NL FR EN
www.belgium.be

04-12-2022 | Hallepoort

Sinterklaas

De Sint is terug in het land! En naar goede gewoonte opent hij de deuren van zijn kasteel voor al wie zoet was. Je kan hem niet missen: gewoon de trap op en dan de eerste deur links. Daar zit hij op zijn troon voor de grote haard, gezellig! En als je even moet wachten, kan je het prachtige oude speelgoed bekijken dat zijn helpers speciaal voor de gelegenheid zullen bovenhalen. Ten slotte krijg je nog wat lekkers mee naar huis.
Meer informatie... 

04-12-2022 | Hallepoort

Open ATELIER Ouvert

Ken je de avonturen van de Gelaarsde Kat, Aladdin of Doornroosje? Zowat 100 geleden voerden kinderen deze en andere verhalen op in hun eigen woonkamers. Geen televisie of tablet voor deze jongens en meisjes, nee: met schaar, lijm en papier bouwden ze samen met hun ouders de meest fantastische theatertjes en ander speelgoed. En nu is het aan jou! Elke eerste zondag van de maand kan je aanschuiven aan de open ATELIER ouvert-tafel waar een museumdocent je uitdaagt zelf speelgoed te maken met papier, karton, vilt, verf en noem maar op. Elke maand doen we wat anders.
Meer informatie... 

08-12-2022 | PLANETARIUM

ESO Belgian Day

This year, The European Southern Observatory (ESO) celebrates its 60th anniversary. On this occasion, an ESO Belgian Day is organized at the Planetarium of the Royal Observatory of Belgium on Thursday 8 December 2022.
The event will bring together astronomers, ESO representatives, master and engineer students, industries and general public in a day and evening long series of talks, networking opportunities, streaming and live presentations.
Meer informatie... 

09-12-2022 | Museum Kunst & Geschiedenis

Antony Gormley & Diana Campbell in conversatie

Het Museum Kunst & Geschiedenis nodigt Antony Gormley uit als eerste spreker van de Art & History Lectures. Deze nieuwe lezingenreeks wil vooraanstaande internationale kunstenaars en onderzoekers een podium geven om hun ideeën over en kijk op kunst en geschiedenis te delen.
Voor zijn lezing in het museum zal Antony Gormley in gesprek gaan met Diana Campbell, hoofdcurator van Dhaka Art Summit en artistiek directeur van de Samdani Art Foundation in Bangladesh.
Meer informatie... 

Tentoonstellingen

TOT 15-01-2023 | museum kunst en geschiedenis

Shin hanga - De nieuwe prenten van Japan (1900-1960)

De tentoonstelling Shin hanga   brengt zo’n 220 prenten uit twee Nederlandse privéverzamelingen, naast schetsen, proefdrukken en prenten uit de verzameling van de kleinzoon van uitgever Watanabe. Deze bruiklenen worden vervolledigd door een selectie Shin hanga prenten uit de rijke verzameling van het Museum Kunst & Geschiedenis.
Shin hanga (letterlijk vertaald : ‘nieuwe prentkunst’) is een vernieuwingsbeweging van de Japanse traditionele  prentkunst (ukiyo-e) in het begin van de 20ste eeuw. Uitgever Watanabe Shōzaburō (1885-1962) stelde vast dat de productie van houtsneden achteruit ging door de concurrentie van nieuwe, geïmporteerde technieken zoals de fotografie of de lithografie. Hij werd de grootste promotor van de beweging. Hij omringde zich met kunstenaars wier ontwerpen hij produceerde met de traditionele houtdruktechnieken.
Lees meer

12-02-2023 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Miradas de Mujeres – Isabelle de Borchgrave X Frida Kahlo

Miradas de Mujeres (De vrouwelijke blik) zet de kijk van kunstenares Isabelle de Borchgrave op Frida Kahlo in de verf. Miradas de Mujeres gaat over een dialoog tussen twee vrouwen die elkaar nooit ontmoet hebben: de ene werd immers geboren kort voor de andere stierf. Beiden delen echter de liefde voor stoffen, motieven en kleuren; de toeschouwer krijgt een vrouwelijke standpunt over de maatschappelijke rol van de kunstenaar.
Isabelle de Borchgrave heeft bijna drie jaar gewerkt aan Miradas de Mujeres, een met de hand geschilderd titanenwerk. Met meer dan vier kilometer papier en karton creëerde zij jurken, tapijten, meubels, bomen en andere elementen waarmee ze de heel bijzondere wereld van Frida Kahlo en haar huis, Casa Azul (Het Blauwe Huis), heeft herschapen.
Lees meer

12-02-2023 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Jean-Pierre Ghysels

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België wijden een tentoonstelling aan Jean-Pierre Ghysels (Ukkel, 1932), een Belgische beeldhouwer die leerling was van Zadkine aan de Académie de la Grande Chaumière in Parijs. De tentoonstelling biedt het publiek de gelegenheid kennis te maken met een reeks beeldhouwwerken die vervaardigd zijn uit de twee favoriete materialen van de kunstenaar, geslagen koper en brons. Ook al zijn deze werken klein van formaat, verrassen ze ons door hun monumentaliteit en sensualiteit.
Lees meer

TOT 22-02-2023 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Picasso & Abstraction

In nauwe samenwerking met het Musée national Picasso-Paris, wijden de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België komend najaar een unieke tentoonstelling aan Pablo Picasso (1881-1973). De twee instellingen ontcijferen een nooit eerder onderzocht thema: voor de allereerste keer zal Picasso’s relatie met de abstracte kunst worden belicht aan de hand van meer dan honderdtwintig uitzonderlijke werken. De tentoonstelling behandelt de grote etappes die de link leggen tussen Picasso’s werk en de abstracte kunstgeschiedenis. Zij toont de eerste kubistische experimenten van 1907, uitgevoerd in de marge van Les Demoiselles d'Avignon, tot zijn latere werk op de grens van de action painting. Deze verrassende relatie, die bestaat uit kleine stappen vooruit, terugtrekken en achteruit, komt aan bod in het subtiele chronologische en thematische verloop van de tentoonstelling. Deze onthult de slingerbeweging van de kunstenaar tussen de abstractie en het figuratieve door de decennia heen.
Lees meer

tot 22-02-2023 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Prune Nourry
Erogene Amazone

In het Forum van de Koninklijke Musea zal een monumentaal werk te zien zijn van de multidisciplinaire kunstenares Prune Nourry (Parijs, 1985), een rijzende ster in de internationale hedendaagse kunst. L'Amazone Érogène (Arc) (2020), dat in 2021 voor het eerst te zien was in de Bon Marché Rive Gauche Paris, is een werk dat rechtstreeks verband houdt met haar persoonlijke strijd tegen borstkanker en is geïnspireerd op de mythologische figuur van de Amazones. Naast deze imposante installatie heeft Prune Nourry zaal 54, in de afdeling Old Masters, overgenomen om een selectie werken te presenteren die de omvang van haar talent laten zien.
Lees meer

TOT 05-03-2023 | Africa museum

Europa, Oxalá

Europa, Oxalà toont het werk van 21 Europese kunstenaars en intellectuelen wier familie afkomstig is uit de voormalige kolonies. Deze ‘kinderen van keizerrijken’, geboren en getogen in een postkoloniale context, stellen een reflectie voor over hun erfgoed, herinnering en identiteit. Hun ouders en grootouders zijn geboren en woonden in Congo, Angola, Guinee, Benin, Algerije en Madagaskar, en deze kunstenaars hebben niet alleen de stemmen, geluiden en gebaren geërfd, maar ook de beelden en herinneringen van hun oorspronkelijke culturen, het uitgangspunt voor uitgebreide research in historische archieven. Als een gevolg daarvan leiden hun artistieke producties tot een originele benaderingswijze van racisme, de dekolonisatie van de kunsten en de deconstructie van het koloniale denken. De manier waarop sommige van hen hedendaagse taal en traditionele procedés combineren, vormt een essentiële bijdrage tot het hedendaagse Europa. 
Lees meer

TOT 04-06-2023 | HALLEPOORT

Magical Theatres

Papiertheater, miniatuurtheater, tafeltheater, … ooit was het een bron van vermaak voor jong en oud. Nu is het amper nog gekend.
De tentoonstelling « Magical Theatres » laat de magische wereld van deze kleine theaters met hun kleurrijke decors en papieren acteurs herleven.
De Hallepoort opent de deuren naar een wereld vol verhalen: van de drama’s van Shakespeare tot de sprookjes van de gebroeders Grimm.
Lees meer

TOT 30-07-2023 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Onze verzameling in vraag

In het kader van de campagne Museum in questions die in het najaar van 2021 van start ging, willen de KMSKB deelnemen aan het debat over actuele maatschappelijke kwesties. Twee tentoonstellingszalen contextualiseren twee brandende thema's voor musea in de hele wereld: door een wetenschappelijk licht te werpen op enerzijds de vragen rond kolonialisme en diversiteit en anderzijds op de problematiek van de restitutie van cultuurgoederen die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden geroofd, willen de Koninklijke Musea een laboratorium voor reflectie zijn dat ons in staat stelt deel te nemen aan de constructie van het museum van morgen, door de nadruk te leggen op wat wetenschappelijk onderzoek, de fundamentele opdracht van het museum, kan bijdragen aan het hedendaagse debat.
Lees meer...

TOT 13-08-2023 | Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen

Luminopolis

Ga de uitdagingen aan met je team en leer alles over licht in een originele speltentoonstelling.
Wat is licht? Welke invloed heeft het op ons leven? Hoe dirigeert licht het ritme van alledag? Los de raadsels op en onthul de mysteries. Tik-tak-tik-tak... de tijd raakt op, de klok tikt door! Kom je als winnaar uit de tentoonstelling? Het is nu aan jou...
Licht gedraagt zich als een golf en een deeltje. Het is zichtbaar of onzichtbaar, gekleurd of niet. Het licht zorgt ervoor dat we kunnen zien, het geeft ritme aan ons leven, en is een levensbron voor fauna en flora.
LUMINOPOLIS belicht het verband tussen licht en leven, en nodigt je uit om na te denken over het belang van licht in onze samenleving. In deze originele speltentoonstelling wordt het licht in al zijn aspecten onthuld: fysisch, biologisch, technisch en sociologisch. 
Lees meer

Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Bruegel. The Originals
De meesterwerken van Pieter Bruegel de Oude in de KMSKB

Ter gelegenheid van de 450e sterfdag van Pieter Bruegel de Oude, vieren de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten de grote renaissance meester met verschillende projecten.
In het Old Masters Museum, bewonder je de originele schilderijen van deze briljante kunstenaar en sta je oog in oog met een veelheid aan personages – soms eigenaardig, soms herkenbaar, maar stuk voor stuk meesterwerkjes.
Ontdek ook Bruegels genie aan de hand van een twaalftal werken van zijn zonen en navolgers.
Lees meer

Virtuele tentoonstellingen

BELSPO

Onze toekomst veiligstellen
Wetenschap & Cultuur in het Koninklijk Paleis 2022

Onder de titel "Onze toekomst veiligstellen" toont de expo van elke partner een kunstwerk, een artefact, een wetenschappelijk instrument of een model dat symbool staat voor de doelstellingen van deze instellingen om te streven naar een betere toekomst. Daarnaast wordt de opdracht van elke instelling afzonderlijk in het licht gesteld aan de hand van een reeks foto’s, met de bedoeling het grote publiek te wijzen op de belangrijke rol van het Belgische wetenschapsbeleid op nationaal en internationaal vlak.
Lees meer...

Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

De KMSKB nodigen zichzelf uit bij u thuis en helpen u de isolatie een beetje te ontsnappen! Ontdek hier, alleen of met heel de familie, alles wat u nodig heeft voor een virtuele reis doorheen de kunstgeschiedenis.
> Fine Arts at Home

Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium

Het KIK biedt u de mogelijkheid om alle werken van Jan Van Eyck in hoge resolutie te ontdekken, evenals een collectie van meer dan 700.000 foto's van het Belgische culturele erfgoed met vrije toegang.
BALaT, onze online databank
Ontdek het œuvre van Jan Van Eyck online

Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis

Het KMKG nodigt u uit om de collectiestukken te verkennen.
Meesterwerken online

Muziekinstrumentenmuseum (MIM)
Neem alvast een kijkje en ontdek van achter uw scherm de rijkdom die we graag met u delen
> Een virtueel bezoekje aan het MIM

Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen

Als jij niet naar ons Museum kunt komen, dan brengen zij het museum toch gewoon naar jou!
NaturalsciencesAtHome

AfricaMuseum

Dat museumcollecties digitaliseren van groot belang is, is alleen nog maar duidelijker geworden tijdens de sluiting van musea door de COVID-19-pandemie.
Museumcollecties in 2D+ en 3D
Bekijk een reeks van 27 collecties rond uiteenlopende geschiedkundige en cultureel antropologische thema's.
De collectie in de kijker
Dwaal mee rond in de labo’s, bureaus en archieven van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika om de wetenschappers die hier werken te ontmoeten.
AfricaMuseum Podcast

Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie

In plaats van onze omgeving aan te passen, zijn we vandaag verplicht om onszelf aan te passen. Voor de duur van de lockdown past het koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie haar slogan aan van "Science between Heaven and Earth" (wetenschap tussen hemel en aarde) naar "Science between Heaven and Home" (wetenschap tussen hemel en thuis). We delen met u de kleine dingen die onze dagen opfleuren in onze nieuwe leven- en werkroutines.
Science between heaven and home (wetenschap tussen hemel en thuis)

KBR

Alle e-bronnen en gedigitaliseerde collecties van KBR nu van thuis uit raadpleegbaar
- Alle gedigitaliseerde kranten en tijdschriften zijn nu volledig te doorzoeken op afstand.
- Ook de elektronische bronnen kunt u voortaan overal raadplegen.
- Meer dan 70.000 gedigitaliseerde erfgoeddocumenten online beschikbaar in Belgica.
- Mogelijkheid tot digitaliseren op aanvraag en uitgebreide scancapaciteit.
Lijst met alle beschikbare e-bronnen

DIGIT Digitaliseringsprogramma van het Federaal Wetenschapsbeleid

Het is van het grootste belang het rijke cultureel en wetenschappelijk erfgoed van België te bewaren en die kostbare troeven te onthullen voor onderzoekers en het grote publiek.
De collecties verkennen