NL FR EN
www.belgium.be

31-08-2022 | RV Belgica

Symposium ‘Carbon Cycling in Coastal Environments’ georganiseerd door het DEHEAT project

Het BELSPO DEHEAT-project organiseert op 31 augustus 2022 een ééndaags symposium over de koolstofcyclus in kustmilieus. Het symposium, bestrijkt een breed gamma aan onderwerpen en zal een platform zijn voor netwerking en discussies rond vragen aan de spits van de wetenschap. Het symposium wordt gehouden in het Groot Auditorium van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN).
Meer informatie, het programma en inschrijving... 

Tentoonstellingen

dEZE ZOMER tot 28-08-2022

Wetenschap & Cultuur in het Koninklijk Paleis 2022

De 15de editie van de tentoonstelling Wetenschap & Cultuur in het Koninklijk Paleis wordt voorgesteld door het Federaal Wetenschapsbeleid (BELSPO) van 23 juli tot 28 augustus.
Na een afwezigheid van twee jaar is het eindelijk weer tijd om de tien federale wetenschappelijke onderzoeks- en culturele instellingen te ontdekken in de Grote Galerij van het Koninklijk Paleis zelf ! Onder de titel "Onze toekomst veiligstellen" toont de expo dit jaar van elke partner een kunstwerk, een artefact, een wetenschappelijk instrument of een model dat symbool staat voor de doelstellingen van deze instellingen om te streven naar een betere toekomst. Daarnaast wordt de opdracht van elke instelling afzonderlijk in het licht gesteld aan de hand van een reeks foto’s, met de bedoeling het grote publiek te wijzen op de belangrijke rol van het Belgische wetenschapsbeleid op nationaal en internationaal vlak.
De tentoonstelling is gratis*, dus aarzel niet om te komen genieten van de rijkdom aan kennis en cultureel erfgoed die België te bieden heeft.
Lees meer...

* Een bezoek aan het Koninklijk Paleis is gratis maar reserveren op voorhand is verplicht. Kies een tijdslot waarbinnen je zal aankomen. We laten elke dag een beperkt aantal bezoekers toe. Reserveer hier je bezoek.

dEZE ZOMER | Museum van natuurwetenschappen

Een zomer vol activiteiten in het Museum voor Natuurwetenschappen: beleef de biodiversiteit binnen en buiten !

De hele zomervakantie lang ben je welkom in het Museum voor Natuurwetenschappen. Kom met je vrienden en familie genieten van onze activiteiten!
Mis de expo T. rex niet! De galerij Levende Planeet, een ode aan biodiversiteit. Tetrapodium en Arthropodium.
HET zomerparcours voor kinderen: Jurassic World Dominion !
Een kleurrijk parcours : BiodiversiTour, reis rond de wereld van biodiversiteit ! Ontmoet ook opnieuw jouw favoriete personnages in het parcours Croods 2 en ontdek vele andere parcours voor met verschillende themas. Dino’s spotten … met je smartphone! De audiotours « BeMyGuide », met Tine Embrechts! PaleoLAB: voor paleontologen in spe!
Lees meer...

TOT 07-08-2022 | Museum voor Natuurwetenschappen

T. rex
Alles wat je altijd al wou weten over Tyrannosaurus rex.

Vergeet beelden, films en mythes! Deze tentoonstelling laat je live kennismaken met dit fascinerende dier. Zodra je binnenkomt, sta je oog in oog met een vrouwelijke T. rex van 67 miljoen jaar oud. Haar naam is Trix en ze verwelkomt je... in aanvalspositie! Haar skelet (een 3D-print van hoge wetenschappelijke kwaliteit) is absoluut verbluffend.
Paleontologen groeven haar op in Montana (VS) en onderzochten haar gefossiliseerde botten en de gesteenten waarin ze is gevonden. Ontdek al spelend en al luisterend in welk tijdperk Trix leefde, wat ze at, hoe ze aan haar verwondingen kwam en hoe oud ze was toen ze stierf.
Lees meer

07-08-2022 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Tanya Goel

Het werk van Tanya Goel (1985, New Delhi, India) wordt gekenmerkt door een methodische aanpak waarin spontaniteit en methodisch berekende orde gelijktijdig aanwezig zijn. Haar dichte, complexe en ambitieus geschaalde werken doen denken aan de rigoureuze verkenning van abstractie en de uitvoering van een mathematisch creatieproces, spelend met de ambiguïteit die ontstaat door het delicate evenwicht tussen structuur en chaos.
Lees meer...

07-08-2022 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Christian Dotremont
Schilder-schrijver

Naar aanleiding van het honderdste geboortejaar van de dichter en schilder Christian Dotremont wijden de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten en het Archief & Museum voor Literatuur een uitzonderlijke tentoonstelling aan deze Belgische kunstenaar. Meer dan 120 werken op papier getuigen van zijn grafisch laveren tussen schrijven en schilderen.
Lees meer...

07-08-2022 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Omar Ba

Het werk van Omar Ba (1977, Senegal) kenmerkt zich door zijn raadselachtigheid en zijn grote poëtische intensiteit. Hij probeert zijn onderbewustzijn en zijn symbolische interpretatie van de werkelijkheid tot uitdrukking te brengen en staat daarmee in contrast met het gangbare didactische verhaal. De kunstenaar behandelt thema's als chaos, vernietiging en dictatuur, waarbij hij zijn politieke discours in een sluier van poëzie hult dankzij een geheel eigen beeldtaal, zowel fel als delicaat.
Lees meer...

TOT 07-08-2022 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

De moord op Marat

De KMSKB bezitten sinds 1893 het meesterwerk "De moord op Marat" (1793) van Jacques Louis David. van de centrale. Ter illustratie van de plaats die dit schilderij in het ontstaan van de moderne kunst inneemt, organiseren wij een tentoonstelling rond dit meesterwerk uit onze collecties. Voor het eerst bieden de Koninklijke Musea een nooit eerder geziene benadering van Davids werk niet alleen door een combinatie van historische en hedendaagse inzichten, maar ook een wetenschappelijke benadering via de presentatie van de resultaten van een onderzoekscampagne met laboratoriumonderzoek.
Lees meer...

TOT 31-08-2022 | KBR

Toots 100. The Sound of a Belgian Legend

Op 29 april 2022 zou Toots Thielemans 100 jaar zijn geworden. Dit ketje uit de Marollen was een uitmuntend gitarist en een van de beste mondharmonicaspelers ter wereld. Hij speelde op podia over de hele wereld. Internationale sterren als Quincy Jones, Peggy Lee en Sting stonden in de rij om met hem samen te werken. Maar hoe ver zijn internationale faam ook reikte, Toots bleef een Belg in hart en nieren. ‘Toots 100. The Sound of a Belgian Legend’ is een eerbetoon aan Toots, in zijn thuisstad Brussel.
Lees meer...

Tot 04-12-2022 | Hallepoort

Magical Theatres

Papiertheater, miniatuurtheater, tafeltheater, … ooit was het een bron van vermaak voor jong en oud. Nu is het amper nog gekend.
De tentoonstelling « Magical Theatres » laat de magische wereld van deze kleine theaters met hun kleurrijke decors en papieren acteurs herleven.
De Hallepoort opent de deuren naar een wereld vol verhalen: van de drama’s van Shakespeare tot de sprookjes van de gebroeders Grimm.
Lees meer...

TOT 30-07-2023 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Onze verzameling in vraag

In het kader van de campagne Museum in questions die in het najaar van 2021 van start ging, willen de KMSKB deelnemen aan het debat over actuele maatschappelijke kwesties. Twee tentoonstellingszalen contextualiseren twee brandende thema's voor musea in de hele wereld: door een wetenschappelijk licht te werpen op enerzijds de vragen rond kolonialisme en diversiteit en anderzijds op de problematiek van de restitutie van cultuurgoederen die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden geroofd, willen de Koninklijke Musea een laboratorium voor reflectie zijn dat ons in staat stelt deel te nemen aan de constructie van het museum van morgen, door de nadruk te leggen op wat wetenschappelijk onderzoek, de fundamentele opdracht van het museum, kan bijdragen aan het hedendaagse debat.
Lees meer...

Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Bruegel. The Originals
De meesterwerken van Pieter Bruegel de Oude in de KMSKB

Ter gelegenheid van de 450e sterfdag van Pieter Bruegel de Oude, vieren de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten de grote renaissance meester met verschillende projecten.
In het Old Masters Museum, bewonder je de originele schilderijen van deze briljante kunstenaar en sta je oog in oog met een veelheid aan personages – soms eigenaardig, soms herkenbaar, maar stuk voor stuk meesterwerkjes.
Ontdek ook Bruegels genie aan de hand van een twaalftal werken van zijn zonen en navolgers.
Lees meer

- Komende tentoonstelling -
van 06-10-2022 TOT 05-03-2023 | Africa museum

Europa, Oxalá

Europa, Oxalà toont het werk van 21 Europese kunstenaars en intellectuelen wier familie afkomstig is uit de voormalige kolonies. Deze ‘kinderen van keizerrijken’, geboren en getogen in een postkoloniale context, stellen een reflectie voor over hun erfgoed, herinnering en identiteit. Hun ouders en grootouders zijn geboren en woonden in Congo, Angola, Guinee, Benin, Algerije en Madagaskar, en deze kunstenaars hebben niet alleen de stemmen, geluiden en gebaren geërfd, maar ook de beelden en herinneringen van hun oorspronkelijke culturen, het uitgangspunt voor uitgebreide research in historische archieven. Als een gevolg daarvan leiden hun artistieke producties tot een originele benaderingswijze van racisme, de dekolonisatie van de kunsten en de deconstructie van het koloniale denken. De manier waarop sommige van hen hedendaagse taal en traditionele procedés combineren, vormt een essentiële bijdrage tot het hedendaagse Europa. 
Lees meer

- Komende tentoonstelling -
van 14-10-2022 TOT 15-01-2023 | museum kunst en geschiedenis

Shin hanga - De nieuwe prenten van Japan (1900-1960)

De tentoonstelling Shin hanga   brengt zo’n 220 prenten uit twee Nederlandse privéverzamelingen, naast schetsen, proefdrukken en prenten uit de verzameling van de kleinzoon van uitgever Watanabe. Deze bruiklenen worden vervolledigd door een selectie Shin hanga prenten uit de rijke verzameling van het Museum Kunst & Geschiedenis.
Shin hanga (letterlijk vertaald : ‘nieuwe prentkunst’) is een vernieuwingsbeweging van de Japanse traditionele  prentkunst (ukiyo-e) in het begin van de 20ste eeuw. Uitgever Watanabe Shōzaburō (1885-1962) stelde vast dat de productie van houtsneden achteruit ging door de concurrentie van nieuwe, geïmporteerde technieken zoals de fotografie of de lithografie. Hij werd de grootste promotor van de beweging. Hij omringde zich met kunstenaars wier ontwerpen hij produceerde met de traditionele houtdruktechnieken.
Lees meer


- Komende tentoonstelling -
van 14-10-2022 TOT 12-02-2023 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Miradas de Mujeres – Isabelle de Borchgrave X Frida Kahlo

Miradas de Mujeres (De vrouwelijke blik) zet de kijk van kunstenares Isabelle de Borchgrave op Frida Kahlo in de verf. Miradas de Mujeres gaat over een dialoog tussen twee vrouwen die elkaar nooit ontmoet hebben: de ene werd immers geboren kort voor de andere stierf. Beiden delen echter de liefde voor stoffen, motieven en kleuren; de toeschouwer krijgt een vrouwelijke standpunt over de maatschappelijke rol van de kunstenaar.
Isabelle de Borchgrave heeft bijna drie jaar gewerkt aan Miradas de Mujeres, een met de hand geschilderd titanenwerk. Met meer dan vier kilometer papier en karton creëerde zij jurken, tapijten, meubels, bomen en andere elementen waarmee ze de heel bijzondere wereld van Frida Kahlo en haar huis, Casa Azul (Het Blauwe Huis), heeft herschapen.
Lees meer

- Komende tentoonstelling -
van 14-10-2022 TOT 22-02-2023 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Picasso & Abstraction

In nauwe samenwerking met het Musée national Picasso-Paris, wijden de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België komend najaar een unieke tentoonstelling aan Pablo Picasso (1881-1973). De twee instellingen ontcijferen een nooit eerder onderzocht thema: voor de allereerste keer zal Picasso’s relatie met de abstracte kunst worden belicht aan de hand van meer dan honderdtwintig uitzonderlijke werken. De tentoonstelling behandelt de grote etappes die de link leggen tussen Picasso’s werk en de abstracte kunstgeschiedenis. Zij toont de eerste kubistische experimenten van 1907, uitgevoerd in de marge van Les Demoiselles d'Avignon, tot zijn latere werk op de grens van de action painting. Deze verrassende relatie, die bestaat uit kleine stappen vooruit, terugtrekken en achteruit, komt aan bod in het subtiele chronologische en thematische verloop van de tentoonstelling. Deze onthult de slingerbeweging van de kunstenaar tussen de abstractie en het figuratieve door de decennia heen.
Lees meer

Virtuele tentoonstellingen

Belspo

Geboorte, de virtuele tentoonstelling van Belspo
Wetenschap en Cultuur in het Koninklijk Paleis

De editie 2020 van de tentoonstelling Wetenschap en Cultuur in het Koninklijk Paleis kan jammer genoeg niet plaatsvinden in situ. Belspo bedacht evenwel een alternatief maar origineel parcours, én aangepast aan de omstandigheden, doorheen een virtuele tentoonstelling.
En waarom ook niet? De Federale Wetenschappelijke Instellingen bieden een parcours aan doorheen een selectie van kunstwerken, voorwerpen of films met als thema "Geboorte". Ze worden daarin gevolgd door Sciensano, CINEMATEK, het Nationaal Geografisch Instituut (NGI) en twee departementen van Belspo.

Via de virtuele tentoonstelling Geboorte bieden de Federale Wetenschappelijke Instellingen (FWI) het grote publiek de mogelijkheid een ruim themakader te verkennen, waaronder kunstwerken, natuurspecimens en -fenomenen, wetenschappelijke onderzoeksonderwerpen en archiefdocumenten of -foto's.
Het thema geboorte en oorsprong in ruime zin is een terugkerend thema bij heel wat onderzoekers werkzaam op soms sterk uiteenlopende vakgebieden, onder andere bij astrofysici, historici, archeologen, biologen, artsen, geologen en paleontologen. Vanop hun respectieve vakgebied bekijken zij het thema geboorte vanuit hun eigen specifieke gezichtshoek. Hoe zijn het heelal, de hemel en de aarde ontstaan? Hoe komt een levend wezen tot leven? Hoe ontstaan natuurfenomenen? Welke culturele praktijken zijn geassocieerd aan de geboorte en hoe ze begrijpen? Waarom worden documenten als geboortebewijzen bewaard?
Lees meer

Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

De KMSKB nodigen zichzelf uit bij u thuis en helpen u de isolatie een beetje te ontsnappen! Ontdek hier, alleen of met heel de familie, alles wat u nodig heeft voor een virtuele reis doorheen de kunstgeschiedenis.
> Fine Arts at Home

Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium

Het KIK biedt u de mogelijkheid om alle werken van Jan Van Eyck in hoge resolutie te ontdekken, evenals een collectie van meer dan 700.000 foto's van het Belgische culturele erfgoed met vrije toegang.
BALaT, onze online databank
Ontdek het œuvre van Jan Van Eyck online

Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis

Het KMKG nodigt u uit om de collectiestukken te verkennen.
Meesterwerken online

Muziekinstrumentenmuseum (MIM)
Neem alvast een kijkje en ontdek van achter uw scherm de rijkdom die we graag met u delen
> Een virtueel bezoekje aan het MIM

Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen

Als jij niet naar ons Museum kunt komen, dan brengen zij het museum toch gewoon naar jou!
NaturalsciencesAtHome

AfricaMuseum

Dat museumcollecties digitaliseren van groot belang is, is alleen nog maar duidelijker geworden tijdens de sluiting van musea door de COVID-19-pandemie.
Museumcollecties in 2D+ en 3D
Bekijk een reeks van 27 collecties rond uiteenlopende geschiedkundige en cultureel antropologische thema's.
De collectie in de kijker
Dwaal mee rond in de labo’s, bureaus en archieven van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika om de wetenschappers die hier werken te ontmoeten.
AfricaMuseum Podcast

Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie

In plaats van onze omgeving aan te passen, zijn we vandaag verplicht om onszelf aan te passen. Voor de duur van de lockdown past het koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie haar slogan aan van "Science between Heaven and Earth" (wetenschap tussen hemel en aarde) naar "Science between Heaven and Home" (wetenschap tussen hemel en thuis). We delen met u de kleine dingen die onze dagen opfleuren in onze nieuwe leven- en werkroutines.
Science between heaven and home (wetenschap tussen hemel en thuis)

KBR

Alle e-bronnen en gedigitaliseerde collecties van KBR nu van thuis uit raadpleegbaar
- Alle gedigitaliseerde kranten en tijdschriften zijn nu volledig te doorzoeken op afstand.
- Ook de elektronische bronnen kunt u voortaan overal raadplegen.
- Meer dan 70.000 gedigitaliseerde erfgoeddocumenten online beschikbaar in Belgica.
- Mogelijkheid tot digitaliseren op aanvraag en uitgebreide scancapaciteit.
Lijst met alle beschikbare e-bronnen

DIGIT Digitaliseringsprogramma van het Federaal Wetenschapsbeleid

Het is van het grootste belang het rijke cultureel en wetenschappelijk erfgoed van België te bewaren en die kostbare troeven te onthullen voor onderzoekers en het grote publiek.
De collecties verkennen