leefden na de dinosauriërs. Ken jij ze?
66 miljoen jaar geleden veroorzaakte een meteorietinslag het uitsterven van talloze diersoorten: dinosauriërs, plesiosauriërs, mosasauriërs en vele andere. Dit creëerde kansen voor sommige van de kleine dieren die tot dan toe in de schaduw van de grote jongens hadden geleefd! Ze diversifieerden en sommige werden zelfs gigantisch groot. Met GIANTS kan je terugkeren in de tijd, van het Paleogeen tot het Kwartair. Ontmoet elf spectaculair grote dieren zoals Otodus megalodon, de machtigste haai die ooit heeft bestaan, en Gigantopithecus blacki, de Aziatische aap zo groot als drie orang-oetans.
Lees meer...

tot 29-09-24 | AFRICAMUSEUM

ReThinking Collections

Hoe kunnen we de oorsprong van collecties achterhalen? Hoe kijken we er vandaag naar? En wat is hun toekomst, binnen en buiten de muren van musea?
ReThinking Collections is een nieuwe tijdelijke tentoonstelling over herkomstonderzoek. De collecties in het AfricaMuseum werden voor het grootste deel verworven tijdens de koloniale periode in de huidige DR Congo. Herkomstonderzoek en het daarmee verbonden thema van restitutie krijgen steeds meer aandacht in maatschappelijke en politieke debatten.
De tentoonstelling toont de soms complexe realiteit van herkomstonderzoek. Uiteenlopende en soms onverwachte collecties komen aan bod, waarbij ongemakkelijk erfgoed niet uit de weg wordt gegaan. Daarnaast verkent het museum nieuwe inzichten en toekomstperspectieven om met koloniale collecties om te gaan.
Lees meer...

Virtuele tentoonstellingen

Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

De KMSKB nodigen zichzelf uit bij u thuis! Ontdek hier, alleen of met heel de familie, alles wat u nodig heeft voor een virtuele reis doorheen de kunstgeschiedenis.
> Museum@Home

Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium

Het KIK biedt u de mogelijkheid om alle werken van Jan Van Eyck in hoge resolutie te ontdekken, evenals een collectie van meer dan 700.000 foto's van het Belgische culturele erfgoed met vrije toegang.
BALaT, onze online databank
Ontdek het œuvre van Jan Van Eyck online

Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis

Het KMKG nodigt u uit om de collectiestukken te verkennen.
Meesterwerken online

Muziekinstrumentenmuseum (MIM)
Neem alvast een kijkje en ontdek van achter uw scherm de rijkdom die we graag met u delen
> Een virtueel bezoekje aan het MIM

Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen

Verken het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen vanuit je zetel.

Bezoek de zalen in streetview op Google Arts & Culture  en wandel door onze galerij Levende Planeet .
Luister naar de podcast/audiogids  over de Galerij van de Dinosauriërs  .
Doorzoek onze collecties .
Maak kennis met het werk van onze wetenschappers op ons YouTube-kanaal  .

AfricaMuseum

Dat museumcollecties digitaliseren van groot belang is, is alleen nog maar duidelijker geworden tijdens de sluiting van musea door de COVID-19-pandemie.
Museumcollecties in 2D+ en 3D
Bekijk een reeks van 27 collecties rond uiteenlopende geschiedkundige en cultureel antropologische thema's.
De collectie in de kijker
Dwaal mee rond in de labo’s, bureaus en archieven van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika om de wetenschappers die hier werken te ontmoeten.
AfricaMuseum Podcast

KBR

Alle e-bronnen en gedigitaliseerde collecties van KBR nu van thuis uit raadpleegbaar
- Alle gedigitaliseerde kranten en tijdschriften zijn nu volledig te doorzoeken op afstand.
- Ook de elektronische bronnen kunt u voortaan overal raadplegen.
- Meer dan 70.000 gedigitaliseerde erfgoeddocumenten online beschikbaar in Belgica.
- Mogelijkheid tot digitaliseren op aanvraag en uitgebreide scancapaciteit.
Lijst met alle beschikbare e-bronnen

DIGIT Digitaliseringsprogramma van het Federaal Wetenschapsbeleid

Het is van het grootste belang het rijke cultureel en wetenschappelijk erfgoed van België te bewaren en die kostbare troeven te onthullen voor onderzoekers en het grote publiek.
De collecties verkennen