NL FR EN
www.belgium.be

ERANet-LAC

ERANet-LAC is een netwerk van de Europese Unie en geassocieerde landen en de Gemeenschap van Latijns Amerikaanse en Caraibische landen (CELAC) rond gemeenschappelijke onderzoeks- en innovatie-activiteiten.

Het netwerk, gefinancierd door de EC in de periode 2013-2017, ondersteunt de implementering van het 'Joint Initiative for Research and Innovation' (JIRI) tussen de EU Lidstaten en geassocieerde landen en de CELAC-landen. Het versterkt het bi-regionaal partnerschip voor onderzoek, technologie en innovatie via de planning en uitvoering van concrete gemeenschappelijke activiteiten en via de uitwerking van een innovatief en duurzaam kader voor toekomstige bi-regionale activiteiten.

Oproep 2014:
Een eerste oproep tot indiening van voorstellen van het consortium ERANet-LAC werd gelanceerd op 16 september 2014. In de oproep kwamen de volgende domeinen aan bod: bio-economie, biodiversiteit, gezondheid en energie. 13 Projecten werden geselecteerd. BELSPO co-financiert de Belgische partners in twee van de geselecteerde projecten over biodiversiteit:  AMAZONFIsh (KBIN) en METHABASE (KBIN).

Oproep 2015:
Op 1 december 2015 is de tweede oproep gelanceerd met een focus op specifieke thema's in 5 domeinen: biodiversiteit/klimaat, bio-economie, gezondheid, energie en ICT.
Zowel onderzoeks- als innovatie-activiteiten kunnen in het kader van deze oproep gefinancierd worden, en beide types activiteiten kunnen mobiliteit en netwerking betreffen. In totaal nemen 32 nationale of regionale onderzoeksfinancierende instellingen deel aan de ERANet-LAC oproep. BELSPO en F.R.S-FNRS zijn de Belgische partners die deze oproep ondersteunen.  Als resultaat van deelname aan de oproeplijn 'biodiversiteit/klimaat' financiert BELSPO het project CRIB.

AMAZONFIsh

AMAZONFISH heeft als doel een hoge kwaliteitsdatabase voor de biodiversiteit aan zoetwatervissen in het Amazonebekken te ontwikkelen. Het publiek toegankelijk maken van de gegevens door de integratie van de geproduceerde kaarten in de “Global Freshwater Biodiversity Atlas en het opnemen van rauwe verspreidingsgegevens in het “Freshwater Biodiversity Data Portal heeft hierbij hoge prioriteit. Binnen het project worden soortenrijkdom, endemisme en veranderingen in gemeenschapsstructuur geanalyseerd en gemodelleerd onder verschillende scenario’s met als doel het identificeren van “hotspots”, en het begrijpen van veranderingen in de verspreidingsgebieden van vissoorten. Het project wordt uitgevoerd door het KBIN in samenwerking met partners uit Peru, Colombia, Duitsland, Frankrijk (coordinator) en Oostenrijk.

METHABASE

METHABASE beoogtnieuwe inzichten te geven in de kennis van de biodiversiteit in verband met de methaancyclus , met oog op een beter begrip van de functionele rol van biodiversiteit in de context van wereldwijde veranderingen. De gevolgen van de klimaatverandering zullen worden beoordeeld op een originele manier, door een combinatie van een functionele benadering (methaan-emissie en oxidatie-activiteiten) en een microbieel ecologische benadering (gemeenschapssamenstelling en diversiteit), aangezien beide componenten nauw verbonden zijn. Het project wordt uitgevoerd door het KBIN in samenwerking met partners uit Chili, Uruguay, Frankrijk (coordinator), Noorwegen (+ Rusland en USA).

CRIB

CRIB (Collective Response from Individual Behavior in Groups and Ecosystems) beoogt het ontwikkelen van een geïntegreerde benadering om de respons en robuustheid van ecosystemen te bestuderen in een context van global change. Het wordt uitgevoerd door de Universiteit Gent (coordinator), in samenwerking met partners in Italië, Argentinië en Uruguay. 

websites

Contactgegevens

Brigitte Decadt
Federale, interfederale en internationale coördinatie