Federale departementen: Landbouw, Volksgezondheid/Leefmilieu, Economische Zaken (Industriële Eigendom), DWTC; Gefedereerde overheden: Vlaamse Gemeenschap, Franse Gemeenschap, Waalse Gewest, Brussels Hoofsdstedelijk Gewest.
1. Een gecontroleerde en complementaire uitbouw van de patrimonia aan biologisch referentiemateriaal; met name enerzijds reinculturen van bacteriën, schimmels en gisten en anderzijds plasmiden;
2. Een continue actualisatie van de bijbehorende informatie, en de consolidatie van de deelname aan het 'Microbial Information Network Europe, MINE';
3. Een actieve uitbouw van de openbare dienstverlening, met name:
- de distributie van biologisch referentiemateriaal en bijbehorende informatie (bv. catalogi en databanken);
- het aanvaarden van publieke, veiligheids- en octrooi-depots (o.a. in het kader van het Verdrag van Boedapest en Europese richtlijnen) van biologisch materiaal (met inbegrip van dierlijke en humane cellijnen);
- het valoriseren van de beschikbare know-how door dienstverlening aan derden (bv. isolatie, identificatie, fijnkarakterisatie en bewaring van biologisch materiaal, bioaudits, exclusieve screening van unieke stammen voor potentiële nieuwe producten, enz.).
DE BGVM STREVEN ERNAAR HUN ERVARING EN KNOW-HOW OP HET GEBIED VAN DE FUNDAMENTELE EN TOEGEPASTE (MICRO)BIOLOGIE TE DELEN TEN BATE VAN HUN PARTNERS EN KLANTEN UIT DE WETENSCHAPPELIJKE EN INDUSTRIËLE WERELD.
DE BGVM COMBINEREN HIERTOE HUN WETENSCHAPPELIJKE DESKUNDIGHEID MET KWALITEIT IN DIENSTVERLENING.
De BGVM vormen een consortium van vier complementaire cultuurcollecties met een wetenschappelijke achtergrond die ten dienste staan van de internationale wetenschappelijke en industriële gemeenschap.
Het consortium biedt een brede waaier van diensten aan, zoals:
1. De verdeling van biologisch referentiemateriaal:
Ongeveer 45.000 uitgebreid gedocumenteerde en geauthentificeerde reinculturen van bacteriën, filamenteuze schimmels en gisten en meer dan 1.300 plasmiden zijn onmiddellijk en wereldwijd leverbaar door de BGVM. Er werd een bijzondere inspanning geleverd om de belangrijkste test- en controlestammen beschikbaar te stellen.
2. Het bewaren van biologisch materiaal:
Drie types van depot kunnen onderscheiden worden:
A. publieke depots: het betreft stammen en plasmiden die gecatalogiseerd worden met referentie naar de depositor en derhalve vrij beschikbaar zijn;
B. veiligheidsdepots: stammen en plasmiden die in 'verzekerde bewaring' gedeponeerd zijn en de exclusieve eigendom blijven van de bewaargever. Ze worden noch gecatalogiseerd noch verdeeld. Veiligheidsdepots gebeuren vooral voor industrieel of medisch belangrijke stammen;
C. octrooidepots: stammen en plasmiden die in het kader van de Belgische octrooiwetgeving of van het internationaal 'Verdrag van Boedapest' gedeponeerd worden. Het materiaal wordt niet gecatalogiseerd en wordt slechts onder de zeer stringente voorwaarden van het Verdrag van Boedapest ter beschikking gesteld van derden.
De BGVM aanvaarden octrooi- en veiligheidsdepots van:
- bacteriën, filamenteuze schimmels en gisten;
- menselijke en dierlijke cellijnen (inclusief hybridoma's);
- genetisch materiaal (vb. plasmiden, RNA, oncogenen).
De BGVM bieden hun kliënteel ook de mogelijkheid tot het vriesdrogen van biologisch materiaal aan. Tevens wordt advies verschaft inzake de keuze van de optimale bewaarmethodes en cryoprotectantia.
3. Het opzoeken en verschaffen van relevante informatie:
De BGVM publiceren regelmatig catalogi en helpen klanten bij het lokaliseren van stammen of plasmiden met specifieke taxonomische en/of functionele eigenschappen en de bijbehorende informatie.
4.Opleiding en onderwijs:
Opleidingsessies worden georganiseerd zowel voor groepen als voor afzonderlijke personen.
5. Contractonderzoek:
De BGVM-deskundigheid omvat, onder andere:
- het isoleren, identificeren, opkweken en bewaren van stammen;
- het moleculaire typeren (RFLP, RAPD, AFLP enz.) van industrieel en medisch belangrijke stammen voor o.a. Integrale Kwaliteitszorg en octrooidoeleinden;
- exclusieve screening van unieke stammen voor potentiële nieuwe producten (bv. enzymes, antibiotica);
- weerstandstesten van materialen zoals hout, verven, textiel, polymeren, enz.;
- microbiële audits van de werk- of produktie-omgeving;
- moleculaire biologie (vb. sequenatie);
- Electronenmicroscopie, enz.
De twee principes die de BGVM actief volgen zijn: markt/klantgerichtheid enerzijds en samenwerkingsgerichtheid anderzijds.
Het eerste principe houdt in dat de BGVM zich laten leiden door de specifieke desiderata van hun op kwaliteit gesteld cliënteel. Op die manier bewijzen zij betrouwbare en discrete partners te zijn in een toenemend aantal professionele activiteiten met academische en industriële groepen.
Tevens wordt systematisch gewerkt aan de progressieve uitbouw van een beleid inzake 'Integrale Kwaliteitszorg, IKZ'.
De tweede beleidslijn wordt geïmplementeerd via een netwerk van mutueel nuttige interacties met sterke onderzoeksgroepen binnen en buiten België, alsook via multilaterale samenwerking met andere cultuurcollecties binnen het raamwerk van internationale organisaties als:
- de 'World Federation for Culture Collections, WFCC';
- de 'European Culture Collections' Organization, ECCO';
- het 'Microbial Strain Data Network, MSDN';
- het 'Microbial Information Network Europe, MINE';
Als ondersteuning van beide beleidslijnen werd het BGVM-consortium in 1991 lid van de 'Belgian Bioindustries Association - BBA'.
CC/001: BCCM/LMG, bacteriënverzameling
CC/002: BCCM/LMBP, plasmidenverzameling
CC/003: BCCM/MUCL, (agro-)industriële schimmels/gistenverzameling
CC/004: BCCM/IHEM, biomedische schimmels/gistenverzameling
BCCM Newsletter
Brussels: Federal Science Policy Office (PE003)
[Om te downloaden]
[Uitgeput]